زالیان


روستاي زاليان/ شازند / مرکزی
روستای زالیان با ۴۹ درجه و ۰۴ دقیقه طول شرقی نصف النهار گرینویچ و ۳۳ درجه و ۵۸ دقیقه عرض شمالی خط استوا در ارتفاع ۲۲۳۰ متر از سطح ابهای آزاد جهان قرار دارد...


معرفی روستا به لحاظ موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

روستای زالیان با ۴۹ درجه و ۰۴ دقیقه طول شرقی نصف النهار گرینویچ و ۳۳ درجه و ۵۸ دقیقه عرض شمالی خط استوا در ارتفاع ۲۲۳۰ متر از سطح ابهای آزاد جهان قرار دارد .بر اساس اخرین تقسیمات کشوری سال ۱۳۷۵ این روستا در دهستان زالیان ، بخش مرکزی شهرستان سربند از استان مرکزی قرار دارد . مرکز دهستان زالیان ، روستای ده کایید است . که از روستای زالیان ۴ کیلومتر فاصله دارد .
این روستا در سطح بندی طرح توسعه و عمران ناحیه سربند به همراه روستاهای دوجفت ، ده کایید و پاسگاه ژاندارمری ده کایید در حوزه روستایی ده کایید به مرکزیت ده کایید قرار دارد . این حوزه به نوبه خود در مجموعه ده کایید به مرکزیت ده کایید و منظومه توره به مرکزیت توره واقع شده است . روستای زالیان بر اساس شناسنامه ابادیها دارای وضعیت طبیعی جلگه ای – کوهستانی است . این روستا تا شهر اراک ۶۰کیلومتر فاصله دارد . دسترسی به این استان از طریق راه آسفالت است.

محدوده روستا زمین های روستا[ویرایش]

الف-ازسمت شمال وشمال شرقی و شمال غربی در گرداگرد کوهها از جمله کوه قشلاق مراد کوه هفت دره و کوه چپد قلعه چی ختم میگردد . از جهت غرب و شرق و جنوب نیز محدوده روستا به مرز اراضی کشاورزی این روستا ختم میگردد.
ب- اراضی کشاورزی : مجموعه زمین های دشتی و کوهپا یه روستا زمین های کشاورزی زالیان را با مساحتی تقریبا ۵۰۰ هکتار بر حسب داده های سازمان کشاورزی استان تشکیل میدهند.

بررسی منابع آب روستا[ویرایش]

بررسی منابع تامین اب آشامیدنی و کشاورزی اب این روستا بطور زیر از منابع قنات ، چشمه های کوهستانی ، چاه و موتور آب ، رودخانه و کانال اب تامین میگردد .
الف – رودخانه : ازمیان زمین های کشاورزی و سکونت گاه روستای زالیان رودخانه فصلی بنام رودخانه بالا و شاخه های ان عبور می کند .
از اب این رودخانه ها برای ابیاری زمین های کشاورزی استفاده می شود. همچنین کانال اب موجود در روستا پساب فاضلاب خانه های واقع در شمال جاده را به سمت اراضی کشاورزی جنوب جاده هدایت میکند .
ب- قنات: روستا دارای چند رشته قنات داییم است که در شمال قرار دارد. از آب این قناتها جهت آبیاری اراضی کشاورزی استفاده میگردد .
ج- چشمه ها: در زمین ها و کوهپایه های روستا چند حلقه چشمه کوهستانی وجود دارد . از آب این چشمه ها جهت آشامیدن و ابیاری اراضی کشاورزی استفاده می گردد .
د- چاه وموتور آب: روستا دارای ۱ حلقه چاه و ۱ موتور آب میباشد . ازآب این چاه جهت آشامیدن و ابیاری اراضی کشاورزی استفاده میگردد .
ح- مقدار آب: منابع آب روستا متوسط میباشد و از این بابت مشکل خاصی توسط روستاییان عنوان نگردیده است .
ج-لوله کشی: این روستا فاقد آب لوله کشی تصفیه شده میباشدآب لوله کشی توسط چاه و موتور آب تامین میگردد.
خ- سد یا آب بند: این آب بند در طرح ابخیز داری روی کوههای واقع در شمال روستا احداث شده است .
گ- سیل : طبق گفته اهالی روستا سیلاب در این منطقه جریان نمی یابد. آبخیز داری نیز روی کوه ها بند زده است .

