خودباوری کشاورزان
پيش از آنكه از چند و چون سياستگزاريهاي كلان در عرصه كشاورزي سخن رانده شود و راهكارهاي نيل به خوداتكايي به دست داده شود، مي بايست در اين كشاورزان، اين باور را پديد آورد كه ميتوان كشور و اقتصاد را از وابستگي به قدرتهاي بزرگ رهانيد و نيز آنان مي توانند بستر ساز استقلال و خوداتكايي باشند . چراكه پيشينه كشت و كار در كشور، در طي ساليان پيش از اصلاحات ارضي نشان مي دهد كه به جز ايام خشكسالي هاي دراز و درگيريهاي داخلي يا تجاوزگري خارجي، نيازي به وارد كردن گندم و ديگر ارقام غذايي نبوده است . چنانكه از تبليغ رژيم هاي وابسته برمي آيد، حاكمان تحت فشار دولتهاي بيگانه كوشيده اند تا ناممكن بودن توليد و ناتواني از برآوردن نيازهاي غذايي را القا كنند . رهبر فقيد انقلاب كه به خوبي موانع دستيابي به توليد در حد خودكفايي و همچنين صدور به خارج كشور را شناخته بود، سعي داشت تا كشاورزان را اميدوار به ايجاد تحول در روند توليد نمايد .
"اگر كشاورزي صحيح در ايران به وجود آيد، ما، در آينده، يكي از صادركنندگان مواد غذايي خواهيم بود . ما قبل از اصلاحات ارضي ساخته امريكا - كه ايران را دربست در اختيار امريكا قرار داد، يكي از صادركنندگان مواد غذايي بوديم . ايران، يكي از كشورهاي نادري است كه اگر اصول صحيح كشاورزي در آن پياده شود، يكي دو استان آن، اكثر مواد غذايي ايران را تامين خواهد كرد . "
امام خميني، با در نظر آوردن طبيعت غني و پاسخگويي نيازهاي متنوع مادي و خوراكي مردم كه در جاي جاي ايران به چشم ميخورد و كشوري چهار فصل ناميده ميشود، اين گونه اميد دارد و نيروهاي انساني روستاها را فرا ميخواند . اشاره هايي كه او به استانهاي زرخيز كشور همچون خراسان و آذربايجان، در تحليلهاي خود دارد حاكي از توان مندي كشاورزان ديروز خراساني و آذربايجاني مي باشد كه به تناسب سرشاري و انسان نوازي طبيعت و خاك منطقه خويش، بهره وري در خور ستايش داشته اند . خانه هاي روستايي اين مناطق حاصلخيز، هنوز نقطه هايي را نشان ميدهد كه روزگاري نياكان سختكوش در آن گندم مياندوخته اند . اما چنان كه در اين گفتار آمده است، مهم به كارگيري شيوه هاي درست و متناسب در كار كشت است . به سخني ديگر، دانش كشاورزي را - كه پيشرفت كرده و توسعه شايان اعتنا يافته است - بايد به مدد گرفت و خودباوري و سخاوت طبيعت را در روشنايي آن به بار نشانيد .
"ايران، امكانات و ظرفيتهاي مختلف و فراواني براي رشد اقتصادي دارد ... همچنين امكانات كشاورزي و دامداري و مهمتر از همه .. . استعدادهاي سرشار و خلاق انساني
[۱] . . "
در اين سخن نيز، به ساختار متناسب رواني و شخصيتي كشاورزان و كارگران ايراني اشارت شده است كه امكان خودباوري آنان را پديد آورده است . بدين سان نمي توان به بهانه هاي گوناگون - كه غالبا تلقين شده از جانب بيگانگان مي باشد - از مسئوليتها سرباز زد . آنان كه به خوبي ما را مي شناسند و آثار اميد و كوشش ما را مي نگرند، مي كوشند تا مانع شكل گيري حركت متكي به اراده و اعتماد به نفس كشاورزان باشند .
