خان آباد گنجینه ناشناخته گردشگری


» سرویس: استان ها - مرکزي
کد خبر: ۹۴۰۴۰۷۰۳۶۷۴
یکشنبه ۷ تیر ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۶
زمانی که در گوشه‌ای از خیابان یا سوار بر اتوبوسی که منتظر مسافرانش ایستاده، اتومبیل‌هایی را که به سرعت عبور می‌کنند به نظاره بنشینی، سیل رفت‌و‌آمد موازیشان، شاید برای لحظاتی نیاز بی حد و اندازه به آرامش آب روان را در ذهن زنده کند و افسوس دوری از این نعمت، آهی را از اعماق وجود بیرون بکشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی، تابستان که می‌شود از یک طرف گرمی طاقت‌فرسای هوا و از طرف دیگر چشم خسته از تکرار روزانه، بیش از هر فصل دیگری اشتیاق و نیاز سفر به مکانی آرام و بکر را زنده می‌کند، مکانی که گوش و چشم ‌زخم برداشته از صداها و تصاویر ناهنجار را کمی التیام داده و ذهن خسته را جانی دوباره بخشد.

روستای خان‌آباد در ۳۰ کیلومتری شهرستان خمین یکی از این مکان‌هاست، گنجینه‌ای سرشار و باورنکردنی از جاذبه‌های طبیعی و گردشگری که به هر نوع سلیقه‌ای پاسخی درخور می‌دهد و به گفته عضو کمیته گردشگری شهرستان خمین جاذبه‌های بسیاری را برای گردشگران رقم زده است.

تقی قاسمی در گفت‌وگو با ایسنا، ویژگی‌های تاریخی و طبیعت‌گردی این روستا را بستر مناسبی جهت ورود گردشگران ارزیابی کرد و گفت: گردشگران این روستا اغلب به علت این جذابیت‌ها از انتخاب روستای خان‌آباد به عنوان مقصد گردشگری ابراز رضایت می‌کنند.

وی وجود سدی در این روستا را یکی از جاذبه‌های گردشگری توصیف و عنوان کرد: در کنار این سد باغات و فضای سبز مطلوبی وجود دارد و امکانات رفاهی مطلوبی نیز در منطقه ایجاد شده که همه این‌ها این فضای حدود هشت هکتاری را به یک منطقه گردشگری تبدیل کرده است.

عضو کمیته گردشگری خمین وجود دست‌کن زیرزمینی را یکی دیگر از جاذبه‌های این روستا برشمرد و افزود: این دست‌کن حدود ۲۰۰ سال قدمت دارد و بازسازی و روشنایی این دست‌کن با همکاری دهیاری انجام شده است.

قاسمی چهار قلعه کهن را از دیگر ویژگی‌های تاریخی روستای خان‌آباد عنوان و اظهار کرد: این قلعه‌ها با اینکه بازسازی نشده‌اند، محلی برای گردش تاریخ‌دوستان هستند.

منطقه ویژه زیست‌محیطی خان‌آباد، مناسب ذائقه دوستداران محیط زیست

این فعال حوزه گردشگری زیستگاه منطقه الوند در نزدیکی این روستا را از دیگر جاذبه‌های گردشگری این منطقه برشمرد و افزود: ضلع شمالی این روستا به علت وجود گونه‌های مختلف گیاهان و حیوانات و پرندگان توسط محیط‌زیست قرق شده است.

وی از برگزاری تور گیاه‌شناسی جهت بازدید از این منطقه خبر داد و افزود: جاذبه گردشگری این منطقه از لحاظ بوم‌گردی شناسایی شده و قطعا مورد توجه گردشگران این حوزه خواهد بود.

قاسمی، شغل اکثر جمعیت ۴۰۰ نفره این روستا را کشاورزی و دامداری عنوان و بیان کرد: سیب این روستا به لحاظ کیفتی که دارد معروف است، همچنین باغات روستای خان‌آباد سرسبزی چشم‌نوازی را به این منطقه بخشیده‌اند.

