زیارت ساحلی
سایتها و وبلاگهای روستای زیارت ساحلی
شهرستان دشتی - استان بوشهر
http://ziaratnejirum.blogfa.com/
وضعیت فعلی روستا[ویرایش]
روستای زیارت ساحلی در جنوبی ترین قسمت شهرستان دشتی و هم جوار با روستاهای کبگان و کردوان قرار دارد. روستای ما با جمعیتی بالغ بر هزارو دویست نفر در جمله ی روستاهای مهم و پر جمعیت شهرستان قرار میگیرد.شغل اکثر مردمان روستا کشاورزی و دامداری ورفت و امد به کشورهای حوزه خلیج فارس میباشد که در این چند ساله اخیر با توجه مشکلاتی که این کشورهای سنی نشین برای ایرانیان ایجاد میکنند این امد و رفت ها به حداقل رسیده است.به گونه ای که اکثر اهالی قید کار و فعالیت در این کشورها را زده اند.اما اتفاق دیگری که مردمان روستا را در این یک دهه ی اخیر ازار میداد مهاجرت اهالی به شهر های اطراف میبود که خوشبختانه با توجه به رسیدگی هایی که در این چند سال اخیر از سوی دولت خدمتگذار به روستا شده این پدیده دارد به گونه ای دیگر جلوه میدهد و حتی کسانی که سالها در شهرهای اطراف سکنا گزیده بودند نیز به سوی دیارشان بازگشته اند که این خود نوید پویایی و سرافرازی زیارت عزیزمان را میدهد.
چگونگی شکل گیری نام های روستا[ویرایش]
در مورد شکل گیری نام روستا باید در ابتدا به نام اولیه ان اشاره نمود.نجیرم نام اولیه این روستا میباشد که در زمانهایی دور و در زمانی که بندر سیراف به عنوان قطب تجاری ایران زمین شناخته می شد پس از این بندر دارای اهمیتی بسیار بوده است کلمه نجیرم به گواه اهالی فن و تاریخ شناسان از کلمه نخجیر گاه که در زبان فارسی امروزی به معنای شکار گاه میباشد گرفته شده است.و در روایاتی که از اهالی مناطق بندر سیراف و کنونی طاهری نقل شده است این نام بوسیله تجارهای ثروتمند ان منطقه که در ان زمان جهت تفریح و شکار به مناطق پایین دستی رود مند هجرت می نمودند نام گذاری شده است. روایت است که در ان زمان در این نواحی حیواناتی میزیسته اند که در زمان فعلی از این منطقه به نام منطقه حفاظت شده مند یاد میکنند.پس از ورود دین مبین اسلام به ایران با توجه به اینکه روستای ما هم مرز با خلیج فارس و در نزدیکی خواستگاه دین مبین اسلام قرار داشته است چند تن از نواده گان اعمه (ع) به این روستا که در ان زمانه نیز همچنان رونق خود را حفظ کرده بود مهاجرت می نمایند که از جمله انها می توان به حضرت زین العابدین که روایت است از نواده گان چهارمین امام معصوم ما حضرت سجاد (ع) می باشد و همچنین حضرت اقا میر مهدی (که جا دارد در این نوشته تشکر ویژه ای را از جوانان پاک و متدین روستا و بانیان امر داشته باشیم که در این سالهای اخیر با دیوار کشی و کشت و پرورش گل و گیاهان زینتی زینت بخش این مکان مقدس شده اند نماییم) اشاره نمود. پس از ورود این عزیزان به روستا همه گان ان را به اسم زیارت امامی می شناختد .که در سالهای اخیر کم کم این نام زیبا و مزین جای خود را به نام فعلی که همان زیارت ساحلی میباشد داد. هم اکنون نیز در تقسیمات استانی و کشوری با همان نام زیارت ساحلی شناخته شده است.
