زنان روستایی و عشایر در فرآیند توسعه و تولید


نازی پنهان در پستوی کار و نیاز
ایلام-ایرنا- پیش از تابش آفتاب در حالی که آخرین ستاره های صبحگاهی سو سو می کشند، زنان عشایر و روستا قبل از همه از خواب بیدار شده و در تکاپو و تقلا برای آغاز یک روز جدید با یک عالمه کار و تلاش اند، آنان نه نگران سوختگی پوست خود در مقابل آفتاب اند و نه گله مند از کار زیاد.

این تلاشگران، بی نام و نشان عرصه تولید، فعال و سخت کوش دوشادوش همسران خویش و در بسیاری مواقع فعال تر و پیشگام تر از آنان در تکاپو و جنب و جوش اند.
زنان فعال عشایر همه روزه پا به پای مردان و حتی فراتر از آنان در عرصه های مختلف زندگی شبانه روز در حال جنب و جوش و فعالیت هستند تا علاوه بر رفت و روب و انجام کارهای روزمره زندگی با تولید انواع محصولات شیری نقش موثری در افزایش درآمد اقتصادی خانوار خود داشته باشند.
برخی از آنان در حالی که نوزادی را با پارچه ای به دوش می بندند، علاوه بر بچه داری در دیگر امورات خانه داری و حتی در زمان جمع آوری محصول کشاورزی و درو در گرمای طاقت فرسا زیر تابش مستقیم نور آفتاب به کار و تلاش اشتغال دارند.
این زنان خستگی ناپذیر، ناز را در پستوی نیاز گم کرده و با تلاش و فعالیت دو چندان در بیشتر ساعت های روز سرگرم کار هستند تا باری از دوش همسر خود بردارند و زندگی شان بر مدار تولید به حرکت درآید.
یکی از آنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در روستا زن و مرد هر دو باید پا به پای هم کار و تلاش کنند تا بتوانند زندگی سخت و پر مشغله خویش را جمع و جور کنند.
ˈمریم صبوریˈ اظهار کرد: زنان روستایی و عشایر با از خودگذشتگی به دور از هرگونه خواسته شخصی باید تنها در خدمت خانواده باشند و از همه لذت ها و خواسته های شخصی خود بگذرند.
وی ادامه داد: این قشر از جامعه، افزون بر انجام کارهای خانه داری به تولید محصولات دامی، پرورش گاو و گوسفند و مرغ، تولید انواع حصیر، جاجیم، سیاه چادر، گلیم و فرش نیز می پردازند.
وی افزود: فرقی نمی کند که یک زن ۶۰ ساله باشی یا دختر بچه ۱۳ ساله، وقتی در روستا زندگی می کنی باید هم پای مردان و در بسیاری موارد حتی پیشاپیش و جلوتر از آنان به کار و تلاش مشغول شوی.
یکی دیگر از زنان روستایی گفت: همه زنان روستا کارهای خانه داری، بچه داری و انجام وظایف دیگر را علاوه بر فعالیت هایی همچون وجین، درو، جمع آوری بافه های گندم و جو، کشت انواع محصولات جالیزی و... در فصل بهار و تابستان انجام می دهند.
ˈزینب کرمیˈ اظهار کرد: جمع آوری هیزم، پخت نان، تهیه آب آشامیدنی در برخی مناطق عشایرنشین و سخت گذر از دیگر وظایف زنان عشایر و روستاست.
وی ادامه داد: اکنون بسیاری از زنان حتی به فعالیت هایی نظیر باغ داری و آبیاری مشغول هستند و کارهای سخت و طاقت فرسا نیز انجام می دهند.
وی اضافه کرد: در روستا که باشی آن قدر در مشغله زندگی گم می شوی که نمی توانی ساعاتی به فکر روی و همچون زنان شهری نگران آفتاب سوختگی پوستت باشی!
این زن روستایی ایلام ادامه داد: زنان روستایی و عشایر خستگی نمی شناسند؛ آنان تا دیر وقت در تکاپو و کوشش اند و به فعالیت های روز مره زندگی می پردازند.
وی گفت: خانه داری، تربیت فرزندان، تهیه و پخت غذا و نان؛ تهیه آب، تامین خوراک احشام، دوشیدن شیر گاو و گوسفندان، تهیه ماست، دوغ، پنیر، کره و... بافت حصیر، چیت، گلیم و فرش، وجین، درو، جمع آوری خوشه های گندم و... از جمله کارهای هر روز زن عشایر و روستایی است.
سرپرست امور عشایری ایلام نیز می گوید: مهمترین ویژگی جامعه عشایر تنیده شدن اقتصاد خانوار عشایر با زندگی آنان است.
ˈعلی سلیمیˈ روز شنبه در گفت و گو با خبرنگاز ایرنا اظهار کرد: در یک خانوار روستایی یا عشایری مردان در کار حفظ و حراست و نگهداری دام، انجام امورات بسیار سخت تلاش می کنند و زنان همپای آنان در امر تولید محصولات کشاورزی و مواد شیری فعالانه و پر تلاش عمل می کنند.
وی ادامه داد: زنان نقش مهمی به ویژه در فرآوری محصولات شیری نظیر تولید پنیر، ماست، دوغ، کشک، شیراز، روغن حیوانی، کره و... دارند.
وی اضافه کرد: تولید انواع صنایع دستی از دیگر فعالیت های زنان عشایر و روستایی ایلام است که افزون بر رفع نیازهای خانوار نقش مهمی در بهبود اقتصاد خانواده و خودکفایی آنان دارد.
سلیمی افزود: زنان روستایی و عشایر در فرآیند توسعه و تولید نقش مهمی به عهده دارند و بیکاری به آن مفهوم در جامعه عشایری و روستایی معنا ندارد زیرا همه اعضا خانواده به نوعی مشغول کار و تلاش هستند.
به گزارش ایرنا، ۶۰ هزار نفر از جمعیت ۵۸۵ هزار نفری استان ایلام در قالب ۹ هزار و ۷۴۰ خانوار به ضورت عشایری گذران زندگی می کنند.
عشایر استان ایلام یک میلیون و ۴۰۰ هزار راس دام دارند که افزون بر تامین نیازهای زندگی خود احتیاج مردم استان به فرآورده های دامی و شیری را تامین می کنند.
خانوارهای عشایری ایلام سالانه هفت هزار و ۹۰۰ تن گوشت قرمز، ۲۵ هزار و ۱۷۸ تن شیر، یک هزار و ۵۷۰ تن پشم، ۴۷۰ تن روغن حیوانی و ۲۷۵ تن کشک تولید و به بازار مصرف عرضه می کنند که ۶۰ درصد این تولیدها به دیگر مناطق کشور ارسال می شود.
ارزش ریالی محصول های دامی عشایر ایلام سالانه دو هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال است که می تواند تحولی بزرگ در وضعیت اقتصادی مردم استان ایجاد کند.
عشایر استان ایلام افزون بر فرآورده های دامی، سالانه ۱۷۰ میلیارد ریال در زمینه صنایع دستی و گردشگری عشایری ثروت تولید می کنند.
عشایر ایلام مشتمل بر ایلات کرد، لر، لک و عرب است.
۸۰ درصد از جمعیت استان ایلام به گویش کردی سخن می گویند.



جعبه‌ابزار