سازمان میادین میوه و تره بار
سازمان میادین میوه و تره بار و محصولات کشاورزی در یک نگاه
براساس مصوبهء شورای انقلاب اسلامی در بهمن ماه سال ۱۳۵۸ سازمان میادین میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی زیر نظر شهرداری تهران تشکیل شد.
براساس مصوبهء شورای انقلاب اسلامی در بهمن ماه سال ۱۳۵۸ سازمان میادین میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی زیر نظر شهرداری تهران تشکیل شد. هدف از تشکیل این سازمان تهیه و توزیع میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی مورد مصرف مردم و همچنین کوتاه کردن دست واسطه ها از طریق ایجاد ارتباط مستقیم بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان بود. اولین میدان پس از تشکیل این سازمان، میدان جلال آل احمد بود که در همان سال ۱۳۵۸ احداث شد و به بهره برداری رسید. در سال ۱۳۵۹ میدان های صادقیه و آزادی و در سال ۱۳۶۹ میدان های لواسانی و پیروزی راه اندازی شدند، در مهرماه سال ۱۳۶۸ نیز بازار قلعه مرغی و در شهریورماه سال ۱۳۶۹ بازار روز ابوذر افتتاح شد.
استقبال شدید مردم از این میادین و بازارها ضرورت احداث میادین بیش تر را در سطح شهر تهران بیش از پیش نمایان کرد تا آن جا که قرار شد سازمان میادین میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی براساس یک لایحهء قانونی دایر شود و در آن لایحهء نحوهء واگذاری اماکن و میادین و غرفه ها تعیین شود. تصویب این لایحه و تعیین ضوابط انجام کار سبب شد تا تعداد میادین و بازارها که در سال ۱۳۷۰ فقط هفت واحد بود در مدت سه سال (تا پایان سال ۱۳۷۳) به ۴۷ واحد افزایش یابد.
در واقع توسعهء کمی و کیفی بازارهای محلی در راستای سیاست های مبارزه با گرانفروشی در برنامه های شهرداری تهران قرار گرفت، به طوری که هم اکنون ۱۲ میدان و ۸۶ بازار تحت پوشش آن ها (در مجموع ۹۸ واحد به جز میدان مرکزی) فعال هستند.
وظایف و اهداف سازمان میادین میوه و تره بار[ویرایش]
براساس مادهء «۲» اساسنامهء سازمان میادین میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی، هدف از تشکیل این سازمان، ایجاد تسهیلات لازم در امر تهیه و توزیع میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی است. این تسهیلات در جهت حمایت از تولیدکنندگان (با اولویت تعاونی های کشاورزی) صورت می گیرد تا بتواند مسیر حرکت محصولات را از تولید به مصرف با اصول صحیح هدایت کند. برای نیل به اهداف فوق، در اساسنامه وظایفی به شرح زیر برای این سازمان در نظر گرفته شده است:
الف) احداث میدان مرکزی میوه و تره بار به منظور تامین تسهیلات لازم جهت معاملات میوه و تره بار و تغذیهء بازارهای میوه و تره بار;
ب) ایجاد سردخانه ها و انبارهای مورد نیاز در مجاورت میدان;
پ) ایجاد و توسعهء بازارهای روز میوه و تره بار، ایجاد بازارهای فروش موقتی و جایگاه های موقت و نیز گسترش میدان مرکزی و بازارهای میوه و تره بار;
ت) مطالعه و بررسی در مورد ایجاد صنایع و تاسیسات جنبی میدان مرکزی مانند کارخانجات تولید جعبه و بسته بندی و ...;
ث) جلب نظر واحدهای دولتی، بخش خصوصی و بانک ها و همچنین همکاری با تعاونی های مربوطه در امر تهیه و توزیع محصولات;
ج) حفظ، نگهداری و تعمیر ساختمان ها، تاسیسات و تجهیزات میدان براساس آیین نامهء مالی سازمان;
چ) تعیین سیاست های کلی و تنظیم برنامه ها از طریق اخذ آمار و اطلاعات مربوط به ورود و خروج محصولات;
ح) توجه به میزان عرضهء محصولات و نرخ گذاری آن ها از طریق کمیتهء نرخ گذاری
ارکان سازمان[ویرایش]
سازمان میادین میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی براساس مصوبه شورای انقلاب در بهمن ماه ۱۳۵۸ زیر نظر شهرداری تهران تشکیل شد، اما اساسنامه سازمان در سال ۱۳۷۰ به تصویب وزارت کشور رسید. براساس ماده «۳» این اساسنامه، سازمان میادین میوه تره بار و فرآورده های کشاورزی، سازمانی وابسته به شهرداری تهران است، اما شخصیت حقوقی مستقل و استقلال مالی و اداری دارد و براساس اصول بازرگانی اداره می شود.
