دگاهی


ارس گزارش می‌دهد
«دگاهی» روستایی فراموش شده در بخش زنجانرود
«دگاهی» یکی از چند صد روستای استان زنجان است که با وجود نزدیکی به مرکز استان از امکانات مناسبی برخوردار نیست.
● گزارش تصويري مرتبط
-------------------------------
Tweet

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، در شهرستان زنجان نیز با وجود اینکه به عمران و آبادانی روستاها برخی روستاها هنوز از بسیاری از امکاناتی که حق مردم روستا است بهره نیستند.
روستای دگاهی از محروم‌ترین روستاهای بخش مرکزی شهرستان زنجان است. این روستا در ۱۲ کیلومتری روستای سهرین قرار دارد و در اطراف آن نیز روستاهای زیادی دیده نمی‌شود.
دگاهی از توابع دهستان تهم بوده و دارای ۴۳ خانوار و ۱۶۳ نفر جمعیت است. این روستا به لحاظ جغرافیایی در منطقه کوهستانی است و وابسته به امکانات روستای سهرین است. دسترسی به روستای دگاهی نیز از روستاهای سهرین است.
مهرعلی اسماعیلی، یکی از اهالی روستای دگاهی در مورد مشکلات روستا به فارس، گفت: این روستای ۵۳ خانوار دارد و ۱۷۳ نفر در آن ساکن هستند، اما متاسفانه اهالی روستا مشکلاتی بسیاری دارند و از حداقل امکانات زندگی در روستا محرم هستند.
وی عدم آنتن‌دهی موبایل و عدم اجرای تعهدات شرکت مخابرات را یکی از مشکلات مهم روستا عنوان کرد و ابراز داشت: شرکت مخابرات توجهی به مشکلات ارتباطی موبایل و تلفن ثابت در این روستا ندارد.
این ساکن روستای دگاهی مناسب نبودن راه دسترسی به روستا را از دیگر مشکلات مهم دگاهی دانست و تاکید کرد: راه مناسبی برای تردد نداریم و با توجه به اینکه خانه بهداشت در روستا نیست تردد از این راه در فصل سرما مشکل می‌شود.
اسماعیلی نبود خانه بهداشت را یک مشکل مهم بهداشتی و درمانی برای اهالی روستای دگاهی عنوان کرد و گفت: در مواقع بیماری به اجبار به سهرین می‌رویم که در آنجا نیز امکانات مناسبی درمانی وجود ندارد.
وی به شغل اکثر اهالی روستا اشاره کرد و بیان داشت: شغل اکثر اهالی روستا دامداری است و برای اخذ مجوز چرای دام مشکل داریم و منابع طبیعی اجازه چرای دام به اهالی روستا نمی‌دهد. علاوه بر این مشکل با اهالی روستا با تنگناهایی همچون عدم دسترسی به کانال‌های تلویزیون، نبود مدرسه مناسب، وابستگی درمانی و بهداشتی به سهرین، عدم حضور روحانی در مسجد، راه و آب شرب مناسب مواجه هستند.
بخشدار مرکزی زنجان در زمینه وضعیت این روستا به خبرنگار فارس، گفت: این روستا در حال حاضر دارای امکانات برق، مدرسه ابتدایی، راه شوسه است و از خانه بهداشت سهرین استفاده می‌کند. همچنین اهالی روستا شبکه استانی اشراق و شبکه یک و سه را نیز در گیرنده‌های خود می‌بینند.
مقصود ذوالقدر در خصوص وضعیت امکاناتی روستای دگاهی، گفت: مخابرات در این روستا حدود یکسال است اقدام به نصب دکل برای انشعاب تلفن کرده، ولی در حال حاضر به صورت نیمه کاره رها شده است.
• اجرای لوله‌کشی گاز جزء برنامه‌های آتی شرکت گاز در روستا
وی به لوله‌کشی گاز و همچنین مشکل چرای دام اهالی این روستا اشاره کرد و گفت: اجرای لوله کشی گاز جزو برنامه‌های آتی شرکت گاز در این روستا است. در مورد مشکل چرا نیز طی سال‌های گذشته برای اهالی مجوز چرا صادر شده است و در حال حاضر جوانان برای اخذ مجوز چرا برای خودشان مشکل دارند و منابع طبیعی مجوز چرا برای جوانان صادر نمی‌کند.
بدون راه ارتباطی مناسب ساکنین هیچ شهر یا روستایی نمی‌توانند ارتباطات خود را محیط اطراف تقویت کنند و تبادل امکاناتی مناسبی با شهرها یا روستاهای همجوار داشته باشند. روستای دگاهی که بنا به گفته اهالی روستا راه دسترسی مناسبی ندارد قطعا در تامین نیازهای خود با مشکل مواجه خواهد بود.
