زنده‌جان


"زنده‌جان" می‌میرد؟
» سرویس: استان ها - خراسان رضوي
کد خبر: ۹۳۱۱۱۳۰۷۲۹۰
دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۴
روستایی که در فاصله اندکی با کاشمر قرار دارد در برزخ کمبود امکانات مانده ‌و اهالی آن از شرایط موجود گلایه دارند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان، در "زنده‌جان" زندگی به سختی جریان دارد. کمبودهایی از جمله برخوردار نبودن ۶۰ خانوار از نعمت گاز، جمعی از اهالی روستا را نسبت به عملکرد اعضای شورا، دهیار و سایر مسئولان مربوطه ناراضی کرده است بویژه آنکه این روستا تنها پنج کیلومتر با شهر فاصله دارد اما همچنان بسیاری از خانواده‌ها از نعمت گاز، برق و آب محرومند.

کوچه‌های «زنده‌جان» به علت وجود چاله‌های بسیار و جمع شدن آب باران در آنها، مشکلات بسیاری برای اهالی ایجاد کرده است. البته خیابان اصلی آن آسفالت شده است.

بعید است که حق اهالی روستایی در نزدیکی شهر، این‌ها باشد. حکایت درد دل‌های اهالی زنده‌جان هم در این‌باره شنیدنی است.

در چند سال اخیر ۶۰ خانوار از ۵۱۸ خانوار روستای زنده‌جان به دلیل نداشتن گاز با سختی‌هایی دسته پنجه نرم می‌کنند.

پای صحبت اهالی آن روستا می‌نشینم. برخی از آنها با لبخند تلخی می‌گویند: «گفتن مشکلاتی که کسی به فکر رفعشان نیست چه فایده‌ای دارد؟»

یکی از جوانان روستا گفت: چندین سال است به خاطر نبود گاز، بسیاری از خانواده‌های این روستا با مشکل روبرو هستند. برای رفع مشکل به دهیاری و شورا رفته‌ام، اما کسی جوابگو نیست.

هادی ساربان که دو سال قبل با هر زحمتی سرپناهی ساخته، آن زمان پولی برای خرید امتیازات نداشته اما هم‌اکنون که برای خرید امتیاز گاز درخواست داده است، گفته‌اند به دلیل خارج از محدوده بودن خانه‌اش، گاز به او تعلق نمی‌گیرد.

وی با بیان اینکه اغلب اعضای شورا به دلیل داشتن شغل دیگر، در روستا کمتر دیده می‌شوند، افزود: ما به این افراد رأی داده‌ایم که برای رفع همین مشکلات کاری کنند، نه اینکه با بی‌تفاوتی در شهر به کارهای خود مشغول باشند. اگر خانه من خارج از محدوده بوده چرا زمانی که آن را می‌ساختم یک نفر از همین افراد حتی برای یک بار نگفت زمین شما خارج از محدوده است تا ۴۰ میلیون تومان هزینه نکنم؟

یکی دیگر از اهالی روستا گفت: یکی از اعضای شورا گفته اگر به غیر از هزینه امتیاز گاز، ۵۰۰ هزار تومان بدهند، خانه‌های آنها گازکشی می‌شود. کارهای افراد در صورتی راه می‌افتد که پول بدهند.

دهیار روستای زنده‌جان که پنج ماهی است پشت میز دهیاری این روستا می‌نشیند در خصوص مشکلات اهالی روستا گفت: طرح هادی روستا از سال ۸۴ تصویب شده و در سال ۹۴ مجدداً بازبینی می‌شود که احتمالاً برخی مناطق خارج از محدوده، به داخل محدوده خواهد آمد.

جمشید محولاتی با بیان اینکه تاکنون ۶۰ درصد طرح هادی روستا اجرایی شده است، در خصوص مشکل عدم گازرسانی به تعدادی از اهالی روستا بیان کرد: این افراد را به فرمانداری و بخشداری فرستادم ولی اعلام کردند خارج از محدوده هستند و امتیاز گاز به آنها تعلق نمی‌گیرد. پیش از این به تمام کسانی که حتی خارج از محدوده بوده‌اند امتیاز آب، برق و گاز تعلق می‌گرفت، اما از آن به بعد، ممنوع شد؛ هرچند اهالی معتقدند به آن‌ها اطلاع‌رسانی لازم نشده تا در این خصوص اقدام کنند.

دهیار این روستا معتقد است: مسئولان قبلی روستا از جمله اعضای شورا و دهیار به مردم جفا کرده‌اند که نگفتند خانه‌هایی که می‌سازند خارج از محدوده است. ما از مسئولان خواسته‌ایم به فکر رفع مشکلات باشند و به حال وضعیت گاز روستا فکری بکنند، ولی اعلام کرده‌اند شما دخالت نکنید.

