روستای نران شهرستان سنندج


روستاي نران/ سنندج / کردستان
روستای نران ازتوابع شهرستان سنندج در استان کردستان است که در۲۵ کیلومتری جنوب شرقی سنندج و در جاده سنندج کامیاران واقع است وجمعیت آن حدود۱۰۰۰ نفر و۲۰۰ خانواراست این روستا مرکز دهستان نران است


معرفی روستا[ویرایش]

روستای نران ازتوابع شهرستان سنندج در استان کردستان است که در۲۵ کیلومتری جنوب شرقی سنندج و در جاده سنندج کامیاران واقع است وجمعیت آن حدود۱۰۰۰ نفر و۲۰۰ خانواراست این روستا مرکز دهستان نران است و طبیعت منحصر به فرد آن معرف خاص و عام است روستاهای اطراف آن سمان، قصریان، هوانله ،دره باغ یا شهرک وحدت و اشکفتان و میاوران هستند درفصل بهار این روستا واقعا دیدنی است بیشتر اهالی این روستا باغدار ودامدار هستند و زنها فرش می بافند محصول اصلی باغداری بیشتر گردو، زرد آلو وسیب می باشد.
خانه های ساخته شده در روستا تیپ پلکانی دارد و چون جایی برای خانه سازی نمانده است همه خانه ها روی هم انباشته اند به این معنی که شاید بام خانه ی فردی حیاط خانه ی پشت سری او باشد.

وجه تسمیه[ویرایش]

درمورد وجه تسمیه روستا چند نظر وجود دارد بعضی ها می گویند که پیشینه این روستا به قبل از اسلام بازمیگردد و"نر" به معنی بزرگ است که یک کلمه اوستایی است ودر قدیم کسانی اینجا ساکن بوده اند که از لحاظی دارای برجستگیهایی بوده اند و"ان"پسوند مکان است
عده ای هم بر ای اعتقادند که "نهران" نام اصلی روستا در قدیم بوده است که به معنی دو نهر یا دو جوی آب بزرگ می باشد وچون آب زیادی داشته است به این اسم معروف شده است و"ان"در عربی بر دوچیز دلالت دارد ودلیل آن این است که چشمه ای به نام "سراب" که در پایین کوه سلطان سراج الدین قرار دارد به دو شاخه تقسیم شده است وروستا را در بر گرفته اند.
عده ای هم می گویند که در قدیم مردمان کردی با لهجه اورامی در این منطقه ساکن بوده اند اینان هم اسامی چشمه ها و مزارع و دشتها را دلیل خود می دانند که بر این چشمه ها و مزارع وکوهها نهاده اند مثل "زه رده ول" که معنای اورامی "ول" به معنای گل می باشد ویا "دووالی" که به معنای دو خواهر است ("والی"در اورامی به معنی خواهر است).

آب و هوا[ویرایش]

آب و هوای آن سرد و کوهستانی است و کوههای شیب داری روستا را محاصره کرده است ازجمله کوههای آن("ساولی- کوچک که شکان - بان زه رد - که لی - هازاوی - سه رده - ته ونه قوتی و چله خانه - و...")می باشد.
واز جمله اسم های چشمه های جاری روستا می توان به "سه راو - مشته وا - کانی دریک - چاوکه - کانی رون - کانی ساولی - و ... " اشاره کرد.
آنچه که قابل تامل است این روستا تاریخ دیرینه ای دارد مثلا بالاتر ازروستا کوهی هست که ترجمه تحت الفظی آن می شود "قلعه"ویا "راه کافر" وقبرستانهای متعددی که در زمینهای روستا پیداشده است که خود گواهی است بر پیشینه تاریخی آن.
سنجرخان از اهالی همین روستا است که درجریان حمله روسها فداکاریهای زیادی از خود نشان داد که هم اینک در قبرستان همین روستا مدفون است سنجرخان از سرداران کرد است که سپاه روس را در دوران قاجاریه و همزمان با مبارزات میرزا کوچک خان جنگلی از مناطق کردستان به کمک نیروهای مردمی بیرون راند.
کوه سلطان سراج الدین که هر ساله گردشگران وتوریستهای زیادی را از اقصی نقاط دنیا به خود جذب می کند نیز در همین روستا واقع است و در پایین کوه چشمه زیبایی وجود دارد که خیلی زیباست و آب زیادی هم دارد بهترین راه صعود به قله از میان همین روستا می گذرد.

امکانات[ویرایش]

دهیاری- خانه بهداشت ودرمانگاه- پست و مخابرات - مدرسه ابتدایی راهنمایی دبیرستان- شرکت تعاونی - جاده نیمه آسفالته - نانوایی- کتابخانه و ...

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای نران







جعبه‌ابزار