روستای زهوکی


«شناسنامه فرهنگی،سیاسی،اجتماعی،اقتصادی»


مشخصات جغرافیایی[ویرایش]

استان:هرمزگان شهرستان: میناب بخش: بندزرک دهستان: بندزرک تعداد خانوار: ۱۲۰۰ جمعیت: ۶۹۵۳ نفر


موقعیت روستا[ویرایش]

این روستا دارای ۷کیلومتر وسعت و آب وهوایی گرمسیری می باشد،که در ۳ کیلومتری شهرستان میناب قراردارد که جز حومه شهر محسوب می شود و دارای ۲ کیلومتر خیابان آسفالته طرح هادی روستا می باشد. ،از شرق به کوه گز ،غرب به روستای گرازوئیه ،جنوب به دره مغ مراد ،شمال به دوراهی بندزرک منتهی می شود.و جز منطقه مرزی محسوب می شود که جاده اصلی میناب – جاسک از آن عبور می کند.
«این روستا از سمت شرق دارای زمین های مناسبی جهت توسعه روستا می باشد»

وضعیت آموزشی،فرهنگی[ویرایش]

این روستا در سال های اخیر رشد فراوانی در زمینه آموزشی و فرهنگی داشته است.این روستا دارای ۷ مسجد ،۶ مدرسه از مقطع دبستان تا دبیرستان و پایگاه فعال مقاومت بسیج که در تمامی مراسمات روستا حضوری فعال دارد،می باشد.

وضعیت اقتصادی[ویرایش]

خوشبختانه اهالی روستای زهوکی از نظر اشتغال اکثرا صاحب شغل می باشند،بیشتر افراد به مشاغل آزاد مشغول می باشند،از جمله مشاغل این روستا می توان به مغازه داری ،مکانیکی و سایر امور خدماتی اشاره کرد،همچنین افراد تحصیلکرده ی زیادی در این روستا به مشاغلی همچون دبیری،کارمند بانک ،پرستاری و استادی دانشگاه مشغول می باشند.
این روستا دارای ۲ شعبه از بانک های ملی و ملت می باشد.

وضعیت اجتماعی[ویرایش]

مردم این روستا مردمی بسیار اجتماعی و مهمان نواز می باشند به صورتی که در این روستا مردمی از روستاهای همسایه و حتی اتباع خارجی سال هاست که به خوبی در کنار هم زندگی می کنند.اهالی روستا به زبان محلی صحبت می کنند و لباس محلی خاصی در پوشش اهالی دیده نمی شود.بیشتر اهالی دارای مذهب تشیع بوده و عده ی معدودی از آن ها دارای مذهب تسنن هستند که بدون هیچ اختلافی در کنار هم زندگی می کنند.

وضعیت سیاسی[ویرایش]

از لحاظ سیاسی اهالی روستا بسیار فعال می باشند و با اشتیاق و استقبال در تمامی مراسمات سیاسی همچون راهپیمایی ۲۲ بهمن،۱۳ آبان و ... شرکت می کنند و همچنین آقای مسعود سالاری یکی از اهالی این روستا می باشد که هم اکنون در سمت فرمانداری شهرستان قشم می باشد.

آداب و رسوم روستا[ویرایش]


