جابر انصار
روستاهای
پشت قلعه و جابر ایلام محروم از امکانات اولیه/عدم استفاده از ظرفیتهای تاریخی روستا
آبدانان - خبرگزاری مهر: در مجموعه سفرنامه های خبرگزاری مهر در استان ایلام به شهرستان آبدانان در جنوب استان سفر کردیم و بعد از روستای انجیره به روستاهای جسبیده به هم پشت قلعه و جابر انصار رفتیم تا مشکلات روستاها را مورد بررسی قرار دهیم.
به گزارش خبرنگار مهر، روستاهای پشت قلعه و جابر انصار در پنج کیلومتری جنوب شهرستان آبدانان از سمت شهرستان دهلران قرار گرفته است.
در این دو روستا دو بنای تاریخی که یکی مذهبی و دیگری گردشگری است به ثبت رسیده اند بناهایی که هر دو درحال تخریب هستند و نیازمند توجه جدی برای مرمت .
بنای مذهبی امامزاده پیرمحمد در بین این دو روستا قرار گرفته است امامزاده ای که قدمت آن مربوط به سدهٔ ۷ و ۸ ه. ق است که در آذرماه سال ۱۳۸۰به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است.
اثر دیگر به نام پشت قلعه است . این اثر تاریخی که به دوره ساسانیان برمی گردد جلوه خاصی به روستا داده است چرا که قرارگرفتن این قلعه بر روی یک تپه مرتفع هر رهگذری را به سمت خود می کشد قلعه در سال ۱۳۸۰ به جهت اهميت آن و انجام مطالعات باستانشناسي در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.
اما آنچه که در این دو روستا در کنار این دو ظرفیت بالقوه ذهن را آزار می دهد فقر بیکاری و مشکلاتی است که در این دو روستا وجود دارد روستاهایی که باتوجه به وجود قدمت این امامزاده و قلعه می تواند رخت فقر بیکاری را از چهره روستا و مردمش زدود و از طرفی می تواند به عنوان روستای گردشگی و توریستی تبدیل شود اما متاسفانه تا کنون هیچ یک از مسئولین استان ایلام نه آنچنان به معرفی این دوبنا توجه کرده اند و نه درمرمت آنها تلاش چشم گیری کرده اند.
ولی علیزاده ساکن روستای پشت قعله به خبرنگار مهر گفت: روستای پشت قلعه تا مرکز شهر آبدنان فاصله کمی دارد ولی متاسفانه امکانات این روستا بسیار کم و ضعیف است و توجه آنچنانی به آن نمی شود.
وی اظهار داشت: متاسفانه وضعیت آب وبرق این روستا مناسب نیست چرا که با کوچکترین بارندگی یا صاعقه برق روستا دچار مشکل می شود این در حالی است که آب شرب روستا هم به دلیل داشتن شن و ماسه مشکلات کلیوی برای مردم ایجاد کرده و مشکلات کلیوی در این روستا بیداد می کند.
وی گفت: در زمینه گردشگری وجود این قلعه جلوه خوبی به روستا داده است ولی متاسفانه عدم توجه مسئولین مرتبط باعث شده این قلعه تخریب شود و به علت فرسایش و بارندگی کم کم در حال از بین رفتن است.
علیزاده بیان کرد: مسئولین می توانند با مرمت وتوجه به این قلعه ومعرفی آن زمینه خوبی برای روستا به وجود بیاورند چرا که وجود امامزاده پیر محمد در بین روستا پشت قلعه و جابر انصار که قدمت تاریخی دارد ظرفیت های مناسبی برای جذب گردشگر هستند.
وی افزود: در این روستا یک متر فضای ورزشی وجود ندارد که حداقل جوانان به ورزش روی بیاورند.
این جوان ۳۲ ساله بیان داشت : حدود هزار خانوار با جمعیتی بالغ بر دو هزار نفر مشغول زندگی هستند که شغل بیشتر آنها کشاورزی و دامداری وعده ای هم کارمند هستند.
