حور


روستاي حور/ اردبیل / اردبیل
منطقه ویلکیج علی الخصوص دهستان حور به علت داشتن قدمت باستانی و تاریخی مورد توجه بسیاری از کاوشگران و باستان شناسان بوده است.


معرفی[ویرایش]

منطقه ویلکیج علی الخصوص دهستان حور به علت داشتن قدمت باستانی و تاریخی مورد توجه بسیاری از کاوشگران و باستان شناسان بوده است.
در نتیجه عملیات و کاوش های باستان شناسان مشخص شد که قبور گورستان های این مناطق به صورت دخمه با «تومولوس» است که در فارسی به آن گورکان می گویند. قسمت عمده ای از این گورستانها مورد تجاوز عتیقه جویان قرار گرفته بود و از قبور دست نخورده اشیایی مانند ظروف سفالین به رنگ سیاه و قرمز و خاکستری بدون نقش و اشیای فلزی محدودی از جنس برنز و آهن به دست آمده است. از آثار دیگر کشف شده وسایل زینتی و نیز زیورآلات طلایی و نقره ای مربوط به زنان بود. با بررسی آثار بدست آمده آنها را متعلق به عصر برنز جدید یا آهن قدیم دانستند. با توجه به وسعت منطقه ای گورها از قیزیل قیه تا پیره ناخیرچی این منطقه احتمالا مرکز قلمرو اقوام «کادوسی» بوده است. این منطقه را شهر کوهستانی زیر خاک می نامند.
طی این کاوشها بخشی از گورهای چهار چینه گورستان که با تراکم فوق العاده ای در کنار هم قرار داشتند، به دست آمد. با کشف تعدادی گور حاوی اسکلت انسانی و آثار سفالی و مفرغی همچون ظرف، سلاح، اشیای تزئینی و... می باشد. این امر نشان دهنده رواج نظریه اعتقاد به زندگی پس از مرگ در میان مردمان حدود سه هزار و اندی سال پیش از این است.

ییلاقات اینانلو[ویرایش]

ییلاقات اینانلو در دامنه کوهستان سرسبز اینانلوی حور گسترده شده است. اینانلو مرتفع ترین ییلاق دهستان بوده از سمت مشرق مشرف به خلج لر یوردی؛ اسکندر یوردی هاچا قیه و.... جنگلهای تالش ازسمت شمال مشرف به بند آغزی؛ چیر؛ بیچنک و.... ازسمت جنوب متصل به ییلاقات قیزیل قیه واز سمت مغرب مشرف به دهستان حور می باشد. وجود چشمه های با آب گوارا وزلال و چمنزارهای جنت سا با انواع گونه های گیاهی هر بیننده ای را جذب می نماید. این منطقه در دوران قاراقویونلوها و آق قویونلوها منطقه ییلاقی وگوکپر (پیره ناخیرچی امروزی) محل اسکان اینانلوها بوده است.
در اینکه نام یکی از دو تیره اصلی اینانلوهای شاهسون گوکپر بوده هیچ شکی وشبه ایی نیست. امروزه نیز در خمسه فارس گوکپر نام یکی از تیره های اینانلو می باشد. وجود ییلاقاتی با نام اینانلو و در نزدیکی آن وجود آبادی بنام گوکپر (نام یکی از دو تیره اینانلو) چه معنا ومفهومی می تواند داشته باشد. از آن گذشته رسم ایل اینانلو نیز بر همین منوال بوده که محل سکونت خود را به نام ایل خود؛" اینانلو" نامگذاری می کرده اند. نمونه بارز آن در ۱۵ کیلومتری اردبیل به تبریز روبروی سه راهی سرعین؛ نام روستای محل اسکان اینانلوهای امروزی همان اینانلو می باشد.
کوچروان ترک و بعدها شاهسون علاوه بر ییلاقات اینانلو در سایر ییلاقهای تالش وباغرو تملک وتصرفاتی داشتند. قبل از اینانلوها جلایریان در منطقه جلایر؛ همزمان با اینانلوها؛ خلج ها در خلجلر یوردی وقارا قویونلوها در اسکندر یوردی و ..... ساکن بوده اند و تا دوران معاصر نیز برخی شاهسونهای مغان بر ییلاقات قسمت غربی اینانلو تصرف وتملک داشتند.
یکی از نعمت های زیبای الهی که مانند چراغی زیبا در خرداد و تیرماه هرسال باغات حور به شما نور می بخشد گیلا س است که همه از خوردن آن لذت می برند. حور و گیلاس؛مثل دو چیز مکمل لازم و ملزوم هم هستند. با شنیدن نام یکی نام دیگری در ذهن انسان تداعی می شود. زرشک همچون دیگر محصولات خدادادی یکی از نعمات الهی است که خداوند در بیشه های دهستان حور آن را به حوری ها ارزانی داشته است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای حور







جعبه‌ابزار