داودکلای دشت


روستاییان داودکلای دشت سرآمل،دو سال در انتظار لایروبی رودخانه منطقه
ساری - ایرنا - اهالی روستای داودکلای دشت سر بخش مرکزی آمل با اشاره به خسارتهای وارده ناشی از جاری شدن سیلاب در کمترین بارندگی و تحمیل خسارت ها به ویژه دربخش کشاورزی خواستار لایروبی رودخانه ها و انهار کشاورزی این منطقه از مسوولان استانی شدند.

دهیاری این روستا درخواست ضرورت لایروبی رودخانه و انهار کشاورزی این منطقه را دو سال قبل به امور بهره برداری و توزیع آب شهرستان ، سازمان آب منطقه ای و اداره کل بحران استانداری مازندران ارایه کرده که هنوز خبری برای تحقق این امر مهم نشده است.
رودخانه 'کرد رود' روستای داودکلای و انهار کشاورزی منطقه که توان عبور آب را به خاطر لایروبی نشدن در کمترین بارندگی ندارد متاسفانه همچنان خسارت های زیادی به اهالی تحمیل می کند.
رودخانه 'کرد رود' شاخه ای از رودخانه بزرگ 'کاری' و این رودخانه نیز شاخه ای از رودخانه منحصر بفرد هراز آمل است که اهالی۱۰ روستای پایین دست داودکلا از آب آن به ویژه در بخش کشاورزی بهره مند می شوند.
بستر این رودخانه که تامین کننده آب دهها هزار هکتار اراضی کشاورزی منطقه نیز است سال ها به دلیل لایروبی نشدن، در بسیاری از نقاط این آبراه، هموار شده و آب به کندی در آن جریان دارد و در کمترین بارندگی آب به زمین های اطراف سرریز می شود.
همه می دانیم سیل ویرانگر هر چند سال خسارت های زیادی مالی و جانی در استان مازندران بر جای می گذارد، آیا رواست طرح های لازم و ضروری اجرایی نشودتا سیل بار دیگر خسارت وارد کند؟
'یارعلی مهدی زاده' یکی از کشاورزان روستای داودکلای دشت سر از مسوولان امر خواست تا نسبت به لایروبی کردن رودخانه 'کرد رود' این روستا اقدامی اساسی اتخاذ کنند.
وی به خبرنگار ایرنا گفت : مسوولان استانی و شهرستانی نباید به درخواست کشاورزان این روستا و دیگر روستاهای پایین دست که در عرصه تولید کشور تلاش می کنند ، بی توجهی کنند.
وی تاکید کرد : نهرهای کشاورزی این روستا به دلیل عرض کم و هموار شدن آن توان عبور حجم مقدار آب کم را در کمترین بارندگی ندارد و آب آن خسارت های زیادی به اراضی کشاورزی وارد می کند.
مهدی زاده با بیان این که درخواست این اهالی برای لایروبی نهر ها کشاورزی و رودخانه منطقه به صورت مکتوب به نهادهای شهرستانی و استانی ارسال شد، گفت: مسوولان امر اگر کشاورز نیستند باید بدانند این فصل بهترین موقع برای لایروبی رودخانه ها است.
'علی ولی زده' دیگر کشاورز این منطقه راهبرد نهادهای مربوط در لایروبی انهار کشاورزی و رودخانه های منطقه را کارساز ندانست و گفت: تدبیر این است که قبل از وقوع حادثه، رود خانه ها لایروبی شوند نه بعد از حادثه میلیاردها ریال اعتبار به خسارت دیدگان پرداخت کرد.
ولی زاده به خبرنگار ایرنا گفت : مسوولان امر باید یک دستگاه خودروی لایروب رودخانه به این روستا برای چند روز در نظر بگیرند تا بر دغدغه این اهالی و ۱۰ روستا پایین دست بکاهند.
وی خاطرنشان کرد : نه تنها این رودخانه بلکه بسیاری از رودخانه ها و نهرهای کشاورزی شهرستان های مرکزی مازندران نیازمند لایروبی هستند.
ولی زاده تاکید کرد : آیا رواست دسترنج کشاورزان به خاطر وقوع سیلاب های ویرانگر ناشی از کمترین بارندگی در منطقه از بین برود و حمایت مسوولان بعد از وقوع حادثه در حمایت از کشاورزان چه تاثیری دارد ، در واقع کار از کار گذشته است.
'قربان علی فتحی' دیگر روستایی این منطقه به ایرنا گفت : مسوولان استانی مازندران باید برای گرفتن اعتبار بابت لایروبی رودخانه ها و انهار کشاورزی این استان تلاش مضاعف کنند.
وی با اشاره به اینکه لایروبی آبراه ها و انهار کشاورزی در مازندران باید در سرلوحه برنامه ها قرار گیرد ، گفت : متاسفانه بی توجهی های باعث فرار کشاورزان از تولید می شود که این امر به تغییرکاربری اراضی کشاورزی در مازندران دامن می زند.
وی یادآور شد : درخواست های نظیر لایروبی روخانه ها و انهار کشاورزی و آموزش کشاورزان در فرایند تولید کاشت تا برداشت محصول و جلوگیری از قاچاق کود شیمیایی بایستی بدون اتلاف زمان در اسرع وقت از سوی مسوولان امر اجرایی شود.
