خره پو
جغرافیای طبیعی،سیاسی روستای خرمکوه(خُرّمکوه کجاست؟)
روستای خرمکوه در استان
گیلان , در نیمه شرقی شهرستان
رودبار ,۲۰ کیلومتری جهت شمال شرقی شهرجیرنده ،مرکزبخش عمارلو,و در دهستان کلیشم است.
جغرافیای روستا[ویرایش]
موقعیت روستای خرمکوه روی نقشه استان گیلان،نقشه شهرستان رودبار و نقشه عمارلو
طول جغرافیایی روستای خرمکوه ۳۶درجه، ۷۳ دقیقه، و ۶۶،۸۳شمالی وعرض جغرافیایی ۴۹درجه، ۸۷ دقیقه، ۱۱،۷۱ثانیه شرقی در ارتفاع ۱۶۰۱ متری از سطح دریای آزاد در جنوب استان گیلان، قسمت البرز غربی واقع شدهاست.
در شمال روستا کوه میله سنگ در غرب روستا کوه هزارخال در شرق روستا کو ههای منتهی به روستای کلیشم و در جنوبیترین قسمت روستا، روبروی روستا کوه نواخان قرار دارد. روستای خُرّمکوه در ۵۲ کیلومتری لوشان قرار دارد.مردم برای انجام کارهای اداری به جیرنده مرکز بخش عمارلو یا به شهررودبار مرکز شهرستان رودبار مراجعه میکنند.
جغرافیای انسانی(مردم شناسی)[ویرایش]
روستا دارای ۱۰۷خانوار و جمعیتی در حدود ۳۱۴ نفر است. گویش روستا تاتی(دیلمی،گیلکی) می باشد.
پوشاك زنانه: محلی شامل مندیل، جلیقه، تومان و پیراهن بلند است.
مراسم آیینی[ویرایش]
علم واچینی، مراسم شبهای قدر، عیدفطر و عیدقربان، محرم، تاسوعا و عاشورا و ...
مراسم سنتی[ویرایش]
عروسی، بازیهای بومی و محلی، تحویل سال نو و سیزده بدر و ...
پیشینه و تاریخ خرمکوه[ویرایش]
تاریخ استان گیلان، تاریخ بخش عمارلو،( بخش فاراب) و تاریخ روستاهای آن، پر از نشانههایی است که حکایت گذشته این منطقه میباشد.در روستای روستای خرمکوه، آثار باقی مانده از گذشته چندین مورد است که آثار تاریخی خرمکوه عبارتند از:
۱- قلاکوتی،دو قلعه روبه روی هم ،که محل دیده بانی و در دو طرف راه می باشد.
۲-بقعه امامزاده طاهر خرمکوه:نظر آقای قاسم غلامی کفترودی: بقعه امامزاده طاهر(ع) روستای خرمکوه،بخش عمارلوشهرستان رودبار واقع در ارتفاع ۴۰۰ متری کوه هزارخال دارای بنایی با یک اتاق و ایوان به مسحت تقریبی ۱۵ متر مربع با صندوق و دیوارهای نقاشی شده،مربوط به دوره قاجاریه بوده،که در حدود سال ۱۳۳۵ بر اثر سیلاب ویران شدو در آن سال تجدید بنا گردید و بنای اخیرالذکر نیز در زلزله سال خورشیدی ۱۳۶۹ به کلی تخریب شد و اکنون محل مرقد به وسیله اتاقکی سنگ و گل به ابعاد ۵/۲ در ۵/۲ متر پوشیده شده است
۳-اسیو روخونه(باقی مانده آسیاب آبی) در آسیاب رودخان
۴-قبور و آثار حفاریهای غیر مجاز درزمینهای کشاورزی دیم در کاکول سر، بره سر، زردبره، لابلاو پس رو و بسیاری از نقاط دیگر که به دلیل بی توجهی و تخریب توسط سودجویان تقریبا نابود شدهاند.
۵-سکونتگاه و غارهای اولیه:از جمله غار اسکلچک
روستای تاریخی خرمکوه از نظر معماری با توجه به مصالح به کار رفته (خشت خام، سنگ، چوب، ملاط، کاه گل) با بافت پیچیده و درهم دارای ویژگی و اهمیت خاص خوداست.این روستا با داشتن چهار محوطه شاخص فرهنگی، تاریخی، باستانی، مربوط به دورههای پیش از تاریخ و تا دوران تاریخی را شامل میشود. سه محوطه گورستانی به نامهای قبرستان کاکول سر، بره سر و بیلیش و یک محوطه استقراری تاریخی به نام قلاع کوتی(۲قلعه روبروی هم)است که از دیدگاه باستانشناسی در استان گیلان و بخش عمارلو اهمیت دارد.-کتاب بررسی حوزه تمدن رودخانه شاهرود-پژوهشگاه میراث فرهنگی گیلان
خرم کوه درلغت نامه دهخدا[ویرایش]
لغت نامه دهخدا که در سال ۱۳۱۸ جلد اول آن منتشر شده به نقل ازفرهنگ جغرافیای ایران جلد۲ از نام خرمکوه استفاده می کند: دهی است جزء بلوک فاراب دهستان عمارلوی بخش رودخانه شهرستان رشت .این ناحیه در جنوب خاوری رودبار و ۴۹هزارگزی شمال خاوری پل لوشان واقع می باشد و کوهستانی با آب و هوای معتدل است . آب از رودخانه سرخ رود. محصولات آن غلات و لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری و کرباس بافی و راه آن مالرو است . اکثر سکنه برای معاش پائیز و زمستان به گیلان میروند.