اقوام وطوایف حاظر در روستا[ویرایش]
در روستای زیارت ساحلی طوایف گوناگونی حاضر میباشند به طور مثال طایفه نیروها شیخها رکنی زیارتی ها کبگانی ها و......که در این بخش به معرفی چند طایفه روستا میپردازیم .ابتدا به طایفه نیرو می پردازیم . این طایفه به گواه بزرگان انها و انطور که از ایشان نقل شده در ابتدا در منطقه ای به نام گاوبندی یا همان پارسیان امروزی(شهری که در محدوده استان هرمزگان ودر مجاورت استانهای بوشهر و فارس قرار گرفته است)ساکن بوده اند و تیره و تبار انها از فارسها بوده است پس از ان و طی مهاجرتی که به استان بوشهر می نمایند در ابتدا در جوار رود مند (منطقه ای که بزرگان انها از ان به روستای شهنیا ی فعلی یاد میکنند) سپس به روستای زیارت ساحلی کوچ می نمایند و پس از ساکن شدن در روستا اقدام به خرید زمینهای زراعی میکنند و تا به حال نیز در این مکان سکنا گزیده اند.طایفه بعدی طایفه زیارتی ها میباشند انطور که از اهالی روستا نقل این طایفه جزء قدیمی ترین طوایف ساکن در زیارت ساحلی بوده اند و از زمین داران عمده روستا در زمانهای قدیم بوده اند . دیگر طایفه که از شجره ی تقریبی انها اطلاعاتی موجود می باشد طایفه شیخها میباشد انطور که نقل نموده اند انها در ابتدا از نواحی جنوبی کشور عربستان صعودی به کشور ایران مهاجرت می نمایند حتی از بزرگان انها نقل است که عده ای از مردمان این طایفه بزرگ نیز در روستای زیارت واقع در شهرستان دشتستان ساکن شده اند. و بخش دیگری از مردمان این طایفه نیز به روستای زیارت ساحلی مهاجرت می نمایند.دیگر طایفه مورد بحث طایفه سادات یا همان رکنی می باشند که این عزیزان از ناحیه بردخون به روستای زیارت مهاجرت نموده اند و که البته زمان زیادی از ان نمی گذرد و تا به امروز نیز اهالی روستا از برکات حضور ایشان در روستا نهایت استفاده را می برند.اما اخرین طایفه که در این مطلب به انها می پردازیم طایفه کبگانی ها میباشد که انها در زمان شاهنشاه معدوم مسولیت کدخدایی روستا را بر عهده داشته اند.انطور که از نامشان پیداست انها دارای اصلیتی از روستای کبگان بوده اند و پس از مهاجرت به روستای زیارت ساحلی مبادرت به خرید زمینهای اهالی روستا می نمایند و به همین دلیل نیز در زمره زمینداران بزرگ روستا قرار میگرفتند.
معرفی گیاهان و پرنده گان محلی منطقه و روستا[ویرایش]
روستای زیارت ساحلی به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد و با توجه به همجواری با کوه و رودخانه و دریا دارای تنوع گسترده گیاهی وجانوری نیز میباشد که متاسفانه تا چند سال قبل مورد سوء استفاده برخی افراد سود جو که جهت شکار غیر مجاز در اطراف روستا اقدام به ایجاد تله میکردند قرار میگرفت . در روستا و زمین ها وباغ های اطراف ان درختان و گیاهان متنوع دارویی وخوراکی و علوفه جاتی که به مصرف دام و طیور می رسد بصورت خودرو پرورش می یابند.در زیر به ذکرنمونه هایی از این گیاهان و پرنده گان می پردازیم.
