روستاهای منطقه موچش


روستاهای منطقه موچش، مهاجرت معکوس یا کوچ چندین هزار نفری
هفته نامه 'ئامانج' چاپ سنندج در جدیدترین شماره خود در مطلبی با عنوان 'روستاهای منطقه موچش، مهاجرت معکوس یا کوچ چندین هزار نفری' به وضعیت مهاجرت روستاییان منطقه موچش شهرستان کامیاران پرداخته است.

در ادامه این مطلب به قلم 'خبات ساعدی' آمده است: با وجود خدماتی که از طرف دولت به روستاهای منطقه موچش داده شده است اما در این میان ۱۵ روستای منطقه موچش شهرستان کامیاران با وجود زمین های کشاورزی مساعد، جمعیتی چندین هزار نفری و جوانانی مستعد و تحصیلکرده متأسفانه جزو روستاهای فراموش شده کردستان از لحاظ امکانات رفاهی و خدمات دولتی به شمار می آیند.
اهالی روستاهای خامسان، سنگ سفید، کومایین، باخرم، بانسید علیا، سرپنبه دول، قلعه کومایین، محمودگزک، نیدر، سرکاریز، گرگر علیا و سفلی، نصرت آباد، ورمکان و قلعه گاه، همواره در عرصه های مختلف انقلاب اسلامی همواره حضوری حداکثری داشته و در طول عمر با برکت نظام اسلامی از لحاظ مشارکت در انتخابات های انجام شده و حضور در عرصه دفاع از ارزش های والای نظام مقدس اسلامی با تقدیم دهها شهید و جانباز و رشادت های وصف ناشدنی افتخارات بسیاری را برای ایران اسلامی به ارمغان آورده اند.
اسدالله ساعدی، دهیار روستای گرگر علیا در گفت و گو با خبرنگار ئامانج، اظهار کرد: روستای گرگر علیا بیش از یک هزار نفر جمعیت داشته و از روستاهای کهن و باستانی کردستان به شمار می آید و اهالی این روستا با بهره مندی از زمین و آب مساعد نقش مهمی در تولید محصولات استراتژیکی همچون گندم و جو داشته و در تولید محصولات دامی نیز یکی از روستاهای برتر منطقه به شمار می آیند.
وی افزود: اهالی روستای گرگر در طول عمر با برکت نظام مقدس اسلامی همواره باحضور حداکثری در انتخابات ها و لبیک گویی به منویات رهبری با ایثار و ازخودگذشتگی در صحنه حاضر بوده و هم اکنون نیز علی رغم توجه کم مسئولان به بحث عمران و آبادانی این روستا و روستاهای منطقه باز هم با همت و تلاشی مضاعف برای سازندگی و خودکفایی ایران اسلامی از هیچ تلاشی دریغ نمی کنند.
ساعدی تصریح کرد: متأسفانه به دلیل نبود راه آسفالته و مساعد، عدم بهره مندی از گاز طبیعی و آب شرب مناسب و عدم پوشش شبکه تلفن همراه و دیگر امکانات رفاهی شاهد کوچ بیش از چهار هزار نفر از اهالی این روستا طی چهار دهه اخیر به شهرهای استان به ویژه شهر سنندج بوده ایم.
وی خاطر نشان کرد: طی دو سال اخیر عملیلات بهسازی و آسفالت جاده مواصلاتی روستای کیله گولان – کومایین توسط اداره کل راه و شهرسازی استان آغاز شد که با آغاز این پروژه عمرانی شعف و شور فراوانی در بین اهالی بیش از ۱۵ روستای قرار گرفته شده در حاشیه این جاده مواصلاتی ایجاد شد که متأسفانه این پروژه عمرانی در سال جاری به دلیل کمبود اعتبارات متوقف شده است.