ارکان سازمان براساس ماده «۹»اساسنامه عبارت است از:
۱) شورای سازمان
شورای سازمان مرکب از پنج عضو به شرح ذیل است:
▪ شهردار تهران به عنوان ریاست شورا
▪ معاون خدمات شهری شهرداری تهران
▪ سه نفر کارشناس به پیشنهاد شهردار تهران و تایید وزارت کشور
۲) هیات مدیره
هیات مدیره سازمان دارای سه عضو اصلی است:
▪ معاون خدمات شهری شهرداری تهران که سمت ریاست هیات مدیره را خواهد داشت
▪ دو نفر از بین کسانی که تحصیلات عالیه و تجربیات علمی مورد نیاز سازمان را دارا باشند. (با پیشنهاد شهردار تهران و تصویب شورای سازمان)
۳) مدیرعامل
مدیرعامل بالاترین مقام اداری و اجرایی سازمان است که برکلیه واحدهای تابعه سازمان سرپرستی و نظارت دارد و مسوول حسن اجرای امور و منافع سرمایه و اموال سازمان و اجرای مفاد اساسنامه و مصوبات شورای سازمان و هیات مدیره است. مدیرعامل را هیات مدیره از بین اعضای خود (به جز رییس هیات مدیره) انتخاب و به ریاست شورای سازمان معرفی می کند.
۴) بازرس (حسابرس)
بازرس (حسابرس) یک شخص حقیقی یا حقوقی است که توسط شورای سازمان برای مدت یک سال انتخاب می شود. نظارت بر اجرای صحیح مقررات مربوطه، رسیدگی و اظهارنظر نسبت به ترازنامه و حساب و سود و زیان و تفریق بودجه از وظایف بازرس است.
مدیرعامل و هر یک از اعضای هیات مدیره و همچنین کلیه کارکنان سازمان موظفند هر نوع اسناد، مدارک و اطلاعات موردنیاز بازرس را در اختیار وی قرار دهند.
استقلال مالی سازمان[ویرایش]
سازمان میادین میوه و تره بار و فرآورده های کشاورزی دارای شخصیت حقوقی مستقل و استقلال مالی است. این سازمان تابع مقررات اساسنامه مربوط و آیین نامه های مخصوص به خود است و براساس اصول بازرگانی اداره می شود. به موجب ماده «۷» اساسنامه، سازمان برای کسب درآمد، مجاز به عملیات مالی و بازرگانی در زمینه های مربوط به میادین میوه و تره بار، اجاره و استیجاره، سرمایه گذاری و مشارکت با بانک ها و موسسات مجاز و استفاده از تسهیلات بانکی با رعایت قانون تجارت و مقررات و آیین نامه های مالی و معاملاتی سازمان می باشد.
البته شهرداری تهران نیز می تواند همه ساله مبلغی، حداقل معادل رقم اعتباری سال قبل، به عنوان کمک در بودجهء عمومی شهرداری منظور و به حساب درآمد سازمان واریز نماید. براساس ماده «۶» اساسنامه، سرمایه سازمان متعلق به شهرداری تهران است.
تشکیلات سازمان میادین میوه و تره بار[ویرایش]
کلیه اهداف و وظایف اصلی تعیین شده در اساسنامه سازمان در قالب پروژه های مصوب تعریف شده و در واحدهای تحت پوشش معاونت های بهره برداری، بازرگانی، طرح و توسعه و امور فنی، مالی و اداری، مدیریت های بازرسی و رسیدگی به شکایات، حقوقی و امور قراردادها، روابط عمومی و بین الملل، برنامه ریزی و فن آوری اطلاعات و املاک و مستغلات اجرا می گردد.