رئیس اداره راه و شهرسازی شهرستان زنجان در پاسخ به برنامه اداره راه برای ساماندهی راه روستایی دگاهی به فارس، گفت: این روستا شامل روستاهای زیر ۵۰ خانوار می‌شود و در قالب طرح‌های راه روستایی این بخش قرار دارد. برای روستاهای بالای ۵۰ خانوار در شهرستان اقدامات خوبی صورت گرفته و اعتبارات تخصیصی نیز موجود بوده است.
• ساماندهی راه دسترسی روستای دگاهی نیازمند ۶۰ میلیارد ریال اعتبار است
مسعود بیات‌منش ساماندهی راه دسترسی روستای دگاهی را نیازمند ۶۰ میلیارد ریال اعتبار دانست و تاکید کرد: راه فعلی بازگشایی شده است و ساماندهی این راه نیازمند تامین اعتبار مناسب است.
وی با بیان اینکه این راه در سال جاری شن‌ریزی شده، افزود: این راه نیازمند زیرسازی و همچنین احداث پل است. روستاهایی که دارای جمعیت بیشتری هستند در اولویت آسفالت قرار دارند و در ابتدای سال نیز برنامه لازم برای هزینه و اجرای پروژه انجام می‌شود که دراین روستا برنامه‌ای برای آسفالت راه وجود ندارد.
• نبود خانه بهداشت در روستای دگاهی
رئیس مرکز بهداشت شهرستان زنجان نیز در مورد وضعیت خانه بهداشت این روستا به فارس، اضافه کرد: استقرار خانه بهداشت در هر روستایی با لحاظ کردن جمعیت بالای ۵۰۰ نفر است که این روستا در حال حاضر جمعیتی پایین تر از این میزان دارد.
ابوالفضل عبادی یادآور شد: این شاخص جمعیتی ابلاغیه کشوری است و شهرستان دخالتی در آن ندارد. وزارت بهداشت طی دوره‌های زمانی خاص که خود تعریف می‌کند نسبت به ایجاد خانه بهداشت دستورالعمل می‌دهد و مرکز بهداشت نیز با توجه به اعتبارات تخصیصی و دستورالعمل ها در روستاها اقدام می‌کند.
وی با بیان اینکه اهالی روستای دگاهی به لحاظ بهداشتی زیر مجموعه شهر ارمغانخانه محسوب می‌شوند، یادآور شد: ارمغانخانه دائماً پزشک دارد و همچنین اهالی روستا از طریق خانه بهداشت سهرین نیز نیازهای خود را برطرف می‌کنند.
مشکلات مخابرات روستای دگاهی نیز از طریق مسئولان مخابرات استان دنبال شد که بعد از چند روز پیگیری جوابی از طرف شرکت مخابرات در خصوص مشکلات روستای دگاهی داده نشد.
• برخی از اهالی روستای دگاهی مشکل چرای دام دارند
اما رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان زنجان در زمینه مشکل چرای اهالی روستای دگاهی که تنها راه تامین منابع درآمدی آن‌ها است به خبرنگار فارس، افزود: اهالی قدیمی روستا برای چرای دام طی سال‌های گذشته اقدام به اخذ مجوز کرده‌اند و منابع طبیعی نیز مجوزهای لازم را داده است اما طی سال‌های اخیر تعداد بهره‌برداران زیاد شده در حالی که میزان عرصه برای چرای دام ثابت است.
علی نهاوندی با بیان اینکه باید در میزان بهره‌برداری و وسعت عرصه تعادلی وجود داشته باشد، ادامه داد: اهالی قدیمی روستا باید به جوانان نیز از سهم خود برای چرای عرصه‌ای را در نطر بگیرند چرا که نمی‌توانیم عرصه جدیدی تعریف کنیم زیرا میزان عرصه موجود مشخصی است.
وی خاطرنشان کرد: خود اهالی روستا باید درخواست مجوز کنند و اهالی قدیمی‌تر باید همکاری لازم برای چرای جوانان و افراد جدید را بدهند.
دگاهی با انبوهی از مشکلات مواجه است که نمی‌توان در یک گزارش به همه ابعاد مشکلات آن اشاره کرد، اما این مشکلات تنها بخشی از مشکلات روستا بود که از طرف مسئولان پاسخ داده شد. هر چند برخی مسئولان اهتمامی حتی به پاسخگویی به مشکلات مردم را نیز ندارند.
به نظر می‌رسد این روستای به یک روستای فراموش شده در بخش مرکزی زنجان تبدیل شده است چرا که از راه ارتباطی روستا تا مشکلات بهداشتی، درمانی، آموزشی، چرای دام، رسانه تصویری و بسیاری دیگر از مشکلات این روستا در وضعیت مناسبی نیست و آینده مشخصی نیز برای حل مشکلات عنوان نشده است.
=============
گزارش از احمد اسدی



جعبه‌ابزار