سبدلو


روستاي سبدلو/ بانه / کردستان
روستای سبدلو در ۵ کیلو متری شمال شرقی شهرستان بانه در دامنه کوه وزنه و بلندی های سراوردان و چاران قرار دارد؛ این روستا از شرق و شمال شرقی به دره های سرسبز جنگلی به نام کانی شیلان و چه می باخی و از غرب به دامنه سرسبز با بوطه های بلوط به نام (بنار) و از جنوب غربی به سد بانه و از جنوب به زمینهای کشاورزی و در شرق تونل گردنه خان که به ورودی بانه معروف و مشهور است و کوه های کلی خان و مامل خان منتهی می گردد .


موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

روستای سبدلو در ۵ کیلو متری شمال شرقی شهرستان بانه در دامنه کوه وزنه و بلندی های سراوردان و چاران قرار دارد ؛ این روستا از شرق و شمال شرقی به دره های سرسبز جنگلی به نام کانی شیلان و چه می باخی و از غرب به دامنه سرسبز با بوطه های بلوط به نام ( بنار ) و از جنوب غربی به سد بانه و از جنوب به زمینهای کشاورزی و در شرق تونل گردنه خان که به ورودی بانه معروف و مشهور است و کوه های کلی خان و مامل خان منتهی می گردد .
میزان بارندگی سالانه برابر ۲۵۰ الی ۵۰۰ میلی متر می باشد و میانگین میزان بارش برف به یک متر و در کوه ها به سه متر می رسد این روستا به این خاطر که در مجاورت کوه های که لی خان و وزنه و بلندی های سرآوردان قرار دارد در زمستان ها وزش بادهای مشهور به ( با ره ش ) را تشدد می بخشند و سردی و سرمای زیادی را برای این ناحیه بوجود می آورد که حتی گویاست که دما سبدلو با شهر بانه تا ۵ الی ۱۰ درجه در زمستانها فرق دارد ؛
این روستا دارای جنگل هایی قشنگ و زیبا با نام های چه می باخی و کونه گورگ و هه واری خاتوایشی در شمال و بوته های بلوط در بنار و چالی دوشاوان در غرب و جنگلهای پر و پشت تخت پاناوان و برده ره شان و سوتمان و کانی توترک و چاله گورگ در شمال غربی و بلوه کون و کانی شیلان و چالی حمزه کوژراو و شانی شه رگه در شرق و بوته های بلوط به ری سه قه زلو در جنوب، اطراف این روستای پر آوازه و قشنگ را در بر گرفته است.
حکیمان و پزشکان محلی آوازه ایی در سبدلو و در کردستان:
در کردستان به خاطر اینکه دائم زیر آتش جنگ و دیگر عوامل مخرب حیاط بوده و به خاطر اینکه در مجاورت جنگل هایی قرار گرفته که دایم در آن حیوانات درنده و نیش زننده موجود بوده در این راستا برای درمان این نوع بیماری ها مردمان قدیم دست به طبابت های محلی داده اند که این طبیبان کارهایی از جمله ( ترک عمیق در استخوان جمجمه سر، غده های سرطانی، دردهای استخوانی، دردهای مهره های پشت، شکستگی در تمام اعضای بدن، داخلی و گوراش، امراض پوستی، و خیلی از مریضی های روز ) را مورد مداوا قرار داده اند که این حکیمان به شرح ذیل می باشند.
۱ : شیخ حمه رضا ۲ : حاجی قادر ۳ : کویخا رحمان ۴ : ده رویش محمود ۵: عزیز کویخا رحمان ۶ : حسین حاجی قادر ۷ : حاجی محمد رفاعی که الان در قید حیاط می باشد که از خدا التماس دعا برای این عزیزمی کنیم که آنرا برای همگان نگه دارد.

