سعید‌آباد


سعید‌آباد؛ روستایی کوهستانی با چشم‌اندازهای زیبا
استان‌ها > زنجان - در سفر به تعدادی از روستاهای زنجان برای تهیه گزارش میدانی از وضعیت آنها گذرمان به روستایی دنج و زیبا با آب و هوایی دل انگیز افتاد که موجب شد چند روزی هوای آلوده شهر و بوق ماشین‌ها از ذهنمان پاک شود، روستایی در ۶۲ کیلومتری از شهر زنجان و در دل ایجرود، روستای «سعید آباد علیا»، روستایی که حضور در آن گاهی برای سلامتی جسم و روان لازم و ضروری است .

روزنامه همشهری زنجان نوشت: در دید اول از فاصله چند کیلومتری قله کوهی زیبایی در آن خودنمایی می‌کرد که بعدها «سید مهدی موسوی گوهر» دهیار روستای «سعید آباد علیا» نام آن کوه را «گبرجای» عنوان کرد. این کوه یکی از نشانه‌های تاریخی روستاست. سعید‌آباد را می‌توان جزو روستاهای کوهستانی دانست. روستا کوه‌های دیگری با نام گوجه و داش کسان نیز دارد و وجود باغ‌ها و دشت‌های مشه خاله ، نوعه، امند و مپنا چشم انداز زیبایی به آن بخشیده است.


اهمیت آسفالته شدن مسیر روستا[ویرایش]

از مسیر آسفالته که ۵ - ۶ سالی است ایجاد شده به سمت روستا می‌رویم. جاده آسفالته برای خود نعمتی است که اهالی از همه بیشتر قدر آن را می‌دانند. در گفت و گو با اهالی چند روستا در جای جای استان به این نتیجه رسیده ایم که جاده آسفالته برای روستاییان اهمیت زیادی دارد، چرا که وقتی مشکلات روستاها مطرح می‌شد به خاکی بودن و نامناسب بودن جاده‌ها به عنوان اولین و مهم ترین مشکل اشاره می‌کردند. البته اهمیت این مشکل از زبان آنها جالب بود. به گفته روستاییان، جاده که آسفالت باشد رفت و آمدها بیشتر می‌شود، کسانی که به شهر مهاجرت کرده‌اند به روستا باز می‌گردند و کم کم آب، گاز و برق هم به خانه‌ها خواهد رسید. یادمان هست در سفر اخیری که به روستای «درگاهی» داشتیم نیز همین مشکل مطرح شد، روستایی که فاصله چندانی با شهر ندارد اما به دلیل مسیر صعب‌العبور آن از بسیاری امکانات ابتدایی که هر روستایی باید از آن بهره‌مند شود محروم است.

محصولات باغی[ویرایش]

اطراف روستا با مزارع گندم احاطه شده است و باغ‌های انگور، زرد آلو، گردو و بادام به وفور دیده می‌شود. برای آنکه خستگی از تن بیرون کنیم و گلویی تازه کنیم از یکی از اهالی آب طلب می‌کنیم. این روستایی با دادن آب به ما می‌گوید: قدیم ترها آب آشامیدنی از چشمه‌ای به نام «وونگدور» و از فاصله ۲ کیلومتری به روستا می‌رسید. روستاییان در آن سال‌ها برای انتقال آب از چشمه به روستا مشقت‌های فراوانی کشیدند. اما اکنون آب لوله‌کشی داریم و در تأمین آب مشکل چندانی نداریم. «محمد محمدی» می‌افزاید: البته خشکسالی‌های پی در پی و پایین آمدن سطح آب‌های زیرزمینی موجب شده تا به سختی بیفتیم، مشکلی که به جرأت می‌توان گفت تمام روستاها را با خود درگیر کرده است. وی اظهار می‌کند: در فصل بهار و فصول پربارش سال مشکلی از جهت آب نداریم اما در تابستان هر ۲ روز ۴ ساعت آب داریم.

سعید‌آباد امکانات دارد[ویرایش]

محمدی ادامه داد: روستای سعید آباد برعکس بعضی از روستاهای محروم از حداقل امکانات مانند آب، برق، گاز و حتی شبکه اینترنت نیز بهره‌مند است. دهیار روستای سعید آباد علیا با بیان این‌که دانش‌آموزان این روستا مجبور نیستند برای تحصیل در مقاطع مختلف به روستاهای دیگر یا ایجرود بروند، اظهار کرد: مدرسه دخترانه و پسرانه ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان در روستا وجود دارد و سالانه تعدادی از دانش آموزان از روستاهای دیگر به سعیدآباد می‌آیند. اهالی روستا امکاناتی نظیر خانه بهداشت، بهداری، پارک و بوستان و مراکز آموزشی دارند. بهار و تابستان جمعیت روستا به شکل ملموسی افزایش پیدا می‌کند که مهم ترین دلیل این اقامت کوتاه، استراحت و دیدار اقوام است.
بر اساس تحقیقات و بررسی‌های انجام شده در سال ۸۲ دهستان سعید آباد از نظر برخورداری اقتصادی در میان دهستان‌های استان در رتبه ۴۴ و برخورداری اجتماعی در رتبه ۱۸ قرار داشت. با گذشت بیش از ۱۲ سال امکانات فراوانی در اختیار روستا قرار گرفته است و اگر آمار جدیدی از این روستا در دست بود قطعا میزان برخورداری دهستان سعید آباد در مقایسه با دیگر دهستان‌ها از نظر برخورداری اقتصادی و اجتماعی ارقام متفاوتی خواهد داشت.

جمعیت[ویرایش]

با دهیار روستا در کوچه‌ها و خیابان‌های زیبای سعید آباد قدیم می‌زنیم و وی درباره تاریخچه آن به ما توضیخاتی ارائه می‌دهد. موسوی گوهر با بیان این‌که روستای سعید آباد ۱۲۰۰ نفر جمعیت با ۴۰۴ خانوار دارد، بیان می‌کند: با اجرای کامل طرح هادی روستا رنگ و بویی تازه‌ به خود گرفته است. وی به قدمت تاریخی روستا اشاره می‌کند و می‌گوید: تاریخ دقیقی از قدمت روستا در دست نیست. تعدادی قدمت روستا را هزار سال و برخی ۲هزار سال می‌دانند. البته با توجه به قبور تاریخی، تاریخچه روستا را ۳ هزار سال هم تخمین زده‌اند.



جعبه‌ابزار