خرواج


چوب حراج خشکسالي به زندگي مردم«خرواج»
خراسان جنوبي
نويسنده: حقاني
روستاي خرواج در ۱۵ کيلومتري جنوب غربي قاین و در مجاورت جاده اصلي قاين به بیرجند قرار دارد.
اين روستا که تا حدودي در دامنه کوه واقع است، از شمال به روستاي بیدمشک ، از مغرب به روستاي عشق آباد ، از مشرق به روستاي کلاته قصاب و از جنوب به روستاي خونیک پای گدار متصل است.
روستاي خرواج در گذشته و قبل از وقوع خشکسالي ها يکي از سرسبزترين روستاهاي بخش مرکزي قاينات محسوب مي شد، به طوري که بيشتر مسافران هنگام عبور از اين مسير ترجيح مي دادند همراه با خانواده از فضاي سرسبز و مطبوع، چشمه ها، رودخانه فصلي و سپيدارهاي سر به فلک کشيده آن بهره ببرند اما اکنون از آن همه رونق به دليل خشکسالي هاي متوالي خبري نيست و تبعات ناشي از بي آبي، اين روستا را به ويرانه اي تبديل کرده است.
روزگاري بخش قابل توجهي از ميوه زردآلو، سيب و گوجه سبز شهرستان از اين روستا تامين مي شد و سبزي محلي آن به دليل عطر و طعم خاص، معروف بود.
بيشتر مردم براي استفاده از سبزي به ويژه نعناع به اين روستا مراجعه مي کردند و حال بايد اهالي براي تامين نيازها به شهر مراجعه کنند.



مهاجرت ۵۰۰ خانوار از خرواج[ویرایش]

عضو شوراي اسلامي خرواج با اشاره به اينکه روزگاري زيره سياه، آويشن، گل زوفا و بادرنجبويه اين روستا مشهور بود، مي گويد: به دليل خشکسالي هاي متوالي براساس آمارهاي موجود حدود ۵۰۰ خانوار از اين روستا مهاجرت کرده اند و فقط ۴۰ خانوار در روستا باقي مانده اند.
سيد«محمد خواب بين» مي افزايد: خرواج ۳ قنات داير و پر آب داشت که يکي به کلي خشکيده و ۲ رشته ديگر در حال خشکيدن است و به علت بي آبي بيش از ۱۰ هزار اصله نهال ديم و آبي روستا خشک شده است و حدود ۱۰ هکتار از مزارع زعفران روستا که در زمان برداشت آن قرار داريم به دليل بي آبي و بالا بودن قيمت آبرساني به وسيله تانکر، بدون آبياري رها شده است.
به گفته وي اهالي خرواج ۳۰۰ دام سبک دارند اما حمله گرگ ها امان اهالي را بريده است و شبي نيست که گرگي به دام اهالي روستا حمله ور نشود.
روستاي خرواج در مجاورت جاده اصلي قاين-بيرجند قرار دارد. در طول روز جمعي از اهالي روستا مجبورند از روستا خارج شوند و شب به خرواج بازگردند اما وجود گرگ در روستا باعث استرس، وحشت و ترس آنان شده است.
او از مسئولان محيط زيست مي خواهد در اين زمينه چاره انديشي کنند زيرا به دليل حمله مکرر گرگ ها، اهالي بيشتر دام هاي خود را فروخته اند.
وي با بيان اينکه به دليل مهاجرت بي رويه مردم به شهرهاي قاين و مشهد دبستان روستا تعطيل شده است، مي افزايد: تعداد باقي مانده اهالي هم براي رفت و آمد فرزندان خود به مرکز شهرستان بايد مدام در مسير قاين و روستا تردد کنند.


خانه بهداشت نداريم[ویرایش]

عضو ديگر شوراي اسلامي روستاي خرواج هم نبود خانه بهداشت در روستا را باعث مشکلات بسياري براي اهالي مي داند و مي گويد: اهالي بايد براي کوچک ترين مشکل درماني به مرکز شهرستان مراجعه کنند همچنين بهداشتيار زن روستا نيز به جز تزريق واکسن اطفال کاري انجام نمي دهد و مردم براي تزريق يک آمپول بايد با هزينه زيادي به مرکز شهرستان يا روستاهاي همجوار مراجعه کنند.
وي مي افزايد: اگر مسئولان امکانات و تجهيزات ندارند، حداقل اختيارات اين بهداشتيار را بيشتر کنند و آموزش هاي لازم را به او ارائه دهند.
سيد«عليرضا زراعتگر» در ادامه سخنانش مي پرسد چرا در شهرها زباله را رايگان جمع آوري مي کنند اما در روستاي ما بايد هر ماه ۱۵۰ هزار تومان از مردم روستا براي جمع آوري زباله دريافت شود و به خودرويي که از روستاي همجوار به روستاي خرواج، بيدمشک و خونيک خسروي مراجعه مي کند، پرداخت شود. او يکي ديگر از مشکلات روستا را نبود غسالخانه ساختمان دهياري و کانال آبرساني عنوان کرد و از مسئولان و خيران مي خواهد در اين زمينه روستا را ياري کنند.


طرح هادي بدون اقدام[ویرایش]

«زراعتگر» مي گويد: طرح هادي روستا توسط بنياد مسکن مطالعه شده است اما براي اجراي آن شاهد هيچ اقدامي نبوده ايم.
براي تنظيم سند اماکن مسکوني و سنددار کردن منازل هم به گفته وي، حدود ۸۰ هزار ريال از مردم هزينه دريافت و نقشه برداري انجام شده اما هنوز سندي در اختيار اهالي قرار نگرفته است.
عضو ديگر شوراي اسلامي روستاي خرواج هم مي گويد: روستاي ما نزديک ترين روستا به مرکز شهرستان است و در مجاورت کارخانه سيمان و جاده اصلي و در ۳ کيلومتري خط انتقال گاز قرار دارد اما با وجود قول مسئولان در مورد گازرساني به روستاهاي حاشيه جاده و مجاور خط گاز، هنوز در زمينه گازرساني به روستا اقدامي نشده است و اهالي خواستار بهره مندي از اين منبع خدادادي هستند.
«پسندي» هم مشکل اصلي روستا را کمبود آب کشاورزي عنوان مي کند و مي افزايد: چند هکتار مزارع زعفران روستا به دليل بي آبي قنات ها با مشکل آبرساني مواجه است.
وي از مسئولان ذي ربط مي خواهد براي احياي قنات روستا، اجراي طرح هاي آبياري تحت فشار و احداث کانال هاي بتني، آبرساني سيار، در نظر گرفتن تسهيلات براي جوانان و ايجاد کارگاه هاي زودبازده کوچک به ويژه قالي بافي، بازسازي حمام روستا، احداث خانه عالم، دهياري و احداث حسينيه اعتبار اختصاص دهند زيرا تامين اين امکانات و فضاها از خواسته هاي به حق اهالي است.
وي از مسئولان شرکت نفت هم مي خواهد با توجه به سردسير بودن روستا براي ذخيره سازي و ارسال به موقع نفت زمستاني اقدام کنند.
«زراعتگر» از مسئولان راه و شهرسازي هم درخواست مي کند براي ايجاد باند کندرو يا تعريض جاده اصلي قاين-بيرجند که خسارات جاني و مالي زيادي به اهالي و مسافران وارد کرده است و تامين روشنايي کامل اين مسير اقدام کنند.



جعبه‌ابزار