← عزاداری
درسراسر روستا هرساله قبل از فرا رسیدن ماه محرم جلساتی با حضور اهالی و هییت امنای مسجد جهت برنامه ریزی مراسم عزاداری و سوگواری سید الشهدا ابا عبدالله الحسین(ع) برگزار می شود. یکی از رسم قدیمی در ایام محرم علم گردانی در روستا است که درحال حاضر نسبت به گذشته کمرنگ تر شده است.
شیعیان ومحبان اهل بیت(ع) از اول این ماه رخت عزا به تن می کنند و سردر مساجدوحسینه ها با پرچم های سیاه به نشانه عزاداری سید و سالار شهیدان و اصحاب باوفایش برافراشته می شود.
اهالی از اول محرم با ذبح گوسفند و دادن نذورات و پخش کردن آن دربین سوگواران وعزاداران به استقبال تاسوعاوعاشورای حسینی می روند. خوردن غذای نذری که تبرک وشفا به حساب می آید برخی از مردم وجوانان حاضرند برای خوردن غذای نذری مسافتی راطی کنند.
روزهای اول تا هشتم محرم جوانان ونوجوانان درقالب هییتهای عزاداری و علم گردانی از روستایی به روستای دیگر می روند. هییت های عزاداری در روز پنجم ماه محرم هرساله درمرکز شهرستان سیریک گردهم می آیند وبه یادآن بزرگمرد وتاریخ ساز نوجه سرایی و زنجیرزنی و سینه زنی می پردازند. عزاداران حسینی هرشب دهه اول محرم را به یاد یکی از اصحاب امام حسین(ع) عزاداری می کنند.
اوج این عشق ورزی در شب روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی به یاد ونام ابوالفضل باوفا و حسین مظلوم بیشتر نمایان می شود و سوگواران حسینی درظهر عاشورا پیام امر به معروف مولای خویش را لبیک گفته ونسبت به برپایی نماز جماعت ظهر عاشورا اقدام می نمایند.
همچنین برپایی مراسم شام غریبان با خیمه های سوخته، بیرق های شکسته و نجوای عزاداران برعظمت ومظلومیت خاندان اهل بیت(ع) در دل شب نیز جلوه ای دیگر از عزاداری مردم روستای زهوکی درشامگاه عاشورا است که این مراسم نیز یاد ونام وپیام پرچمداران کربلا را در سینه ها ثبت وضبط کرده و جوشش خون حسینی در دل زمان را ماندگار می سازد.

← ازدواج
یکی از مهم‌ترین مراحل عروسی در روستای زهوکی خواستگاری است. در ابتدا خانواده داماد، دختری را در نظر می‌گیرند، سپس مادر یا خواهر داماد به اتفاق یک یا دو زن از بستگان داماد، مثل عمه و خاله که باید ازدواج کرده باشند و مجرد نباشند، به خانه پدر دختر می‌روند وخواستگاری می‌کنند. خانواده عروس به طور معمول در همان جلسه اول جواب نمی‌دهند و موضوع را به چند روز بعد موکول می‌کنند، اما اگر داماد مورد پسند دختر و خانواده قرار نگیرد، بهانه‌ای آورده و پاسخ رد می‌دهند. در صورتی که طرفین راضی به ازدواج باشند، پس از یک تا پنج روز، مادر داماد، چند نفر از بستگان و اطرافیان خود را دعوت می‌کند و به اتفاق ایشان یک گردنبند یا مدال طلا، یک حلقه انگشتری، یک دست خلعت (لباس)، مبلغی وجه نقد و مقداری میوه و شیرینی به عنوان <نشون> بر می‌دارند و به خانه دختر می‌روند و همه را به مادر عروس تحویل می‌دهند، مادرعروس نیز پس از رفتن مهمان‌ها، هدایا را به دخترش می‌دهد. پرداخت کلیه مخارج سه شبانه‌روز عروسی در روستا، برعهده داماد است. داماد وظیفه دارد مخارج عروسی را سه روز قبل از آغاز مراسم، به خانه عروس برساند. علاوه بر مخارج جشن عروسی، تهیه تمام لباس‌های عروسی نیز با داماد است. در رابطه با مهریه، باید اشاره کرد که پدر عروس مبلغ مهریه را به‌طور نقدی دریافت می‌دارد و تعداد سکه‌های طلا را در سند ازدواج ثبت می‌کنند. مهریه دختر زیبا، در روستا، بیشتر از شهر است و از طرفی مهریه دختر یک خانواده ثروتمند که مقداری هم طلا از قبیل النگو، انگشتری، گوشواره، گردنبند و... همراه خود به خانه داماد می‌برد، به مراتب بیشتر است. البته اگر داماد از بستگان عروس باشد، یا عروس و داماد در یک محله زندگی کنند و بالاخره دختر و پسر، موردپسند و دلخواه یکدیگر قرار بگیرند، مبلغ مهریه کمتر خواهد بود تا یک فرد غریبه که ساکن محله دیگر شهر باشد و نسبتی هم با عروس و خانواده‌اش نداشته باشد.

