دوره چنگی


فرماندار شهرستان دوره چنگی در گفت‌وگو با تسنیم:
شهرستان دوره چنگی به قطب دامپروری لرستان تبدیل می‌شود
خبرگزاری تسنیم: فرماندار شهرستان دوره چنگی گفت: شهرستان دوره چنگی دارای ظرفیت‌های بالایی درزمینهٔ دام‌پروری، کشاورزی و صنایع است و به قطب دام‌پروری لرستان تبدیل می‌شود.
نسخه قابل چاپ
به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، شهرستان دوره چگنی دارای سه بخش، شش دهستان، ۲۰۲ روستا و دو شهر ویسیان و سراب دوره است که پس از ۸۰ سال بخش بودن در اواخر سال ۸۶ از خرم‌آباد جدا و به‌عنوان یک شهر تازه تأسیس معرفی شد.
شهرستان دوره چگنی بیش از ۴۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۹۲ درصد ساکن در روستا هستند و هشت درصد دیگر از جمعیت این شهرستان در دونقطه شهری ویسیان و سراب دوره ساکن هستند.
‌این شهرستان با توجه به اینکه حدود هفت سال است از «بخش» خارج‌شده اما ازلحاظ امکانات شهری و توسعه عمرانی نیاز به کارهای زیر بنایی زیادی دارد و شاید بعد از وقوع سیل در مهرماه امسال و غرق شدن سه دانش‌آموز و معلم لرستانی در آن حادثه سبب شد که محرومیت‌های این شهرستان بیش از هرزمانی مشخص شود.
‌نورالدین درمنان فرماندار شهرستان دوره چگنی با حضور در دفتر خبرگزاری تسنیم ضمن بازدید از این خبرگزاری به سؤالات خبرنگاران جواب داد.
تسنیم: آیا ظرفیت‌های گردشگری دوره چگنی به‌خوبی معرفی‌شده است؟
درمنان: شهرستان چگنی طبیعت بسیار بکر و زیبایی دارد و جاذبه‌های گردشگری مانند چشمه‌های مثل «سراب رفتخان» و «سر ناوه‌کش» را دارد که در کنار تنوع گونه‌های جانوری و گیاهی منظره‌ای زیبا به این شهرستان داده است و مکان‌های زیارتی امام‌زاده «پیر شمس‌الدین» و «حیات الغیب» نیز معنویتی خاص بر منطقه حکم‌فرما کرده است.
شهرستان چگنی ازنظر تاریخی نیز ۳۲۲ اثر دارد که ۱۸۲ اثر آن ثبت‌شده است که مشهورترین آن «پل کشکان» است که به‌عنوان طویل‌ترین پل و مادر پل‌های لرستان نام‌گرفته است، معادن غیرطبیعی و معادن شن و ماسه و معادن غنی و سنگ گوهر نیز از دیگر ظرفیت‌های این شهرستان است که به گفته کارشناسان مشابه آن در دنیا وجود ندارد.
تسنیم: آیا روی این ظرفیت‌ها سرمایه‌گذاری برای جذب گردشگر شده است؟
درمنان: به‌اندازه کافی استفاده‌نشده. اعتقاد من این است گردنه «ملّه شبانان» در شهرستان به‌عنوان یک پارک جنگلی می‌تواند مکانی برای جذب گردشگر باشد و کارهای مطالعاتی آن در حال انجام است.
‌پارک شور آب هم که متعلق به شهرستان چگنی است و حدود ۵۷۰ هکتار است که با توجه به شرایط توپوگرافی که دارد و اینکه در مسیر جاده ترانزیتی شمال به جنوب قرار دارد با تکمیل آن می‌توان سبب جذب توریست هم از داخل و حتی خارج از کشور شد.
‌تسنیم: چرا از زمین‌های مساعد کشاورزی در دوره چگنی برای بهره بری به‌خوبی استفاده‌نشده است؟
درمنان: در شهرستان دوره چگنی زمین‌های شالی‌کاری وجود دارد که طعم برنج «ویسیان» شاید زبانزد خاص و عام باشد و عمده مردم در بخش کشاورزی فعالیت دارند. ۴۵ هزار هکتار زمین زراعی در شهرستان وجود دارد که فقط هفت هزار هکتار از این زمین‌ها آبی هستند و این‌یک مشکل است. دوره چگنی نسبت به میانگین استان حدود ۱۰ درصد عقب است و این در حالی است که استان نسبت به کشور ۲۰ درصد عقب است.
