حصار


شهرستان تاکستان استان قزوین

روستاي حصار/ تربت حیدریه / خراسان رضوی
روستای حصار از توابع بخش بایگ شهرستان تربت حیدریه و در ۴۵ کیلومتری این شهرستان قرار دارد این روستا حد واسط روستای رودمعجن از توابع بخش بایگ و روستای نامق از توابع بخش ریوش شهرستان کاشمر قرار دارد.


موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

روستای حصار از توابع بخش بایگ شهرستان تربت حیدریه و در ۴۵ کیلومتری این شهرستان قرار دارد این روستا حد واسط روستای رودمعجن از توابع بخش بایگ و روستای نامق از توابع بخش ریوش شهرستان کاشمر قرار دارد . در فرهنگ فارسی دکتر معین جلد پنجم در خصوص اعلام نام ها و مکان ها تنها به ذکر نام روستای حصار اکتفا شده و در توصیف ان چنین آمده است .
حصار دهی است در ۴۵ کیلومتری شمال غربی تربت حیدریه استان خراسان که در میان کوهستان مرتفع و خوش آب و هوا بنا شده .سکنه ان قریب ۳۰۳۲ نفر دارای مذهب شیعه و زبان فارسی می باشند . شغل مردم زراعت و قالی بافی می باشد .

تاریخچه[ویرایش]

با بررسی های به عمل امده تا کنون هیچ سند معتبری در خصوص قدمت این روستا به دست نیامده است ولی با توجه به تاریخ گل نوشته پیدا شده در دیوار اطراف حسینیه مربوط به ۲۵۰ سال قبل می توان قدمت این روستا را به بیش از ۴۰۰ سال تخمین زد .

علت نامگذاری[ویرایش]

حصار در لغت به معنی دیوار است و همانطوری که از اسم ان پیداست در گذشته نه چندان دور قلعه ای مستحکم بوده با دیوار های بلند و چند دروازه ورودی با برج های بلند تا بدینوسیله بتواند در برابر حملات دشمنان در امان بماند . به همین لحاظ نام آنرا حصار نامیده اند اگر چه از دیوار های قدیمی اثری بر جای نمانده است ولی بقایای یکی از برج های ان در محل منزل مرحوم عسگری مقدم برجای مانده است این برج در اوایل انقلاب به علت جلوگیری از خطر ریزش تخریب گردید . ی
کی از سه دروازه ورودی روستا در نزدیکی مسجد جامع فعلی و دوتای دیگر در نزدیکی چشمه سفید قرار داشته است .

آب و هوا[ویرایش]

با توجه به کوهستانی بودن منطقه روستای حصار دارای زمستان هایی سرد و تابستان هایی گرم و خشک می باشد ولی به دلیل وجود رودخانه در مرکز روستا و وجود باغ های سرسبز و کشتزارها و مزارع سرسبز و وجود قنات ها و چشمه های فراوان از اب و هوای نسبتا معتدل برخور دار است و از جمله روستاهای معدود خوش اب و هوای شهرستان تربت حیدریه به حساب می اید به همین خاطر این روستا سالانه پذیرای صدها مسافر از راه دور و نزدیک می باشدکه به قصد تفرج و استراحت و استفاده از اب و هوای سرد ومناسب و رفع خستگی و لذت بردن از مناظر طبیعی به این منطقه مسافرت می نمایند.
هرگاه نام حصار بر زبان اید بدون شک اب وهوا ی خوب - رودخانه پراب و سرسبز .باغ های میوه و مناظر طبیعی و فرحبخش در ذهن انسان تداعی می شود و انسان را به تکاپو وامی دارد تا بار دیگر از ان منطقه دیدن کندو خاطره ها را زنده نماید برای کسانی که برای بار اول از این روستا د یدن می کنند وجود این همه زیبایی برایشان بسیار لذت بخش است و خاطره ای بیاد ماندنی در ذ هن انها باقی می ماندو همیشه بخوبی از ان یا د می کنند و انهایی که تعریف روستا را از دوستان و اشنایان خود شنیده اند بی صبرانه منتظرند تا در اولین فرصت از این منطقه دیدن نماند.
به همین خاطرحصاری های مقیم شهر های دور و نزدیک حداقل سالی یکبار هم که شده انهم خصوصا در فصل تابستان به حصار مسافرت می کنندو از نعمات خدادادی حداکثر بهره را می برند .
مشکلی که در این زمینه وجود دارد مربوط به کسانی است که اصالتا حصاری بوده ولی بستگان درجه اولی درحصار ندارند به همین لحاظ یا از رفتن به حصار خودداری کرده و یا اینکه فقط مدت روز را در انجا اقامت میکنند چنانچه مکانی از قبیل مسافر خانه و امثالهم در منطقه وجود داشته باشد اینگونه افراد راحت تر و بهتر می توانند به این منطقه مسافرت نمایند.

