دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
تاریخچه دانشکده[ویرایش]
دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز پس از دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران از لحاظ قدمت دومین مرکز آموزش عالی در زمینه کشاورزی است که در سال ۱۳۳۴ ش. تاسیس یافت و با ۶۱ نفر دانشجو فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد. در سال ۱۳۴۵ ش. به ساختمان فعلی که یکی از مدرنترین مراکز آن زمان در شهر تبریز بحساب میآمد، انتقال یافت و بعداً ساختمانهای مستقل گروههای آموزشی آبیاری و ماشینهای کشاورزی نیز به فضای آموزشی دانشکده اضافه گردید.
گروه های آموزشی و رشتههای تحصیلی موجود[ویرایش]
ده گروه آموزشی در حال حاضر در این دانشکده فعالیت دارند که شامل: مهندسی آب، اقتصاد کشاورزی، باغبانی، خاکشناسی، زراعت و اصلاح نباتات، علوم دامی، علوم و صنایع غذایی، مهندسی فضای سبز، گیاهپزشکی و ماشینهای کشاورزی می باشند .
مدیریت دانشکده کشاورزی
مدیریت دانشکده مشتمل بر رئیس دانشکده، معاون اداری ومالی، معاون پژوهشی، معاون آموزشی، مدیران گروههای آموزشی، مدیریت آموزش، مسئول کتابخانه، رئیس ایستگاه تحقیقاتی خلعتپوشان و رئیس آزمایشگاههای تحصیلات تکمیلی میباشد. اعضای هیأت علمی دانشکده تعداد اعضای هیأت علمی شاغل در دانشکده کشاورزی ۱۰۶ نفر می باشد .
کارکنان دانشکده در حال حاضر ۷۶ نفر کارمند در در بخشهای مختلف این دانشکده شامل گروههای آموزشی، بخشهای اداری و همچنین ایستگاه تحقیقاتی خلعتپوشان دررده های کارشناسی ارشد ،کارشناس، کاردان و سایر مشاغل فعالیت می نمایند.
امکانات آموزشی – پژوهشی ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان این ایستگاه اسم خود را از برج مشهور خلعت پوشان که در درون ایستگاه بنا شده و از بناهای دوران زندیه محسوب میشود و جزء آثار باستانی ثبت شده، گرفته است. این ایستگاه با ۲۸ هکتار وسعت و دو حلقه قنات از سال ۱۳۴۵ ش. به دانشکده واگذار گردید، که برای انواع فعالیتهای آموزشی و تحقیقاتی آماده شده است. مهمترین قسمتهای این ایستگاه تحقیقاتی عبارتند از :
۱- کلکسیون موکاری با بیش از۲۵۰ گونه تاک
۲- دو باب گلخانه ۳- سه باب گلخانه هیدروپونیک ۴- قطعات درختان مثمر بویژه دانهدارها، مزرعه سبزیجات و خزانه درختان غیرمثمر
۵- واحدهای پرورش گاو شیری، گوسفند و بز
۶- واحد پرورش و تحقیقات طیور و واحد پرورش زنبور عسل ۷- واحد ماشینهای کشاورزی
۸- هرباریوم دانشکده با ۱۷ هزار نمونه گیاهی از فلور آذربایجان شرقی
۹- کارگاههای گروههای آموزشی علوم و صنایع غذایی، ماشینهای کشاورزی و فضای سبز و واحد اطاق رشد علاوه بر ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان، در سال ۱۳۵۰ ش. اراضی از قریه کرکج به مساحت ۲۷۰ هکتار مرتبط با مرز شرقی ایستگاه خریداری گردید. و در سال ۱۳۶۶ ش. کلنگ احداث ساختمان جدید دانشکده در این منطقه به زمین زده شد. در قسمتهای مسطح یعنی در حدود ۴۰ هکتار آن عملیات زراعی و باغی صورت گرفته و دروس عملی و پروژههای تحقیقاتی اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی به طور عمده در این اراضی که به اراضی کرکج موسوم هستند اجرا میشود.
واحدهای مستقر در اراضی کرکج - ساختمان در حال احداث دانشکده کشاورزی و پروژه آموزشکده دامپزشکی - پنج حلقه چاه عمیق یکصد متری - دو باب استخر به مجموع ۵۰۰۰ متر مکعب - یک واحد دستگاه آبیاری بارانی (سنتر پیوت)
ایستگاه تحقیقاتی مغان این ایستگاه با وسعت ۵۰ هکتار در ۲۰ کیلومتری پارس آباد مغان قرار دارد که از این ایستگاه پس از تجهیز جهت انجام پروژههای تحقیقاتی، کارآموزی و فعالیتهای صحرایی دانشجویان استفاده خواهد شد.
پروژه ساختمان جدید دانشکده این پروژه واقع در اراضی کرکج با زیربنای ۱۸۰۰۰ مترمربع در نظر گرفته شده که در حال حاضر از ۸۰۰۰ متر مربع آن بهرهبرداری میشود. و اکثراً به کلاس های درس و آزمایشگاههای تحصیلات تکمیلی گروههای آموزشی دانشکده اختصاص یافته است. به طور کلی در آینده در صورت اتمام این پروژه و فراهم آمدن امکانات تحقیقات گلخانهای و رفاهی دانشجویان و اساتید، دانشکده کشاورزی به این محل انتقال خواهد یافت.