روستای بالاده ساری
روستاي بالاده - سادوا/
ساری /
مازندرانروستای بالاده در منتهیالیه جنوب شرقی مازندران جایی که خنکای جنگل به کویر استان سمنان میرسد، در دامنه جنوبی قله زیبای شاهدژ و شمال رشته کوه چهارنو واقع شده و جزء بخش چهاردانگه سورتچی شهرستان ساری است. بالاده با روستاهای قلعه، پایینده، تیلهبن و واوسر به پنجپاره ده معروف هستند.
معرفی روستا[ویرایش]
روستای بالاده در منتهیالیه جنوب شرقی مازندران جایی که خنکای جنگل به کویر استان
سمنان میرسد، در دامنه جنوبی قله زیبای شاهدژ و شمال رشته کوه چهارنو واقع شده و جزء بخش چهاردانگه سورتچی شهرستان ساری است.
بالاده با روستاهای قلعه، پایینده، تیلهبن و واوسر به پنجپاره ده معروف هستند. سال بنای روستای فعلی دقیقاً روشن نیست ولی در گذشتههای دور در این منطقه اقوام دیگری زندگی میکردند که آثار قبرستان گبری از آنان باقی مانده است و احتمالا بیشتر از ۲۰۰۰ سال پیش در اینجا میزیستهاند.
قدیمیترین اسنادی که هم اینک درباره بالاده وجود دارد، مربوط به خرید زمین توسط «مختار چهاردهی فرزند مِراد» در سال ۱۰۲۷، ۱۰۳۲ و ۱۰۳۸ هجری قمری و هم زمان با سلطنت شاه عباس صفوی است.
در قدیم دامنههای جنوبی شاهدژ تا دره پایینده پوشیده از جنگل انبوه و چراگاه بسیار مناسبی برای دام و گله بوده و چشمههای فراوان و پُرآب، زمینه را برای شکلگیری یک جانشینی گله داران و به وجود آمدن روستای بالاده فراهم آورد.
آب و هوای سرد در زمستان باعث شد تا مردم در پاییز هر سال به سمت دشت مازندران مهاجرت کرده و مجدداً در اواخر بهار به روستا برگردند.
بالاده هم اینک بیش از ۳۰۰۰ نفر جمعیت دارد که بیشتر آنان در شهرهای ساری،
نکا ،
بهشهر و روستاهای اطراف سُکنی دارند. روستای
سمسکنده (ساری)، محلة زیروان، روستاهای
تروجن ، لَـلِهمرز و یکهتوت (
بهشهر ) بیشترین تجمع سکونت بالادهیها را دارند.
مردم بالاده به زبان اصیل طبری ( مازندرانی ) صحبت میکنند و زبانشان کمی با زبان مردم دشت مازندران متفاوت است. مردم بالاده دارای آداب و رسوم، فورلکلور، اعتقادات و باورهای غنی و خاص خود هستند.
به طور کلی بالاده دارای طبیعت بکر و منطقة جنگلی حفاظتشده حیات وحش چهارنو و زیباییهای فراوان طبیعی است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای بالاده