بیدو
'بیدو' روستایی درعمق محرومیت
بوشهر- ایرنا- مردم روستای 'بیدو' از توابع بخش ارم استان بوشهر از امکانات زیرساختی دنیای مدرن فقط از برق آن برخوردار هستند و از نظر دیگر زیربنا از جمله راه، آب لوله کشی، تلفن، خانه بهداشت و غیره در عمق محرومیت بسر می برند.
امروز در دهکده جهانی و عصر ارتباطات و فناوری های دیجیتال و سایبر که مردم کشور های مختلف با یک دستگاه تلفن همراه و از طریق اینترنت و نرم افزارهای ارتباطی می توانند همه امور زندگی روزمره خود را غیر حضوری انجام دهند، مردم در یک روستای استان بوشهر برای تامین آب آشامیدن و مصرفی روزانه باید دو کیلومتر راه کوهستانی را تا چشمه و قنات پیاده و با چارپا بپیمایند.
یا زنان باردارشان به دلیل نبود مراکز درمانی و راه مناسب برای آوردن انسانی دیگر به این دنیا در راه بیمارستان و زایشگاه جان می سپارند.
دراین روستا تلفن ثابت یا دفتر مخابراتی راه اندازی نشده و به علت کوهستانی بودن منطقه، تلفن های همراه نیز آنتن دهی و ارتباط ندارد تا بتوانند درمواقع اضطراری به اورژانس، پلیس، آتش نشانی و یا اقوام و خویشان خود برای کمک رسانی اطلاع رسانی کنند.
دهیار روستای بیدو گفت: این روستا با ۷۰ خانوار حدود ۳۰۰ نفر جمعیت دارد و یکی از روستاهای پرجمعیت بخش ارم است اما از همه روستاهای این بخش از نظر امکانات زیربنایی محروم تر است.
غلامعلی رحیمی افزود: جاده ارتباطی این روستا تا فاصله دو کیلومتری آسفالت شده اما همین دوکیلومتر راه که سالها پیش زیرسازی و قیرپاشی آن برای آسفالت نیزانجام شد همچنان دراین وضعیت مانده و براثر تردد وسایل نقلیه و باران چاله های بزرگی در آن ایجاد شده که علاوه بر خسارت رسانی به وسایل نقلیه حوادثی نیز بویژه برای موتورسیکلت سواران بوجود آورده است.
وی اضافه کرد: به دلیل فرسودگی و چاله های زیاد بوجود آمده دراین جاده دوکیلومتری طی کردن آن با وسایل نقلیه زمان زیادی از مردم تلف و هزینه های زیادی بر صاحبان خودروها تحمیل می کند.
دهیار روستای بیدو مدعی شد: چندی پیش به دلیل مشکلات این راه زن بارداری که در وضعیت اضطراری قرار گرفته بود، به بیمارستان نرسید و جان خود را از دست داد.
رحیمی در باره وضعیت آب در این روستا گفت: این روستا آب لوله کشی ندارد و خانواده ها آب آشامیدنی مورد نیاز خود را با طی مسافتی بین یک تا دوکیلومتر با چارپا از قنات تهیه می کنند که زحمت زیادی را متحمل می شوند.
وی ادامه داد: آب مصرفی برای شست وشو و استحمام نیز در فصول بارانی از محل آبگیرها و برکه های غیر بهداشتی که حیوانات و جانوران از آن استفاده می کنند و در فصل تابستان از محل قنات روستا با همان شرایط سخت تهیه می شود که کمبود آب باعث شده تا مردم ماهی یک بار هم نتوانند استحمام بکنند.
دهیار بیدو گفت: با توجه به اینکه آب قنات موجود است، ادارات ذیربط فقط باید هزینه خط انتقال آب از قنات تا روستا به طول حدود دو کیلومتر و شبکه داخلی روستا را تامین کنند.
وی یادآورشد: مردم روستای بیدو انتظار دارند مانند دیگر روستاهای همجوار که ۲۰ سال پیش از طریق انتقال آب قنات، آب لوله کشی دارند، مشکلاتشان در این زمینه برطرف شود.
دهیار روستای بیدو افزود: نبود آب در مدرسه روستا وضعیت بسیار غیر بهداشتی برای دانش آموزان بوجود آورده است، زیرا نوبت تانکرهای سیار آبرسانی نیز بسیار طولانی است و بموقع به مدرسه آبرسانی نمی کنند.
