ترشنبه


روستاي « ترشنبه » قدمت دیرینه دارد و قدیمی های آن می گویند که تا ۱۸۰سال پيش شخصي به نام «حسام الشكر مالك» صاحب تمام اين محدوده بوده است و با فوت وي اين زمين ها به فرزندانش به ارث رسيد و آنها هم بخشي از زمين ها را وقف كردند. به همین دلیل هم بيشتر زمين هاي این روستا وقفي است.

یخچال قدیمی
«ترشنبه» در دل خود آثار تاريخي مختلفي را جاي داده و البته بسياري از اين آثار مانند قلعه و برج هاي «باروت» با گذشت زمان از بين رفته اند اما يخچال قديمي اين روستا كه از آن مي توان به عنوان بزرگترين يخچال قديمي تهران نام برد با كمك ميراث فرهنگي بازسازي شده و هنوز پابرجاست. این یخچال باقی مانده ای از بناهای دوران قاجاریه است. می گویند چون در آن زمان مالك اين يخچال قديمي زمين هاي كشاورزي زيادي داشت، تصمیم گرفت براي نگهداري محصولاتش اين يخچال بزرگ را بسازد. در واقع آن دوران از این مکان برای نگهداری محصولات استفاده می شده و یخ هایش هم در خارج از روستا بفروش می رسیده است. قدیمی ها می گویند که استخر کوچکی در این یخچال وجود داشته که آب از راه باریکی وارد آن و تبدیل به یخ می شده است. آب یخچال ترشنبه از قنات تامین می شد ولی این قنات به دلیل کاهش بارندگی، بعد از گذشت سالیان طولانی خشک شد و به این ترتیب بیش از ۷۵سال است که دیگر از این یخچال یخی بیرون نیامده است.

تغییر کاربری
براساس مستندات موجود در سازمان میراث فرهنگی و گردشگی استان تهران، در «علی آباد» و «رباط کریم» هم یخچال هایی وجود داشته اما یخچال قدیمی روستای ترشنبه بزرگترین و محکمترین یخچال استان تهران معرفی شده است. مساحت کل این یخدان ۴۶۰متر مربع و زیر بنای آن ۲۰۰ متر اعلام شده است. می گویند زمین این یخچال به خاندان «حاج محمدی» تعلق داشته و حدود ۵ سال پیش که نیمی از مخروط آن از بین رفت مسئولان شورای اسلامی روستا درصدد برآمدند تا این گنجینه تاریخی را حفظ و برای ثبت آن به عنوان آثار تاریخی تلاش کنند. به همین دلیل با «منوچهر حاج محمدی» مالک آن صحبت کرده و وی هم آن را به اهالی روستا اهدا کرد. بعد از واگذاری، کار بازسازی بنای تاریخی آغاز شد اما کار به همین جا ختم نشد و مسئولان شورای اسلامی به دنبال آن هستند تا این مکان را به یک محیط گردشگری تبدیل کنند. در هین راستا فضای داخلی این یخچال را که بیش از ۴۰ متر عمق داشت با ورودی اش همسطح و چراغ های روشنایی در آن نصب کرده اند و قرار است این فضا به قهوه خانه ای تاریخی با امکانات رفاهی تبدیل شود. اکنون بخشی از فعالیت های عمرانی این طرح انجام شده است.

یخ فروشی
مقدار یخ های ذخیره شده در یخچال ترشنبه خیلی بیشتر از نیاز ساکنان این روستا بوده ولی این موضوع فرصتی برای کسب و کار شده بود و برخی از اهالی یخ ها را به وسیله گاری به چهارراه قهوه خانه و چهارراه یافت آباد منتقل می کردند و به فروش می رساندند. یخ ها به کیلو و برخی اوقات هم به قالب و گاهی هم با واحد دیگری به نان «قپان» فروخته می شد.

حفر چاه
سال ها پیش كشاورزان اين روستا از ۲ قنات پر آب براي آبياري محصولاتشان استفاده مي كردند كه به مرور زمان و بر اثر کاهش نزولات آسمانی خشك شده اند. البته بعد از خشكسالي قنات ها، اداره جهاد كشاورزي براي حفظ محصولات و رونق كشاورزي ۲ حلقه چاه حفر كرد و تا حدی مشکل کمبود آب جبران شد. طبق اطلاعات به دست آمده هنوز در اين روستای قدیمی ۱۵۰ هكتار زمين زراعي زير كشت وجود دارد.

مهاجرت
«ترشنبه» جوانان زیادی داشته ولی بسیاری از آنها پس از ازدواج، به شهرها و یا روستاهای دیگر مهاجرت کرده اند. در این روستا اجازه ساخت و ساز داده نمی شود و ساکنان آن معتقدند همین موضوع علت مهاجرت شده است. از نظر ساکنان این روستای کوچک، اگر برای جوانان روستاهایی که در حریم منطقه قرار گرفته اند تسهیلات ساخت و ساز در نظر گرفته شود از مهاجرت های اینچنینی جلوگیری و زراعت در روستا حفظ می شود.

امکانات
امکاناتی که در نزدیکی و در دسترس ساکنان این روستا وجود دارد بدین شرح است:
نام
نشانی
تلفن
شورای اسلامی روستا
خیابان شهید رجایی، ساختمان چند منظوره، طبقه دوم


بوستان گلدسته
شهرک گلدسته، کوچه مسجد


بوستان شهید انتظاری
جاده گلدسته، سه راه شمس آباد


سالن ورزشی گلدسته
شهرک گلدسته، خیابان کلانتری
۵۵۲۹۲۷۰۰
خانه سلامت گلدسته
گلدسته، خیابان رجایی
۵۵۲۹۲۱۲۲
خانه اسباب بازی
گلدسته، خیابان رجایی، سرای معلم گلدسته
۵۵۲۹۲۵۲۶
سرای گلدسته
گلدسته، خیابان رجایی، سرای معلم گلدسته
۵۵۲۹۲۵۲۵

سخن آمار
جمعیت این روستا در سال ۱۳۵۰ حدود ۳۰۰ نفر در قالب ۵۰ خانوار سرشماری شد ولی به دلیل ضعف خدمات و امکانات در این روستای کوچک مهاجرت هایی انجام شد و جمعیت آن طبق آمار سال ۱۳۸۵ به ۲۵ خانوار كاهش پیدا کرده است.



جعبه‌ابزار