افزون بر خودباوري و بهره گيري از دانش كارآمد كشاورزي، بايد به تعاون اجتماعي انديشيد تا بتوان باورهاي معقول و استوار خويش را در عينيت نگريست . كشاورزان خودباور و فعال در جهت بازگردانيدن عرصه كشت و كار به مرز خودكفايي و بلكه صدور مواد غذايي، نيازمند دستهاي گرم و آكنده از مهر است كه در ديگر حوزه هاي اشتغال و مديريت و فرهنگ و فن آوري خدمت مي كنند .
"مملكت ما ... (امكان) اين را دارد كه (مواد غذايي) صادر كند و صادر مي كرده است . د راين چند سال، اينها به اسم "انقلاب سفيد" مملكت ما را به عقب راندند ... كشاورزي ما را هم به عقب راندند . بايد همه با هم، دستبه دست هم (داده و) يك صدا (بوده، تا) اين خرابه را آباد كنيم . "
مشاركت پذيري حاكميت - كه در روش و منش حاكمان صالح و خدمتگذار به چشم ميخورد - خودباوري را در گستره خويش ممكن مي سازد . آنان كه از خودكامگي، دست فرو شسته اند و مصلحتهاي شخصي و سياسي گذرا را زمين نهاده اند، كشور را از آن مردم و شهروندان خود مي دانند . از اين رو سعي مي كنند تا در سياستهاي كلان خويش، جايگاه بلند ملت را شناخته و مصالح مادي و معنوي آنان را نگريسته باشند . از رهگذر اين منظر انبيايي است كه مشاركت خرد و كلان ملت در شهر و روستا، در راستاي مديريت كامياب جمعي شكل مي پذيرد . رهبر فقيد انقلاب - كه خودباوري كشاورزان را مي جست و خوداتكايي و استقلال و عمران كشور را اظهار مي داشت - پيش از آن همه، ايران را از آن كشاورزان و كارگران و نخبگان ايراني مي دانست .
"اگر چنانچه جمهوري اسلامي (در ايران) برپا بشود ... اميدوارم كه همه امور اصلاح بشود، و مملكت، مال خود شما باشد، و خود شما مملكت را اداره كنيد . من اميدوارم كه همه اقشار مملكت، فعاليت داشته باشند، و كشاورزها در كشاورزي جديت داشته باشند و خصوصا مواد غذايي را بيشتر تهيه كنند . "
پيدايش انگيزه هاي مناسب و نيرومند و تاثيرگذار بر سرنوشت ملت و كشور، حاصل فضايي سرشار از اميد و اعتماد و مشاركت سياسي و اجتماعي و اقتصادي مردم مي باشد . پيداست كه عدم تمايل صادقانه به كار و ابتكار، به خصوص در حوزه كشاورزي - كه رنج فزونتري دارد و صبر و حوصله ديگر مي طلبد - كشاورزان را از تحرك در خور راهبردهاي اقتصادي كشور و دلبستگي به آينده آن باز مي دارد . ترديدي نيست كه همواره اين رژيم هاي سياسي بوده اند كه رغبت و وجدان كاري را از شهروندان ستانده اند و رانتخواريهاي سياسي و اقتصادي را جايگزين سياستهاي خيرخواهانه و ملي ساخته اند . امام خميني در پگاه انقلاب، به ايرانيان، بخصوص كشاورزان اطمينان ميدهد كه دولت مردان جمهوري اسلامي، هرگز با سودجويي هاي شخصي، منافع ملي را برباد نخواهند داد . به راستي، فراخناي خودباوري و خوداتكايي در اين بستر هموار و خيرانديشانه - كه رهبر فقيد انقلاب در وارستگي كارگزاران آن تصوير كرده است - جلوه گري خواهد داشت .