‌تسنیم: با تخصیص اعتبارات ویژه نمی‌شود میزان بیشتری از این زمین‌ها آبی شود؟
درمنان: ما توقعاتی که داشتیم این بود حق آبه تخصیص دهند به زمین‌های کشاورزی و کسانی که دنبال این تسهیلات برای سرمایه‌گذاری هستند و منابع بانکی بگیرند و اگر درآمد سالانه خوب و مثبت باشد منابع بانکی بالا است و می‌توانیم تسهیلات را به‌راحتی بگیریم ولی زمانی که درآمد پایین باشد منابع بانکی هم خودبه‌خود پایین می‌آید و یک مقداری ممکن است مشکلاتی ایجاد شود و اگر ما بیاییم از این ظرفیت خوب استفاده کنیم می‌توان تحول ایجاد کرد.
یا اگر ما بیاییم کشت‌های جایگزین را که مصرف آب آن پائین باشد و درعین‌حال بهره‌وری‌شان بیشتر باشد نتیجه بهتری حاصل می‌شود.
‌تسنیم: در حوزه صنایع از معدن‌های شهرستان استفاده درست می‌شود؟
درمنان: ما از همه ظرفیت‌ها استفاده می‌کنیم ولی می‌شود با انجام کارهایی بهتر هم استفاده کرد. به‌عنوان نمونه سنگ به‌صورت خام از شهرستان و استان خارج می‌شود درحالی‌که این ظرفیت در شهرستان و استان وجود دارد که کارخانه سنگ مدرن در دوره چگنی احداث شود و البته شهرک فرآوری سنگ در دستور کار است که احداث شود و صنایع جانبی به وجود بیایید.
پایانه سنگ، شهرک فرآوری سنگ، تجهیزات و نوسازی معادن، ایجاد خوشه‌های صنعتی در بخش کشاورزی و صنعت نیز ظرفیت‌های بالایی است، به‌طوری‌که کارگاه‌های مرتبط بتوانند نیازهای همدیگر را تأمین کنند.
تسنیم: با توجه به بحران آب در کشور و هدر رفت آب در بخش کشاورزی فکری برای کشت‌های جایگزین کردید؟
درمنان: بله. با توجه به اینکه باید به دنبال کشت‌های جایگزین با نیاز کمتر به آب باشیم، یکی از این کارها توسعه باغ‌ها در مناطق شیب‌دار است و این کار باید با توجه به استعدادها و ظرفیت‌های شهرستان در قالب یک طرح جامع به‌ویژه در بحث انار اجرایی شود.
تسنیم: چند هکتار باغ میوه در شهرستان وجود دارد؟
درمنان: در شهرستان چگنی بیشتر کشت گندم و برنج است و ۱۳۷۰ هکتار باغ میوه‌داریم.
تسنیم: چه میزان از اراضی آبی است؟
درمنان: ۷ هزار از ۴۵ زار هکتار آبی است و سه پمپاژ دیگر هم در دست اقدام است و برای پمپاژ «میشاخور» حدود هشت میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده‌شده که تا پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد و پیش‌بینی می‌شود ۱۵۰۰ هکتار از زمین‌های زراعی را تحت پوشش خود قرار دهد.
تسنیم: برای تبدیل‌شدن دام‌پروری شهرستان به قطب استان زیرساخت‌های لازم رادارید؟
درمنان: باوجود بزرگ‌ترین شهرک دام در شهرستان چگنی، زیرساخت‌ها، منابع و نیروی انسانی موجود است و بیش از یک هزار رأس دام سنگین داریم، بااین‌حال ظرفیت‌ها می‌تواند تا سه هزار رأس افزایش پیدا کند و کافی است ساماندهی کنیم و خدمات را تحت عنوان مشاغل خانگی به دامداران بدهیم.
