روستاهای استان کردستان


کد مطلب: ۲۴۸۸۶۳
انصراف از «روستانشینی» در کردستان
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۱۵
نام‌گذاری روزی به‌عنوان روز ملی روستا و گنجاندن آن در تقویم سالانه، این نوید را می‌دهد شاید روستاها که اکنون فاقد متولی خاصی هستند دارای متولی و مدیریتی واحد شوند و روستاییان امیدوار باشند که روستاها براساس سند چشم‌انداز و برنامه توسعه می‌یابند.
براساس آنچه کارشناسان حوزه روستایی اعلام می‌کنند، روستاها در کشور ما اکنون دارای یک مدیریت واحد و یک متولی مشخص نیستند و هر دستگاهی بخشی از کارهای روستا را انجام می‌دهد و نبود یک متولی خاص منجر به بروز مشکلات فراوانی برای روستاها شده است. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که کار عمران و آبادانی در کشور آغاز شد، جهاد سازندگی فعالیت‌های عمرانی زیادی در روستاها انجام داد و سیمای روستاهای کشور را به کلی دگرگون ساخت، اما با ادغام جهاد سازندگی و کشاورزی بار دیگر روستاها فاقد متولی شدند.
اگرچه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز از بدو تاسیس با هدف عمران و آبادانی روستاها، در این حوزه اقدام‌های اساسی و زیربنایی خوبی انجام داده، اما نبود یک مدیریت واحد باز هم خلأیی در حوزه روستاها است که باید مسوولان امر در این زمینه روستا را به سازمان یا وزارتخانه‌ای خاص واگذار کنند یا تشکیلاتی برای آن ایجاد کنند.
کاهش آمار جمعیت روستاها
روستاهای کردستان نیز به مثابه سایر استان‌های کشور محرومیتی تاریخی را با خود یدک می‌کشند و در نبود متولی خاص، امروز شاهد مهاجرت‌های بی‌شمار از روستاها به شهرها و کاهش آمار جمعیت روستاها هستیم. این استان دارای ۱۰ شهرستان، ۲۹ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و هزار و ۸۸۹ روستا است که از این تعداد هزار و ۷۰۲ روستای آن دارای سکنه است.
رضا قادری، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان کاهش جمعیت روستاها و افزایش جمعیت شهرها را از تبعات نبود متولی واحد در روستاها دانست و افزود: با ادغام وزارتخانه‌های جهاد سازندگی و کشاورزی، عملا روستاها برای بار دیگر متولی خود را از دست دادند و اکنون دفتر امور روستایی وزارت کشور متولی این بخش شده است. براساس آمارهای رسمی در اوایل انقلاب ۶۸ درصد جمعیت کشور در روستاها و ۳۲ درصد نیز در شهرها سکونت داشتند، اما اکنون این آمارها برعکس شده و ۷۱ درصد در شهرها و ۲۹ درصد در روستاها سکونت دارند. در کردستان نیز در اوایل انقلاب ۹۰ درصد جمعیت در روستاها و تنها ۱۰ درصد در شهرها سکونت داشتند که اکنون ۳۴ درصد در روستاها و ۶۶ درصد در شهرها سکونت دارند و نشان از مهاجرت‌های گسترده از روستاها به شهرها دارد.
تاثیر مقاوم‌سازی منازل در حفظ مردم
وی مقاوم‌سازی منازل روستایی را از عوامل تاثیرگذار در حفظ مردم در روستاها عنوان کرد و گفت: تنها ۵/۳۴ درصد از مجموع ۱۱۰ هزار واحد مسکونی روستایی در این استان مقاوم است.
قادری با اشاره به اینکه بنیاد مسکن متولی مسکن روستایی در کشور است، گفت: از سال ۷۴ تا ۸۴، پنج هزار واحد مسکونی در روستاهای این استان مقاوم‌سازی شد و از سال ۸۴ تاکنون نیز ۴۱هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی برای دریافت تسهیلات مقاوم‌سازی به بانک‌ها معرفی شده است. به گفته وی تاکنون از واحدهای معرفی شده به بانک ۳۹ هزار و ۵۰۰ واحد عقد قرارداد و ۳هزار و ۴۰۰ واحد نیز پایان کار گرفته است، برای مقاوم‌سازی این تعداد واحدها ۳هزار و ۵۰۰میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان اظهار کرد: در غرب این استان شامل شهرستان‌های مریوان و سروآباد ۱۲درصد واحدهای مسکونی مقاوم شده و در شرق آن یعنی قروه، بیجار و دیواندره نیز ۶۰ درصد واحدها مقاوم‌سازی شده است. قادری چشم‌انداز مقاوم‌سازی مسکن روستایی در کردستان را در برنامه ششم توسعه رساندن رقم ۵/۳۴درصدی به ۸۰ درصد اعلام کرد و از بانک‌ها در اعطای تسهیلات و مردم برای مراجعه و دریافت تسهیلات و مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی درخواست همکاری کرد. مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کردستان این بنیاد را متولی واگذاری زمین در روستاها دانست و گفت: ۴۳۰ هکتار زمین از منابع طبیعی اخذ و در قالب۳ هزار و ۱۴۰قطعه زمین تفکیک و به روستاییان واگذار شده است.
۱۸۷ روستای کردستان خالی از سکنه
رضا شاملی، مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری کردستان نیز آمار دیگری از وضعیت روستاهای این استان ارائه کرد و افزود: کل روستاهای کردستان یک هزار و ۸۸۹ مورد است که ۱۸۷ روستا خالی از سکنه و یک هزار و ۷۰۲ روستا دارای سکنه است و در یک هزار و ۱۸۲ روستا نیز دهیاری فعال است.
وی به مهم‌ترین مشکلات روستاهای کردستان اشاره کرد و بهسازی و آسفالت راه‌های روستایی، تامین آب شرب، پایین بودن شاخص بهسازی و اجرای طرح هادی، اجرای شبکه فاضلاب و اشتغال روستایی را از مهم‌ترین این مشکلات برشمرد.
مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری کردستان به نقش مهم روستاها در توسعه پایدار کشور و این استان اشاره کرد و گفت: توجه به گسترش بسترهای توسعه و امکانات رفاهی و زیربنایی مانند طرح مبلمان روستایی و طرح هادی می‌تواند شرایط امید به زندگی و ماندگاری بیشتر مردم در روستاها را فراهم کند. با تلاش‌های به عمل آمده، روند توسعه و آبادانی روستاها در کردستان شتاب گرفته و در بسیاری از شاخص‌ها، کردستان از میانگین کشوری بالاتر و در جمع استان‌های برتر کشور قرار گرفته است. توسعه متوازن روستاها از نیازهای جدی است که جا دارد متولیان امر در برنامه‌ریزی‌های خود به این موضوع توجه بیشتری کنند و در ایجاد و تقویت زیرساخت‌های اصلی تلاش کنند تا روستاها به‌عنوان منبع تولید بتوانند نقش خود را در توسعه کشور ایفا کنند.
منبع: دنیای اقتصاد


رده‌های این صفحه : روستاهای ایران




جعبه‌ابزار