توپراق قلعه


روستای توپراق قلعه به لحاظ موقعیت جغرافیایی و سیاسی در دهستان باش قلعه بخش مرکزی شهرستان ارومیه قرار گرفته است .


معرفی روستا[ویرایش]

روستای توپراق قلعه در ۴۵ درجه ۶ دقیقه طول شرقی و ۳۷ درجه و ۳۵ دقیقه عرض شمالی واقع شده است و به لحاظ موقعیت سیاسی روستای مورد نظر در دهستان باش قالا بخش مرکزی شهرستان ارومیه قرار گرفته است فاصله روستا تا مرکز دهستان (باش قالا) ۱۲ کیلومتر تا مرکز بخش ارومیه ۱ کیلومتر و تا مرکز شهرستان ۱ کیلومتر می باشد . مساحت آن ۴۰۵۵۶۴ مترمربع می باشد .
این روستا در جلگه ارومیه واقع شده و تقریباً به صورت دشت حاصلخیز می باشد .

آب و هوا[ویرایش]

متوسط بارندگی سالیانه بین ۴۰۰-۳۰۰ میلی متر می باشد که با وجه به متوسط بارندگی کشور ۲۸۰ میلی متر در متوسط بارندگی وضعیت خوبی قرار دارد . به دلیل کوهستانی بودن منطقه اکثر بارشها به صورت برف می باشد .
به دلیل واقع شدن در عرض جغرافیایی بالا و ارتفاع زیاد میانگین سالانه دمای آن به نسبت پایین است به دلیل ابری بودن هوای استان اختلاف دمای حداقل و حداکثر مطلق آن زیاد است به طوری که دمای ۴۴ درجه بالای صفر در ایستگاه داشنبر و ۳۴ درجه زیر صفر در ایستگاه خوی مشاهده شده است با این حال دما این روستا نیز تحت شرایط دمای استان می باشد .
باد غالب از سمت شمال شرقی می وزد و متوسط سرعت وزش باد ۲۲۰۰ متر بر ثانیه می باشد با توجه به زمین های پست و جلگه ای و همچنین اقلیم پرآب منطقه زمین های منطقه بیشتر به امر کشاورزی و دامپروری اختصاص یافته است .
روستا در شرق محور ارتباطی ارومیه به جاده شهید کلانتری قرار دارد که از شمال به جنوب امتداد دارد قرار گرفته است شیب عمومی روستا از جنوب به شمال می باشد و همین ویژگی موجب گردیده تا عمده آب های سطحی و بخشی از فاضلاب های خانگی (فاضلاب ناشی از حمام ، ظرف شویی و ...) در جهت شیب عمومی دفع شده و به سمت اراضی زارعی و باغی شمال روستا هدایت شود .
روستا در وضع موجود فاقد آب شرب است و اهالی از آب چاه های سطحی استفاده می نمایند .

بخش اول؛ تاریخچه ده[ویرایش]