جمعیت[ویرایش]

روستا ی حصار از قدیم الایام به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب و وجود باغ ها و مزارع سرسبز و محیط کار مناسب مهاجر پذیر بوده و افراد زیادی از روستاها و شهر های اطراف به این روستا مهاجرت نموده اند بطوریکه جمعیت قبل از انقلاب ان حدود ۷۰۰خانوار و ساکنین ان بالغ بر ۵۵۰۰ نفر بودو همین دلیل باعث شد تا در آن زمان حصاربه عنوان یکی از بخش های شهرستان تربت حیدریه مطرح شود ولی با توجه به جمعیت زیاد و استعداد های بالقوه و بالفعل و به دلایل مختلف از یک طرف مخالفت خوانین منطقه و از سوی دیگرپیگیری مستمرمردمی اهالی روستای بایگ باعث شد تا طرح بخش شدن حصار منتفی و روستای بایگ به بخش بایگ تبدیل شود از طرفی هم باعث شد تا پاسگاه ‌ژاندارمری حصار که بیش از یک دهه فعال بوده و بصورت یک قطب نظامی در منطقه حضور داشت از حصار به بخش بایگ منتقل شود .
بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی به دلیل عدم وجود محیط کار مناسب و درامد پایین باعث شد تا با مهاجرت های بی رویه جمعیت حصار رفته رفته رو به کاهش گذاشته و افراد زیادی به دلیل ادامه درس کار درادارات دولتی و مشاغل ازاد از روستا به شهرهای اطراف مهاجرت نمایند همچنین مرگ و میر افراد مسن
و زادو ولد کم و مهاجرت نسل جوان باعث شد تا جمعیت ۵۵۰۰ نفری سال ۵۷ به ۲۵۰۰ نفر درسال ۶۷ و۱۴۰۰نفر درسال ۷۷ودر حال حاضر به ۱۲۰۰ نفر تبدیل شود.
انچه باعث مسرت و خوشحالی است بازگشت تعداد زیادی از خانواده هایی است که در چند سال اخیر پس از فارغ شدن از محیط کار ویا به دلیل کهولت سن و سازگار بودن اب و هوای منطقه با وضعیت جسمانی انهاو استفاده از اب و هوای سالم و یابه بهانه آباد سازی املاک خود به روستا مراجعت کرده و ساکن روستا شده
اند همین امر باعث شده است تا جمعیت روستا افزایش پیدا کرده و بازار کار و تلاش رونق یافته و ضمن افزایش ساخت و ساز مسکن و محیط اشتغالزایی مناسب قیمت زمین های مسکونی منطقه از رشد قابل توجهی برخوردار گردد .
در حال حاضر علاوه بر ۴۳۰ خانوار ساکن در روستا بیش از ۳۰۰ خانوار در شهرستان تربت حیدریه ۴۰۰ خانواردر شهرستان مشهد وحدود ۲۰۰ خانوار در شهرستان گرگان وقریب به ۲۰۰ خانوار در تهران بزرگ و تعداد زیادی از خانواده های حصاری در دیگر شهر های ایران مقیم می باشند.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای حصار
روستای حصار شهرستان بینالود استان خراسان رضوی







جعبه‌ابزار