تبدیل بندر تاریخی تیس به روستای هدف گردشگری


هران / واحد مرکزی خبر / اقتصادی ۱۳۹۳/۱۰/۲۱
بندر تاریخی تیس در چابهار به یکی از روستاهای هدف گردشگری استان سیستان و بلوچستان تبدیل خواهد شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی جامعه دریایی ایران (مانا) ، علیرضا شه بخش
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه پیشینه باستانی این بندر به دوران هخامنشیان مربوط می شود و آثار تاریخی بسیاری در این روستا وجود دارد، خاطرنشان کرد این روستا در پنج کیلومتری شمال غربی چابهار واقع شده است.
به گفته وی، تیس یکی از بنادر مهم ایران در دریای مکران در زمان هخامنشیان بوده که در گذشته به بندر تیز معروف بوده است. شه بخش تصریح کرد: در آن دوران کالاها از آسیای شرقی و هند به بندر تیس می‌آمد و به مناطق مختلف خاورمیانه، آسیای میانه و قفقاز فرستاده می‌شد.
وی با بیان اینکه تیس در سده‌های اولیه اسلامی نیز بندری مهم بوده است، اظهار داشت: رودخانه لاوری از میان روستا می‌گذرد و خلیج چابهار در غرب آن قرار گرفته‌ است.
وی یادآور شد:پرتغالی ها نخستین کشور استعمارى بودند که سال ۹۱۲ هجری قمری به دریاى مکران حمله کردند و به فرماندهى آلبوکرک بر چابهار و تیس تسلط یافتند و تا سال ۱۰۳۱ هجری قمری چیرگى خود را حفظ کردند.
انگلیسى ‌ها بعد از پرتغالى ‌ها در قرن ۱۷ میلادى و در سال ۱۰۲۶ هجری قمری به این منطقه وارد شدند.
شه بخش تاکید کرد: اما امروزه تیس روستایی بیش نیست که در محدوده منطقه آزاد چابهار قرار گرفته است و در مسیرارتباطی جابهار-کنارک توجه هرمسافری رابه خودجلب می کند.
وی تصریح کرد: اغلب ساکنان این شهر در گذشته سیاه‌پوستان بومى آفریقا بوده ‌اند که در قرون گذشته به این منطقه آمده و از طریق صیادى امرار معاش مى ‌کرده ‌اند اما امروزه شاهد مهاجرت گسترده مردم از سایر نقاط استان و کشور به این بندر هستیم.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان،قلعه پرتغالی‌ها ، آرامگاه سید غلام رسول ، قلعه بلوچ گت ،قلعه پیروز گت ،غارهای بان مسیتی ،قلعه انوشیروان ، قلعه باتل ،فیل‌بند، سدهای تیس و مسجد جامع تیس را از آثار تاریخی این روستا اعلام کرد.
وی گفت: با توجه به آثار تاریخی زیاد در بندر تیس، ساماندهی این بندر برای تبدیل شدن به روستای هدف گردشگری از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در دستور کار قرار گرفته است و آثار تاریخی این بندر مرمت و حفاظت خواهند شد.
به گفته سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان هم اکنون نیروهای یگان حفاظت میراث فرهنگی استان از آثار تاریخی موجود در این بندر تاریخی حفاظت می کنند.
وی همچنین از تعیین حریم آثار تاریخی بندر تیس برای حفاظت هر چه بیشتر این آثار خبر داد.



جعبه‌ابزار