۱- نام ده :
نام ده توپراق قلعه با توپراک قلعه می باشد که در حالت اول به معنی قلعه خاکی می باشد و در حالت توپراک قلعه به معنی قلعه ای که شیبه توپ محکم است .
۲- گذشته ده براساس اسناد و مدارک مکتوب :
تاریخ این ده براساس مدارک به ۳۵۰۰ سال پیش و به دوره اوراتودها بر می گردد اشیاء جمجمه های کشف شده در تپه باستانی این ده نشان از دوره اوراتودها می دهد .
امیر تیمور در اردبیل شنید که عشایر ساکن اطراف ارومیه بر سرکردگی عادل آقا یاغی شده اند و در شهرها و دهات شرارت وچپاول می نمایند که امیر یکی از فرماندهان قشون بنام گرگین به حکومت ارومیه مامور ساخت گرگین بیگ پس از ورود به ارومیه در توپراق قلعه کرقریه در شمال شهر ارومیه می باشد استقرار یافت پس یاغی ما را تنبیه و آن نواحی را امن ساخت و عادل آقا را دستگیر و در ۲۷ شعبان ۷۸۸ ه.ق او را زنده از دیداری بلند پرتاب کرد (تاریخ ارومیه ص ۱۷۱ )
کلبعلی خان افشار ایمانلو معروف به شیر شکار که در آن روزگار سر سلسله افشار در ارومیه بود از طرف شاه عباس حاکم این دیار بود نخست توپراق قلعه که در شمال ارومیه و در ربع فرسخی حصار استوار کشید دارالحکومه و نشیمنگاه خود قرار داد و بعد از چندی مهندسین ماهر حصار و دیداری دور این دیار کشیدند چنانکه الی الیوم تا به امروز چندین بار خراب و مرمت کرده اند (تاریخ ارومیه ص ۷۸) .
۳- گذشته ده براساس گفته های مردم :
کلبعلی خان معروف به شیرشکار و ایپ قران بود که لقب شیرشکار را شاه عباس به او داد شاه عباس که برای امتحان شجاعت او ؛ مبارزه ای با یک شیر گرسنه ترتیب می دهد و کلبعلی خان دهان شیر گرسنه پاره کرد و لقب شیر شکار را شاه عباس به او داد و دختر زیبای خود به نام پری را به همسری کلبعلی خان داد .
۴- امکان و بناهای تاریخی :
شیه تاریخی گنج علی خان که متاسفانه هیچ مطالعاتی در آن انجام نشده است .
۵- حوادث تاریخی :
جنگ انهر – جنگ با روس ها که در این جنگ روستا را روس ها آتش زدند .

بخش دوم؛ سیمای ده[ویرایش]

۱- نقشه ده
۲- توزیع مراکز مسکونی در برابر مزارع و امکان عمومی :
هسته اولیه روستا در مرکز بافت شکل گرفته است .
مرحله اول توسعه در اطراف هسته شکل گرفته است .
مرحله دوم در شرق و غرب مرحله اول روستا شکل گرفته است .
مرحله سوم در مجاورت محور ارتباطی و جنوب روستا شکل گرفته است .
۳- کوچه ها و خیابان ها