وی گفت : متاسفانه در سال جاری ۱۲ خانوارکه همه آنها هم زوج های جوانی بودند که تازه زندگی مشترک خود را شروع کرده بودند به خاطر بیکاری اقدام به مهاجرت به شهر های اطراف کردند.
وی افزود: انتظار داریم مسئولین به این روستا بیشتر توجه کنند و با اجرای کامل طرح هادی و ... زمینه پیشرفت روستا را فراهم کنند.
ابراهیم ناصری مقدم یکی دیگر از ساکنین روستای پشت قلعه به خبرنگار مهر گفت: روستا هیچ گونه امکاناتی ندارند وضعیت زندگی مناسب نیست چرا که شغل همه ما کارگری است.
وی گفت: انتظار داریم مسئولین برای اشتغال جوانان چاره اندیشی کنند چرا که جوانانی که تحصیل کرده هستند برای کارگری به شهر های دیگر مهاجرت می کنند.
مراد اسماعیلی یکی دیگر از اهالی روستای پشت قلعه به خبرنگار مهر گفت: وضعیت اشتغال و کار نتها روستا بلکه در شهرستان آبدانان کم است.
وی بیان داشت: من دارای یک باب مغازه هستم که با این وضعیت بیکاری در روستا نمی توانم مخارج زندگی را تامین کنم.
وی اظهار داشت: مسئولین باید به فکر اشتغال و ازدواج جوانان باشند و در حد شعار نباشند. روستا نشین یعنی فقیر نشین چرا که کمبود امکانات ونبود شغل باعث شده بیشتر افراد در روستاها بویژه جوانان بیکار باشند و بیکاری هم باعث شده که جوانان تشکیل خانواده ندهند.
رسول عسکری دهیار روستای جابر انصار به خبرنگار مهر گفت: وضعیت عمرانی روستا بسیار ضعیف است وبرای حل مشکلات و کار های عمرانی روستا نیازمند توجه واعتبار هستیم.
وی عنوان کرد: خوشبختانه طرح هادی جدید روستا توسط بنیاد مسکن تهیه شده و در روزهای آینده اجرایی می شود.
وی اظهار داشت: شغل بیشتر مردم روستا کشاورزی و دامداری است واگر کسانی هم زمین برای کشاورزی دارند دیم هستند وخشک سالی های اخیر مشکلات برای آنها به وجود آورده است.
وی افزود: بیشتر جوانان روستا در شهر های اطراف و تهران به دنبال کارگری هستند که عده ای از آنها دارای مدرک دانشگاهی هستند.
دهیار روستای جابر انصار افزود: در بحث گردشگری وجود امامزاده پیر محمد و پشت قلعه می تواند زمینه جذب گردشگر برای این دو روستا را فراهم کند که نیازمند همت و معرفی بیشتر از سوی مسئولین است.
حجت سلمانی از اهالی روستای جابر انصار به خبرنگار مهر گفت: خوشبختانه وضعیت آب و برق روستا مناسب است.
وی عنوان کرد: متاسفانه تنها مشکل روستا اشتغال جوانان است چون در شهرستان آبدانان شرکتی وجود ندارد که حداقل جوانان در آن مشغول شوند.
وی عنوان کرد: بیشتر افراد مهاجر روستا جوانان هستند که همه به دنبال شغل از روستا مهاجرت می کنند و به شهر های دیگر می روند چرا که بیشتر شغل مردم روستا کشاورزی ودامداری است.
حبیب باویر یکی از جوانان روستای جابر انصار به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه در این روستا مکانی برای ورزش جوانان وجود ندارد و اوقات فراغت جوان روستا پک زدن به قلیان است.
این جوان افزود : تعدادی از جوانان روستا در شهرهای اطراف و تهران در به در دنبال کار هستند.
وی عنوان کرد: انتظار می رود مسئولین استانی و کشوری نگاه ویژه ای به شهرستان محروم آبدانان داشته باشند تا جوانان آواره شهرها نشوند.
......................................
گزارش و عکس: مجتبی کاور