جاذبه های تاریخی و طبیعی بابل


جاذبه های تاریخی و طبیعی بابل /از زببایی محصورکننده فیلبند تا آبشارهای رنگارنگ
پایگاه خبری وارش نیوز روز شنبه در ادامه سلسله گزارش های گردشگری از مناطق مازندران به ' جاذبه های تاریخی و طبیعی بابل /از زببایی محصورکننده فیلبند تا آبشارهای رنگارنگ' پرداخت.

در این گزارش خوانیم بابل از بزرگترین شهرهای مازندران به شمار می اید که صنعت و دانش در آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
بابل به معنی جایی که آب فراوان دارد است. بر اساس پژوهش های بدست آمده، نام بابُـل از دو تکواژ با و بُل تشکیل شده است. در گذشته تکواژ با ، در لغت به معنی هر چیز مایع و در کاربرد روزانه به معنی آب استفاده می شد. کلمه باران یعنی آبی که رانده می شود ، گواه این مطلب است. تکواژ بُـل نیز به معنی فراوان و بسیار است. در سال ۱۳۷۲ تحقیقاتی در مورد نام شناسی شهرهای باستانی مازندران به چاپ رسید که گویای این مطلب است
در ادامه به برخی از مهمترین جاذبه های گردشگری بابل اشاره می کنیم:


آبشار شیخ موسی[ویرایش]

روستای شیخ موسی از توابع بابل در منطقه بند پی شرقی بابل با ارتفاع ۲۵۰۰ متر از سطح دریا و در ۶۵ کیلومتری بابل جذابترین مناظر جنگلی، ییلاقی و کوهستانی را دارا می باشد. زیارتگاه شیخ موسی در نقطه بالای روستا با گنبدهای نقره ای دیده می شود. تپه های سبزپوشیده و حضور دام زیاد در این منطقه در منطقه کوهستانی شیخ موسی با خانه های چوبی و حصار سنگی بسیار دلرباست اهالی منطقه اطراف و به خصوص بابلی های عزیز از این منطقه به عنوان ییلاق تابستانی استفاده می کنند. آبشار شیخ موسی یا آبشار حاجی شیخ موسی یکی از زیبایی های این منطقه است در دل جنگل های زیبای آن.
از دیگر جذابیت های روستای شیخ موسی مراسم فولکوریک آن یعنی جشن مردگان است. ۲۸ تیرماه در گاهشماری طبری مصادف است با «جشن بیس و شش عیدماه». طبق یک باور عامیانه، ماجرا برمی گردد به زمانی که شخصیتی به نام فریدون به خونخواهی پدرش با همراهی سپاهی از مردم مازندران به مصاف ضحاک پادشاه اهریمنی می رود و پس از جانفشانی و کشته شدن تعداد زیادی از افرادش، به بند کشیده و در قعر چاهی انداخته می شوند بعد از آن ماجرا، مردم همه ساله در چنین روزی جشنی می گرفتند و سر قبر مردگانشان شمع روشن می کردند.
پهلوانان هر منطقه هم به یاد این نبرد تن به تن باهم کشتی پهلوانی می گرفتند. هر چند با گذشت سال ها مراسم جشن کمرنگ شده و کیفیت برگزاری آن تغییر کرده ولی این طور که از شواهد پیداست، روشن کردن شمع بر سر مزار اموات و غبارروبی و تمیز کردن آرامگاه ها که به «آستانه تراشی» معروف است، همچنان مرسوم است. پخش غذا و شیرینی برای شادی روح رفتگان و برگزاری مسابقات کشتی لوچو در چنین روزی، یاگاری است از همان زمان. البته این آخری یعنی « لوچو» آن قدر پررنگ شده که پا گرفته از قهرمانان کشتی مازندران روزگاری از لوچوکاران و پهلوانان این بازی بوده اند.
شالیزارهای سرسبز به قدری دیدنی اند که به راحتی می توانند ما را از مقصدمان غافل کنند. لوچو در رابطه تنگاتنگی با فصل کاشت و برداشت محصول دارد. بطوری که روستاییان از اوقات فراغتی که پس از نشا و یا دروی برنج برایشان ایجاد می شود، برای برگزاری مسابقات لوچو استفاده می کنند.
از شیرگاه نیز می توانید به روستای شیخ موسی دسترسی داشته باشید.