برنامه های اجرایی _در راستای بهینه سازی ارایه خدمات[ویرایش]
طی بررسی ها و گزارش مرکز ملی اطلاعات و سنجش افکار عمومی که پیرامون سازمان میادین صورت پذیرفته، سازمان از نظر فاکتورها و پارامترهای مختلف از دید شهروندان چون میزان رضایت از کیفیت قیمت، تنوع و بهداشت محصولات، میزان رضایت از نحوه برخورد و نظرات فروشندگان و سایر موارد نسبت به گذشته رشد و ارتقا داشته است که این بررسی خود مؤید موفقیت طرح ها و برنامه های اجرا شده در سازمان می باشد.
از آنجایی که تحقق کامل اهداف و مسوولیت ها و وظایف ترسیم شده برای سازمان، اثرات و نتایج مثبت و موثری در وضعیت عرضه محصولات و فرآورده های کشاورزی و تامین نیاز شهروندان و همچنین اعتلای بخش کشاورزی و ارتقای سطح بهداشت و سلامت جامعه در بر خواهد داشت، در نهایت سازمان میادین، به دلیل امکان تامین نیاز تولیدکنندگان، می تواند به عنوان یک مرکز و بازار ایده آل مطرح گردد.
با عنایت به اختلاف قیمت مصوب محصولات با متوسط قیمت سطح شهر که در مجموع به طور متوسط قیمت انواع محصولات و فرآورده ها (اعم از باغی، زراعی، دام و طیور و شیلات ) عرضه شده در مراکز تحت پوشش سازمان حداقل ۳۰ درصد اختلاف دارد و با توجه به حجم و میزان مراجعات شهروندان در خرید از مراکز تحت پوشش، سازمان توانسته است در راستای تحقق اهداف عالیه به طور نسبی موفق گردد و از طرفی به دلیل کنترل و نظارتی که در عرضه محصولات دارد، توانسته باعث جلب اعتماد و اطمینان شهروندان گشته که خود عامل موثری در افزایش تقاضا و نهایتا توسعه تولیدات کشاورزی می باشد که مبین این امر، گزارشات بانک مرکزی جمهوری اسلامی به عنوان تنها مرجع رسمی بررسی و تعیین و گزارش شاخص بهای عمده و خرده فروشی محصولات، به ویژه سبد مصرفی کالای خانوار است که در یک سال اخیر کیفیت محصولات عرضه شده را مطلوب و قیمت آن را کم تر از سطح شهر گزارش می نماید و از طرف دیگر آمار تعداد متقاضیان اخذ غرف و آمار تعداد مراجعین خرید از مراکز و همچنین تناژ و تنوع عرضه محصولات خود شاهد دیگری بر این مدعا می باشد.
اهم اقدامات و فعالیت ها جهت ارایه خدمات مطلوب تر به شهروندان[ویرایش]
۱) گسترش و توسعه غرف عرضه میوه و سبزیجات بسته بندی به منظور افزایش سطح کیفی محصولات و ایجاد حق انتخاب برای شهروندان و ارتقای سطح بهداشت و ترویج فرهنگ استفاده از محصولات بسته بندی شده (شامل مراکزی چون جلال آل احمد، شهرک قدس، صادقیه، شهران، اکباتان، شهید لواسانی، ملت، اختیاریه، ایثار، آزادگان و سهروردی.)
۲) ممنوعیت عرضه انواع آبزیان منجمد که فاقد شناسنامه و مشخصه های کنترلی تولید می باشند و تغییر این نحوه عرضه سنتی به روش صنعتی و مدرن در راستای ارتقای کیفیت عرضه محصولات و کمک به بهداشت جامعه.
۳) تشکیل کمیته بازرسی آبزیان با همکاری سازمان شیلات ایران و اداره کل شیلات استان تهران به منظور کنترل و نظارت بیش تر بر بهداشت و کیفیت عرضه آبزیان و برگزاری یک دوره کاربردی کنترل کیفیت آبزیان برای پرسنل صنف و کارشناسان و بازرسان ستادی به منظور کنترل و نظارت بیش تر.
