تاثیر رسانه بر اقتصاد کشورها


به گزارش ایرنا، توجه به نقش رسانه‌های اقتصادی و بررسی روش‌های تاثیرگذاری آنها بر اقتصاد کشورها در دو بعد انفعالی و فعال، نه تنها ماهیتی اقتصادی دارد، بلکه از منظر امنیت ملی نیز مهم تلقی می‌شود.
کشور ما نیز از این امر، مستثنی نیست و تاثیر رسانه‌ها بر اقتصاد آن، کلیدی است بنابراین بررسی تاثیر اقتصادی رسانه‌ها در ایران، از جمله مسایلی است که سابقه تحقیقات و برگزاری همایش‌های متعددی را در خود جای داده است.
به طوری که انتشار اخبار و تحلیل‌های اقتصادی می‌تواند بر افزایش یا کاهش قیمت کالاها و خدمات تاثیرمستقیم داشته باشد و در برخی حوزه‌ها مانند بورس، حتی قادر است، با فضا سازی و ایجاد موج خبری در زمانی مشخص، یک حوزه اقتصادی را با رکود یا رشد قابل ملاحظه‌ همراه کند.
با توجه به اینکه؛ رسانه های اجتماعی بخش جدایی ناپذیر زندگی مردم محسوب می شوند، بدیهی است که آگاهی مردم در خصوص مسایل اقتصادی روز، افزایش یافته و نسل آینده جامعه از آغاز تولد با رسانه های اجتماعی بزرگ می شوند و در دنیای اطلاعاتی و ارتباطی امروز، بخش عظیم فرهنگ، ارزش ها و هنجارهای جامعه خود و سایر جوامع را از این رسانه ها، دریافت می کند.
براین اساس رسانه های اجتماعی، می توانند به عنوان یک دانشگاه برای شکوفایی و اعتلای فرهنگ جامعه ایفای نقش کنند و زبان هدایت جامعه محسوب شوند ، بنابراین جوامع امروز، بدون استفاده از رسانه‌ها نمی‌توانند به زندگی عادی خود ادامه دهند و تولید و مصرف کالاهای رسانه‌ای مثل روزنامه‌ها، مجلات، برنامه‌های رادیو و تلویزیون و… با پیروی از قوانین اقتصادی صورت می‌گیرد.
همچنین، رسانه همیشه بخش مهم و غیرقابل انکار اقتصاد مدرن بوده اند و در به کارگیری تفکر نظری رسانه در اقتصاد، نقش رسانه در تعاملات بین بازیگران اقتصادی مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد. رسانه‌ها خود به عنوان بستر برخورد تولیدات و تقاضا در بازار عمل می‌کنند.
بنابراین؛ اطلاع‌رسانی درست می‌تواند جهت‌گیریی‌ها را اصلاح کرده و فضای اقتصادی را آشفته و غیرهدفمند کند یا برعکس موجب هدایت توانمندی‌ها به مسیر درست شود.
همچنین امروزه؛ رسانه های اجتماعی با بزرگ نمایی موضوعات خاص در کنار حکومت های خود به حاکمیت مجازی می پردازند و در این میان، رسانه ای که بتواند افکار عمومی را سریع تر و راحت تر متقاعد کند، پیروز میدان خواهد بود و زمینه را برای پیروزی دولت متبوع خود در یک جنگ دیپلماتیک تا حد قابل توجهی مهیا خواهد کرد.
‘زهرا کریمی’ استاد دانشگاه اقتصاد در ارتباط با رسانه ها و شبکه های اجتماعی و تاثیر آنها بر اقتصاد کشورها، می گوید: رسانه های اجتماعی نقش واسط میان مردم و دولت را برعهده دارند و دولت می تواند از این رسانه ها، برای ترویج برنامه ها و سیاست ها و جلب حمایت مردم استفاده کند.