آبگرم ازرود[ویرایش]

آبگرم ازرود بابل که در منابع اینترنتی آب معدنی آرزو نیز ثبت شده است در روستای اری در بخش بند پی شرقی و سی و سه کیلومتری در جنوب شرقی بابل در میان یک دره زیبای جنگلی و در کنار رودخانه قرار گرفته که مجموعه طبیعی بی نظیری را با ترکیبی جالب عرضه می نماید. آب معدنی فیروزه ای رنگ در دل جنگل های سبز منظره ای را خلق کرده که در دیگر نقاط کمتر دیده شده است. آب با جوشش از دل زمین استخر کوچکی را پدید آورده که به خاطر ترکیبات گوگردی برای بیماری های جلدی، روماتیسم و درد مفاصل بسیار مفید است.
جاده دسترسی به آن از شهر بابل، جاده شهید صالحی آغاز می شود و پس از طی مسافت ۳۰ کیلومتر به آبادی گلوگاه مرکز بخش بند پی می رسد و با عبور از پل سجادرود وارد جاده دهستان فیروزجاه شده و پس از طی حدود ۳۰ کیلومتر وارد روستای زیبا و سنتی اری می شود که آب معدنی زیبا را در خود جای داده است که با مجموعه اطراف خود یکی از بهترین جاذبه های توریستی و طبیعی شهرستان بابل به شمار می رود.
ازرود شاید مخفف کلمه ازت رود باشد این آب بوی گوگرد می دهد ازرو یک چشمه جوشان با آب ولرم حدود ۳۷ درجه سانتیگراد گرماست و عمق آن حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر و بعضی جاها ۱۶۰ سانتیمتر است از وسط آن آب مانند حباب های زیبا قل قل می خورد و بیرون می آید ته آن چشمه از سنگ های ریز تشکیل شده که اگر جراحتی به پای فردی وارد شود معمولا دیر بهبود می یابد.
مساحت آن چشمه حدود ۱۲۰ متر می باشد که قبلا در فضای بازی بوده امروزه دور آن محصور شد که ورود و خروج راحت تر شد قدیم الایام عقیده داشتند که این آب مقدس است و در آن ماری است با تاج سبز رنگ که اگر کسی ناپاک وارد گردد آسیب می بیند ولی امروزه چنین عقیده ای کمتر مورد توجه است. آنچه که واقعیت دارد این است یک چشمه معدنی گرم با مواد گوگردی زیاد که برای بعضی بیماری پوستی مفید است.

آبشار کیمون[ویرایش]

کیمون روستای است در در ۳۰ کیلومتری شهر بابل در بندپی شرقی، که دارای آب و هوای متعدل است. روستای کیمون در جنگل واقع شده است و از مناظر و چشم اندازهای بینظیری برخوردار می باشد. عبور رودخانه ای دائمی از این روستا طراوت خاص به این روستا بخشیده و همجنین بودن چند آبشار زیبا در مسیر رودخانه زیبایی های این روستا را دو چندان کرده است اغلب مردم این روستا دامدار و مشغل پرورش گاو می باشند.

