روستای حسین آباد شهرستان کرمان


پس از ۲۰ سال روستای حسین آباد احیاء شد/ مهاجرت معکوس از شهر به روستا
کرمان - خبرگزاری مهر: مردم روستای حسین آباد که سالها قبل به دلیل خشک شدن تنها منابع آبی روستا این منطقه را به مقصد شهرهای اطراف ترک کرده بودند پس از گذشت ۲۰ سال بار دیگر با احیای قنات این روستا به حسین آباد بازگشتند.

به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان سالهاست درگیر خشکسالی است آمارها از خشکسالی ۱۷ ساله در این استان حکایت دارد و در این مدت صدها روستای استان کرمان به دلیل بی آبی از سکنه خالی شده اند و این روند با وجود افزایش ۱۰۰ درصدی بارندگیهای سال گذشته همچنان ادامه دارد.
این درحالی است که ۱۰ درصد از روستاهای کشور در استان کرمان قرار دارند و پراکندگی جمعیت روستایی در استان به یکی از دردسرهای مسئولان برای تامین آب این روستاها تبدیل شده است بطوریکه هم اکنون بیش از هزار روستای استان کرمان به وسیله تانکر آبرسانی می شود و این آب نیز فقط برای استفاده از بخش آشامیدنی است.
در این میان هر روز بر شمار روستاهایی که از سکنه خالی می شوند افزوده می شود.
آمار از برداشت آب منفی به میزان ۱.۱ میلیارد مترمکعب به صورت سالیانه در استان کرمان حکایت دارد حجم آب هر سال کمتر می شود و کار به جایی رسیده است که حتی دشتهای استان نیز شاهد افت هستند در واقع زمین کرمان نیز در برخی دشتها سالانه چند سانتیمتر پائین می رود.
حکایتهای خشکسالی در کرمان عجیب و غریب است و از سوی دیگر اقدامات مسئولان برای اجرای طرحهای انتقال آب به استان کرمان نیز کمرنگ است.
در چنین شرایطی روند گردش اقتصادی از روستا به شهر مختل شده است و باغها و مزارع کشاورزی هر سال از وسعتشان کاسته می شود این درحالی است که یک سوم از باغهای مثمر کشور در استان کرمان قرار دارد.
وقتی آب نباشد طبیعتا کشاورزی و دامداری نیز وجود ندارد و روستایی نیز چاره ای جز مهاجرت ندارد.
آمار نشان از مهاجرت گسترده روستائیان به شهرها دارد تنها در کرمان شاهد موج گسترده حاشیه نشینی روستائیان هستیم بطوریکه تعداد آنها بیش از ۱۵۰ هزار نفر تخمین زده می شود که طبعات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به دنبال دارد.
اما در این میان خبرهای غافلگیر کننده نیز گاهی به گوش می رسد و از آن جمله بازگشت حیات به روستای حسین آباد شهرستان فهرج است روستایی که سالها خشک شده بود و پیر و جوانش به شهرهای اطراف رفته بودند با تامین آب بار دیگر بازگشتند.
این امر نشان می دهد روستائیان تمایلی به شهر نشینی ندارند و اگر تنها آب مورد نیازشان تامین شود بار دیگر به روستاها باز می گردند و اقتصاد روستا که در حقیقت پایه اقتصاد کشور است را می سازند.
مدير جهادكشاورزي شهرستان فهرج به خبرنگار مهر گفت: موتور‌پمپ کشاورزی روستای حسین‌آباد مولاامیر راه اندازي شد و پس از ۲۰ سال‌ بازگشت معکوس کشاورزان از شهر به روستا آغاز شده است.
دريجاني گفت: خشکسالی‌های متوالی دو دهه گذشته موجب خشکیدن تنها قنات روستای حسین‌آباد مولاامیر بخش نگین شهرستان فهرج شده بود.
دريجاني ادامه داد: نخلداران این روستا که روزی تولیدکننده خرمای مضافتی و محصولات زراعی و حنا بودند، دیگر طعم شیرین خرما را نداشتند و این موضوع سبب مهاجرت روستاییان به مرکز شهر فهرج و شهرستان بم شده بود.
مدير جهادكشاورزي فهرج گفت: راه‌اندازی این موتورپمپ موجی از خوشحالی میان اهالی این روستا به همراه آورده و برای آن قربانی و شربت و شرینی نذر کردند.
حسین سعیدنیا، بخشدار نگین کویر فهرج نیز در این خصوص گفت: با راه‌اندازی این موتور‌پمپ کشاورزی بازگشت معکوس کشاورزان از شهر آغاز شده است.
وی افزود: راه‌اندازی موتور‌پمپ به جای تنها قنات خشکیده این روستا تنها آرزوی ساکنان این روستا بوده که با همکاری مردم و مسئولان محقق شد.
سعیدنیا ابراز داشت: با راه‌اندازی موتوپمپ کشاورزی روستای حسین‌آباد مولاامیر پس از ۲۰ سال رونق می‌گیرد و ۵۷ خانوار روستایی به کشاورزی و تولید محصول خرما می‌پردازند.
وی افزود: با راه‌اندازی این موتور‌پمپ ۷۰ هکتار از زمین‌های کشاورزی و نخیلات کشاورزان آبیاری می‌شود.
سعیدنیا تصریح کرد: برای راه‌اندازی این موتور‌پمپ ۱۱۷ میلیون تومان از اعتبارات بخش خصوصی هزینه شده است.
حجت‌الاسلام موسی غضنفرآبادی، نماینده مردم بم، فهرج، ریگان، نرماشیر در مجلس نیز به مهر گفت: با راه‌اندازی موتور‌پمپ کشاورزان ‌روستای حسین‌آباد مولاامیر مشکلات ساکنان این روستا رفع می‌شود.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای خدمات‌رسانی به مردم روستا‌ها گفت: احداث سرد‌خانه در این بخش رو به افزایش است و اگر امکانات زمین و آب برای کشاورزی در روستا‌ها فراهم شود، کشاورزان رقابت بیشتری برای برگشت به روستا‌ها دارند.
وی یکی از مشکلات روستاهای شرق کرمان را خشکسالی دانست و خواستار رسیدگی به این مشکل روستائیان از سوی مسئولان شد.
وی آبیاری مکانیزه و اصلاح الگوی کشت را از مهمترین اقداماتی دانست که موجب مصرف بهینه آب می شود.
......................................
گزارش: اسما محمودی



جعبه‌ابزار