تسنیم: آیا دوره چگنی در صنعت هم به قطب استان تبدیل می‌شود؟
درمنان: امیدواریم. در این راستا دو سند در استان تهیه‌شده که یکی سند اشتغال است و بنا است در سال ۹۳ با مبلغ ۱۷۳ میلیارد و ۱۱۱ میلیون تومان به بهره‌برداری برسد که ۷۸۸ نفر مشغول به کار می‌شوند، به دنبال آن، سند آمایش هم تهیه‌شده که سند و نقشه راهبردی هر شهرستان است. در این سند چگونگی فعالیت در بحث دام‌پروری مشخص است، درواقع نقشه راهی است که باور عمومی، همت و پشتکار مسئولان را می‌طلبد تا به سرانجام برسد.
تسنیم: با توجه به این ظرفیت‌های طبیعی نمی‌توان علاوه بر شهرستان برای استان‌ هم ایجاد اشتغال کرد؟
درمنان: بله. بر اساس آمارها وضعیت اشتغال در دوره چگنی نسبت به بقیه شهرهای استان مناسب‌تر است و ما این ظرفیت راداریم که علاوه بر اینکه بیکار نداشته باشیم برای بقیه شهرستان‌ها را هم اشتغال‌زایی کنیم.
تسنیم: آیا برای اشتغال‌زایی در شهرستان و یا حتی استان پروژه‌هایی در دست اجرا دارید؟
درمنان: بله. کارخانه فولاد سبز که فاز دوم آن در حال اجرا است، مرغ ماهان که امید است تا اواسط سال آینده به بهره‌برداری برسد و ۱۰۰ هزار قطعه مرغ مادر که برای ۷۰ نفر به‌صورت مستقیم و به‌تناسب خیلی بیشتر به‌صورت غیرمستقیم، ایجاد اشتغال می‌کند.
در رابطه با مشاغل خانگی نیز با توجه به نیازهای شهرستان، علاوه بر آموزش نیروها، باید بازار فروش هم برایشان تأمین کرد تا فعالیت‌هایی را که انجام می‌دهند، بتوانند عرضه کنند.
شهرستان چگنی باوجود آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و با توجه به ظرفیت‌های شهرستان درزمینهٔ کشاورزی، معدن، نحوه دام‌پروری و دیگر موارد مرتبط و موردنیاز شهرستان، چشم‌انداز خوبی دارد.
به دنبال ایجاد صنایع تبدیلی بخش کشاورزی در شهرک دام به‌عنوان بزرگ‌ترین شهرک دام‌پروری استان در شهرستان چگنی هستیم، به‌گونه‌ای که علوفه درهمان جا تولید شود لبنیات درهمان جا به فروش برسد.
تسنیم: با این هم‌ظرفیت دوره چگنی، اما مردم از وضعیت بهداشت و درمان ناراضی هستند. چه‌کارهایی برای حل مشکلات این بخش‌دارید؟
درمنان: بله. یکی از مشکلات ما در حوزه شهرستان، جمعیت بسیار کم، ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ نفری در مرکز شهر است، درحالی‌که ویسیان با حدود ۲ هزار نفر و سراب دوره با ۱۶۰۰ نفر جمعیت، دارای مرکز درمانی هستند که بهتر است یک مرکز درمانی دیگر با تجهیزات بیشتر داشته باشیم.

تسنیم: پس درواقع اکنون در شهرستان دوره چگنی بیمارستان وجود ندارد؟
درمنان: بیمارستان و پزشک متخصص نداریم ولی مرکز بهداشتی درمانی داریم که کارهای درمانی را در حد امکانات و مقدور انجام می‌دهند، حضور پزشک متخصص می‌تواند زمینه مهیا شدن سایر امکانات را فراهم کند.
تسنیم: علوم پزشکی استان در جهت فراهم کردن کادر پزشکی و امکانات چه اقداماتی انجام داده است؟
درمنان: ما امیدواریم ساختمان اختصاصی سراب دوره که هم‌اکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد تا پایان سال به بهره‌برداری برسد و متناسب با آن‌هم متخصص و هم تجهیزات لازم فراهم شود.
تسنیم: با توجه به نبود بیمارستان، مردم چطور از مزایای طرح تحول سلامت استفاده می‌کنند؟
‌درمنان:‌ طرح تحول نظام سلامت که بیشتر در سطح بیمارستان‌ها نمایان است و شهرستان‌هایی مثل چگنی که بیمارستان ندارند، برای استفاده از مراکز درمانی باید مسیر طولانی را طی کنند تا از مراکز شهرستان‌هایی که این امکانات را دارند، استفاده کنند.