۴) افزایش تنوع محصولات مورد مصرف شهروندان و برنامه ریزی در جهت تامین نیاز شهروندان از جمله عرضه گوشت بلدرچین و تخم بلدرچین و گوشت بوقلمون در غرف عرضه مرغ و تخم مرغ و همچنین عرضه گوشت شتر بسته بندی شده در تعدادی از غرف عرضه گوشت قرمز.
۵) برنامه ریزی در جهت عرضه انواع گوشت مرغ قطعه بندی و بسته بندی شده در غرف مرغ و تخم مرغ به منظور کمک به بهداشت جامعه و تامین نیاز سلایق مختلف.
۶) اختصاص و راه اندازی و توسعه جایگاه های موقت عرضه سبزی پاک کرده.
۷) احداث و راه اندازی سامانه عرضه کلی خرما در یکی از میادین و بازارهای تحت پوشش.
۸) طرح کنترل و نظارت سازمان درخصوص سورت و بسته بندی محصولات و صدور گواهی جهت عرضه در میادین و بازارها.
۹) طرح راه اندازی واحد کنترل کیفی و قیمت گذاری.
۱۰) برنامه ریزی در جهت انتقال روش های صحیح سورت و بسته بندی و حمل و نقل محصولات به مبادی تولید و تلاش در جهت انجام سورت محصولات در مبدا تولید به منظور کاهش ضایعات و کاهش هزینه های حمل و نقل و دفع ضایعات و در نهایت در ابعاد کلان کمک به حفظ سرمایه های ملی.
۱۱) اجرای دوره های آموزشی ضمن خدمت پرسنل در راستای ارتقای سطح دانش کاربردی ایشان و انجام کنترل و نظارت های بیش تر و علمی در عرضه محصولات.
۱۲) برنامه ریزی در جهت آموزش پیش حرفه ای کارگران شاغل در راستای بهبود نحوه ارتباط ایشان با شهروندان و پاسخگویی به شهروندان و ساماندهی وضعیت کارگران.
۱۳) بهره گیری از نقطه نظرات و توان شهروندان و مراجعین محترم در جهت ایجاد یک نظام و سیستم نظارتی همگانی.
۱۴) برگزاری جشنواره مواد غذایی در سطح وسیع تری نسبت به سنوات گذشته.
۱۵) پیگیری درخصوص ریشه یابی علل برخورد نامناسب کارگران با مراجعین که به عنوان یکی از معضلات و مشکلات اساسی سازمان بوده و از دغدغه های سازمان می باشد و برنامه ریزی درخصوص تامین حداقل امکانات رفاهی و اجتماعی در راستای ساماندهی واقعی و منطقی به وضعیت کارگران.
۱۶) برنامه شناسایی و صدور کارت برای کارگران شاغل در غرف به منظور ثبت وضعیت ایشان در راستای ساماندهی وضعیت کارگران.
۱۷) برنامه پیگیری ایجاد سوابق تامین اجتماعی و اخذ حداقل امکانات تامین اجتماعی از جمله دفترچه درمان برای کارگران شاغل در غرف به منظور ایجاد انگیزه بیش تر در ارتقای نحوه ارائه خدمات به شهروندان.
۱۸) بررسی درخصوص روش های عرضه صحیح محصولات در راستای برقراری شرایط عرضه سالم، بهداشتی و با کیفیت محصولات و ممانعت از ضایعات آن از جمله طرح عرضه میگوی تازه پرورشی با همکاری شیلات.
۱۹) ایجاد محل استراحت برای کارگران شاغل در غرف در راستای تامین حداقل امکانات رفاهی و اجتماعی به منظور ایجاد انگیزه بیش تر و ارتقای نحوه ارائه خدمات به شهروندان از سوی این گروه.
۲۰) جلب مشارکت بخش های دولتی و تعادلی در عرضه پاره ای از محصولات در ایام خاص به منظور تعدیل و تنظیم بازار عرضه محصولات.
