سرمایه‌گذاری خارجی در کشاورزی پاکستان


برنامه جهاني غذا پاکستان را به انبار و احتکار بيش از حد موادغذايي متهم کرده است. دولت پاکستان همچنين تصميم گرفته است براي عبور از اين وضعيت اجازه فروش زمين به ويژه زمين هاي کشاورزي را به سرمايه گذاران خارجي صادر کند.
خلاصه
روزنامه سرمايه ۱۵/۰۴/۸۷
مرجع



برنامه جهاني غذا پاکستان را به انبار و احتکار بيش از حد موادغذايي متهم کرده است. دولت پاکستان همچنين تصميم گرفته است براي عبور از اين وضعيت اجازه فروش زمين به ويژه زمين هاي کشاورزي را به سرمايه گذاران خارجي صادر کند.
در همين راستا يک مقام پاکستاني به فايننشال تايمز گفته است دولت در اصل موافقت کرده است اجازه فروش زمين هاي زراعي روستايي را به سرمايه گذاران اماراتي بدهد. اين با وجود نگراني ها و اعتراضات داخلي در پاکستان درباره قيمت فزاينده مواد غذايي و کمبود کالاهاي مهم است.
قيمت غذا و نوشيدني در ماه مارس بيش از ۲۰ درصد افزايش داشت که افزايش سالانه بي سابقه اي بود. يک مقام عالي رتبه دولت پاکستان که از مذاکرات بين مقامات پاکستاني و اماراتي آگاه است، مي گويد:«هدف ما اين نيست که از زمين هاي زراعي ارزشمندمان صرف نظر کنيم بلکه در حقيقت افزايش بهره وري زمين هاي زراعي و تبديل اراضي باير به زمين هاي زراعي حاصلخيز است.»
سرمايه گذاران اماراتي براي تامين مواد غذايي، زمين هاي کشاورزي پاکستان را خريداري مي کنند. يکي از بزرگ ترين شرکت هاي خصوصي در خاورميانه به عنوان بخشي از طرح هاي امارات متحده عربي براي تامين غذا و کاهش تورم به آرامي مبادرت به خريد زمين هاي زراعي در پاکستان کرده است.
شرکت ابراج کپيتال مستقر در دوبي مي گويد با دولت امارات درخصوص سرمايه گذاري هاي زراعي- تجاري راهبردي در پاکستان همکاري مي کند. دولت ابوظبي در حال برگزاري مذاکراتي با اسلام آباد درباره چارچوب سرمايه گذاري در بخش زراعي آن با هدف تامين درازمدت محصولات اصلي مانند گندم و برنج است.
اين دولت حاشيه خليج فارس که ۸۵ درصد نيازهاي غذايي خود را وارد مي کند،گفته است:بايد درصدد ايجاد ذخيره استراتژيک از اقلام غذايي اصلي به عنوان بخشي از راهبرد وسيع تر براي کنترل تورم بيش از ۱۰ درصدي باشد که موجب افزايش شديد قيمت موادغذايي در سراسر امارات شده است.
به گفته يک مقام اقتصادي، شرکت ابراج کپيتال که دارايي هايي به ارزش پنج ميليارد دلار را در سراسر خاورميانه، آفريقاي شمالي و شبه قاره هند تحت مديريت دارد، سال گذشته اراضي اي در پاکستان خريداري کرد.
دولت امارات متحده عربي و شرکت هاي خصوصي که قصد ايجاد تجارت زراعي در پاکستان دارند ۸۰۰ هزار آکر (واحد اندازه گيري زمين معادل ۴۰۴۷ متر مربع) از زمين هاي زراعي را در پاکستان خريداري کرده اند. امارات متحده عربي و پاکستان متحدان نزديکي هستند و ابوظبي پيوند هاي تجاري و سياسي قوي با پاکستان دارد.
با وجود اين برنامه جهاني غذا پاکستان را يک محتکر فقير موادغذايي مي داند. به اعتقاد سباستين مالابي معاون برنامه جهاني غذا، پاکستان از فروش مواد غذايي خود به آژانس ها و سازمان هاي وابسته به سازمان ملل خودداري مي کند و در حالي که برخي از کشورهاي فقير و در حال توسعه با کمبود مواد غذايي روبه رو هستند، پاکستاني ها با صادرات برنج مخالفت مي کنند.
بيش از ۴۰ کشور جهان محدوديت هاي شديدي را براي صادرات موادغذايي و محصولات کشاورزي وضع کرده اند. از نظر مسوولان برنامه جهاني غذا، آثار منفي بحران کمبود موادغذايي بر اقتصاد جهاني به مراتب بيشتر و عميق تر از بحران بخش مسکن آمريکا خواهد بود.
قيمت موادغذايي طي سه سال اخير دو برابر شده و ۱۰۰ ميليون نفر در سراسر جهان را در معرض فقر و گرسنگي قرار داده است و بحران موادغذايي، جهاني سازي اقتصادي را نيز با چالش هاي جدي روبه رو کرده است.



جعبه‌ابزار