ویژگی جمعیتی روستا[ویرایش]

در سال ۱۳۸۵ بر پاییه اطلاعات و داده های اماری خانه بهداشت جمعیت روستا برابر ۶۲۵ نفر بوده است . طی ۴ دوره سرشماری به دست آمده که قدرمطلق و نرخ رشد جمعیت روستا همواره سیر نزولی داشته است .
الف – بعد خانوار : بعد خانوار در روستای زالیان در سال ۱۳۷۹ برابر ۵.۱۲ نفر میباشد . این بعد در سال ۱۳۴۵ ، ۱۳۵۵ ، ۱۳۶۵ ، ۱۳۷۵ به ترتیب برابر۴.۹۱ ،۵.۴۹ ، ۵.۶۱ و ۵.۰۵ بوده است . بدین ترتیب بعد خانوار در طی دهه های ۶۵-۱۳۴۵ سیر صعودی ودر دهه ۷۵-۱۳۶۵ سیر نزولی داشته است.
ب- جمعیت و سواد آموزی : در سال ۱۳۸۵ تعداد جمعیت ۶ ساله و بیشتر روستا ، ۴۲۱ نفر بوده است . از این تعداد ۲۱۱نفر را مردان و ۲۱۰ نفر را زنان تشکیل میدهند . از کل جمعیت تعداد ۳۷۵ نفر با سواد و بقیه بی سواد هستند .
ج- جمعیت و اشتغال : در سال ۱۳۸۵ تعداد جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر روستای زالیان ، ۳۹۸ نفر بوده است . از این تعداد ۱۷۴ نفر را مردان و ۲۲۴ نفر را زنان تشکیل میدهند . از کل این جمعیت ۱۸۵ نفر شاغل هستند که ۱۶۵ نفر مردان و ۲۰ نفر را زنان تشکیل میدهند .
ج – مهاجرت : کاهش نرخ رشد روستا بیانگر برون کوچی اهالی روستا میباشد . که علل آن نبود امکانات و بهداشت و شغل برای جوانان و ... است .

اقتصاد روستا[ویرایش]

الف- بر پایه آمار سازمان کشاورزی استان مرکزی در سال ۱۳۸۵ در روستای زالیان ۴۹۱.۵ هکتار زمین زیر کشت محصولات و صیفی کاری شامل ۵۱.۵ هکتار کشت آبی و ۲۰۰ هکتار کشت دیم وجود داشته است . میزان زمین آیش ( آبی و دیم ) ۲۴۰ هکتار بوده است .
ب- باغداری : در سال ۱۳۸۵ در روستای زالیان مقدار ۵ هکتار باغات انگور گزارش شده است . از دیگر محصولات روستا میتوان به گردو ، بادام ، آلو ، سیب، زردآلو و ... اشاره کرد .
محصولات زراعی روستای زالیان : گندم آبی ، گندم دیم ، جو آبی و دیم، یونجه، شبدر ، انواع لوبیا، نخود آبی و دیم ، عدس آبی ، هویج ، خیار ، سیب زمینی و ...
ج- ماشین آلات و ادوات کشاورزی : طبق گفته اهالی ۸ دستگاه ماشین آلات کشاورزی و ۳ دستگاه ادوات کشاورزی گزارش شده است .
د- دامداری : در سال ۱۳۸۵ بنا بر گزارش جهاد سازندگی استان مرکزی تعداد ۸۰۰ راس گوسفند و بره ، ۵۰ راس بزو بزغاله ، ۳۴۷ راس گاو و گوساله ، و ۱۱۳ قطعه ماکیان بومی در روستای زالیان وجود داشته است . به گفته اهالی ، کشتکاری و دامداری در این روستا متعادل است و هر خانوار به طور متوسط یک جفت زمین و ۱۵ راس گوسفند دارد . گوسفندها روز چر هستند و شبها به روستا برمیگردند .
ح- کارگری : در روستای زالیان تعداد ۲۰ خانوار خوش نشین وجود دارند که به کارگری ساختمان و بنایی در بیرون روستا مشغول هستند . بیشتر افراد در شهر تهران اشتغال به کار دارند .
خ- صنعت : در روستا هیچگونه صنعتی وجود ندارد .

تاریخچه و علل پیدایش روستا[ویرایش]

طبق گفته اهالی: این روستا ۳۰۰-۳۵۰ سال قدمت دارد و این تاریخ روی سنگ قبرها نیز حک شده است . نام روستای زالیان از نام زال گرفته شده است که به اعتقاد ساکنان روستا نام فردی بوده که در گذشته در این روستا زندگی میکرده است .
همچنین میگویند که روستا نام خود را از گردنه معروف و برف گیر زالیان گرفته است . نام قسمتی از روستا که در جنوب محور اراکبروجرد قرار دارد به قلاع چراغ علی معروف میباشد . وضعیت زمین های روستا از لحاظ کشاورزی و آب آشامیدنی و موقعیت آن از لحاظ امنیتی و مالکان ان از بابت ان که اذیت کننده نبودند شرایط مناسبی را بوجود اورده بود تا کشاورزان برای کار به این زمین ها بیایند و همانجا نیز ماندگار شوند .

