روستای هاشم آباد شهرستان گرگان
دفن زباله به جای برداشت شن، مشکل اهالی روستای هاشم آباد گلستان
گرگان - ایرنا - اهالی روستای هاشم آباد واقع در غرب
گرگان با اعتراض نسبت به آنچه که برداشت بی ضابطه از معادن گراویل و شن و ماسه در جوار این روستا عنوان می کنند، خواستار احیای این زمین ها پس از برداشت ذخایر آن هستند.
اهالی این روستا به ایرنا می گویند: برخی از زمین های این منطقه که دارای معادن گراویل و شن و ماسه است، مورد بهره برداری قرار گرفته اما برای احیا و تبدیل آن به زمین های کشاورزی اقدامی صورت نگرفته است.
یکی از اهالی روستا اظهار کرد: چندی پیش در حوالی این روستا اقدام به بهره برداری از یک معدن کردند اما به جای آن که با خاک مناسب برای کشاورزی پُر شود، تبدیل به محل دپوی زباله شده است.
وی که خود را رضا محمدی معرفی کرد، گفت: این مساله باعث شده تا بوی بد زباله ها فضای منطقه را آلوده کند که این مساله در گرمای هوا نفس کشیدن و تردد را در منطقه سخت می کند.
یکی دیگر از اهالی روستا نیز گفت: بوی بد این فضا باعث شده تا در گرمای هوا رنج مزاحمت حشرات و حیوانات موذی نیز به مشکلات ما اضافه شود.
«مریم حسینی» مدعی شد: کسانی از این ذخایر بهره برداری کرده اند تنها به فکر جیب خود هستند و اقدامات بعدی در این خصوص انجام نداده اند تا منطقه برای زمین های کشاورزی احیا شود.
وی تصریح کرد: آتش زدن زباله ها در محدوده هاشم آباد علاوه بر بلند شدن شعله های آتش و سیاه شدن آسمان که آلاینده های زیست محیطی را به همراه دارد، برای ما خطرناک است.
یکی دیگر از ساکنان هاشم آباد گفت: آتش زدن این زباله ها برای خاک منطقه نیز مضر است و کشاورزی مردم را با مشکل و خطر مواجه می کند.
خبرنگار ایرنا در این رابطه نظر مسوولان ذیربط را جویا شد که معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان گلستان گفت: این موضوع به اصلاح خاک در زمین های کشاورزی باز می گردد که بر اساس آن بهره بردار موظف به پر کردن محل استخراج با خاک های مرغوب و تبدیل آن به زمین کشاورزی است.
سیدمجتبی حسینی افزود: بهره برداران از این معادن از اداره امور اراضی مجوزهای بهره برداری دریافت می کنند تا تحت تبدیل به اراضی کشاورزی، به بهره برداری و اهداف خود برسند.
وی اظهار کرد: حداکثر عمقی که برای بهره برداری از این معادن صادر می شود، سه متر در پنج هکتار است تا اصلاح خاک به خوبی صورت گیرد.
وی ادامه داد: در واقع امور اراضی با توجه به دادن مجوز بهره برداری برای تبدیل به زمین کشاورزی متولی امورات است اما بدون شک آتش زدن زباله ها در آن مکان آسیب هایی را به بخش های مختلف وارد می کند که در این زمینه پیگیری های لازم را انجام خواهیم داد تا مساله زیست محیطی آن رعایت شود.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان نیز به ایرنا گفت: تاکنون چندین پرونده برداشت غیرمجاز به دادگاه ارسال شده تا برای متهمان رای صادر شود.
حسینقلی قوانلو افزود: ما به بهره برداران این نوع معادن مجوز برداشت تا عمق چهار متر را می دهیم که پس از بهره برداری باید با خاک مناسب به منظور بهره برداری کشاورزی این معادن زمینی پر شود.
وی تصریح کرد: با بهره برداران غیراصولی و کسانی که به تعهدات خود عمل نمی کنند برخورد قانونی می کنیم و نمی گذاریم کسی از قانون تخطی کند و مورد روستای هاشم آباد نیز باید گفت که موضوع پیگیری و با متخلفان برابر قانون برخورد می شود.
وی یادآور شد: بهره برداران تعهد می دهند که پس از بهره برداری میزان عمق کار را با خاک کشاورزی مرغوب پُر کنند تا در آینده نیز بتوان از آن بهره برداری کرد.
مدیر امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان نیز در این باره به ایرنا گفت: براساس درخواست شهرداری گرگان برای استفاده از زمینی که محل دپوی مصالح و نخاله های ساختمانی باشد، چندین جلسه در دفتر معاونت فنی استانداری گلستان تشکیل شد.
اسدالله محتشمی افزود: در ابتدا با این درخواست ها مخالفت شد و استفاده از این مکان منوط به نظر کارشناسی محیط زیست و آب منطقه ای بوده که تاکنون ما اطلاعی از موافقت این دو ارگان نداریم.
وی افزود: این درخواست شهرداری گرگان برای ۱۵ هکتار اراضی در اعماق بسیار زیاد بود و با مخالفت ما صورت گرفت چرا که معتقدیم زمین مورد نظر شهرداری باعث خواهد شد زمین های این منطقه از مرغوب بودن خارج شود.
وی اظهار کرد: ما در سطح استان برداشت های مجاز داریم که مشکلی وجود ندارد، اما بعضا برداشت های غیرمجاز نیز صورت می گیرد که بلافاصله با آنان برخورد قاطع و قانونی می شود.