تعیین طول و عرض معابر چگونگی جهات شیب و سطح عملکرد هر یک در بافت روستا برای سطح بندی شبکه های ارتباطی حائز اهمیت است بررسی این عوامل سطح بندی شبکه ارتباطی را میسر می سازد لیکن باید توجه داشت که سطح بندی شبکه معابر روستایی بندرت براساس سلسله مراتب منظم شبکه ارتباطی پدید آمده است چرا که این شبکه اغلب براساس مالکیت ها شکل گرفته است و بر این اساس ممکن است عرض شبکه ارتباطی درجه ۱ با عرض شبکه ارتباطی درجه ۳ تفاوتی نداشته باشد هر چند به لحاظ عملکرد متفاوت باشند .
وضع موجود شبکه ارتباطی روستای مورد مطالعه در ۳ سطح متفاوت دارای عملکرد است
- معبر اصلی شامل محوری است که از جاده بین شهری و ارومیه – جاده شهید کلانتری منشعب و وارد بافت روستا می شود جمعیت آن جنوب شرقی – شمال غربی است .
- معابر فرعی : روستا شامل یک محور است که از معبر اصلی منشعب و وارد بافت روستا می شود و در واقع نقش جمع پخش کننده دارند اما این نقش به ویژه در بافت قدیم روستا به دلیل عرض کم قابل ایفا نیست . عرض این معابرنیز متغیر است .
- دسترسی ها شامل کوچه ها و بن بست هایی است که از معابر اصلی و فرعی منشعب و دسترسی ساکن را به واحدهای مسکونی تامین می کنند .
۴- محلات ده و جدایی مکانی
روستای مورد مطالعه به طور مجزا دارای محله های خاص نمی باشد و با توجه به یکنواخت بودن بافت اجتماعی آن و عدم وجود قضاوت قومی قبیله ای و یا هر عامل دیگر مرز بندی دیگر ه نشانه تشکیل محلات باشد در روستا مشاهده نمی شود .
۵- اماکن عمومی در هسته مرکزی روستا :
اماکن عمومی در هسته مرکزی روستا مستقر هستند .
۶- مسکن و تسهیلات زندگی :
در پاره از مناطق محروم نیازهای اولیه خانواده مثل آب و غذا محدودیت در آمد به گونه ای است که اساساً هیچ گونه سرمایه ای برای بخش مسکن نمی توان در نظر گرفت و خود به خود در چنین شرایطی مسکن گونه ای از سطح کیفیت بسیار پایینی برخوردار است خلاف آن نیز دیده شده در مناطقی که افراد درآمد مطلوبی دارند و قدرت اختصاص رقم بالایی از درآمد خود را برای مسکن داشته اند عملاً با خرید و انتقال مصالح کاملاً شهری و استخدام است و کار و بنای شهری مسکن مقاوم با ظاهری کاملاً شهری در روستا برپا کرده اند .
براساس اطلاعات بدست آمده از مجموع ۴۸۰ بنای مسکونی موجود در روستا بیشتر واحدهای مسکونی روستا دارای کیفیت قابل قبول است .
کاربری روستا در حدود ۱۶۴۳۳۹ مترمربع مساحت دارند و ۵/۴۰ درصد از مساحت روستا را به خود اختصاص داده است و سرانه کاربری ۸۹ مترمربع است .