با توجه به صحبت‌هایی که با استاندار و علوم پزشکی در خصوص بهبود وضعیت بهداشتی درمانی شهرستان داشتیم، قرار شد یک ساختمان در سراب دوره امسال به بهره‌برداری برسد، چراکه این شهرستان در مسیر جاده ترانزیت قرار داشته و این امر ضروری است و مرکز درمانی شهر ویسیآن‌هم ازنظر فیزیکی، تعمیر و تجهیز شود و هم ازنظر نیروی انسانی متخصص نیاز به تجهیز دارد.
‌تسنیم: با توجه به جمعیت ۹۲ درصد روستایی در دوره چگنی چطور به مردم آب‌رسانی می‌شود؟
درمنان: آب شرب ما نسبتاً از سایر شهرستان‌های استان بهتر است و در بعضی از روستاها که مشکل مجتمع‌های آب‌رسانی وجود داشت، با تخصیص اعتبار و حضور پیمانکار وضع نسبتاً مطلوبی برقرار شد.
در شرایط کم‌آبی و زمانی که چشمه‌ها خشک می‌شوند، با تانکر آب‌رسانی می‌کنیم که البته در حوزه آب و راه شرایط نسبتاً خوبی است.
تسنیم: در حوزه ۲۰۰ روستای شما کمبود معلم و مدرسه ندارید؟
درمنان: کمبود معلم اعلام‌نشده است ولی در بعضی از روستاها مثل بخش شاهیوند از کانکس استفاده می‌شود و پیگیر هستیم تا فضای آموزشی ایجاد کنیم، البته خیران مدرسه‌ساز در آنجا فعال هستند و تابه‌حال کارهای خوبی انجام داده‌اند.
تسنیم: در مسیر دوره چگنی تصادف‌های زیادی رخ می‌دهد پروژه چند بانده شدن این مسیر به کجا رسید؟
درمنان: بله یکی از مشکلات و مطالبات شهرستان چگنی، بحث چهار بانده شدن جاده خرم‌آباد به کوهدشت بود، چراکه باوجود تردد زیاد در این جاده، به دلیل مناسب نبودن جاده، شاهد خیلی از تصادفات بودیم که در این رابطه پیگیری‌های زیادی انجام شد و پروژه‌های راه در آن حوزه فعال شدند.
در حال حاضر جاده چهار بانده شهرستان سراب دوره به سمت شهرستان کوهدشت، زیر بار ترافیک رفته که با پیشرفت ۱۰۰ درصدی کارش به اتمام رسیده و به پیمانکاران واگذارشده و خوب کار می‌کنند و امیدوار هستند تا پایان سال این پروژه به پایان برسد.
امسال یک میلیارد اعتبار به پروژه راه که سراب دوره را به ویسیان متصل می‌کند، اختصاص داده‌شده است.
تسنیم: بالاخره مسکن مهر در دوره چگنی ساخته نشد؟
درمنان: حدود ۴۴ نفر ثبت‌نام کرده‌اند که زمین مشخص و جانمایی شده، اما به دلیل پاره‌ای از مشکلات هنوز اجرانشده و با پیگیری‌هایی که با بنیاد داشتیم، قرار شد امسال اجرایی شود.
تسنیم: شهرستان دوره جگنی به فکر افزایش فضای دانشگاهی نیست؟
درمنان: در حال حاضر در سراب دوره فقط یک مرکز علمی کاربردی دارد تا ببینیم در آینده چکار باید کرد.
تسنیم: باوجوداینکه شهرستان دوره جگنی حالت چهارراه دارد، بحث ایجاد پایانه‌های مسافربری آن به کجا رسید؟
درمنان: با توجه به اعلام آمادگی شهرداری و جانمایی شدن طرح، باید در بحث مجوز سازمان حمل‌ونقل استان این امر را بر عهده بگیرد، لذا بخش خصوصی باید وارد کار شود.
تسنیم: چه پروژه‌هایی تا پایان سال در شهرستان به بهره‌برداری می‌رسد؟
درمنان: اولویت ما با پروژه‌هایی است که پیشرفت فیزیکی بالاتری دارند یعنی آن‌هایی که سریع‌تر تکمیل می‌شوند. پروژه ۲۰ کیلومتر کانال‌های آب‌رسانی تا پایان سال تکمیل می‌شوند.