محتشمی ادامه داد: براساس نظر کارشناسان، این زمین به شهرداری تحویل داده شده تا در آنجا نخاله های ساختمانی را دپو و در یک متر پایانی برای به سطح رساندن از خاک نباتی استفاده کند تا بتوان آن زمین را برای استفاده کشاورزی در نظر گرفت.
وی یادآور شد: ریختن نخاله های ساختمانی در شرایط کنونی نشان می دهد که از نظر محیط زیست و آب منطقه ای موافقت شده اما براساس قراردادهای ما تخلیه زباله در آن مکان مجاز نیست.
محتشمی گفت: قرار بود این زمین اگر توسط شهرداری یا هر فرد دیگری بهره برداری می شود، توسط همان بخش و واحد با نخاله های ساختمانی تا ارتفاع مشخص از عمق پُر و در بالای آن خاک نباتی ریخته شود نه این که بخواهند زباله دپو کرده و آن را به آتش بکشند. وی تاکید کرد: دپوی زباله در این محل خلاف صورتجلسه امضا شده در دفتر فنی استانداری است و از این رو این مساله را پیگیری کرده و با متخلفان برخورد قاطع قانونی خواهیم کرد.
مدیرکل دفتر فنی استانداری گلستان نیز گفت: براساس قانون بهره برداران از معادن شن و ماسه باید بعد از استفاده و بهره برداری آن مکان را ساماندهی کنند اما شاید در این خصوص افرادی به صورت غیرمجاز اقدام به بهره برداری کرده و بعد آن مکان را احیا نکنند که اگر این موارد وجود داشته باشد با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
رسول حسام در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بعید است در مساله روستای هاشم آباد تشکیلات دولتی اقدام به دپوی زباله کند زیرا آنان به ما درخواست داده اند و ما براساس برخی قوانین مکان هایی را پیشنهاد دادیم و بنا شده که شهرداری پس از بررسی نتیجه را اعلام کند.
وی اظهار کرد: در مکان کنونی که بهره برداری صورت گرفته و به محل دپوی زباله تبدیل شده، ممکن است برخی افراد محلی اقدام به ریختن زباله داشته و سپس آن را آتش بزنند.
وی تصریح کرد: در هر صورت مساله این معدن را زودتر مشخص خواهیم کرد تا بهره بردار اصلی مشخص شود و در صورت اجرا نشدن تعهدات موضوع پیگیری می شود.
حسام در عین حال گفت: برابر آخرین اطلاعات واصله این مکان در اختیار شهرداری قرار گرفته تا نخاله های ساختمانی را آنجا دپو کند و با واحد زیباسازی شهرداری نیز هماهنگی شده تا نسبت به رفع مشکل زباله ها نیز اقدام نماید.
مدیر کل دفتر فنی استانداری گلستان افزود: معاون خدمات شهری و فضای سبز شهرداری اعلام کرد که لودر و بولدزر به این مکان فرستاده شده تا نسبت به انتقال زباله و معدوم کردن آنها از آن مکان اقدام نمایند و در آنجا ناظری باشد تا تنها در این مکان نخاله های ساختمانی دپو شود.
وی تاکید کرد: این مکان به صورت غیرقانونی برداشت شده و زباله ها نیز توسط برخی افراد ناشناس به آنجا منتقل شده که دستور پیگیری و برخورد با عامل یا عوامل برداشت غیرقانونی و کسانی که زباله ها را در آنجا دپو کرده و سپس اقدام به آتش زدن کرده اند، صادر شده است.
همچنین معاون خدمات شهری شهردار گرگان گفت: اداره امور اراضی استان مجوز حق برداشت از این زمین را به مالک داده بود اما مالک تخلف کرده و بیش از حد مجاز اقدام به گودبرداری می کند.
محمدرضا اسفندیاری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شهرداری گرگان نیاز به مکانی برای تخلیه نخاله های ساختمانی به غیر از هزارپیچ داشت که پس از درخواست و هماهنگی با امور اراضی، شهرداری اقدام به ریختن خاک های سطح شهر و نخاله های ساختمانی در این مکان کرد.
وی اظهار کرد: همچنین شخص ثالثی با ریختن شاخه های خشک و آتش زدن آنها در این زمین به دنبال تصرف آن بود که با پیگیری های انجام شده فرد متخلف شناسایی و دستگیر شد.
وی اظهار کرد: شهرداری این مکان را پاکسازی کرده و اکنون با نخاله های ساختمانی و خاک های اضافه سطح شهر در حال پر کردن آن و باز گرداندن به حالت اولیه است تا بتوان کشاورزی را از سر گرفت.
اسفندیاری یادآور شد: در صورت مشاهده تخلیه زباله در اراضی هاشم آباد، متخلف یا متخلفین تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند.
باوجود اظهارات بعضا متناقض مسوولان، مشاهدات خبرنگار ایرنا حاکی است محل دپو و آتش زدن زباله ها در نزدیکی روستای هاشم آباد و مجاورت «امامزاده سلیمان» انجام می شود که این منطقه همه روزه میزبان بسیاری از مردم به منظور زیارت است.
روستای هاشم آباد در ۳ کیلومتری شمال غربی گرگان دو هزار و ۴۴۰ نفر جمعیت دارد.