شهدای روستای خرمکوه[ویرایش]
۱-شهید محرمعلی مومنی خُرّمکوهی ۲-شهید جاوید زاهدی خُرّمکوهی ۲-شهید نجاتعلی دهقان خُرّمکوهی ۴- شهید غلامحسین احمدپور خُرّمکوهی
مسیرهای مسافرت به روستای خرمکوه[ویرایش]
برای رسیدن به روستای روستای خُرّمکوه یک مسیر اصلی و سه مسیر فرعی وجود دارد:
۱-مسیر اصلی، از مرکز استان رشت به شهر لوشان (شهر آفتاب گیلان)-امامزاده محمد حنفیه، روستای بیورزین-معدن سنگرود-جیرنده -یکنم-خرمکوه
۲-همچنین از استان قزوین به لوشان در ادامه به مقصد خُرّمکوه که همان مسیر بالاست.
۳-استان قزوین-دستجرد-انبوه-ویه ناوه-خُرّمکوه
۴-رشت -رستم آباد- بره سر-خُرّمکوه
۵-از سیاهکل- توتکی-لاروخانی-دیلمان-جلیسه-خُرّمکوه
۶-از شهرستان رودسر-رحیم آباد-ملکوت-سه راهی دیلمان-جلیسه- خُرّمکوه
گردشگری، صنایع دستی و محصولات کشاورزی روستای خرمکوه
مشکلات فعلی روستا[ویرایش]
۱-نداشتن آب شرب بهداشتی، هم اکنون روستاییان خرمکوه به ناچار آب جوی های بالا دست را وارد لوله مشی قدیمی روستا نموده اند و از آن مصرف می کنند،به طوری در آب لیوان گل و لای قابل مشاهده است و طعم نامطبوعی دارد.
۲-نداشتن آب کشاورزی و ازبین رفتن تدریجی کشاورزی، نتیجه آن مهاجرت به شهر میباشد.
-عدم اجرای طرح هادی، به طوری که خرابههای زلزله سال ۱۳۶۹بعد از بیست سال از گذشت زلزله هنوز در روستای پابرجاست و هر طرح عمرانی دیگر را منوط به اجرای طرح هادی میکنند
گردشگری، صنایع دستی و محصولات کشاورزی روستای خرمکوه[ویرایش]
خلشکوه :
خلشکوهKhalash Kuh:طول جغرافیایی۳۶.۷۳۶۶۸۳عرض جغرافیایی۴۹.۸۷۱۱۷۲ ارتفاع (از سطح دریا)۱۹۶۲متر.در قسمت شمالی روستای خرمکوه و روستای کلیشم قرار دارد.روستای خرمکوه در بخش عمارلوشهرستان رودبار می باشد.زمینها و علف زارهای این ناحیه از زمانهای گذشته متعلق به اهالی روستای خرمکوه و روستای کلیشم بوده است.
در این ناحیه استخر(سَل) طبیعی و چشمه قل قله وجود دارد که از منابع خدا دادی و شگفت آور میباشد.این استخر در مساحتی به بزرگی ۱۵ کیلومتر در بلندای کوه دور نمای بی نظیری دارد. کسانی که بار اول به خلشکوه میآیند از وجود این استخر در این مکان مرتفع ابراز شگفتی میکنند.آب چشمهها و رودها از این ناحیه به طرف خرمکوه سرازیر میشود. مسیر مسافرت به خلشکوه از جاده جیرنده -خرمکوه-خلشکوه می باشد
صنایع دستی[ویرایش]
نمدمالی، لحاف دوزی، آهنگری، جوراب بافی و...
منابع طبیعی[ویرایش]
روستای خُرّمکوه از نظر ذخایر معدنی (سیلیس) و صنایع یکی از غنیترین روستاهای شهرستان رودبار میباشد. چشمههای آب معدنی قل قله خلشکوه، بیلیش، ییلاق زیبای پوسرا، رود شمشارود و تویلا رود در غرب روستا که آب کشاورزی باغات روستا را تامین مینماید. از نظر پوشش گیاهی دارای متنوعترین گونه مختلف گیاهی و درختان صنعتی و غیرصنعتی میباشد.
محصولات کشاورزی[ویرایش]
محصولات درختی مثل گردو، فندق، سیب، زردآلو، هلو همچنین محصولات کشاورزی مثل لوبیا، عدس، نخود، گندم، چغندر قند از جمله محصولات کشاورزی روستای خُرّمکوه میباشد.