جنگل های حراء نایبند


جنگل های حراء در پارک ملی دریایی نایبند(عسلویه)


جنگل های دریایی یکی از عجیب ترین عناصر طبیعی خلقت هستند در این جنگل ها درختانی در ناحیه جذر ومدی زیست میکنند واز آب شور بهره می گیرند وعجیب تر اینکه گه گاه بخش اعظم این دختان در زیر آبهای شورفرو می روند وهمچنان به حیات خود ادامه میدهند حرا درخت مانگرو است که در سواحل شمالی قشم –بندر خمیر وعسلویه ودیگر نقطه های سواحل خلیج فارس می روید.
گفته می شود دانه ی درخت حرا ء مردی ایرانی از هندوستان به ایران آورده است واسم حراء ابوعلی سینا نامگذری کرده .از درخت حراء برای درمان بیماریهای جذام وبرخی بیماریهای پوستی ذکر شده است.

فهرست مندرجات
۱ - پارک ملی دریایی

پارك ملي دريايي[ویرایش]

پارک ملی دریایی نایبند در ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و انتهای این استان در بخش عسلویه قرار دارد و از غرب به شهر عسلویه، از شرق به شهرستان پارسیان، از شمال به روستاهای بخش عسلویه و از جنوب به خلیج زیبای فارس محدود می شود.
فاصله اندک رشته کوه های سر به فلک کشیده زاگرس و ساحل ماسه ای درخشان و زیبای خلیج نیلگون فارس، پوشش گیاهی سرسبز در جای جای منطقه، امتداد خشکی دماغه نایبند در خلیج فارس و بوجود آوردن خلیج نایبند، وجود درختان انبوه حرا در حاشیه خورهای بساتین و بیدخون، وجود صخره های مرتفع مناسب برای ماهی گیری، دره های عمیق با پوشش های رنگارنگ خاک های رسوبی که طی هزاران سال بوجود آمده اند و درختان کهن سال انجیر معابد در دماغه پارک نایبند به همراه هوایی مناسب و دلپذیر در ماه های اخیر منطقه عسلویه را به مکانی رویایی برای گردشگری تبدیل کرده است.
وجود تپه های مرجانی برای غواصی، تخم گذاری لاک پشتان دریایی، راه آب های میان جنگل های حرا که غرش موج های دریا در ساحل را به آرامشی کامل تبدیل می کند بر زیبایی طبیعت پارک ملی دریایی نایبند افزوده است.
جنگل حرا یکی از شگفتی ‌ها و زیبایی ‌های طبیعت خلیج ‌فارس در پارک ملی دریایی نایبند است. آب آرام و بی صدا در لابه‌لای درختان همیشه سرسبز حرا و وجود خرچنگ ها، ماهی ها و دیگر آبزیان در میان آنها، بالا و پایین رفتن آب در طول شبانه روز در نتیجه جزر و مد خاطره ای به یاد ماندنی را برای بازدید کنندگان این جنگل برجای می گذارد.
درخت حرا دارای برگ های سبز‌، ‌چند ساله‌، ‌پایا و نوعی ریشه‌ های هوایی فراوان است. از مشخصات این گیاه آن است‌که دانه‌های آن قبل از پراکنده شدن‌، ‌قسمتی از رشد خود را در داخل میوه انجام می‌دهد ‌و زمانی که تخم گیاه در آب قرار گیرد پوست آن باد می‌کند و شکافته می‌شود.
در کنار این درختان جانداران دوزیستی زندگی می کنند که با ایجاد سوراخ‌ هایی روی سطح ساحل و در پای درختان، تهویه را در سطح فوقانی‌گل و لای میسر می‌سازند.
گِل خورک از سخت پوستان ریز یا آبزیان کوچک‌ و همچنین گیاهان تغذیه می‌کند و خود نیز طعمه‌ای برای بسیاری از پرندگان و ماهی ها در زیستگاه های حرا در پارک ملی دریایی نایبند به شمار می رود و چرخه ای کوچک از زنجیره غذایی جانوران را بوجود می آورد.
‌شدت برخورد امواج با ساحل در محدوده جنگل های حرا ملایم است و عمل جزر و مد به آرامی صورت می‌گیرد. در زمان جزر ‌ریشه ‌های این درختان به شکل میخ هایی از زمین خارج شده و به هنگام مد دریا، درختان در آب غوطه ور می مانند.
از آنجا که بسیاری از آبزیان خلیج‌ فارس دوره تخم ریزی خود را در جنگل های حرا می‌گذرانند‌ این منطقه از سه عنوان جهانی "منطقه حفاظت شده بین المللی"، "ذخیره گاه زیست کره" و "تالاب بین المللی" برخوردار است.
بسیاری از گونه‌های آبزی و حیات وحش بصورت مستقیم و غیر مستقیم به درختان حرا وابستگی دارند. این جنگلها در پیرامون خود محیط مناسبی را برای رشد و پرورش ماهیان فراهم می کنند. اکوسیستم دریایی حرا به دلیل استفاده انسان، سوخت و تغذیه دام ها بسیار حایز اهمیت است.
این جنگل ها به زیستگاه بسیار مناسبی برای پرندگان مهاجر در فصول سرد تبدیل شده اند. در سایر فصل ها نیز که پرندگان بومی محل مناسبی برای ادامه حیات نمی یابند، به این جنگلها پناه می آورند. غیر از پرندگان آبزی، آبچر و مهاجر، در منطه نایبند، خزندگان و حتی برخی از بندپایان و دو کفه‌ای ها نیز در میان این جنگل ها دیده می شوند.
لاکپشت های پشت سبز و عقابی از جمله جانداران ویژه اکوسیستم جنگل های حرای نایبند هستند. حواصیل بزرگ هندی، حواصیل سبز و خاکستری، فلامینگو، پلیکان، انواع سلیم، عقاب ماهی گیر، کفچه نوک کاکایی و انواع دیگری از پرندگان در اکوسیستم‌ جنگل حرای نایبند زیست می کنند.
وجود دو بار جزر و مد در طول شبانه روز شرایط زیستی ویژه‌ای به این جنگل دریایی می بخشد. جوامع جنگلی حرا در طول میلیون‌ ها سال موفق شده‌اند تا سازگاری اعجاب انگیزی با آب شور دریا و سواحل جزر و مدی پیدا کنند. این گیاهان نمی‌توانند دمای کمتر از ۵ درجه سانتی‌گراد را تحمل کنند، ضمن اینکه شوری بین ۲۰ تا ۳۲ در هزار برای رشد آنها مناسب است.
درخت حرا یکی از مقاومترین گونه گیاهان محسوب می شود که در پارک ملی دریایی نایبند رشد یافته‌اند و مکانی بسیار زیبا برای گذران وقت فراغت بدور از هیاهو و در کمال آرامش به شمار می رود.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس بمنظور حفظ و توسعه جنگل های حرا طی سال های گذشته اقدام به کاشت هزاران نهال حرا در این منطقه کرده است.
منطقه عسلویه تنها نقطه از استان بوشهر است که جنگل های حرا در سواحل خلیج فارس در آن روییده اند.
علاوه بر استان بوشهر در استان هرمزگان نیز در سواحل جزیره قشم (لافت) و سواحل بندر خمیر جنگل های حرا وجود دارد.
بسیاری از مسافران نوروزی تعطیلات خود را در منطقه عسلویه و در کنار جنگل های حرا و خلیج نایبند گذراندند.
عسلویه محل اجرای طرح های پارس جنوبی در جنوب استان بوشهر واقع شده است



جعبه‌ابزار