وی اضافه کرد: مدرسه روستا فرسوده و تخریبی است و محوطه آن نیز علاوه براینکه هیچ امکاناتی برای ورزش دانش آموزان ندارد، ناهموار است و پر از چاله است.
رییس شورای اسلامی روستای بیدو گفت: مسجد این روستا فرسوده است و آب به آن نفوذ می کند، طوری که فرش هایی که اخیرا با کمک مردم روستا برای مسجد خریدرای شده بود در بارندگی دوهفته پیش به علت نفوذ آب به داخل مسجد به طور کامل خیس شد.
حسینقلی رحیمی افزود: هممچنین مسجد روستا آب لوله کشی ندارد و این وضعیت برای مردم مشکل ساز شده است.
وی اضافه کرد: روستای بیدو تلفن ثابت و دفتر مخابراتی ندارد و آنتن دهی و ارتباط تلفن همراه نیز در آن ممکن نیست، به همین دلیل مردم برای برقراری ارتباط با تلفن همراه یا باید روی تپه ها و کوههای مرتفع اطراف روستا بروند و یا دوکیلومتر مسافت طی کنند تا به محلی که تلفن همراه آنتن دهی دارد، برسند.
رییس شورای اسلامی روستای بیدو نبود خانه بهداشت در این روستا را از مشکلات دیگر مردم عنوان کرد و افزود: این وضعیت باعث شده تا مردم برای انجام نیازهای بهداشتی خود به خانه بهداشت روستای 'مرده خیر' که پنج کیلومتر با این روستا فاصله دارد، مراجعه کنند.
وی ادامه داد: درمواقع اضطراری که نیاز به فوریت های پزشکی است، با توجه به اینکه امکان ارتباط تلفنی وجود ندارد تا به اروژانس اطلاع دهند، مردم با مشکل عمده ای روبرو هستند.
رحیمی گفت: برای برطرف کردن مشکلات این روستا چندین بار درخواست و مکاتباتی با مسوولان بخش ارم و شهرستان دشتستان و استان بوشهر انجام شده اما همچنان منتظر اقدامات عملی برای برطرف کردن کمبودها و حل مشکلات مردم هستیم.
وی افزود: مشکلات و کمبودهای این روستا باعث شده که در سال های اخیر شمارزیادی از مردم آن به دیگر نقاط و شهرها مهاجرت کنند.
رحیمی اضافه کرد: با توجه به اینکه شغل بیشتر مردم این منطقه دامداری، باغداری و تولید صنایع دستی است مهاجرت آنان باعث لطمه به اقتصاد بخش و شهرستان است.
بخشدار ارم دشتتسان دراین باره گفت: روستای بیدو از سراهی 'سنا بن سنا' در مسیر اصلی که در امتداد روستاهای بخش تا 'رونی' و 'پشت پر' کشیده شده دو کیلومتر فاصله دارد که خاکی و نامناسب است و بهسازی و آسفالت آن در دستور کار است.
مسعود صیادی افزود: این مسیر پیشتر طرح ریزی و قیرپاشی شده بود اما نیمه کاره رها شد که با اعتباری که در کمیته برنامه ریزی سال جاری شهرستان برای هفت کیلومتر راه تا روستای سنا بن سنا در نظر گرفته شده مشکل راه روستای بیدو را برطرف خواهیم کرد.
وی اضافه کرد: اگرچه یک میلیارد و۵۰۰میلیون ریالی برای هفت کیلومتر راه که مسیر روستای بیدو را نیز شامل می شود کافی نیست اما سعی خواهیم کرد که از محل های دیگر کسری اعتبار را جبران و این مسیر را که در حال انعقاد قرارداد با پیمانکار هستیم تا پایان سال بهسازی کنیم.
صیادی بیان کرد: یکی از مشکلات خاص روستای بیدو نداشتن لوله کشی آب آشامیدنی است که با وجود چشمه اما به دلایل روباز بودن، استفاده حیوانات از آن و دوری از مرکز روستا مردم ناراضی و در زحمت هستند.
وی ادامه داد: طرح انتقال آب چشمه تا روستای بیدو واحداث شبکه لوله کشی ازپروژه های اولویت دار روستایی این بخش است اما به دلیل اینکه تخصیص اعتبار برای طرح های آب و فاضلاب روستایی شهرستان تنها برای طرح های نیمه تمام صورت گرفت و پروژه جدیدی تعریف نشده با مشکل روبرو هستیم اما پیگیری برای حل این مشکل بجد در دستور کار قرار دارد.