روستا های تابعه[ویرایش]

روستاهای تابعه و اطراف عبارتند از: دروله، نه وه کون، ره شه قلات، به روژه کون، ترخان آوا، مجسه، کانی ناو ، بلوه ، سونج ،سه ر سونج، بنه خوی، قروچاو می باشند که این روستا ها در رابطه با شرکت تعاونی و مدارس راهنمایی و دبیرستان و خانه بهداشت و دیگر ضرورت ها به این روستا مراجعت می کنند.

چشمه ها[ویرایش]

بلوه کون که در جنوب شرقی واقع است با ظرفیت ۱ متر مکعب در سه دقیقه برای آبیاری زمین های کشاورزی این روستا مورد استفاده قرار می گیرد . کانی سماییل که در شرق واقع است برای آبیاری زمینهای کشاورزی واقع شده در این قسمت مورد استفاده قرار می گیرد .
کانی توترک که برای سیراب کردن حیوانات اهلی مورد استفاده قرار می گیرد . آبهای چه می خان و دولاوان و ته ختی ره زی که برای آب آشامیدنی روستا مورد استفاده قرار می گیرد و باید مد نظر داشت که این آبها از بهترین نوع آب و معدنی و بدون هیچ گونه مواد زائد و مضر می باشد . و کانی دولاوان که در داخل روستا قرار گرفته برای موارد غیره ضروری و کانی حه وضان که در کنار مسجد می باشد برای مصارف مسجد و دست نماز مورد استفاده قرار می گیرد. و دیگر چشمه ها که در روستا هست عبارتست از: کانی خلیفه، کانی حمزه.کانی بیان. کانی دوبیان. کانی پورسیمین. کانی دو که کلاً داخل و یا در کناره روستا قرار دارند.

مراتع کوهستانی[ویرایش]

مراتع کوهستانی که اکثراً در قسمت شمالی این روستاست عبارتند از : چاران، هه واری خاتوایشی ، سراوردان، چه می خان، گردنه خان ، کلاو ره ش، که لی خان، وزنه، سه خته سپی می باشند.

مراتع جنگلی[ویرایش]

بنار ، چالی دوشاوان ، چاله گورگ، کانی توترک، سوتمان، به رده ره شان، پاناوان، کانی بییان ، پاناوی حسینه ژه نگه، یالی سنگر، تختی ره زی، سی به ردان ، قوله په موان ، چالی ره زی ، چه می باخی، پالی یونس ، کونه گورگ ، گویژه ره شه، حشاری ده رویش مه حمو ، بلالوکاوی ، کونه چوالو، مله ی به رده پانه ، داره که نو، کیویله بادراو ، گردی حاجی ئامین، به ر شه خس ، شه خسی به روار ، کانی سماییل، کونه ریوی ، کانی شیلان و غیره می باشد .

مناطق پست و زمینهای کشاورزی و صاحبان آنها[ویرایش]

زمینهای کشاورزی چالی دوشاوان ( محمد رفاعی )، بنار ( حسین صادقی و صالح مرادی ) ، کیویله کالک ( احمد رفاعی ) ، کیویله گه وره ( بستگان درویش صالح ) ، که له کاوی ( بستگان حاجی قادر ) ، کانی سپی ( بستگان عزیز سبدلویی ) ، قاعان ( حاج محمد رفاعی و رشید شاه ویسی ) ، به رده سپیان ( محمد امین محمودی ) ، زه ویه دریژ ( حسین صالح زاده ) ، به لوه کون ( حسین طلایی ) ، گردی حاجی آمین (گردی به لوه کون) حاجی آمین طلایی ، زمینهای کانی سمائیل ( مامه کریم و مامه صالح ) داری شیخه سه نه ( سلام رفاعی و . . . که این به عنوان زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد.

باغات و تاکستانها[ویرایش]

در روستای سبدلو باغاتی مبنی بر انگور و سیب و قیسی و انجیر و ترش سماق گردو و ... موجود می باشد.

منبع[ویرایش]

وبلاگ روستای سبدلو



جعبه‌ابزار