روستای میم


روستای میم قم غرق در بی‌آبی/ از انشعابات غیرمجاز تا دستکاری تأسیسات آبرسانی
قم - خبرگزاری مهر: از قم که راه بیفتی، در جاده قدیم کاشان باید روستاهای خورآباد، صرم و ورجان را رد کنی. بعد از گذشتن از شهر کهک و پس از روستای چنارک، روستای کوچک اما با صفایی هست که میم می‌نامندش، روستایی که چندین سال است با مشکل بی آبی دست و پنجه نرم می‌کند.
به گزارش خبرنگار مهر، سرک کشیدن در فرهنگ نفیسی به ما می‌گوید میم «meyam» نغمه و نوایی از موسیقی است. شاید وجه تسمیه این روستا استفاده از نواهای موسیقی برای جذب گردشگران بوده باشد. شاید هم منظور از نغمه، صدای آبی باشد که از کوهسار اطراف این روستا جاری بوده و هر رهگذری را مدهوش می‌کرده است. نغمه‌ای که این روزها جای خود را به آوای هولناک تشنگی زمین داده است.
نزدیک بودن به مکان‌های تفریحی از جمله قله برف انبار و آب و هوای خوب به نسبت شهر قم، میم را برای ییلاق دلزدگان از گرمای شهر، جالب کرده. این را از جست‌وجوی نام این روستا در اینترنت می‌شود فهمید. این جست‌وجو نتایج بسیاری درباره فروش املاک یا تبلیغ اماکن توریستی در آن مقابل دید شما قرار می‌دهد. تبلیغاتی که می‌خواهد بگوید میم یک مکان توریستی و مناسب برای سکونت است.
رویایی که سراب بود
آقای محمودی که از ساکنان فصلی این روستا است نظر دیگری دارد. به گفته وی از فروردین سال گذشته آب منطقه فصلی‌نشین‌ها در میم قطع شده و از آن روز دیگر نمی‌توان این روستا را رویای آرامش‌بخش گرمازدگان دانست.
وی ادعا دارد آبی که به خانه‌های این روستا وارد می‌شود، به طور یکسان سهمیه‌بندی نشده و برخی خانواده‌ها بسیار کمتر از بعضی دیگر از آب بهره دارند.
محمودی رایزنی‌های زیادی با اعضای شورای روستا، مسئولان آب و فاضلاب روستایی و استانداری انجام داده تا همه را متقاعد کند که اگر آبی هست باید یکسان میان اهالی تقسیم شود اما این وعده و وعیدها هیچ گاه عملی نشده و مسئولان هیچ گاه پاسخ درستی به درخواست‌ها در این زمینه نداده‌اند. وی بیش از همه از عدم پاسخگویی و برخورد نامناسب مسئولان در این زمینه ناراحت است.
نیاز به یک میلیارد تومان اعتبار
آقای یوسفی دیگر ساکن فصلی این روستا است. وی که مدتی نمایندگی مدیرکل امور روستایی استانداری قم برای حل و فصل مسئله تقسیم آب در این روستا را به عهده داشته می‌گوید تمام تلاش‌هایش تا امروز بی فایده بوده است.
به گفته وی برای حل مشکل آب روستای میم که نیاز به تعویض شبکه، لایه‌روبی چاه و بازسازی مخزن دارد، یک میلیارد تومان هزینه لازم است. استانداری در مقطعی با این بودجه موافقت کرده بوده اما هیچ‌گاه این قول عملی نشده است.
معمولاً مسئولان یکی از مشکلات تأمین آب شرب در روستاها را استفاده اهالی برای آبیاری باغات ذکر می‌کنند اما یوسفی می‌گوید همین که آبی برای مصارف شرب روزانه داشته باشد، راضی است.
بر اساس گفته وی قطع و وصل شدن آب در این روستا بسیار نامنظم انجام می‌شود و اطلاع‌رسانی درستی برای برنامه سهمیه بندی آب وجود ندارد. همین موضوع هم موجب هدر رفتن آب شده است. اگر مشخص باشد که چه موقع آب قطع و چه موقع وصل می‌شود، اهالی روستا می‌توانند برنامه‌ریزی کنند و نیازی هم به پمپ نخواهد بود.