بخشدار ارم اظهارکرد: موضوع آب روستای بیدو که مستقیم با سلامت مردم در ارتباط است، سه هفته پیش درمرکز استان پیگیری شد و براساس پیشنهاد مطرح شده درجلسه، قرار شد مخزنی در بالادست روستا احداث شود تا با هدایت آب چشمه درآن و نظارت مستقیم بهداشت بخشی از مشکل به طور موقت برطرف شود و به مرور زمان اجرای لوله کشی به منازل با تامین اعتبار اجرایی شود.
وی در باره مشکل آنتن دهی تلفن همراه در این روستا گفت: این مشکل در بیشتر نقاط این بخش کوهستانی وجود دارد اما با نصب آنتنی در شهرستان کازرون استان فارس و به دنبال آن نصب رادیوی آن و چهار آنتن در نقاط مختلف بخش ارم که بزودی راه اندازی می شود، بسیاری از این مشکلات برطرف خواهد شد.
صیادی افزود: همچنین با شرکت آیدین سیستم بوشهر برای حل مشکلات اینترنت دربخش ارم هماهنگی شده که در اسرع وقت و ظرف چند روز آینده مشکلات این حوزه نیز به حداقل خواهد رسید.
مدیر آموزش وپرورش شهرستان دشتستان گفت: مدرسه دبستان روستای بیدو از لحاظ شرایط فیزیکی تخریبی اعلام شده و بازسازی آن در دستور کار است که به تازگی یکی از خیرین مدرسه ساز احداث یک مدرسه دو کلاسه با شش پایه تحصیلی ابتدایی را در این روستا به عهده گرفته است.
سید حسن لوسانی فرد اضافه کرد: بیش از ۲۰دانش آموز دختر و پسر در این مدرسه نامناسب تحصیل می کنند که امیدواریم مراحل ساخت این مدرسه در نقطه دیگری از روستا که جانمایی شده بزودی آغاز شود و شاهد حضور شاد و پرنشاط دانش آموزان این روستا در مدسه جدید و مستحکم باشیم.
وی در مورد آب مدرسه بیان کرد: این مدرسه به دلیل نبود لوله کشی آب در روستا و استفاده از مخازن و آب انبارهای خانگی و نوبت بندی آب رسانی با تانکر گاهی اوقات ممکن است مدتی با نبود آب روبرو شود و در نوبت تانکر آبرسانی بمانند و مشکلاتی برای مدرسه و دانش آموزان ایجاد شود.
لواسانی فرد ادامه داد: نمایندگی آموزش و پرورش دشتستان در بخش ارم به محل سرکشی و نسبت به حل مشکل آب این مدرسه اقدام خواهد کرد.
رییس اداره آب و فاضلاب روستایی دشتستان گفت: آبرسانی و اجرای پروژه جدید برای سال جاری در برنامه آب و فاضلاب روستایی شهرستان نیست و همه پروژه هایی که در کمیته برنامه ریزی شهرستان تامین اعتبار شده اند، پروژه های نیمه تمام است.
عوض عامری افزود: طرح های جدید آبرسانی به روستای بیدو باید در سال آینده در کمیته برنامه ریزی مطرح و کارشناسی تا تصمیمی برای آن اتخاذ و تامین اعتبار شود.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان دشتستان گفت: احداث خانه بهداشت براساس استاندارد و شاخص جمعیتی خاصی است که باید جمعیت روستا به ۵۰۰ نفر برسد و اما در روستای بیدو به علت نداشتن این ملاک احداث خانه بهداشت ممکن نیست.
علیرضا حاجیونی اضافه کرد: مسائل بهداشتی این قبیل روستاها توسط خانه بهداشت نزدیکترین روستا و یا مرکز بهداشتی انجام می شود، همچنین با اعزام بهورز و کاردان بهداشت در مدت زمان مشخص تحت عناوین مختلف امور مربوط به آموزش نکات و مسائل بهداشتی، سرکشی به عشایر، زنان و کودکان روستا خدمات رسانی صورت می گیرد.
بخش ارم از توابع شهرستان
دشتستان در فاصله ۱۵۵ کیلومتری شرق بوشهر واقع است و رستای بیدو در فاصله شش کیلومتری شهر تنگ ارم مرکز این بخش قرار دارد
بندر گناوه