عضو کمیته گردشگری خمین از فروش ۹ میلیون تومانی محصولات و صنایع دستی روستا در یک شب اقامت ۳۸ گردشگر یاد کرد و افزود: محصولات و صنایع دستی این روستا به صورت شبانه در معرض نمایش گردشگرانی که در قالب تور به این روستا آورده می‌شوند، ‌قرار داده می‌شود و در یکی از این شب‌ها شاهد استقبال قابل توجه گردشگران و خرید این محصولات در حد بالا بودیم.

سومین شاهکار طبیعی ایران در کوه گره روستای خان‌آباد

این فعال محیط زیست، غار واقع در کوه گره این روستا را سومین شاهکار طبیعی ایران از نظر محققان برشمرد و عنوان کرد: این کوه که در جنوب روستا واقع شده، هر ساله غارنوردان زیادی را به این منطقه می‌کشاند و به لحاظ زیبایی‌شناسی از نظر غارشناسان سومین شاهکار ایران محسوب می‌شود.

قاسمی در خصوص اسکان گردشگران در این روستا تصریح کرد: در روستاگردی نباید انتظار هتلی چند ستاره را داشت، بلکه استفاده از خانه‌های روستایی موضوعی است که مورد توجه این حوزه گردشگری در سراسر دنیا قرار دارد و گردشگران نیز خواستار اسکان این چنینی هستند.

وی ادامه داد: در این خصوص پنج خانه محلی برای اسکان سالانه ۱۵ الی ۲۰ توری که به این روستا می‌آیند، اعلام آمادگی کرده‌اند.

عضو کمیته گردشگری خمین پخت غذاهای محلی را از دیگر جاذبه‌های این حوزه گردشگری برشمرد و بیان کرد: محصولات بسته‌بندی شده روستا به همراه صنایع دستی و نیز ارائه غذاهای محلی می‌تواند منبع درآمد مطلوبی را برای روستاییان فراهم کند.

قاسمی قالیبافی را یکی از شغل‌های زنان این منطقه عنوان و اظهار کرد: با توجه به اینکه این هنر ایرانی در روستای خان‌آباد رو به منسوخ شدن بود، انجمن جوانان روستای خان‌آباد تشکیل شد و بخشی از مواد اولیه مورد نیاز را در اختیار بانوان قرار داد. فرشی که به این طریق بافته شده به فروش می‌رسد و سود حاصل به بافنده تحویل می‌شود. در حال حاضر حدود ۳۰ دار قالی در این روستا فعال است.

وی یکی از راه‌های اطلاع‌رسانی و جذب گردشگر به این روستا را معرفی از طریق دنیای مجازی عنوان و بیان کرد: در این رابطه سایت روستای خان‌آباد راه‌اندازی شده که فعال‌ترین و به‌روزترین سایت روستایی ایران محسوب می‌شود.

آثار تاریخی این روستا نیاز به نگاهی ویژه‌تر دارد

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت روستای خان‌آباد، با توجه به تحقیقات باستان‌شناسی که در زمینه سکونت در این منطقه انجام گرفته، قدمت سکونت در این منطقه به حدود سه هزار سال پیش برمی‌گردد. در آن زمان قبیله‌ای از زرتشتی‌ها در منطقه‌ای که هم‌اکنون به نام قلعه گبری معروف است، سکونت داشته‌اند.

هم‌اکنون آثار این قلعه قدیمی که در بالای کوه قرار گرفته و آثار خانه‌هایی که در دامنه همان کوه قرار داشته‌اند و زیر خاک مدفون شده‌اند، با قدمت ۲۷۰۰ تا سه هزار سال موجود است.

متأسفانه به علت کم‌توجهی سازمان‌های مرتبط با آثار باستانی، این منطقه چندین سال است که مورد چپاول قرار گرفته و بسیاری از آثار آن به غارت رفته است‌.

روستای خان‌آباد نیز از دیرباز به علت وجود آب و زمین‌های مناسب جهت کشاورزی و امرار معاش و همچنین وضعیت خوب شکار و عبور کاروان‌های متعدد از این منطقه به صورت‌های مختلف مورد توجه بوده است.