بخش سوم؛ ساختار جمعیت[ویرایش]

الف- ساختار جمعیت
جمعیت روستای توپراق قلعه بر اساس سر شماری عمومینفوس و مسکن در سال ۱۳۴۵ برابر ۸۹۳ نفر بوده است که این تعداد با افزایش ۱۷۵ نفر در سال ۱۳۵۵ به ۱۰۶۸ نفر افزایش می یابد .
جمعیت روستا در سال ۱۳۶۵ به ۱۰۸۷ نفر افزایش می یابد روند افزایش در دوره بعد ادامه می یابد بطوریکه تعداد جمعیت روستا به ۱۲۹۸ نفر در سال ۱۳۷۵ رسیده است روند افزایش جمعیت در دوره باید تکراری می شود به گونه ای که در سنوات ۱۳۸۵و ۱۳۸۷ به ۱۸۳۱ و ۱۸۱۶ نفر می رسد .
تعداد خانوارهای ساکن در روستا در سالهای ۱۳۴۵ ، ۱۳۵۵ ، ۱۳۶۵ ، ۱۳۷۵ ، ۱۳۸۵ و ۱۳۸۷ به ترتیب ۱۴۷ ، ۱۸۷ ، ۲۱۰ ، ۲۹۶ ، ۴۷۶ ، ۵۰۵ خانوار اعلام شده است بر ان اساس بعد خانوار در سالهای یاد شده به ترتیب از قرار ۱/۶ ، ۷/۵ ، ۲/۵ ، ۳/۴ ، ۸/۳ و ۷/۳ نفر محاسبه شده است نرخ رشد جمعیت در دوره های مختلف مثبت می باشد نرخ رشد جمعیت در دوره زمانی ۵۵-۴۵ از قرار ۸/۱ درصد در دوره ۶۵-۵۵ از قرار ۲/۰ درصد دوره ۷۵-۶۵ از قرار ۷/۱ و در دوره ۸۵-۷۵ از قرار ۵/۳ درصد محاسبه شده است .
توزیع جمعیت بر حسب سن و جنس :
در سال ۱۳۸۷ در روستا ۹۵۰ نفر مرد و ۸۹۶ نفر زن وجود داشت که ترتیب جنسی در روستا ۰۶/۱ محاسبه می شود به عبارت دیگر در مقابل هر نفر ۱۰۰ نفر زن در روستا ۱۰۶ نفر مرد وجود داشت در ردهی مردان بیشترین تعداد به گروه ۲۹-۲۵ تعلق داشت .
جمعیت فعال و شاغل:
جمعیت ده ساله و بیشتر روستا در ساله ۱۳۸۷ برابر ۳۷۴ نفر می باشد جمعیت فعال اقتصادی شامل افراد شاغل بیکار و جویای کار می باشدکه در این روستا جمعیت فعال برابر ۱۳۱ نفر می باشد از کل جمعیت اقتصادی که ۱۲۸ نفر معادل ۹۸ درصد شانل و ۳ نفر مغادل ۲۰ درصد بیکار میباشد.
توزیع جمعیت بر حسب سواد
جمعیت لازم التعلیم روستا برابر با ۵۸۰ نفر میباشد از این تعداد ۲۲۰ نفر در مدرسه ابتدایی ۱۶۰ نفر در مدرسه راهنمایی و ۲۰۰ نفر در دبیرستان مشغول به تحصیل هستند .
ب : حرکات جمعیت :
به علت عدم ارائه گزارش از طرف دهیاری آماری دقیق در رابطه با ازدواج و طلاق در دست نیست .
زاد و ولد و مرگ و میر :
در پنچ سال اخیر ۱۱۰ نفر متولد شده و از سوی دیگر در سنوات ذکر شده ۳۱ نفر فوت شده است .
مهاجرت ها :
مهاجرت فعل و انفعالی از پراکندگی مجدد جمعیت است و در ورای شکل ظاهری آن یک ارتباط پرمعنی بین جمعیت و پراکندگی منابع نهفته است . بدین ترتیب هر محدوده جغرافیایی را می توان محدوده ای مهاجر پذیر ؛ مهار فرسته یا محدوده ای بسته به جریانات مهاجرتی دانسته در محدوده بسته برخلاف محدوده های مهاجر پذیر و مهاجر فرسته .
مهاجرت مقیاس های کوچکتری داشته ؛ تاثیر عمده ای بر تعداد ساخت جمعیت مبدا بر جای نمی گذارد .
برای تشخیص نوع محدوده یک نقطه جمعیتی از لحاظ مهاجر پذیری و مهاجر فرستی روش های مختلفی وجود دارد که یکی از این روشها مقایسه بین نرخ رشد مطلق و رشد طبیعی می باشد . چنانچه نرخ رشد طبیعی بیشتر از نرخ رشد مطلق باشد محدوده مهاجر فرست بالعکس نرخ رشد مطلق بیشتر از نرخ رشد طبیعی باشد محدوده مهاجر پذیر خواهد بود .
در روستا مورد مطالعه نرخ رشد مطلق محاسبه شده حاکی از مهاجر پذیر بودن روستا است .
ساختار اجتماعی ده و تغییرات آن
اهالی روستای توپراق قلعه مردمانی مسلمان ، اهل تشیع به زبان ترکی با اعتقادات راسخ وزن گرم و مهمان نواز خوش بر خورد و خوش خلق هستند . اهالی روستا فوق العاده زحمتکش و افرادی صادق ساده مهربان و امیدوار می باشند سابقه اختلاف بر سر زمین را تقسیم آب بسیار اندک می باشد و نحوه حل و فصل اختلاف ها بیشتر کد خدا منشش است ناهنجاری خاصی در روستا مشاهده شد و روابط اهالی با یکدیگر گرم و صمیمانه می باشد .