وی با اشاره به کم آبی سال های اخیر در منطقه گفت : لایروبی آبراه ها با توجه به کم آبی سال های اخیر و جهت توزیع مناسب آب امری ضروری است.
دهیار روستای داودکلای دشت سر بخش مرکزی آمل با انتقاد از عدم رسیدگی به درخواست اهالی این منطقه برای لایروبی رودخانه 'کرد رود' خواستار جدی گرفتن این تقاضا توسط مسوولان شد.
'سیدحسین حسینی' در گفت و گو با ایرنا افزود : درخواست لایروبی رودخانه های این منطقه به شماره ۳۵۴/۱۰۱۷۴ به تاریخ ۱۳/۹/۹۱ به اداره مربوط در شهرستان ارایه شد و از سوی کارشناس بازدید و مورد تایید قرار گرفت.
وی با تاکید بر لایروبی هفت کیلومتر رودخانه این روستا اظهار داشت : پرونده این درخواست درسازمان آب منطقه ای و ستاد بحران استانداری مازندران نیز موجود است.
وی یادآور شد : رودخانه بزرگ 'کرد رود' این روستا تامین کننده آب زمین های کشاورزی بیش از ۱۰ روستای پایین دست این روستا است.
وی تامین آب اراضی کشاورزی این تعداد روستاها را در فصل بهار بسیار حیاتی دانست.
حسینی تصریح کرد : متاسفانه اکنون به دلیل بی توجهی، بستر بسیاری از نقاط این رودخانه همواره شده و جریان آب به کندی صورت می گیرد و در کمترین بارندگی با سرریز شدن آب به اطراف خسارت هایی به اراضی کشاورزی وارد می کند.
دهیار روستای داودکلای دشت سر وقوع سیل بر اثر هر بارندگی را در این منطقه محتمل دانست و افزود : شایسته نیست کشاورزان این روستا به خاطر لایروبی نشدن آبراه های منطقه باید همیشه دغدغه داشته باشند.
وی بر ضرورت تلاش بیش از پیش مسوولان امر بر حل مشکلات مردم تاکید کرد.
حسینی از مسوولان امر استانداری و آب منطقه ای مازندران خواست پس از دو سال به درخواست لایروبی رودخانه روستای داوکلای دشت سر آمل را مورد تایید قرار دهند.
مدیرکل مدیریت بحران استان مازندران از تعلل نهادهای مرتبط با عملیات لایروبی رودخانه های شهری استان انتقاد کرد و گفت : امسال برای پیشگیری از وقوع سیل ، ساماندهی و لایروبی رودخانه های حوزه شهری و روستایی شهرستان های استان مازندران ۱۸۰ میلیارد ریال اعتبار منظور شده است.
'رستم زرودی'در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: رودخانه های حوزه شهری این استان برای جلوگیری از بروز سیل نیازمند لایروبی هستند.
وی اظهار داشت: اوایل شهریور ماه گذشته به مسوولان، بویژه شهرداران اطلاع داده شد تا برای جلوگیری از وقوع سیل اقدامات پیشگیرانه از جمله لایروبی و ساماندهی رودخانه ها را در دستور کار خود قرار دهند.
وی همچنین تناسب نداشتن زیرساخت ها از جمله آبراه ها و شبکه های آب برای خروج حجم انبوه آب های سطحی در برخی از شهرستان ها را از مشکلات عمده و از دغدغه اصلی مسوولان مازندران دانست.
مدیرعامل آب منطقه ای مازندران گفت : در این استان ۱۸۰ رودخانه بزرگ و کوچک به طول هفت هزار کیلومتر در جریان است که ۷۰ درصد آن در ارتفاعات و بقیه در دشت جاری هستند.
'محمدابراهیم بخکشی' در گفت و گو با ایرنا از طرح جامع مهندسی رودخانه های این استان خبر داد و افزود : در طرح جامع مهندسی رودخانه های این استان هزار و ۶۸۰ کیلومتر رودخانه در دست مطالعه قرار می گیرد.
به گفته وی در این طرح بسیاری از مسایل مورد نیاز از جمله ساماندهی و لایروبی و شناسایی مناطق حادثه خیز نیز دیده شده است.
وی با بیان این که همه رودخانه های واقع در مناطق دشت و بخشی از رودخانه های واقع در ارتفاعات این استان نیازمند لایروبی هستند، خاطرنشان کرد : برای لایروبی رودخانه های این استان اعتباری از سوی ستاد حوادث بحران استانداری به این نهاد داده می شود ما اجرا می کنیم.
مدیرعامل آب منطقه ای مازندران یادآور شد : حتی بسیاری از انهار زراعی در این استان نیازمند لایروبی هستند که این نهاد مدیریت و نظارت می کند.
یخکشی اعتبارات تخصیصی برای لایروبی رودخانه این استان را پاسخگوی نیازها ندانست و گفت : در سال جاری ۴۴ میلیارد ریال اعتبار در بخش لایروبی رودخانه های این استان هزینه می شود.
وی تاکید کرد: در نگهداری بعد از لایروبی رودخانه ها مردم باید مشارکت و با این نهاد همکاری داشته باشند



جعبه‌ابزار