"هيچ يك از اقشار (ملت) تنها نمي توانند اين
و اقتصاد ويرانه را بسازند ... كشاورزها ... به كشاورزي خودشان علاقه پيدا بكنند . الان ديگر دستي
سیاستی نيست كه آنها را به فشار، وادار به امري
[۴] بكند يا منافع آنها را بخواهد به واسطه سودجويي
[۵] خودش بر دارد يا به غير
بیگانگان بدهد . "
محصول دل انگيز خودباوري يك ملت در همت خرد و كلان آن، به ويژه كشاورزان و كارگران نهفته است . آنان كه اطمينان يافته اند ميتوان با بازگشت به خويش و شناختن استعدادهاي نهان خود، در عرصه كار و توليد به نوآوري و احياي كشاورزي پرداخت، بي گمان از همت والا برخوردار گشته اند . معرفتهاي دروني و باطني، به ويژه در زندگي ساده و آراسته روستايي - كه با زيبايي و زلال طبيعت به هم آميخته است - كشاورز را آماده مي سازد تا آستين همت بالا زند و زشتي دريوزگي بيگانه را بزدايد . قدرت جبران نابسامانيهاي ديرينه - هرچند دشوار و گاه ناممكن مي نمايد - در سايه شناخت و خودباوري ملي، عينيت مييابد و راه ميگشايد .
"عمده كشت را
[۷] مواد غذايي
دهند ... الان مي دانيد كه محتاج به خارجيم راجع به مواد غذايي . بايد ما خودمان اين راجبران بكنيم . و اين به همت كشاورزان ماست" .
بنيانگذار جمهوري اسلامي، ضمن برشمردن كارگران و كشاورزان به منزله ركنهاي حياتي كشور و اقتصاد نابسامان آن، نسل نور را كه در دامان آن زحمتكشان پرورده شده است، به ياري مي طلبد . همت جوانان شهر و روستاست كه آينده آكنده از عزت و آزادي و استقلال يك كشور را نويد مي بخشد . ياد كرد جوانان و روحيه و شيوه انقلابي و مشاركت جويانه شان، حاكي از مواضع روشن بينانه و حكمت آميز رهبري انقلاب است .
"اساس اقتصاد يك كشور به كار كارگر و كار كشاورز است ... ايران كه بايد صادرات داشته باشد، در كشاورزي صادرات داشته باشد ...
[۹] هرچه بخواهيم بايد محتاج باشيم . بايد از امريكا يا كشورهاي ديگر وارد كنيم ...
[۱۰] صبر لازم دارد . تداوم انقلاب به همت جوانان شما
محترم و کشاورزان محترم است كه پنجاه سال در تحت فشار طاغوت صبر كرديد . "
امام خميني، طريق نيل به خودباوري كشاورزان را همانا رهايي فكري و ذهني از ذهنيت استعمارزده برمي شمارد كه در طي دوران رژيمهاي سياسي وابسته و بي بهره از مشروعيت و مقبوليت مردمي، شكل گرفته است . بيگانه ها، ناتواني و ناممكن بودن، خود اتكايي ملي را در عرصه هاي صنعت و كشاورزي ترويج كرده اند تا كارگري و كشاورزي در انديشه بازسازي جامعه خويش نباشد و خود را از گردونه قدرت و مديريت آن بيرون كشاند .
"عمده اين است كه افكار شما آزاد بشود، افكار شما از وابستگي به قدرتهاي بزرگ آزاد بشود ... . اگر كشاورزان ما باورشان اين باشد كه ما ميتوانيم در كشاورزي به جايي برسيم كه صادر كنيم و وابسته به غير نباشيم
توانست . "
رهبر فقيد انقلاب، با خاطرنشان كردن خودباوري و باليدن ملتهاي ژاپن و هندوستان پس از دوران سلطه گري استعمار خارجي - كه به خوداتكايي در عرصه هاي مختلف انجاميد - آن همه را براي ملت و كشاورزان و كارگران ايراني ممكن ميشمارد .
"اين ژاپن بود كه در سالهاي قبل محتاج بود ... والان صادر ميكند به امريكا ... آن هندوستان بود كه در آن زمان احتياج داشت، حالا ... دارد خودش احتياجات خودش را رفع مي كند . مغزهاي شما كوچكتر از مغزهاي ديگران نيست . شما
و صنعتگران خودتان به فكر باشيد . "