حکمی


تك نگاري روستاي حكمي شهرستان ميناب
فصل اول؛ شناسایی کلی ده ، روستا


الف) شناسایی محیط جغرافیایی[ویرایش]


← هویت ده نام ده ، بخش ، شهرستان ، استان
استان هرمزگان ، شهرستان میناب ، کلیه روستاهای حوزه نفوذ آن در دهستان حومه از توابع بخش مرکزی ، روستای حکمی .

← موقعیت ، حدود ، وسعت
شهرستان میناب در استان هرمزگان و در مختصات ۵۵۰۰ تا ۵۷۰۰ طول جغرافیایی و ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ عرض شمالی واقع است . این شهر با مساحت ۳۰۹۵۲ کیلومتر مربع در جنوب شرقی استان هرمزگان واقع شده و از شمال با شهرستان رودان و از شمال غربی با شهرستان بندرعباس ، از جنوب شرقی با شهرستان جاسک و از جهت شمال شرقی به استان کرمان محدود می گردد و دریای عمان در جنوب غربی میناب قرار گرفته است . که روستای حکمی با مساحت ۱۲۲ هکتار با سایر روستاهای حوزه نفوذ در کیلومتر ۵ محور ارتباطی مذکور واقع شده است که فواصل کمی از یکدیگر داشته و از طریق همین محور با شهرستان ارتباط می یابد . این روستا از شمال به روستای بهمنی ( سرکم بهمنی ) از جنوب به دهوسطی ، شاهمنصوری و محدود به چلو گاومیشی ، از شرق به بازیاری و از غرب به روستای بلبلی ختم می گردد .

← آب و هوا( درجه حرارت و میزان بارندگی و رطوبت )
آب و هوای میناب به دلیل تحت تأثیر بودن آب و هوای بیابانی و نیمه بیابانی گرم و خشک است این روستا دارای تابستانهای طولانی ، گرم و زمستانهای معتدل کوتاه و ملایم است . در این روستا روزهای بارانی به ندرت پیش می آید و بارندگی آن عمدتاً در فصل زمستان بوده و میزا ن آن در هر سال متفاوت است از ویژگی های آب و هوایی این روستا یک فصل طولانی گرم و یک فصل کوتاه و خنک است . فصل گرم همواره با هوای شرجی ۹ ماه به درازا می کشد و این فصل از اوایل اسفند ماه
شروع می شود در این ماه هوا رفته رفته رو به گرمی می رود تا این که گرما ، در تیر و مرداد به اوج خود می رسد فصل گرما تا آبان ادامه دارد اما فصل زمستان که تحت تأثیر توده های خنک غربی است و از اوایل آذرماه شروع می شود و تا بهمن ماه ادامه می یابد .
اما خصوصیات اقلیمی شهرستان میناب و روستاهای آن متأثر از خصوصیات اقلیمی جنوب کشور است.
شرجی بودن هوا از مشخصات بارز اقلیمی این ناحیه می باشد به طور کلی جریان هوای مؤثر در آب و هوای شهرستان عبارتند از :
الف) توده های هوای مدیترانه ای
که در فصل زمستان توده های هوایی از جانب غرب وارد ایران می شود به نام جریان مدیترانه ای که نقش عمده ای در بارندگی ها ایفا می نماید .
ب) جریان هوای اقیانوس هند
نفوذ این هوای گرم و مرطوب هر چند همیشه باعث ریزش باران نمی شود ولی شرایط شرجی را بوجود می آورد . گاهی این توده های هوا با برخورد به ارتفاعات جنوب شرقی کشور باعث ریزش باران های سیل آسا می شود .
ج) جریان هوای عربستان
در فصل تابستان یک جریان هوای گرم و خشک از جانب عربستان از طریق تنگه هرمز به طرف شمال حرکت کرده و مناطق جنوبی کشور را با وزش بادهای خیلی گرم از سمت جنوب غربی تحت تأثیر قرار می دهد . با توجه به متوسط بارش سالانه ای برابر با ۷ / ۱۹۵ میلی لیتر و میانگین دمای سالانه
۱۶ درجه سانتیگراد به لحاظ آب و هوایی جز مناطق گرم و خشک محسوب می شود .

← رودها ومنابع آب
این منطقه فیزیوگرافی در دشت میناب واقع شده از پتانسیل بالایی جهت توسعه ی فعالیت های کشاورزی به دلیل برخورداری از منابع آب و خاک مناسب متشکل از نهشته های آبرفتی دوران چهارم برخوردار است منابع آب روستای حکمی و سایر حوزه های نفوذ در بخش شرب و کشاورزی عمدتاً از طریق سد استقلال میناب وچاههای نیمه عمیق درمنطقه تأمین می گرددکه به صورت لوله کشی میرسد. روستای حکمی دارای ۴ عدد چاه عمیق که آب این چاهها فقط برای آبیاری کشاورزی و باغات نیز استفاده می شود آب آشامیدنی حکمی از طریق شبکه موجود که سایر روستاهای اطراف مشترک بوده در سال ۱۳۶۴ توسط جهاد سازندگی میناب احداث گردیده است و به صورت لوله کشی آب روستائیان را تأمین می کردند و تعداد مشترکین آب ۶۸۱ خانوار اماکن می باشد .