در گذشته نیز برای اینکه اهالی از هجوم دزدان و حیوانات وحشی در امان باشند، خانه‌ها را به صورت متمرکز و یا صورت قلعه می‌ساختند و گروهی که شامل چند خانوار بودند، داخل قلعه زندگی می‌کردند که آثار آنها کم و بیش موجود است.

با گذشت زمان و افزایش جمعیت و تامین امنیت، روستاها کم‌کم از حالت تمرکز بیرون آمده و خانه‌ها به صورت پراکنده ساخته شدند.

وجود سه قلعه گبری در منطقه بر اهمیت تاریخی این روستا تأکید می‌کند که قلعه گبری شماره یک در انتهای ضلع شرقی کوه الوند قرار دارد و با توجه به سازه‌های داخلی آن نسبت به دو قلعه دیگر بزرگ‌تر و کامل‌تر بوده و در محوطه آن انواع و اقسام سفال‌های شکسته یافت می‌شود.

قلعه گبری دوم در ضلع جنوب شرقی کوه نسار قرار دارد که نسبتا کوچک‌تر است و قلعه گبری سوم روی کوه مشرف به روستای لکان( قلاقروسی ) واقع شده است.

این سه قلعه از جمله آثار به جای مانده از هزاره‌های قبل از میلاد است که متاسفانه به علت کم‌توجهی سازمان‌های مرتبط دستخوش چپاول شده و بسیاری از آثار آنها به غارت رفته است.

با توجه به اینکه در گذر زمان بسیاری از آثار از بین رفته، ولی هنوز می‌توان محدوده قلعه‌ها و دیوارهای به جای مانده از آنها و سازه‌های داخلی آنها را مشاهده کرد.

چشمه‌ای در پایین دست قلعه وجود دارد که با توجه به ارتفاعی که در آن قرار گرفته، سرتاسر سال آب در آن جریان دارد و اطراف چشمه سازه‌هایی سنگی وجود داشته که آثار آن به چشم می‌خورد.

وجود شش قطعه سنگ نگاره حاکی از قدمت کهن منطقه است که متاسفانه این سنگ‌ها به طرُق مختلف به غارت رفته یا شکسته شده‌اند، اما خوشبختانه دو قطعه از آنها به جای مانده است.

براساس این گزارش، چهار غار در کوه‌های منطقه وجود دارد که آثار هر کدام به نحوی توسط برخی افراد بیگانه به غارت رفته‌اند.

دو عدد از این غارها در کوه الوند و در ارتفاع حدودا دو هزار متری و یکی در کوه گََره در ارتفاع ۵۰۰ متری قرار دارد و دیگری در کوه نسار در ارتفاع ۶۰۰ متری کوه واقع شده است.

با توجه به آثار به جای مانده در غارهای الوند، این غارها احتمالا در زمان‌های گذشته محل سکونت بوده‌اند، اما در سال‌های اخیر به علت حفاری‌های غیر مجاز قسمت‌های مختلف این دو غار تخریب شده است.

براساس این گزارش، گفته می‌شود این غار به دریاچه‌ای که در زیر این کوه قرار دارد، منتهی می‌شود و بنا بر حکایاتی که سینه به سینه نقل می‌شود، گویا در گذشته در قسمت دامنه‌های کوه ورودی یا کانالی وجود داشته که راه دسترسی مردم منطقه به آب بوده و این ورودی با گذشت زمان تخریب شده و هم‌اکنون می‌توان آثار آن را در دامنه کوه مشاهد کرد.

به گزارش ایسنا، مروری بر این گزارش کوتاه اثبات می‌کند که خان آباد نیز گنجینه‌ای فراموش در لابلای تاریخ این سرزمین کهنسال است که همچون دیگر گنجینه‌ها علیرغم زخم‌های زیادی که از دست‌درازی‌ها بر پیکر خود دارد، مشتاق شناخته شدن و چشم‌انتظار نگاه‌های مشتاق گردشگران است.

چه بسا که شناخته شدنش کمی از هجمه سودجویان کاسته و نگاه‌های مهربانی به احیا و نگهداریش جلب شود.

گزارش از: صبا خایانی، خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی



جعبه‌ابزار