گیاهان خوراکی:کاکل-ترشوک-سپنج-جوسال-شیرمیشک-خلیلوک-گمبل-توله-جیکا-تهما-چندروک
گیاهان دارویی:هلپه-گل زرد-سربرنجاشک-بنگو-گل بوتکو-گزریل-اویشن(اوشه)-سرتهل(الوئه ورا)- می یل-صندل یا اسپند(دونشت)
علوفه جات:گل پتری-گوش بره-هله ورد-بای ورد-شودر(شبدر)-دونیر-غسیلوک-زل-چیش بوجیک-بهمن-دارچومثل-سلم-بهن-سوف مار-گتک-ارو(خارشتر)-سلنج
درختان بومی:نخل-کنار-گز-کهور-اشک-خرگ-گنزه-تل پیک-شیل بادم-بادم-انجیر کوهی-تنگز-الوک-سمنگ-خید-کور انکش-گسه-لگجی-
انواع درخت نخل:شکر- گنتار-لشت-خنیزی-اسک کندی-قصب-دیری-شیرینو-شیخالی
پرندگان بومی-محلی:بلبل-بوجیک-پندو-پیلیسوک-کلاغ چیرو-کلاغ سوزک(سوزلشک)-کبوترچاهی-قمری(کوکو-کوری-تتر)-گاچی رورو-چغول-تیهو-کبک-بویوار-باشه-چرخ-بیری-دلاک سلیمون(هدهد)شوپر(خفاش)-تی تونگ(بوتیمار)-کرونگ-دیمیل-جغد.
معرفی باغ ها چم ها و زمین های زراعی اطراف روستای زیارت ساحلی(نجیرم)
همان طور که در پست ها قبلی اشاره شد روستای زیارت ساحلی به دلیل همجواری با رودخانه مند و خلیج همیشه فارس دارای موقعیت خاص جغرافیایی می باشد.که این موضوع وجود باغات و چم های متعدد را در اطراف روستا سبب شده است.در این مطلب سعی کردیم که مروری داشته باشیم به باغات و چم ها و زمین های زراعی موجود در اطراف روستا.باغات و زمینهایی که هر کدام یاداور خاطراتی چه از دوران قدیم و طفولیت و چه از زمان های اخیر ما مردمان زیارت می باشند. باغاتی که هم زمان و با شروع فصل تابستان یا به قولی فصل خرک پزان میزبان اهالی هر طایفه از روستا بودند که جهت برداشت محصول خرمای همان سال به سمت باغات خود سرازیر می شدند. و زمینهای زراعی که یاداور فصل درو و برداشت گندم و جو در واپسین روزهای بهار است.برای معرفی زمین ها چم ها و باغ های روستا ابتدا از جنوبی ترین قسمت رود خانه شروع میکنیم:
اسامی تمام چم ها و هر چه در کنار رود خانه مند واقع است:
بارکبدی ،شالک خواجه ها ، چم مرادی ،چم سید ، چم حیدر ، تاش عمو حسن ،تاش دزو ،پوز ریخ ، خور زیارت ،کمر منگینه ،کمر عبدالله ،کمر ریشه ای ، کمر خرمایی ،چرم شکرو ،خور میش قنبر و چند جای دیگر که هر کدام در نوع خود زیبایی منحصر به فردی داردند .
از باغ های موجود در اطراف روستا می توان به :
باغ الدینو، باغ بونه،کهور زارحسین،کهور شیخها، باغ کاظی ، عاشیر ، عالی حیدری ، شیخا ، کلسو ،عبد شی ، ملایی، باغ علو ، عرو زار ، سید ، آنسفی ، روزی ، دهن چیله ، شکرک ، علو بخشو ، زردو ، تنگو ، بن تل ، بند ای ری بسی ، زالا ، بالی ، چه شیخ ، گیا گشی ،...... اشاره نمود.
از زمینهای معروف اطراف روستا که بیشتر به جهت کشت دیمی گندم و جو مورد استفاده قرار می گیرد نیز می توان به :
آرایی ، ترشی ها ، پشت قندی ، اشکا ، زمسین ، خنجری ، کرک ، جهازی ، مل ، مها بادی ،کاسیر ، چهمل ، دهن دره ، پژدو ، گچی نه ، ته مادو ، خس خاری ، اویلدو اشاره کرد.
در پایان جا دارد تشکر ویژه ای را از دوست و هم ولایتی عزیزمان جناب اقای عالی پور که در تهیه این نام ها و اسامی دست گیر این حقیر بودند داشته باشم.