زنجان
استان زنجان یکی از استان های با اهمیت
ایران است که در ناحیه مرکزی شمال غربی ایران واقع شده و از نظر ارتباط به دليل استقرار بر محور ترانزيتى، نقطه ارتباطی مركز با غرب و شمال غربی ايران به شمار می آيد.
جاذبه های جهانگردی استان زنجان درتمام قسمت های آن پراكنده شده و می توان آنها را در شمار جاذبه های طبیعی، تاریخی، اجتماعی و فرهنگی مورد بررسی قرار داد.
در اين ميان شهرستان های
ابهر و
زنجان مشهورترین جاذبه های گردشگری این استان را در خود جای داده اند.
جاذبه های گردشگری[ویرایش]
از نظر جاذبه های گردشگری، وجود بنای عظیم و با شکوه
سلطانیه كه یکی از بزرگ ترين و مشهورترين بناهای اسلامی با عمری ۷۰۰ ساله که جزو آثار ثبت شده ایران بزرگ در فهرست میراث جهانی بشر در
یونسکو است، این استان را در
صنعت توریسم کشور حائز اهمیت بسیار کرده است.
استان زنجان براساس آخرين تقسيمات كشوري داراي ۳
شهرستان ، ۱۳
بخش ، ۸
شهر است؛ که شهرستان هاي اين استان عبارتند از زنجان،
ابهر و
خدابنده . در زنجان
صنایع دستی از رشد و شكوفايي چشمگيري برخوردارند.
نمونه هاي بديع؛ آفريده هاي دستان هنرمندان و متخصصان برجسته زنجاني در زمینه های
چاقوسازی ،
فرش بافی ،
چاروق دوزی و
ملیله کاری امروزه مايه سربلندي و مباهات موزه هاي بزرگ جهان است.
وسعت استان زنجان برابر ۲۲۱۶۴ کیلومتر و جمعیت آن بر اساس آخرین آمارها بیش از نهصد هزار نفر برآورد شده است.
رودهای مهم در این استان
قزلاوزن ،
زنجانرود و
ابهر رود است.
بلندترین نقطه استان در ارتفاعات تخت سلیمان (بیش از ۳۰۰۰ متر) و کمترین در قزلاوزن در گیلوان (نزدیک به ۳۰۰ متر) می باشد.
مهمترین آثار تاریخی و باستانی استان زنجان شامل گنبد باشکوه سلطانیه،
بازار زنجان ،
مجموعه رختشویخانه ،
مسجد جامع زنجان ،
مقبره قیدار نبی در خدابنده،
آرامگاه احمد زهرنوش و
امامزاده زیدالکبیر در ابهر است.
آب و هوای استان[ویرایش]
آب و هوای این استان به طور کلی سردسیری است به طوری که در زمستان بسیار سرد و در تابستان معتدل می باشد. فصول بهار و تابستان بهترین زمان برای گذراندن اوقات فراغت در این استان هستند.
تنوع آب و هوایی این منطقه موجب ایجاد گونه های متفاوتی از زندگی جانوری شده است. وجود گونه های متفاوتی از حیوانات وحشی و پرندگان مهاجر و جانوران آبزی، گردشگران بسیاری را در فصل شکار مجاز به این منطقه جذب می کند.
==!==
جاذبه های گردشگری[ویرایش]
غارهای استان عبارت اند از غار کتله خور و گلجیک و غار خرمنه سر. غار کتله خور که دیدنی ترین و بزرگترین غار منطقه است به نظر آنوبانینی یکی از زیباترین پدیده های طبیعی ایران محسوب می شود که در۸۰ کیلومتری جنوب خدابنده قرار گرفته است.
این غار از سه طبقه تشکیل شده و دارای تونل های فرعی و استلاکتیت ها و استلاکمیت ها و ستون های بسیار در گذرگاه های اصلی است وقندیل های مخروطی آویزان از سقف ها در اثر داشتن ناخالصی ها، رنگ های متنوع به خود گرفته اند و آنها که ترکیبات به همراه نداشته و یا کمتر دارند به صورت بلورهای شیشه ای بسیار شفاف مشاهده می شوند.
از رودهای مهم استان قزل اوزن است که رودی جوشان وخروشان بوده و از کوه های کردستان سرچشمه می گیرد که پس از توقفی در پشت سد منجیل نهایتا وارد دریای خزر می گردد.
از دیگر رودخانه های استان؛ زنجانرود- ابهررود - سجاس رود و خرا رود را می توان نام برد. همچنین چشمه های آب معدنی استان عبارت اند از چشمه آبگرم وننق - چشمه آبگرم ابدال - چشمه آبگرم گرماب و چشمه آبگرم حلب انگوران.
زبان گفتاری اکثریت اهالی استان زنجان ترکی آذربایجانی است. در جهات چهارگانه در شمال استان ترکی مخلوط با گیلکی و در شرق متمایل به فارسی در جنوب غربی کردی و در غرب ترکی آذربایجانی و در جنوب استان نیز با گرایش به فارسی تکلم می کنند.
حمد اله مستوفی در کتاب نزهة القلوب؛ مردم منطقه را در حدود سال ۷۴۰ هجری قمری سنی مذهب ذکر می کند. اما در دوران صفویه با حمایت صفویان از تشیع به تدریج مذهب تشیع در این منطقه رواج یافته است و همکنون بیشتر مردم استان دارای مذهب شیعه هستند.
فهرست شهرستان ها[ویرایش]
ابهر /
ایجرود /
خدابنده /
خرمدره /
زنجان /
طارم /
ماه نشانمنابع[ویرایش]
سایت جامع گردشگری ایران