۲۱) تغییر ساختار پاره ای از بازارها در جهت ایجاد ایمنی و سلامت محل های عرضه.
۲۲) پیش بینی ایجاد صندوق مشارکت در پاره ای از بازارها به منظور تسهیل در انجام امور مراجعین.
۲۳) ساماندهی وضعیت تبلیغات در میادین و بازارها همراه با امکان اطلاع رسانی به شهروندان در زمینه ها و ابعاد مختلف از جمله تبیین الگوی صحیح مصرف.
۲۴) پیگیری موضوع اخذ کارت تندرستی برای کارگران شاغل در غرف در راستای کمک به بهداشت و سلامت جامعه.
۲۵) توجه و پیگیری لازم در زمینه مکانیزاسیون و اتوماسیون کلیه امور در جهت افزایش کارآیی و دقت و همچنین تسهیل و تسریع در امور ارباب رجوع و به ویژه اسکن پرونده ها.
۲۶) برنامه ریزی درخصوص ارائه خدمات نوین به شهروندان از جمله خرید و سفارش تلفنی محصولات و کالا.
۲۷) توسعه تعداد مراکز (بازارهای ثابت و سیار) به منظور افزایش دسترسی شهروندان به مراکز تحت پوشش سازمان و کاهش بعد مسافت دسترسی و کمک به کاهش مسافرت های درون شهری.
۲۸) تعریفی جدید از احداث بازارها و تامین تاسیسات و تجهیزات موردنیاز با شیوه ای علمی و متفاوت با بازارهای قبل همچون بازار سهروردی و میدان هروی (از جمله دستگاه رسیدگی به آن در کوتاه ترین زمان ممکن و پیگیری آن جهت تسریع در ساماندهی.)
برنامه های آتی[ویرایش]
▪ تولید و ساخت نرم افزار بازارهای محله ای به جهت مکانیزه نمودن و سازماندهی هر چه بهتر و نظارت دقیق تر بر عملکرد آنها در راستای خدمت رسانی و نیز ارتقای سطح کیفی بازارها تا حدممکن که با ایجاد این سیستم نرم افزاری بتوان با دسترسی آسان به یک بانک اطلاعاتی با داده های واقعی، آمارها را جهت ارائه راهکارهای صحیح مدیران تا حدامکان به واقعیت نزدیک نمود که در کوتاه مدت بیشتر بتوانیم عملکرد بازارها را به سمت اهداف و سیاست های سازمانی هدایت نماییم.
▪ راه اندازی سیستم paper less جهت سهولت در ارسال گزارشات بازرسی توسط ناظرین بازارهای محله ای به دلیل صرفه جویی در وقت و هزینه های جانبی پس از تسلط کامل ناظرین به رایانه
شناسایی به موقع تخلفات توسط ناظرین به دلیل سرکشی مستمر
این مدیریت درصدد است با اجرایی نمودن هر چه سریع تر برنامه های آتی، سازمان را در راه رسیدن به اهداف خود که همان خدمت رسانی به شهروندان محترم می باشد، یاری نماید.
▪ طرح فروش اینترنتی اقلام در میادین و بازارهای عرضه میوه و تره بار به صورت مجازی بدون حضور شهروندان در محل خرید.
● رسیدگی به شکایات مردمی
یکی از مواردی که در عرصه خدمت رسانی بسیار مهم تلقی می شود رسیدگی به شکایات مردمی می باشد و از آن جا که رسیدگی به شکایات مردمی در راستای شهروندمداری، ارزش نهادن به آنان و ایجاد حس اهمیت به شخصیت شهروندان محترم می باشد در نتیجه تقویت اعتماد روزافزون آنان به شهرداری و سازمان میادین را به عنوان یک نهاد خدمت رسان به دنبال خواهد داشت.
یکی از اقدامات بسیار مهم ، نحوه پاسخگویی و رسیدگی به شکایات شهروندان گرامی بوده است که افزایش ۲۰ درصدی تقدیر و تشکر، حاکی از موفقیت های این فرآیند بوده است.