محولاتی اظهار کرد: در هنگام خرید این زمین‌ها، عده‌ای سر اهالی کلاه گذاشته‌اند. در همین حال یکی از روستاییان برگه خرید زمین را نشان داد که زیر آن جدیداً با خط و خودکار متفاوت یک نفر نوشته بود واگذار کننده هیچ‌گونه تعهدی در خصوص مسکونی بودن زمین یاد شده ندارد.

وی در خصوص زمین‌های خارج از محدوده در روستا توضیح داد: این افراد زمین‌ها را با قیمت پایین خریده‌اند و همان ابتدا هم به آنها گفته شده داخل محدوده نیست، به ویژه آنکه تنها اهرم برای جلوگیری از ساخت و ساز خارج از محدوده در روستا، ندادن آب، برق و گاز است.

محولاتی، نقشه روستا و قسمتی که عده‌ای از اهالی در خارج از محدوده خانه ساخته‌اند را نشان داد و با اشاره به سایر مشکلات اظهار کرد: متأسفانه وضعیت مهاجرت در روستا خوب نیست به طوریکه به دلیل رونق نداشتن کشاورزی سالیانه شاهد مهاجرت ۱۰ خانوار به سایر شهرها هستیم.

وی در خصوص وضعیت امکانات ورزشی روستا ادامه داد: با کمک یکی از خیرین قرار بر ساخت سالن ورزشی بود اما به دلیل بروز برخی اختلافات در زمان انتخابات شورا، کار نیمه تمام رها شد، تنها کاری که توانستیم انجام دهیم این است ‌که مدرسه را باز گذاشته‌ایم تا از حیاط آن برای انجام فعالیت‌های ورزشی والیبال و فوتبال استفاده شود.

محولاتی در خصوص مشکل جابجا نشدن تیرهای برق و جمع‌آوری به موقع زباله‌ها افزود: برای تیرهای برق بودجه‌ای نیست و باید خود اهالی هزینه مورد نیاز را پرداخت کنند. برای جمع‌آوری زباله‌ها نیز مردم باید هزینه مورد نیاز را جهت جمع‌آوری زباله تأمین کنند که در این خصوص به ازای هر نفر در هر خانواده ماهیانه ۵۰۰ تومان باید پرداخت شود.

محولاتی در خصوص مشکل مختلط بودن مدارس افزود: متأسفانه در روستا مدرسه راهنمایی و دبیرستان دایر نیست و دانش‌آموزان مجبورند به روستاهای هم جوار بروند، همچنین تعداد دانش‌آموزان مقطع ابتدایی۱۶۰ نفرند و تعداد دختران دانش‌آموز زیاد است اما با توجه اینکه تعداد پسرها کم است و به حد نصاب نمی‌رسند، بنابراین آموزش و پرورش شیفت جداگانه‌ای اختصاص نمی‌دهد و آن‌ها را ادغام کرده است.

وجود سگ‌های ولگرد، وجود تیرهای برق در وسط کوچه، جمع‌آوری زباله‌ها به صورت نامنظم، عدم نظارت بر ساخت و سازها و عدم عقب‌نشینی در کوچه‌ها، کاهش میزان برداشت آب از چاه، مختلط بودن دانش‌آموزان دختر و پسر در مدارس، رسیدگی نکردن به فضای سبز روستا و گورستان و خشک شدن تعدادی از درختان به دلیل عدم آبیاری، نابسامانی مرکز بهداشت و نبود امکانات کافی و اولیه برای پنج روستا از مشکلاتی بود که مردم روستا با آن روبرو بودند.

اینها بخشی از ده‌ها مشکل اساسی اهالی "روستای زنده‌جان" بود. هرچند پس از انقلاب خدمات گسترده‌ای به روستاها ارائه شده، اما جا دارد پس از گذشت ۳۶ بهار از عمر انقلاب، مسئولان برای برقراری عدالت و برای دستیابی به توسعه پایدار روستاها، جهت حل مشکلات اصلی همه روستاها از جمله زنده‌جان همت کنند تا با حل این مشکلات و فراهم آوردن امکانات، میزان ماندگاری روستائیان در روستاها افزایش یابد و تبعات کمتری ناشی از حضور روستائیان در شهرها و تن دادن آن‌ها به حاشیه‌نشینی و پرداختن به شغل‌های کاذب را شاهد باشیم.

گزارش از جواد افتخاری، خبرنگار ایسنا



جعبه‌ابزار