پروژه مرکز بهداشتی تاکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و باید تا پایان سال به نتیجه برسد. یک سالن سقف کوتاه و یک سالن اجتماعات داریم که باید به بهره‌برداری برسد و به نظر می‌رسد پروژه‌های نیمه‌تمامی که در شهرستان جگنی هستند، انشا الله تا پایان امسال به بهره‌برداری برسند.
تسنیم: در سفر دولت به لرستان چقدر بودجه به شهرستان دوره چگنی اختصاص داده‌شده است؟
درمنان: در سفر رئیس‌جمهور به لرستان ۱۲ میلیارد تومان به شهرستان چگنی و هشت میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در بحث ماده ۱۸۰ و سایر اعتبارات تخصیص داده شد.
سال گذشته کل اعتبارات برای توسعه قسمت‌های مختلف شهرستان ۱۲ میلیارد بود که امسال ۲۷ میلیارد شده یعنی امسال ۱۳۰ درصد رشد یافته که درمجموع برای شهرستان رقم خیلی خوبی است.
تسنیم: شاید شهرستان دوره جگنی بعد از حادثه سیل مهرماه و غرق شدن سه دانش‌آموز و معلم لرستانی بر روی زبان‌ها بیش از هرزمانی افتاد. می‌خواهیم از زبان فرماندار شهرستان این حادثه رو مرور کنیم.
درمنان: در سیلاب اخیر نخستین خبری که به ما دادند روز دوشنبه ۲۸ مهر ساعت ۸ شب بود، ما هم مدیریت بحران شهرستان را تشکیل دادیم و البته پیش از آن اعلام کرده بودیم که تمام کانال‌ها و پل‌ها لایروبی شوند.
به‌محض اینکه‌این اتفاق افتاد، همزمان با حضور مردم، نیروی انتظامی، اداره راه و شهرسازی، نیروهای بسیج و اکیپ ۲۸۴ حضور پیدا کردند.
در این حادثه، از مسیر پل روستای نجمه سهیلی آب روی جاده را می‌گیرد و سبب سقوط دو دستگاه پژو با چهار سرنشین که سه دانش‌آموز و معلم بودند و یک دستگاه پراید شده که آب، ماشین‌ها را تا رودخانه کشکان با خود حمل کرد.
روز بعد، با بالاآمده دوباره سطح آب و پیدا شدن جنازه یکی از دانش‌آموزان، تمام نیروهای امدادی، دهیاران، شوراهای اسلامی و خانواده‌های داغدار حضور پیدا کردند و یک بالگرد هم مرتب در حال پرواز بود.
چهارشنبه ۳۰ مهر هر دو خودرو به همراه یکی از سرنشینان داخل پژو و جنازه دو دانش‌آموز دیگر پیدا شد و با دعوت از استان‌های هم‌جوار به همکاری، بهترین غواص‌ها را آوردند و امکانات محلی را به کار گرفتند.
جستجو برای جنازه معلم و سرنشین پراید ادامه داشت که جنازه راننده در روز ۱۲ آبان پیدا شد و با اعلام تجلیل ویژه استاندار از یابنده جنازه معلم، عده‌ای به‌طور خودجوش جستجو را ادامه دادند که فردای همان روز در روستای زهرا کار جنازه پیدا شد و از یابنده جنازه معلم، از سوی استاندار به‌طور ویژه قدردانی شد.
‌تسنیم: چه انتظاری از رسانه‌های استان دارید؟
درمنان: معتقد هستم رسانه‌ها باید بیشتر به بحث جزئیات اقتصاد مقاومتی بپردازند تا به‌عنوان یک مطالبه عمومی تبدیل شود، رسانه‌ها باید به کمک مسئولان بیایند و بتوانند آن رسالت مهم را که تحقق اقتصاد مقاومتی است، به انجام برسانند.
در مسائل بومی نیز توانمندی‌ها، ظرفیت‌ها و شرایط بسیار امن و فضای مناسب سرمایه‌گذاری شهرستان دوره چگنی را نشان دهند و افرادی که تمایل به سرمایه‌گذاری دارند، بدانند آغوش شهرستان برایشان باز است و انتظار داریم همه شهرستان‌ها به این شهر تازه تأسیس کمک کنند تا این فضا کاملاً محیا شود.
مصاحبه از فاطمه بیرانوند
انتهای پیام/



جعبه‌ابزار