← وضعیت ورزشی
این روستا از نظر ورزشی دارای ۲ باشگاه فرهنگی – ورزشی مهراد و سهند زهوکی می باشد که به صورت کاملا شخصی اداره می شوند ،همچنین آقای عباس سالاری یکی از اهالی روستا قهرمان ۳ دوره مسابقات پرورش اندام در سطح کشور و عضو تیم ملی پرورش اندام می باشد .

← مراکز خدمات درمانی
این روستا دارای درمانگاه نیمه مجهز ،داروخانه شبانه روزی و همچنین دارای یک مطب پزشک عمومی می باشد.


اماکن تجاری و اقتصادی[ویرایش]
این روستا دارای ۱۷۸ واحد تجاری به تفکیک ذیل می باشد:
سوپر مارکت : ۲۳ واحد
نانوایی: ۴ واحد
فست فود:۴ واحد
پوشاک: ۷ واحد
نمایشگاه اتومبیل :۱۶ واحد
درب و پنجره سازی:۸ واحد
آرایشگاه زنانه و مردانه : ۱۲ واحد
تعویض روغنی وآپاراتی:۱۴ واحد
لوازم یدکی موتور و ماشین :۱۱ واحد
تعمیرگاه اتومبیل و موتور سیکلت: ۱۵ واحد
جلوبندسازی: ۴ واحد
آرگ سازی: ۳ واحد
تزئینات ساختمانی: ۳ واحد
سیم پیچی: ۳ واحد
شیشه بری:۳ واحد
عمده فروشی محصولات غذایی:۳ واحد
تعمیرات لوازم خانگی :۳ واحد
اگزوزسازی:۳ واحد
خدمات کامپیوتری و گیم نت:۳ واحد
مرغ گرم:۲ واحد
تنظیم موتور:۲ واحد
مصالح ساختمانی:۲ واحد
ظروف یک بار مصرف: ۲ واحد
تعمیرات موبایل:۳ واحد
لاستیک فروشی:۳ واحد
سردخانه :۲ واحد
کپسول گاز:۳ واحد
دفتر فنی و مهندسی:۳ واحد
باطری فروشی:۳ واحد
ابزارآلات:۲ واحد
فروشگاه رنگ:۲ واحد
کالای برق:۲ واحد
لوازم خانگی:۱۰ واحد
شیشه اتومبیل: ۲واحد
نجاری و صنایع چوب :۲ واحد
کاه فورشی:۲ واحد
تودوزی مبلمان و اتومبیل : ۱ واحد
تعمیر موتور قایق:۱ واحد
تراشکاری :۱ واحد
لوازم صوتی و تصویری:۱ واحد
شیرینی فروشی:۲ واحد
اتصالات و فروش لوله:۱ واحد
دفتر بیمه :۱ واحد
خیاطی مردانه : ۱ واحد
خیاطی زنانه:۱ واحد
فروش ایزوگام: ۱ واحد
عکاسی و فیلمبرداری:۱ واحد
پرده سرا:۱ واحد
داروخانه:۱ واحد
لوازم صید و صیادی: ۱ واحد
فروش مخزن آب :۱ واحد
کبابی:۱ واحد
گل و نرده آهنی:۱ واحد
مطب پزشک عمومی:۱ واحد
مشاور املاک:۱ واحد
رستوران:۱ واحد
آهن آلات:۱ واحد
اجاره ماشین آلات سنگین:۱ واحد
عطاری:۱ واحد
فرش فروشی: ۱ واحد
بلوک زنی: ۱ واحد
تعاونی آرد: ۱ واحد
تنها کارگاه تولید درب و پنجره ۲جداره

همچنین این روستا دارای مجموع تجاری سیتی سنتر با ۳ طبقه واحد تجاری می باشد که در حال ساخت می باشد.



جعبه‌ابزار