وی افزود: البته؛ شرط لازم برای بهره گیری کارآمد از رسانه ها، استقلال طلبی نسبی رسانه ها از دولت است، اگر دولت از این رسانه ها، به صورت ابزاری استفاده کند، کارآمدی اجتماعی آنها را با بی اعتماد شدن مردم نسبت به استقلال رسانه ها در طول زمان از بین می برد.
به گفته این استاد دانشگاه، رسانه های مستقل در عین انتقال دیدگاه های دولت به مردم، انتقادات و پیشنهادات آنها را منعکس می کنند و ابزار اصلی نظارت مردم بر نحوه عملکرد دولت ها تلقی می شوند و می توانند به عنوان نهادهای مستقل از دولت، وظیفه نظارت مستمر بر عملکرد این نهاد را برعهده داشته و نقش مهمی در اصلاح نارسایی ها و تسهیل اجرای برنامه های مناسب ایفا کنند.
کریمی با اشاره به اینکه دولت ها برای رسیدن به توسعه اقتصادی می توانند از رسانه ها بهره ببرند، افزود: در کشور ما تحقق هدف دسترسی به جایگاه اول منطقه در افق ۱۴۰۴ رسما در سند چشم انداز ۲۰ ساله آن، انعکاس یافته و ایجاد فضای مناسب کسب و کاراز اهمیت بالایی برخوردار است و در صورتی که تحقق اهداف این سند، مهمترین اولویت دولت باشد، باید از نظارت رسانه ها بر نحوه اجرای برنامه های خود استقبال کند و اگر دولت نگران انعکاس عملکردهای ناموفق باشد، نمی تواند به موقع به اصلاح سیاست ها بپردازد و در طول زمان، اعتماد مردم را که سرمایه ای عظیم ذر جهت اجرای برنامه های اقتصادی – اجتماعی است، از دست خواهد داد.
وی تصریح کرد: با توسعه شبکه های اجتماعی، دولت می تواند با گروه های وسیعی از مردم ارتباط برقرار کرده و سیاست های خود را ترویج کند و به سرعت در جریان نظرات و دیدگاه های موافق و مخالف قرار گیرد، از اینرو توسعه شبکه های اجتماعی، زمینه ساز افزایش سرمایه اجتماعی محسوب می شوند.
بر این اساس؛ می توان گفت، از آنجا که شالوده امنیت اجتماعی و سیاسی یک کشور در جهان امروز بر پایه امنیت اقتصادی استوار است، به نظر می‌رسد موضوع وجود استراتژی رسانه‌ای در اقتصاد، بیش از آنکه برحوزه اقتصاد تاثیرگذار باشد، تامین‌کننده ثبات و امنیت ملی خواهد بود و می‌تواند در شرایط بحرانی، مانع از ایجاد تنش‌های غیرقابل کنترل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شود.
بنابراین؛ رسانه ها سوای آنکه زمینه ساز ایجاد تحرک روانی در بین افراد هستند، می توانند موجب یگانگی عاطفی توسعه و نوسازی جوامع بشری باشند و نباید از نقش و تاثیر مثبت این رسانه ها بر شکوفایی اقتصاد، بالندگی سیاسی و توسعه اجتماعی غافل شویم.
نهایتا آنچه واضح است، امروز باید بر اساس یک برنامه‌ریزی و تفکر جمعی تمامی تهدیدها را به فرصتی برای رشد و شکوفایی تبدیل کنیم و در این میان، باید از قدرت جادویی رسانه های نوین و آنلاین، فراگیر و تاثیر‌گذار، به عنوان ابراز ارتباطی برای توسعه کشور استفاده کنیم تا شاهد آینده‌ای درخشان و پرامید در به ثمر رسیدن زیرساخت‌های فکری ـ فرهنگی باشیم.

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) / کد خبر ۸۰۲۴۶۴۰۵
ایرنا: خبرگزاری جمهوری اسلامی



جعبه‌ابزار