بخش چهارم؛ زمینداری و تحولات آن[ویرایش]

مالکیت در این روستا قبل از اصلاحات اراضی به صورت فرده مالکی بود و روستا دارای چند فرده نالک بد که بزرگترین آن حنیف شریفی و پنچ مالک دیگر بود و کدخدا آن حاج مصیب جلیلی بود وضعیت زراعت در این روستا نیز به صورت سهم بری بود در اجرای اصلاحات ارارضی در این روستا به علت فرده مالکی بودن روستا اراضی آن زیاد تقسیم نشده و اکثر زراعین زمین هایی از روستا های اطراف را دریافت نموده اند .
اهالی روستا نظر مساعدی در مورد طرح اصلاحات اراضی نداشته و آن را باعث تکه تکه کردن و همچنین مهاجر پذیر شدن روستا می نمایند .

بخش پنجم؛ نهادهای اجتماعی[ویرایش]

۱- اشکال خانواده
خانواده اساسی ترین واحد اجتماعی است و بخصوص در جامعه روستایی خانواده هسته اصلی جامعه را تشکیل می دهد خانواده یک سازمان اجتماعی است که افراد تشکیل دهنده آن به لحاظ ارتباط و خویشاندی نسبی مانند پدر و فرزندی و یا سببی مانند زن و شوهری به هم پیوند خورده است خانواده های روستایی به علت پایبندی به اصول و اعتقادات سنتی اکثراً به صورت پدری توسعه یافته می باشد در روستای مورد مطالعه ما نیز هر دو حالت پدری توسعه یافته و زن و شوهری به علت نزدیکی به زندگی شهرنشین قابل مشاهده است .
۱- بعد خانواده
خانواده های روستایی از گذشته ها دور به علت نیازهای مشترک و به منظور مبارزه با عوامل نامشاعد طبیعی و دیگر عواملی که در زندگی و معیشت آنان خللی ایجاد می کند با یکدیگر همکاری و اشتراک مساعدی دارند .
۲- موقعیت افراد در خانواده :
موقعیت افراد در خانواده های روستایی به صورت پدر سالاری و مادر سالاری می باشد بعد از پدر و مادر برادر بزرگتر به عنوان بزرگ خاندان می باشد .
۳- روابط خانوادگی :
منطقه آذربایجان احترام به بزرگترها و احترام به افراد خانواده جزء فرهنگ اصیل ملی – اسلامی است که این احترام در روستاها هم هنوز خود را به صورت قوی حفظ کرده و در روستای مورد مطالعه ما نیز به صورت پررنگ دیده می شود .
ازدواج :
ازدواج اکثر درون گروهی می باشد .

تعلیم و تربیت :
۱- تعلیم و تربیت در خانواده :
به صورت سنتی است و پرورش کودکان نیز تحت شرایط سیستم سنتی جامعه روستا می باشد.
۲- تعلیم و تربیت در مدرسه :
تعلیم و تربیت در مدرسه به صورت آکادمیک بوده است .
مذهب
روستای توپراق قلعه دارای ۲ مسجد است که یکی قدیمی و دیگری تازه احداث شده و به صورت هیأت امنائی اداره می شود و کمی نیز در اداره آن دو بین روستائیان اختلافاتی ایجاد شده است رفت و آمد هم در مسجد در ماه های رمضان و محرم و صفر بسیار زیاد بوده است و در این رفت و آمد جوانان به مسجد بیشتر دیده میشود نقش رهبران مذهبی محسوس بوده و دارای احترام خاصی در میان افراد دوست می باشند مردم روستا بسیار مذهبی بوده و اعتقادات راسخی در مذهب و دین خود دارند .

تفریحات و سرگرمی :
در گذشته ها دور بازی های رایج در این منطقه میان دختران و پسران متفاوت بود و با زن هایی هم بین آنان مشترک بود بازی هایی مانند فیش چمدی – پله دسته ، آراگزدی و ... که بعد از ورود تکنولوژی و جوانان این روستا نیز تحت تاثیر تکنولوژی قرار گرفته و بازی های قدیمی خود را فراموش کره آداب عروسی نیز تقریباً شبیه سایر مناطق آذربایجان می باشد متاسفانه هیچ امکانات ورزشی و سرگرمی در این روستا وجود ندارد.
ساختار قدرت در ده قبل و بعد از اصلاحات ارضی
قبل از اصلاحات ارضی که این روستا به صورت خرده مالکی اداره می شد و کدخدا به نمایندگی از مالکان به اداره روستا پرداخت که بعد از اصلاحات ارضی نیز کدخدا در رأس قدرت قرار گرفت بعد از انقلاب اسلامی نیز شورای ده اداره روستا و بسیج به عنوان تامین کننده امنیت در روستا بوده و هم اکنون نیز این روستا دارای دهیار می باشد .

بخش؛ اقتصادروستا[ویرایش]