دهیار روستای گرگرعلیا با تقدیر از خدمات اداره کل جهاد کشاورزی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، اظهار داشت: متأسفانه علی رغم استعدادهای ویژه طبیعی و نیروی انسانی کارآمد در منطقه هنوز بسیاری از دستگاه های دولتی پس از گذشت ۳۶ سال از عمر با برکت نظام اسلامی هنوز وارد عرصه خدمت رسانی نشده و فقط جهاد کشاورزی استان با حمایت از طرح های کشاورزی و تولیدی در این منطقه زمینه ساز اجرای چندین طرح نوین آبیاری و باغداری بوده و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز با حمایت های بی دریغ مدیران خویش زمینه ساز ایجاد کانون فرهنگی هنری و کتابخانه در این منطقه بوده اند.
امام جماعت مسجد رسول اکرم(ص) روستای گرگر علیا نیز اظهار داشت: روستای گرگر علیا به دلیل موقعیت منحصر به فرد و با توجه به فعالیت گسترده اهالی این روستا همواره به عنوان روستایی کلیدی در منطقه موچش به منظور ارائه خدمات اقتصادی، فرهنگی و دینی به اهالی دیگر روستاهای منطقه مطرح بوده و هم اکنون نیز چندین روستای همجوار به صورت روزانه از اماکن تجاری و فرهنگی گرگر علیا بهره مند می شوند.
ماموستا برازی تصریح کرد: به دلیل قرار گرفتن روستای گرگر علیا در نقطه مرزی ما بین دو استان کردستان و کرمانشاه، علاوه بر جمعیت حدود یک هزار نفری روستای گرگر علیا بیش از سه هزار نفر دیگر نیز از روستاهای قلعه گاه، حاجی آباد، کومایین، گرگرسفلی، نصرت آباد، ورمکان، زاخان علیا و سفلی، سپید زنگول و دیگر روستاهای مابین استان کردستان و استان کرمانشاه از خدمات و فعالیت های متعدد انجام شده در این روستا بهره مند می شوند.
وی خاطر نشان کرد: به جرأت می توان گفت روستای گرگر علیا و مسجد و اماکن فرهنگی هنری این روستا مأمنی برای تقریب هرچه بیشتر مذاهب اسلامی بوده و به صورت روزانه برادران و خواهران مسلمان اهل سنت و اهل تشیع از روستاهای همجوار به این روستا مراجعه کرده و با همدیگر دارای ارتباطات و تعاملات گسترده فرهنگی و خویشاوندی هستند لذا توجه بیش از پیش به گسترش فعالیت های فرهنگی هنری در این کانون زمینه ساز ارتقای شاخص های فرهنگی و اجتماعی در منطقه خواهد بود.
مدیرمسئول کانون فرهنگی هنری محمدیه روستای گرگر علیا اظهار داشت: افتتاح کانون فرهنگی هنری در روستای گرگر علیا و نظر مساعد مسئولان فرهنگی استان به این روستا بارقه ای امید را در بین جوانان و نخبگان دانشگاهی و فعالان فرهنگی این روستا ایجاد کرده و امید است در آینده نزدیک شاهد بهره مندی اهالی ولایت مدار این روستا و روستاهای منطقه از خدمات رفاهی همچون راه آسفالته، آب شرب مناسب، پوشش تلفن همراه و خدمات مخابراتی، گازرسانی به خانه های روستایی و خدمات اینترنت و پست بانک باشیم.
مولود سلطانیان از جوانان روستای قلعه گاه نیز با انتقاد از عدم حمایت مسئولان و رفع موانع پیش روی جوانان روستایی برای گسترش فعالیت های تولیدی و بهره مندی از تسهیلات لازم برای ایجاد اشتغال پایدار با محوریت تولیدات کشاورزی و دامی در منطقه، اظهار داشت: متأسفانه به دلیل بروکراسی شدید اداری و موانع سخت برای دریافت تسهیلات بانکی بسیاری از جوانان منطقه با مهاجرت به شهرهای بزرگ استان و حتی استان های مختلف کشور منابع حاصلخیز روستا را بدون استفاده گذاشته و برای بهره مندی از امکانات رفاهی به شهرها کوچ می کنند و اگر مسئولان استان در این خصوص چاره ای نیاندیشند بازهم شاهد کوچ دسته جمعی اهالی روستاهای منطقه خواهیم بود.