شناخت و تعین نحوه کاربری فضاهای موجود[ویرایش]

محدوده ظاهری سکونت گاه روستایی زالیان که بین اراضی کشاورزی و باغات ودر دو طرف جاده ترانزیت قرار گرفته است ۱۴۴۵۸۲ متر مربع میباشد .
کاربری مسکونی : سطح زیر پوشش تمامی خانه های مسکونی در روستای زالیان برابر ۳۹۲۴۳ متر مربع است .
کاربری آموزشی : روستا دارای ۱ باب دبستان و راهنمایی مختلط است . جمع فضاهای آموزشی در روستا ۶۲۰ مترمربع است .
کاربری بهداشتی : روستا دارای ۱ باب حمام بهداشتی به مساحت ۲۳۰ متر مربع است .
کاربری درمانی : روستا دارای ۱ خانه بهداشت است به مساحت ۱۱۲ متر مربع .
کاربری مذهبی – فرهنگی : روستا دارای ۲ باب مسجد به مساحت ۳۱۱ مترمربع است .
کاربری تجاری : روستا دارای ۶ باب دکان و ۱ شعبه نفت به مساحت ۴۵ مترمربع میباشد . جمع مساحت این واحدهای تجاری ۱۸۵ مترمربع است .
کاربری اداری و انتظامی : روستا فاقد این ۲ مورد است .

تاسیسات و تجهیزات سکونتگاهی روستا[ویرایش]

الف - دارای دفتر مخابرات است که مساحت آن ۷۳ مترمربع است . مجموعه مخابرات ، گاراژها ، کاهدانی ها و تنورهای خارج از واحد مسکونی ، تاسیسات و تجهیزات کارگاه روستا را با ۹۸۵ مترمربع مساحت و با سرانه ۱.۱۳ مترمربع تشکیل میدهند .
ب- کارگاه صنایع : فاقد کارگاه صنایع است .
ج- دامداری : فاقد واحد دامداری است.
د- فضاهای سبزعمومی : دارای فضای سبزعمومی نمیباشد .
کاربری ورزشی : در حال حاضر هیچگونه زمین ورزشی وجود ندارد .
ع- قبرستان : روستا دارای ۲ قبرستان به مساحت ۲۴۵۰۸ مترمربع و در محدوده روستا واقع شده است .
غ- رودخانه : مساحتی معادل ۲۱۴۱ مترمربع از روستا با سرانه ۲.۵۳ مترمربع به رودخانه ای که از میان اراضی روستا عبور میکند اختصاص دارد .

مالکیت زمین[ویرایش]

وضعیت مالکیت در روستای زالیان به شرح زیر است :
مالکیت خصوصی : عرصه و اعیان خانه های مسکونی روستای زالیان در مالکیت خصوصی ساکنان آن است . حتی خانه های مخروبه نیز دارای مالکیت خصوصی و مشخص میباشند .
مالکیت دولتی : زمین های مدرسه و مخابرات و خانه بهداشت دولتی بوده و در مالکیت دولت بوده است .
مالکیت عمومی : حمام و مساجد و شعبه نفت جزء مالکیت عمومی روستا محسوب میشوند .
مالکیت مشاع : کلیه اراضی کشاورزی به صورت مشاع است .
مالکیت وقفی : زمین مدرسه و زمین حسینیه وقف است .
منابع طبیعی : کوه های اطراف روستا جزء منابع طبیعی بوده و هر گونه بهره برداری از انها باید با مجوز سازمان منابع طبیعی صورت پذیرد .

طبقه بندی راه ها[ویرایش]

راه ها و گذرها همگی خاکی هستند و معابر دارای جدول بندی هستند .

تاسیسات زیر بنایی[ویرایش]
و سیستم فاضلاب و دفع آب های سطحی
بر اساس شناسنامه آبادیها این روستا دارای برق بوده از سال ۱۳۷۳ ولی آب آنها تصفیه نشده است . و همچنین فاقد لوله کشی گاز میباشد. سیستم فاضلابها و دفع ابهای سطحی روستا به این شرح میباشد :
آبهای سطحی و فاضلاب روستا توسط آبروها و کانالهای موجود در سطح کوچه ها و گذرها به سه کانال اصلی روستا ریخته و وارد کانال آب موجود در قسمت جنوبی روستا میگردد و از طریق این کانال آب به سمت اراضی کشاورزی واقع در جنوب جاده هدایت میشود . چون این کانال به صورت روباز میباشد در اطراف آن محیطی غیربهداشتی و نامطلوب بوجود آمده است و این امر خود باعث شیوع بیماری بین ساکنان روستا میشود . بخشی از آبهای سطحی وارد رودخانه فصلی شده و به سمت پایین جاده هدایت میشود .

مصالح ساختمانی[ویرایش]

از مصالح بوم آور و خشت و آجر و ملات گل برای دیوارها سازه چوبی برای سقف و ستون و گاه نیز برای پلکان و کاه گل برای نما و عایق بدنه بنا شده اند. در ساختمان های نو ساز از مصالح جدید مانند آهن و سیمان و قیرگونی نیز استفاده میشود.

جهات توسعه روستا[ویرایش]

روستا در حال حاضر در جهت شمال و شرق در حال گسترش است و اغلب واحدهای نو ساز روستا در این جهت شکل گرفته اند . در شمال زمین های کشاورزی قرار دارند و در شرق به جاده ترانزیت منتهی میگردد .

منبع[ویرایش]

پایگاه خبری روستانیوز







جعبه‌ابزار