صنعت :‌
شاغلین این بخش ۱۰۷ نفر (معادل ۲۳ درصد) از شاغلین روستا را به خود اختصاص داده اند.
خدمات :
شاغلین این بخش ۷۲ نفر (معادل ۱۵ درصد) از شاغلین را به خود اختصاص داده اند شاغلین بخش خدمات در واحدهای آموزشی – اداری – تجاری – درمانی مشغول به کارند .
عوامل تولید :
زمین :‌
زمین به عنوان مهمترین نهاده تولید در بخش کشاورزی می باشد در روستای توپراق قلعه قیمت زمین بسیار بالاست قیمت یک متر مربع از‌ آن حدود ۶۰۰۰۰۰ ریال می باشد متاسفانه آماری دقیقی از اراضی زیر کشت سالیانه بر حسب نوع محصول در دست نبود ولی طبق مشاهدات بیشترین سطح زیر کشت در بخش زراعت به ترتیب آفتاب گردان و گندم بوده و در بخش باغبانی نیز هلو ، زردآلو ، شلیل بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است توزیع زمین به صورت خرده است و کمتر کشاورزی را می توان یافت که زمین به اندازه یک هکتار در یک محل داشته باشد زمین ما پراکنده و با مقیاس محلی طناب به اندازه یک طناب یا نیم طناب می باشند (۱ طناب محلی تقریباً ۴۵۰۰ متر می باشد) و این کوچک بودن اراضی و دور از هم بودن زمین های یک زراع کشاورزی و مکنیزاسیون را با مشکلات عمده مواجه کرده است .
آب و آبیاری
روستا در حال حاضر فاقد سیستم آب شرب است و اهالی آن از آب چاه های سطحی استفاده می کنند آب کشاورزی نیز از طریق چاه های موجود تامین می شود که با خشکسالی ملی اخیر مردم منطقه به طرف آبیاری تحت فشار رو آورده اند ولی در این مورد هم به علت مطالعات علمی و کم سیستم آبیاری های تحت فشار نیز غیر اصولی بوده و هزینه زیادی بر دوش کشاورز باقی می گذارد .
وسائل و روش های تولید
در روستا عدد تراکتور شخصی وجود دارد که به صورت کرایه برای روستائیان ارائه خدمات می کند که اکثر به صورت تعاونی در روستا توزیع شده ولی بذر و سموم کشاورزی اغلب به صورت آزاد تامین می شود استفاده از سموم کودهای شیمیایی به علت افزایش محصول در واحد مسطح افزایش یافته است تغییراتی که در امر تولید نسبت به قبل از اصلاحات اراضی و استفاده از ماشین آلات جهت کاشت داشت برداشت محصولات و استفاده بیشتر از نهادهای شیمیایی در امر تولید است .
تقویم زراعی :
تقویم زراعی همسو با منطقه بوده کاشت گندم در اوایل پاییز و کاشت آفتابگردان از اوایل بهار آغاز می شود و تقریباً سال زراعی جدید در بهمن ماه آغاز می شود .
شیوه مبادلات :
شیوه بازاریابی محصولات زراعی با محصولات باغی متفاوت است اکثر محصولات زراعی مانند گندم خرید تضمینی توسط دولت می شود و محصولات باغی در میادین میوه و تره بار به فروش می رسد در میادین تره بار محصولات کشاورزی به صورت امانتی به فروش می رسد .
۴- اعتبارات و بدهی
در گذشته اعتبارات و بدهی هایی که روستائیان دریافت می کرده اند اغلب از ارباب و مغازه داران و یا از طریق پیش فروش محصول کشاورزی بوده است ولی امروزه اکثر اعتبارات توسط وام های بانکی تامین می شود .

بخش هفتم؛ فولکور زراعی[ویرایش]

در منطقه آذربایجان آداب ورسومات خاصی در زمان برداشت وکاشت محصول وجود داشت برای مثال مراحل خاصی در زمان برداشت انگور ویا برداشت گندم وجود داشت درزمان کاشت گندم نیز آداب خاصی وجود داشت ودر زمان کاشت بذرا به صورت سهمیه بندی برای گنجشک ها برای افراد وعادی وصاحب مزرعه تقسیم می کردند

بخش هشتم؛ شیوه بهره برداری[ویرایش]

این روستا قبل از اصلاحات ارضی به صورت خرده مالکی اداره شد وبهره برداراری اغلب به صورت خرده مالکی بوده که بعد از اصلاحات ارضی نیز تغیرات چندانی در شیوه بهره برداری انجام نکرفت بعد از انقلاب وبعد از احداث جاده ای که ارومیه را به تبریز متصل می کرد این جاده از وسط این کذر کرد وبه علّت افزایش قیمت زمین ها وتفکیک اراضی به قظعات بسیار کوچک فروش به منظورهای صنعتی وغیره کشاورزی بوده است

