دهنوش


گزارش فارس از بی‌آبی روستاهای اسدآباد
سنگینی درد بی‌آبی بر سینه «دهنوش» / کاروان مردم دبه به دست در جاده‌ها
روستای دهنوش با جمعیت ۳۰۰ نفری با بحران بی‌آبی مواجه است و آبرسانی به این روستا تنها با یک تانکر انجام می‌شود.


به گزارش خبرگزاری فارس از اسدآباد، روستای دهنوش در ۱۳ کیلومتری جنوب غربی شهر اسدآباد واقع شده و هم‌اکنون ۶۰ خانوار با جمعیتی ۳۰۰ نفری را در خود جای داده است.
جمعیت این روستا به دلیل نبود آب هر روز کمتر و کمتر می‌شود و روستانشینان این بحران را یکی از دلایل مهاجرت‌شان به شهرها بیان می‌کنند.
مردمان روستای دهنوش حدود سه سالی است که از نبود آب در رنج هستند و آبرسانی شرب با تانکر در این روستا انجام می‌گیرد.
با توجه به اینکه روزانه گاه دو بار این تانکر آب را به روستا می‌رساند، بنابراین مردم روستا به ناچار مجبورند از آب چشمه‌های اطراف روستا استفاده کنند که آن هم با خطراتی چون تردد در مسیر جاده و استفاده از آب غیر بهداشتی روبرو است.
مردم روستا باید برای آوردن آب از چشمه‌های اطراف از مسیر جاده حرکت کنند و خطرات بسیاری برای آنها به وجود می‌آورد، چرا که این جاده مسیر تردد وسایل نقلیه سبک و سنگین است و جان کوچک و بزرگ روستا را به خطر می‌اندازد.
در همین ارتباط مشکلات بی‌آبی را از زبان اهالی روستای دهنوش جویا شدیم.
یکی از بانوان روستایی که در کنار چشمه با ظرفی مشغول پر کردن آب بود، گفت: در طول عمرم که در روستا زندگی کردم طی چند سال اخیر با بی‌آبی بیش از حد مواجه شدیم.
وی افزود: این در حالی است که در سطح شهر و روستاهای اطراف از این نعمت الهی بی‌بهره نیستند.
یکی از اهالی روستا با بیان اینکه روزی یک تانکر آب به روستا می‌آید و جوابگوی روستائیان نیست، گفت: خدا را خوش نمی‌آید که ما در طول روز با یک تانکر آب زندگی کنیم و آن هم به برخی از اهالی نمی‌رسد و مسئولان باید پاسخگو باشند.
یکی دیگر اهالی روستا می‌گوید: با وجود جمعیت ۳۰۰ نفری این روستا یک تانکر آب به کجا می‌رسد و چطور می‌شود یک دبه آب هم آب شرب ما را تأمین کند، هم نیازهای دیگر را.
وی با بیان اینکه برای آب شرب نیاز به حفر یک چاه داریم، ادامه داد: اگر در کل شهرستان آب وجود نداشت، مسئله‌ای نبود ما هم مانند دیگران بی‌آبی را تحمل می‌کردیم، اما در اطراف این روستا چندین حلقه چاه وجود دارد.
دختر بچه‌ای که ۱۰ سال بیشتر نداشت، برای بردن آب از تانکر استقرار یافته در چند کیلومتری روستا، دبه بزرگی در دست داشت و در حال عبور از جاده بود.
از او سؤال می‌کنم این دبه بزرگ در دستان کوچکت سنگین نیست، گفت: پدر و مادرم مریض هستند و من مجبورم برای بردن آب این مسیر را طی کنم و چاره‌ای نداریم.
یکی از اهالی روستا که شغلش کشاورزی بود، گفت: متأسفانه به دلیل نبود آب در منطقه چندین سال است که کمترین محصول کشاورزی را برداشت می‌کنیم، چرا که اراضی کشاورزی‌مان در حال خشک شدن است.
یک زن روستایی که در کنار درب خانه خود منتظر کسی بود که دبه آب را به او بدهد تا برایش از تانکر آبرسانی آب بیاورد، گفت: دیگر توان رفتن به محل تانکر آب را ندارم و بیماری اجازه هیچ کاری به من نمی‌دهد.
