زروان


روستاي زروان/ لار / فارس
زروان روستایی از توابع بخش صحرای باغ شهرستان لار در جنوب استان فارس در ایران واقع شده‌است. این روستا با اسمی تاریخی در ۹ کیلومتری دهستان هرمود، ودر دامنهٔ کوه شمال صحرای باغ که به «کوه ملک تیر» معروف است واقع می‌باشد.


زروان روستایی در دل خاک[ویرایش]

زروان روستایی از توابع بخش صحرای باغ شهرستان لار در جنوب استان فارس در ایران واقع شده‌است. این روستا با اسمی تاریخی در ۹ کیلومتری دهستان هرمود، ودر دامنهٔ کوه شمال صحرای باغ که به «کوه ملک تیر» معروف است واقع می‌باشد. بخش صحرای باغ که امروزه در تقسیمات کشوری جزو لارستان فارس است، آخرین مرز لارستان و استان فارس به استان هرمزگان است. صحرای باغ از هفت روستا تشکیل شده است که به ترتیب زیر می باشد:
هرمود، زروان، دشتی خلور، دهمیان، باغ، عماد ده
نام‌های قدیمی :زرغان
سال بنیاد : پیش از اسلام

پیشینهٔ تاریخی[ویرایش]

این روستا به دوران پیش از اسلام برمی گردد. روایت است که در دوران بسیار دور گروهی از منطقه «زرغان» یا «زرقان» به صحرای باغ کوچیده اند و در گوشه‌ای از این صحرای پهناور بنام «گود مسجد» سکونت گزیده اند، در ضمن این گروه مهاجر ۳ برادر بنام‌های «حاجی میر» و «کرد میر» و «شهر میر» بودند. از نژاد این ۳ برادر بنیاد روستای زروان نهادند. در ابتدای کار، زروان بالای روستای دشتی بنا نهادند، بعد از صدها سال زروان فعلی بنیان گزاری کردند، و طایفه زروانی‌ها که نیمی از جمعیت روستای زوران تشکیل می‌دهند از تبار حاجی میر هستند. همچنین آب انبار (یا در گویش محلی: برکه) بزرگی نیز وجود دارد که بنام «برکه حاجی میر» معروف است که در کتیبهٔ سردر آن حدود ۶۰۰ سال پیش نشان می‌دهد. گروه زیادی از زروانی‌ها که درزمانهای دور به کشورهای عربی حاشیهٔ خلیج فارس مهاجرت کرده‌اند در این کشورها به قبیلهٔ «زرعونی» یا «الزرعونی» معروف هستند که حالا تابعیت آن کشورها دارند، اما گروه دوم که در حدود ۳۰ تا ۴۰ پیش به این کشورها رفته‌اند تابعیت ایران دارند.

محدودهٔ زروان[ویرایش]

محدودهٔ زروان از شمال: «کوه زروان وگراش»، از جنوب «پل پاسخند»، از مغرب «برکه گِرد»، و از سمت مشرق به دامنهٔ تاخِر گاه بست محدود می‌گردد.

جمعیت[ویرایش]

جمعیت این روستا بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، ۱۰۶۳ نفر بوده‌است، که تماماً از اهل سنت از شاخه شافعی هستند یعنی از پیروان امام محمد ادریس شافعی هستند. این روستا دارای دبستان، مدرسه راهنمائی، دبیرستان دخترانه، دبیرستان پسرانه، برق، آب لوله کشی، مسجد، خانه بهداشت و مرکز بهداشتی می‌باشد.

آب وهوا و موقعیت جغرافیایی زروان[ویرایش]

روستای زروان در صحرای باغ در دامنه کوه شمال که معروف است به «کوه ملک تیر» واقع شده‌است. در زمستان هوایش بسیار سرد وسرمایش استخوان سوز است. در بعضی اوقات در زمستان درجه سرما به ۵ تا ۱۰ درجه سانتی گراد زیر صفر می‌رسد. در تابستان هوای گرم و خشک دارد، دما از ۴۸ درجه تا ۵۰ درجه سانتی گراد نیز تجاوز می‌کند. دور تا دور روستای زروان از درخت نخل خرما و درخت گز پوشیده ‌است. فاصله زروان تا شهر لار ۵۰ کیلومتر است از راه ماشین، اما از راه کوه «پیاده» در حدود ۱۵ کیلومتر بیشتر نیست تا شهر گراش، که در شمال زروان واقع شده‌است، و فقط بین زروان و گراش کوه ملک تیر قرار دارد. در جنوب روستا کوه بلندی وجود دارد که بنام «کوه هرمود» معروف است، ارتفاعش از سطح دریا ۲۰۱۶ متر است، و دارای درخت‌های تنومند مانند: کنار، کرت، سمر، کوهنگ، سلم و گیاهای دارویی است.

حدود زمین و آب زروان[ویرایش]

روستای زروان منابع آب زیر زمینی بسیاری دارد، آب زیرزمینی زروان شیرین و آشامیدنی است. آب سفره های زیر زمینی مناطقی که آب شیرین دارند در عمق محدود شیرین است. زمانی که ته زنی شد و پایین رفت، شور می‌شود. دو طرف روستا کوههای بلند احاطه کرده‌است. کلاً حدود روستای زروان ۱۰ کیلومتر در ۸ کیلومتر مربع می‌رسد. درزمان قدیم زروان دارای دو چشمه بزرگ بوده بنام‌های «تنب فاریاب» و «چاهستان» در کنار این چشمه‌ها زرنشتیان سکونت داشته بودند، در حال حاضر این چشمه‌ها خشک شده‌است فقط آثار آنها باقی مانده‌است.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای زروان







جعبه‌ابزار