فصل نهم؛ سازمان ها وماوتاسیسات ده[ویرایش]

روستا دارای واحد های آموزشی در مقطع ابتدائی می باشد
روستا دارای خانه بهداشت ومرکز دامپزشکی می باشد
روستا فاقد فضای فرهنگی-ورزشی می باشد
کارکرد مسکونی:
کاربرد مسکونی با مساحتی برابر با۱۶۴۳۳۹مترمربع۴/۵درصداز مساحت روستا را تشکیل داده است سرانه کار برای هرنفر ۸۹متر مربع است
کاربرد تجاری
کابرد تجاری روستا مساحتی درحدود۵۶۶۲مترمربع رابه خود اختصاص داده است سرانه وسهم این کابری از اراضی روستا به ترتیب ۱/۳متر مربع ۴/۱درصد می باشد
کابری آموزشی
درحال حاضر واحد آموزشی مقطع وجود دارد مساحت فضای آموزشی ۵۱۶۷متر مربع وسرانه آن۸/۲ متر مربع محاسبه شده است سهم این کاربریهای روستا ۳/۱ درصد می باشد
کاربری خانه بهداشت
کاربری خانه بهداشت در حدود۳۰۲ متر مربع رابه خود اختصاص داده است سرانه این کار یری برای هرنفر۲/. مترمربع وسهم آن از کل کا بری روستا ۱/. درصد محاسبه شده است
مساحت واحد دامپزشکی ۷۶۶۰ مترمربع و۹/۱ درصد از اراضی روستا را به خود اختصاص داده است
کاربری اداری
کاربری در حدود۵۲ متر مربع را به خود اختصاص داده است وسرانه سهم آن بسیار ناچیز است
کاربردی مذهبی
این کاربری با مساحتی برابر۱۳۸۳ متر مربع ۳/. درصد از مساحت روستا را به خود اختصاص داده است سرانه این کار برای هر نفر ۷/. متر مربع است
کاربری تاسیسات وتجهیزات
این کاربری با مساحتی برابر با ۱۰۵۴ متر مربع۳/. ذر صد مساحت روستا را به خود اختصاص داده است سرانه این کاربردی برای هر نفر ۶/. متر مربع است
گورستان
این کاربری با مساحتی برابر۷۴۳۲متر مکعب با ۸/۱درصد از مساحت روستا را به خود اختصاص داده است
آثار تاریخی:
این کاربری با مساحتی برابر با ۱۸۴۸متر مکعب با ۵/۰درصد از مساحت روستا را به خود اختصاص داده است
بخش دهم:
امور فرهنگی اجتماعی
روستاهای ایران سیستم سنتی خود را نسبت به شهر ها بیشتر حفظ کرده اند در روستا ها ارزش های اجتمایی زندگی سنتی را هنوز هم که با ‌پیشرفت جامعه گریبان شدن با مشکلاتی بنام مدر نیسم ارج میدهند روحیه همکاری هنوز هم در بین روستائیان دیده میشود ولی با بزرگ شدن شهر ها و نزدیکی روستا ها به شهرها و رفت امد روستائیان هر روز به شهر ها باعث شکاف در بین قشر جوان و میان سال رویت می شود و نزدیکی روستا به شهر و مناطق حاشیه نشین شهر و استفاده از مواد مخدر و گسترش فساد را دامن میزند تغیر آرزوهای ساده جوانان روستایی به رویاهای خشن جوانان شهری بعضی از کج رفتاری ها درروستاها بخصوص روستاهای نزدیک شهر را دامن می زند مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها به علّت ارزانی زمین نیز خود مشکلاتی است که زندگی جوانان روستا ها را تهدید می کند

منابع[ویرایش]

تاریخ ارومیه-افثار
طرح هادی روستا ی توپراق قلعه
مصاحبه با عاشیق کور اوغلو (صابر شریفی)
مصاحبه با ریش سفیدان روستای توپراق قلعه

پیوندها[ویرایش]

[۱]    



جعبه‌ابزار