فرآیند رسیدگی و نحوه پاسخگویی_ به شکایات مردمی[ویرایش]
فرآیند این طرح عبارت است از:
▪ تهیه اطلاعیه و نصب آن در تمامی کانکس های فعال در سطح شهر تهران با درج تلفن مستقیم جهت انعکاس مشکلات، پیشنهادات و طرح مستقیم شکایات جهت افزایش سرعت در رسیدگی.
▪ تهیه مجلد رسیدگی به شکایات مردمی جهت درج اطلاعات لازم از قبیل نام و کد بازار مورد شکایت، روز و تاریخ تماس، نام و تلفن تماس شاکی، درج زمان طرح شکایت و غیره
▪ تماس با شماره تلفن مندرج در فرم از ستاد و ارائه کد پیگیری به شخص شاکی:
از محسنات این تماس چک نمودن اطلاعات مندرج در فرم از قبیل نام و تلفن صحیح شاکی می باشد که در صورت عدم ارائه اطلاعات صحیح شکایت از قید فوریت خارج شده و تنها جهت اطلاع به ناظر اعلام می شود.
▪ تماس با ناظر مربوطه و ارائه اطلاعات مورد نیاز از قبیل نام و شماره تماس شاکی و موارد شکایت.
در این مرحله ناظر مکلف است در لحظه اطلاع از موضوع در همان زمان با شاکی تماس حاصل نموده و هماهنگی لازم جهت رسیدگی به آن شکایت را به عمل آورد.
▪ ثبت زمان اعلام شکایت به ناظر در فرم رسیدگی به شکایات مردمی.
این زمان جهت محاسبه مدت زمان انتظار رسیدگی به شکایت درج می شود.
▪ عزیمت ناظر به محل مورد شکایت پس از هماهنگی با شخص شاکی.
ناظر مکلف است در اسرع وقت جهت کاهش زمان انتظار در محل حاضر شده و مسئله را در حضور شاکی بررسی و گزارش نماید.
▪ تماس ناظر با ستاد پس از اتمام رسیدگی به شکایت و رفع مشکل.
جهت درج زمان رسیدگی و ثبت مدت زمان انتظار شاکی در فرم رسیدگی به شکایات مردمی، ناظر موظف است با ستاد تماس حاصل نموده و پایان ماموریت خود را اعلام نماید و گزارش مکتوب خود را جهت درج در سوابق آن بازار ظرف مدت ۲۴ ساعت ارسال نماید.
▪ ارائه گزارش شش ماه به ناظرین و انعکاس عملکردشان در خصوص رسیدگی به شکایات مردمی و تعداد آن شکایات در قالب نمودار.
در هر شش ماه نموداری پس از اعمال ضرایبی جهت یکسان نمودن تعداد کانکس های هر حوزه به ناظرین ارائه می شود که نشانگر تعداد شکایات مردمی ثبت شده و میانگین مدت زمان پیگیری به شکایات می باشد که به نفرات اول تا سوم هدایایی اهدا می شود و هدف از ارائه این آمار، تولید انگیزه رقابت و افزایش سرعت در رسیدگی به شکایات مردمی می باشد.
▪ تماس با شهروند از ستاد و بررسی نهایی نتیجه.
● محسنات طرح
▪ کاهش چشمگیر تخلفات به دلیل سرعت رسیدگی به شکایات
▪ دقت بیش تر بهره برداران در نحوه خدمت رسانی بابت دسترسی آسان شهروندان جهت طرح شکایات خود
▪ باور شهروندان به دسترسی آسان جهت طرح شکایات با مراجع رسیدگی کننده به طور مستقیم و تولید حس اعتماد در آن ها
▪ تهیه آمار دقیق تعداد شکایات مردمی در ماه و کمک به تصمیم گیری های مدیریتی در خصوص اصلاح عملکرد بازارها
▪ ایجاد رقابت سالم میان ناظرین جهت رسیدگی هر چه سریع تر به شکایات و کسب رتبهء اول و پیامد آن کاهش زمان انتظار شهروندان.
▪ عدم انعکاس شکایات جزیی به مراجع برون سازمانی به دلیل سرعت رسیدگی و حصول رضایت شهروندان.
منابع[ویرایش]
روزنامه سرمایه