موضوع دیگری که یوسفی به آن اشاره می‌کند بی‌توجهی مسئولان به توزیع قبوض آب و وصول مطالبات برای حل کردن مشکلات است. برخورد نکردن با انشعابات غیر قانونی دیگر نقصی است که وی در عملکرد مسئولان آب و فاضلاب روستایی در این منطقه می‌بیند. موضوعی که موجب شده کسانی که قانونی رفتار می‌کنند از سهم کمتری برخوردار شوند.
دخالت افراد غیر مسئول
محمد احمدی جبلی، معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان قم اما در گفتگو با خبرنگار مهر مسائل دیگری را دلیل بروز این مشکلات می‌داند. مشکل دخالت افراد غیر مسئول در توزیع آب و انجام رفتارهایی که عنان مدیریت را از کف این شرکت ربوده است.
بر اساس گفته‌های وی شرکت آب و فاضلاب روستایی در روستای میم یک حلقه چاه در اختیار دارد. در این روستا تقریباً ۴۰۰ مشترک خانگی وجود دارد. ۱۵۰ مشترک دائم و ۲۳۷ مشترک فصلی که در تابستان تبدیل به مشترک دائم می‌شوند.
۱۵ مشترک غیر مسکونی مانند دامداری، رستوران و ... در این مقدار آب سهیم هستند. احمدی می‌گوید بر اساس الگوی مصرف برای هر مشترک مسکونی در شبانه روز ۷۰۰ متر مکعب آب در نظر گرفته می‌شود. تولید آب در این روستا از همان یک چاه در حال حاضر بیش از نیاز روزانه است.
با این حساب نه تنها روستای میم نباید جیره‌بندی آب داشته باشد بلکه حتی باید آب مازاد را بشود ذخیره کرد اما انشعابات غیر مجاز مانع از تقسیم درست آب میان اهالی روستا می‌شود.
معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان قم می‌گوید شرکت آب و فاضلاب روستایی مسئله انشعابات غیر مجاز را پیگیری و ۲۳ مورد را نیز شناسایی کرده است. ۱۰ مورد از صاحبان این انشعابات پایشان به مراجع قضایی باز شده است.
احمدی اضافه می‌کند تلاش برای شناسایی دیگر انشعابات ادامه دارد. به گفته این مسئول مشکل دیگری که در روستای میم و بسیاری از روستاهای استان وجود دارد و مانع از مدیریت صحیح منابع آبی می‌شود، مشترکین پر مصرف هستند که معمولاً کنتورهایشان را دستکاری کرده‌اند.
دستکاری شیر فلکه مخزن آب روستای میم هم یکی از مهم‌ترین مشکلات در این زمینه است. معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان قم با اشاره به اینکه افراد غیر مسئول در این روستا با باز کردن قفل محوطه مخزن، شیرفلکه را دستکاری می‌کنند افزود: در حال حاضر آب روستا تنها از یک بعد از ظهر تا پنج صبح روز بعد باز است و به صورت منطقه‌بندی در اختیار اهالی قرار می‌گیرد و این برنامه نیز در روستا اعلام شده اما دستکاری افراد غیر مسئول مانع از این شده که این برنامه به طور منظم انجام شود.
او می‌گوید این مشکل تنها مربوط به روستای میم نیست و بسیاری از روستاها مشکلاتی مشابه این دارند.
روند خشکسالی ده ساله که کویر قم را تشنه‌تر از همیشه کرده است، موجب شده روستاییان در بخش‌های مختلف مشکلات بسیاری در استفاده از منابع آبی داشته باشند. در این میان مشترکان فصلی که در روستاهای توریستی و خوش آب و هوا تعدادشان هم کم نیست بیش از همه امکان برنامه‌ریزی درست را از مسئولان گرفته‌اند. تمام این مشکلات به جای خود؛ اگر قانون‌مندی در استفاده از آب وجود داشته باشد، می‌توان به بخشی از مشکلات کنونی غلبه کرد و شرایط بهتری را رقم زد.
.......................
زینب آخوندی



جعبه‌ابزار