وی با بیان اینکه دکتر گفته که هیچ وسیله‌ای حتی پنج کیلو بلند نکنم، ادامه داد: حال با این وضعیت چطور می‌توانم آب را تا چند کیلومتری روستا حمل کنم و مجبورم التماس این و آن را بکنم که یک دبه هم برایم آب بیاورد.
یک دامدار ساکن روستا می‌گوید: در ۱۰ سال گذشته با داشتن ۴۰ رأس گاو و تحویل روزانه ۴۰۰ کیلو شیر به تعاونی شیر در اسدآباد دامدار نمونه شهرستان بودیم، اما امروز بر اثر بی‌آبی این روستا نابود شده است.
وی افزود: الان یک واحد دامداری خالی دارم که در حال مخروبه شدن است و سرمایه‌ام از بین رفته است، اگر با همین منوال پیش برود و بی‌آبی ادامه پیدا کند، از این روستا می‌روم.
در این زمینه پیگیر صحبت‌های مدیر آب و فاضلاب روستایی شهرستان اسدآباد شدیم.
احد احدی با اشاره به اینکه با خشک شدن چاه قبلی روستای دهنوش، آب‌رسانی با تانکر به این روستا انجام می‌شود، اظهار داشت: با توجه به جمعیت این روستا روزانه دو سرویس تانکر آب به این روستا منتقل می‌شود.
وی یکی از برنامه‌های آب و فاضلاب روستایی برای تأمین آب روستای دهنوش را تکمیل مجتمع آبرسانی النجه و گنجه و اجرای خطوط انتقال پمپاژ دانست و افزود: برای اجرای این پروژه‌ها نیاز به حداقل ۶۰۰ میلیون تومان اعتبار است تا مشکل کمبود آب این روستا را حل کنیم.
مدیر آب و فاضلاب روستایی شهرستان اسدآباد خاطرنشان کرد: هم اکنون خطوط شبکه آبرسانی در روستای دهنوش اجرا شده که تنها نیاز به اعتبار دارد.
وی با اشاره به اینکه امسال پایین رفتن سطح آب‌های زیر زمینی و خشک شدن تعدادی از چاه‌ها، موجب کمبود آب شده، ادامه داد: پنج حلقه چاه آب شرب با اعتبار یک میلیارد تومان در مدار آبرسانی قرار گرفته و مشکل آب بیش از ۱۰ روستا را حل کرده است.
احدی یکی از مهم‌ترین مشکلات آبفای روستایی را در سطح شهرستان کمبود اعتبارات خواند و گفت: در صورت تأمین اعتبار، مشکل آب در برخی روستاها حل می‌شود.
وی به آبرسانی دو روستای دهنوش و شهراب با تانکر اشاره کرد و افزود: این آبرسانی به صورت بهداشتی انجام می‌شود و کلرزنی هم در محل برداشت و هم در داخل تانکر آبرسانی انجام شده و بهداشتی است.
مدیر آب و فاضلاب روستایی شهرستان اسدآباد در ادامه با اشاره به مصرف سه برابری آب آشامیدنی در روستاهای اسدآباد، گفت: مصرف سرانه آب در کشور برای هر نفر ۱۵۰ لیتر است که متأسفانه این میزان در روستاهای اسدآباد ۴۷۰ لیتر است و دلیل اصلی آن استفاده آب شرب برای مصرف دام‌ها و درختان منازل است.
وی با بیان اینکه روستائیان کمتر از ۱۰ درصد هزینه تمام شده آب را پرداخت می‌کنند، ادامه داد: بیش از ۹۰ درصد هزینه‌های تمام شده آب توسط دولت پرداخت می‌شود و همین ارزانی آب موجب استفاده بی‌رویه شده است.
احدی با اشاره به اینکه ۱۱ هزار و ۵۰۰ مشترک آب روستایی در سطح شهرستان اسدآباد داریم، افزود: این اداره بیش از ۲۵ میلیارد ریال مطالبه از مردم دارد که متأسفانه نسبت به پرداخت آن اقدام نمی‌کنند.
---------------------------------
گزارش از: لیلا نظری فرهودی
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۷۲۹۰۰۰۲۰۷#sthash.qrc۸B۳xT.dpuf



جعبه‌ابزار