سد شیاده[ویرایش]

این منطقه زیبا و دیدنی در ۳۲ کیلومتری جنوب غربی بابل واقع شده و سد بر روی رودخانه چلیم یکی از سرشاخه های رودخانه بابلرود در روستای شیاده و در بخش بندپی غربی این شهرستان بسته شده است .
منطقه بکر سد شیاده به دلیل دارا بودن آب و هوای مساعد و وجود جنگل در چهار سوی خود، مکان مناسبی برای پیاده روی، برگزاری اردوهای یک روزه سیاحتی، صعود به ارتفاعات نزدیک سد شیاده، کشتی لوچو، ماهیگیری و قایقرانی است که جذابیت های طبیعی این منطقه علاقه و رغبت دیدار مجدد مسافران و گردشگران را از این منطقه افزایش می دهد.
این مکان علاوه برایام عید نوروز و تابستان در روزهای تعطیل معمولی نیز شاهد حضور جمع زیادی ازخانواده ها از هر قشر است که استفاده از این فضای مناسب برای ایجاد نشاط و روحیه را انتخاب می کنند .
سقاتالارشیاده و پوشش گیاهی و جنگل های زیبا در کنار سد زیبای روستای شیاده ورود و بازدید گردشگران و مسافران را نیز چند برابر کرده است.هم اکنون این سد در ایام تعطیلات و آخر هفته ها بیش از دو هزار گردشگر دارد .
ارتفاع سد شیاده از زمین ۲۰ متر می باشد؛ پوشش جنگلی در دور تا دور این سد، جاذبه گردشگری سدشیاده را چند برابر کرده است.
زمینه ماهیگیری برای مسافران که قلاب و وسایل ماهیگیری به همراه دارند در این سد آماده است و مسافران می توانند بعنوان یک ورزش و تفریح در مکان سد شیاده به ماهیگیری بپردازند.
سقاتالار شیاده مربوط به اواخر دوره قاجاریه در روستای شیاده ساخته شده از چوب با نقش و نگارهای زیبا با اشعار مذهبی جلوه خاصی به این مکان تاریخی داده که مسافران و گردشگران با حضور دراین روستا از این فضا بی بهره نخواهند ماند.

پارک جنگلی بابلکنار[ویرایش]

پارک جنگلی بابلکنار دارای ۷۶۰ هکتار مساحت می باشد. در فاز اول این پروژه ۴۰ هکتار آن به بهره برداری رسیده است. پارک جنگلی طبیعت بابل کنار از سوی معاون توسعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شد این پارک زیبا جزء محدوده ی جنگلی روستای درونکلا شرقی است.
در دل این پارک دهکده ای کوچک قرار دارد با نام بزچفت. طبیعت بابلکنار با دارا بودن مساحتی بیش از ۷۱۶ هکتار و وجود چشمه ای کوچک در دل خود و انبوه درختان زیبا و سایر امکانات گردشگری همچون امکانات بسیار خوب و وسیع این محیط طبیعی از جمله راه و جاده آسفالت، وسایل بازی کودکان، آبخوری های بهداشتی، آلاچیق، سرویس های بهداشتی، نمازخانه و… طی چند سال به مکانی شناخته شده در استان مازندران و حتی خارج از آن تبدیل شده که با آمدن فصل بهار و تابستان انبوه مسافران و گردشگران را روانه منطقه ی تفریحی توریستی و کوهپایه ای بابلکنار زیبا می کند

پل محمدحسن خان[ویرایش]

پلی قدیمی مربوط به سده ۱۲ هجری قمری بر روی رودخانه بابلرود شهرستان بابل استان مازندران می باشد.
این پل از آثار دوره قاجاریه است که به جای پل قدیمی تری ساخته شده است. به نوشته تاریخ بیهقی، در دوره غزنوی در این محل پلی چوبی وجود داشته است، که به نوشته تاریخ طبرستان ابن اسفندیار، بعدها به دستور نصیرالدوله شاه غازی (۵۵۸-۵۳۶ ه. ق.) «زر به خروارها ریخته شد و پارو در میان زد و … پلی از خشت و آهک بنا کردند».
این پل در ۲ کیلومتری مرکز شهر بابل و در جنوب قرار دارد و اطراف آن متشکل از ۵ محله شامل شهرک شهید چمران، شهرک فرهنگیان، محله سرپل محمدحسن خان بخش دو و سه و محله سرپل محمدحسن خان بخش مرکزی است.

