روستای قره چای


روستای قره چای (قلعه کردها ) در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان ساوه از توابع استان مرکزی و در کنار جاده ترانزیتی ساوه - اصفهان و در کرانه رودخانه فصلی قره چای واقع شده است این روستا از شمال به اراضی روستای هریسان و حسین آباد از جنوب به اراضی کشاورزی روستای اوجان از غرب به روستار استوج و از شرق به روستای قلعه شیرخان محدود می شود.


تاریخچه قره چای[ویرایش]
از واقعیت تا افسانه ها
در خصوص تاریخچه ....( در حال ویرایش)

زبان و گویش محلی[ویرایش]

تکلم به زبان کردی در استان مرکزی !!
برخلاف بافت مسلط زبانی بر مناطق مرکزی شهرستان ساوه و گویش ترکی در اغلب روستا های این منطقه ساکنان روستای قره چای به زبان کردی کرمانشاهی تکلم می کنند واین موضوع یکی از جاذبه های فرهنگی این روستا به شمار می آید هرچند ساکنان روستای قره چای به رسم الخط و نوشتن به زبان کردی تسلط ندارند اما گویش آنان تفاوت چندانی با زبان کردی کرمانشاهی ندارد . هر چند در اثر مجاورت و مراودات با روستا های ترک نشین اطراف برخس واژه ها و افعال ترکی وارد گویش ساکنان این روستا شده است اما این امر ذره ای از اهتمام عجیب ساکنان این روستا به حفظ زبان مادری نکاسته و تکلم آنها به زبان کردی پس از گذشت بیش از ۹ نسل از مهاجرت اجداد آنها به این منطقه حیرت آور است .
همانطوریکه ذکر شد برخی واژه های ترکی وارد گویش کردی اهالی روستای قره چای شده مانند جایگزینی لفظ "دده" و "ننه" به جای "باوک" و "دالک" که این امر اهتمام اهالی روستا را در پایش زبان مادری از لغات و افعال ترکی به گویش کردی اشان را می طلبد . و دراین راه از جوانان با سواد و اهل تحقیق روستا انتظار می رود لیستی از کلمات ترکی که به گویش کردی اهالی وارد شده است را مورد پژوهش قرار داده و استخراج کنند و در خصوص عدم استفاده از این وازه گان غیر کردی کار فرهنگی صورت گیرد تا از این طریق این میراث گرانبهای فرهنگی یعنی زبان مادری اهالی روستا بیش از پیش حفظ شود. از سرود ها وترانه ها و اشعار کردی اثر چندانی نمانده و اغلب مردم با ترانه ها و داستانهای ترکی عاشیق ها انس گرفته اند که این امر هم نیازمند برنامه ریزی و اهتمام فرهنگی عزیزان اعضای شورای روستا دهیار و سایر بزرگان روستاست .
البته باید با این نکته اذعان کرد که ساکنان این روستا بخصوص ، اجداد و نیاکان این خطه با تمام توان خود در بیش از دو قرن اخیر نه تنها از مظاهر و عناصر فرهنگی این مردم ، بویژه زبان و گویش کوردی خود محافظت کرده اند بلکه بر اجتماع و فرهنگ روستا های اطراف خود هم تاثیر گذاشته و زبان و فرهنگ کوردی را بسط و گسترش داده اند . بطوریکه بسیاری از اهالی روستا های اطراف که ترک زبان هستند کم و بیش با زبان کوردی آشنا شده اند. یا در عروسی ها رقص کوردی (هلپرکه) را به خوبی به نمایش می گذارند . با این تفاصیل این روزها پدیده غیر قابل پذیرشی در بین نسل جوان مرسوم شده و آن کم لطفی به زبان مادری و شیرین کوردی است . حاج محمدآقا فرزند مرحوم کربلایی حسین مردی عارف مسلک و از بزرگان این روستا در این زمینه می گوید : وقتی می بینم نوه هایم به زبان فارسی صحبت می کنند ، ناراحت می شوم اما وقتی بیشتر ناراحت و نا امید می شوم که می بینم فرزندانم خودشان هم با بچه هایشان فارسی صحبت می کنند در حالیکه باید به زبان خود افتخار کنند و به این زبان با هم گفتگو کنند.

اقتصاد روستای قره چای[ویرایش]




جعبه‌ابزار