← جنس خاک( نوع خاک و طبقه بندی خاک از لحاظ درجه حاصلخیزی فرسایش و عوامل آن )
نوع خاک روستای حکمی خاک رُس است که در زمان قدیم و جدید گروهی از مردم روستا به سفالگری مشغول بودند .
روستای حکمی در بعضی از مناطق آن به علت خاک های رسوبی و ذرات آهکی تا حدودی حاصلخیز است . ولی در بعضی از مناطق خاک آن حاصلخیز و قابل کشاورزی است در چند نقطه از روستا نیز زمین هایی با خاک شور وجود دارد .

← پوشش گیاهی( نباتی )
شهرستان میناب از نظر پراکندگی پوشش گیاهی جهانی در نوار رویشهای گرمسیری نیمکره ی شمالی و به علت باران کم و نامنظم ، تبخیر زیاد و وزش باد در این نواحی فقط گیاهانی رشد میکنند که در برابر این وضعیت مقاوم باشند .
بیشتر گیاهان منطقه ، استپ و از گونه ی ویژه ای بوده که در فصل گرم و خشک به حالت مرده در می آیند و با دریافت نخستین باران جوانه زده و به سرعت رشد می کنند گیاهان بومی از نوع هالوفیتی یا نمک دوستند که با شوری سازگار و رویش خوبی در زمینهای شور دارند .
گیاهانی که در منطقه روستای حکمی رشد می کنند دو دسته هستند :
( درختان تنومند و مقاوم )
این درختان از قبیل کَهُور ، کَرَت ، گُل ابریشم ، لُور ، گارُم زنگی می باشد که خود را با کم آبی منطقه سازش داده و دارای ریشه های بلندی هستند و از هر طرف در جستجوی آب کشیده شده اند .
( گیاهان شور پسند )
جَر ، گَز از جمله گیاهان شور پسند می باشند که در شوره زارها و شنزارها می رویند و به آنها گیاهان شور پسند می گویند که در تثبیت شنهای روان نقش بسیار مهمی بر عهده دارند .

← حیوانات
چهار پایان بیابانی و پرندگان ، بُز ، بُزغاله ، گوسفند ، گاو ، مرغ ، روباه ، شغال ، الاغ ، جغد ، میش و در کنار آن چهارپایان در اطراف روستا نیز قرار دارند .

ب) تاریخچه ده[ویرایش]


← نام روستا
نام روستا حکمی

← گذشته روستابراساس اسناد و مدارک مکتوب
هیچ اسناد و مدارک مکـتوبی وجود ندارد .

← گذشته روستا براساس گفته ی بزرگان
یکی از بزرگان روستا نقل میکند روستای حکمی از قدمت بالایی برخوردار است خانه های قدیمی مخروبه در یک قسمت از روستا حاکی از سابقه طولانی روستا است از لحاظ قدمت مجمع مشخص و معینی در این ارتباط وجود ندارد . اما به گفته بزرگ محل منطقه ی حکمی را شهر حاکمان می دانند و معتقدند که در دوران بسیار قدیمی اشراف و ثروتمندان که از راه دریا به بندر تیاب می آمدند در این روستا جهت رفع خستگی و تغذیه و گاهی برای مبادلات کالا اسکان می گزیدند . و برای مدت طولانی یا کوتاه ساکن بودند و سپس عازم سفر می شدند و منطقه حکمی حاکم نشین بود . می گویند که حکمی از دو کلمه ی (حکم) به معنی شاه و حاکم و (ی) به معنی صفت مالکیت یعنی مال من است تشکیل شده است که هنوز گروهی از همان حاکمان یعنی نوه ها ، نتیجه های آنها در حکمی زندگی می کنند لذا اکثریت بر این باورند که تمام روستاهای اطراف را فرا گرفته و مرکز تمام روستاهای تابع حکمی بوده و بدین منظور حکمی نام این روستا می باشد .
تاریخچه روستای حکمی به لحاظ لغوی:
در اصل کلمه حکمی برگرفته از سه کلمه به نامهای (حکیم ، حکم ؛حکام ،)) که حکیم درفرهنگ فارسی به معنی پزشک حاذق و معتبر که بسیاری از مسایل پزشکی روز خود را می داند و گفته شده که در این روستا بسیاری از افراد برای معالجه به نزد پزشک در این روستا می آمدند که به گفته بسیاری از پیرمردان زمان قدیم در عصر معاصر چنین افرادی وجود داشتند که حتی بیماریهای نظیر سل ، شکست و بست که همان ارتوپدی الان است را در مان می کردند .
اما حکم به معنای قاضی داور و محکه گفته می شود که این روستا به دلیل داشتن افراد مهم و با فرهنگ و تحصیل کرده در بین اقوام و قبایل برای میانجی گری در بین افراد و گروهها و قضاوت و حل و فصل کردن و از در گیری های قبیله ای جلو گیری می کرد ، به این نام هم خوانده می شد .

پيوندها[ویرایش]

وبلاگ روستای حکمی    







جعبه‌ابزار