امامزاده سلطان محمدطاهر[ویرایش]

دوره تاریخی ساخت . تشکیل . بوجود آمدن یا … : به قرن نهم هجری قمری این بقعه را در سال ۸۷۵ هجری قمری ساخته است.

مسجد آدینه[ویرایش]

بابل هم مثل همه شهرهای مهم مسجد جامع دارد. در قدیم وقتی جمعیت یک شهر به حدود ۱۰هزار نفر می رسید، برایش یک مسجد مرکزی و بزرگ می ساختند که اسمش مسجد جامع یا مسجد جمعه (مسجد آدینه) بود. مسجد جامع بابل از بناهای عهد صفوی است.
در زمان فتحعلیشاه قاجار زلزله آن را خراب کرد و در سال ۱۲۲۵ قمری بود که فتحعلیشاه دستور داد مسجد را بازسازی کنند و میرزا محمد شفیع صدراعظم این کار را پیگیری کرد. مقبره سعیدالعلمای بارفروشی- از مشاهیر فقه شیعه در قرن۱۳ هجری قمری- در مجاورت این مسجد قرار دارد. سعیدالعلما آن قدر عالم بزرگی بود که وقتی خواستند شیخ انصاری را مرجع شیعیان جهان کنند چون سعیدالعلما را از خودش برتر می دانست، نامه ای به او نوشت و از او اجازه گرفت.

آبشار تیرکن[ویرایش]

این آبشار در روستای تیرکن ، در مراتع کالبکوشت و بخش بابلکنار شهرستان بابل قرار دارد. آبشار ارتفاعی در حدود ۹ متر دارد. این منطقه شامل ۷ آبشار کوچک است که به آبشارهای تیرکن شهرت دارند. برای رسیدن به آبشار باید ایتدا به روستای تیرکن رفت که مسیر آسفالته دارد و از آنجا تا مجموعه آبشارها در حدود ۲ ساعت پیاده روی در شیب ملایم است. آبشار اصلی که به آبشار تیرکن شهرت دارد حوضچه کوچکی ایجاد کرده است. مجموعه آبشار در مسیری به طول ۳ کیلومتر در دل جنگلهای درازکلا واقع شده اند. برای دسترسی به روستای تیرکن ابتدا به بابلکنار( از بابل ۲۰ کیلومتر به سمت بابلکنار خارج بشید)، سپس روستای درازکلا، جاده سمت راست پادگان و سپس روستای تیرکن خواهد بود.

روستای فیلبند[ویرایش]

روستایی است از توابع بخش بندپی غربی شهرستان بابل که در ارتفاع حدود ۲۳۰۰متری از سطح دریا واقع شده است. فیلبند آخرین روستای منطقه چلاو می باشد که راه دسترسی ماشین رو به آن وجود دارد. فیلبند که به بام شرقی مازندران معروف شده در واقع یک پنت هاوس تماشایی است که همچون برج دیده بانی مناطق وسیعی را زیر دید خود دارد.
نام این ییلاق در اصل فلبند است. فل در گویش مازندرانی به معنای خستگی و بند هم به معنای بندآمدن و نتوانستن است. علت این نام گذاری به دلیل ارتفاع بالای این ییلاق و کمرگاه های تندی است که عبور از آن را دشوار می کرد.
در فصل بهار و پاییز، در یک نیم روز ممکن است همه پدیده های جوی از قبیل ابر و مه و باران و برف و تگرگ و رگبار و ناگهان رنگین کمان و هوای صاف و آفتابی را بدون لکه ابری مشاهده کنید. تنوع هوا، زیبایی های طبیعت ، مناظر و چشم اندازهای اعجاب انگیز را فقط در فیلبند می توان مشاهد کرد. فیلبند در تابستان ها بیش از هزار و دویست خانوار جمعیت دارد و در زمستان بطور کلی خالی از سکنه است زیرا شدت سوز و سرما و برف امکان زندگی را غیر ممکن می سازد و در سال قریب به ۷ ماه پوشیده از برف است



جعبه‌ابزار