وفا نصرتی، جوان اهل روستای نصرت آباد و ساکن سنندج نیز اظهار داشت: هم اکنون روستای ما به یک روستای مخروبه و خالی از سکنه شبیه است و با وجود سابقه چندصد ساله سکونت در روستا و زمین های حاصلخیز متأسفانه به دلیل راه نامناسب روستایی و کمبود امکانات رفاهی رغبتی برای حضور در روستا و تلاش برای آبادانی روستا در بین جوانان نصرت آبادی ساکن سنندج وجود ندارد.
وی افزود: اگر راه روستایی مناسب و آب شرب و گاز طبیعی در اختیار اهالی روستا قرار گیرد و مسئولان نگاه ویژه به عمران و آبادانی منطقه داشته باشند بدون شک شاهد مهاجرت معکوس و حضور گسترده جوانان نصرت آبادی خواهیم بود.
بهنام ناصری، جوان ۳۴ ساله اهل روستای ورمکان با اشاره به همت و تلاش وصف ناشدنی اهالی منطقه و تولید بیش از ده ها هزار تن محصولات کشاورزی و دامی در این ۱۵ روستای یاد شده، اظهار داشت: همانطور که در طول تاریخ پرافتخار مردمان این خطه از میهن اسلامی همواره رشادت، ایثار و سعی و کوششان زبانزد عام و خاص بوده است ما جوانان و نسل سومی های انقلاب اسلامی نیز با تکیه بر توانمندی های و استعدادهای بالقوه منطقه و پیروی از رهنمودهای والای مقام معظم رهبری و دیگر مسئولان نظام برای عمران و آبادانی منطقه گام برخواهیم داشت و امیدواریم که هرچه زودتر مشکلات راه روستایی، گاز و آب شرب و پوشش شبکه تلفن همراه و موانع پیش روی تسهیلات بانکی برایمان رفع شود.
محمد مرادی از اهالی روستای خامسان نیز به ظرفیت های موجود در منطقه از لحاظ نیروی انسانی تحصیلکرده و کارآمد و زمین حاصلخیز نام برد و افزود: با حمایت مسئولان و متولیان امر و تسهیل فعالیت های اقتصادی و تولیدی توسط جوانان می توانیم در آینده شاهد نقش بسیار مهم و تأثیرگذار اهالی روستاهای این منطقه در خودکفایی در تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و ارتقای سرانه تولید ناخالص اقتصادی مردم باشیم.
در پایان باید گفت، استان کردستان با بیش از یک هزار و ۷۰۰ روستا یکی از استان های غنی کشور از لحاظ تولید محصولات استراتژیک بوده و با تولید بیش از ۶۰۰هزار تن گندم در سال و تولید صدها هزار تن محصولات دامی و کشاورزی نقش مهمی در خودکفایی ملی در این حوزه دارد.
روستاهای یادشده باووجود تاریخ کهن و منابع سرشار طبیعی و بهره مندی از آب و خاک مساعد، به دلیل قرار گرفتن در بین نقطه اتصال بین دو استان کردستان و کرمانشاه مورد غفلت مسئولان قرار گرفته و در چند دهه اخیر نیز بیش از ده ها هزار نفر از اهالی این منطقه به مرکز استان مهاجرت کرده اند و هم اکنون طیف گسترده ای از ساکنان شهر سنندج را اهالی این روستاها به خود اختصاص می دهند.
گفتنی است جمعیت ده ها هزار نفری مهاجران این منطقه در شهر سنندج خود زمینه ساز حضور حداکثری این افراد در عرصه های اقتصادی، تجاری، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی شده و در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و مجلس شورای اسلامی نیز حضور و نقش این طیف گسترده جمعیتی همواره بارز و نمایان است.
امید است با نگاه ویژه مسئولان استان شاهد رفع مشکلات و موانع پیش روی ایفای نقش هرچه بهتر مردمان تلاشگر این منطقه در راستای تولید ملی و ارتقای نقش آفرینی سرمایه های ایرانی باشیم و روح خدمت رسانی و محرومیت زدایی در این خطه نیز هرچه سریعتر دمیده شود.



جعبه‌ابزار