سلطانیه
فارس از آیین عزاداری دیرینه یک روستا گزارش میدهد
تعزیهخوانی در «سلطانیه» برای «سلطان عشق» / ۱۵۰ سال عشق و ارادت
روستای سلطانیه ملایر یکی از باسابقهترین روستاهای استان همدان است که تعزیه در آن با قدمتی ۱۵۰ ساله برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از ملایر، تعزیه یکی از آیینهای قدیمی و نمایشهای معتبر و ارزشمند ایرانی است که با مضامین واقعه کربلا و شهادت سید و سالار شهیدان ارائه میشود.
تعزیه یا شبیهخوانی از قدیمالایام در مناطق مختلف کشور برگزار میشده که در شهرستان ملایر نیز با سابقه مذهبی آن، شاهد برپایی آن و جذب بسیاری از افراد نسبت به آن بودهایم.
روستای سلطانیه ملایر یکی از باسابقهترین روستاهای استان همدان در این زمینه است به طوری که آیین قدیمی تعزیه در آن با قدمتی بیش از ۱۵۰ سال برگزار میشود.
در همین راستا رئیس میراث فرهنگی ملایر در گفتوگو با خبرنگار فارس بیان کرد: طبق برخی نظرات، تعزیه از دوره زندیه شکل گرفته و بر اساس برخی دیدگاههای دیگر مانند مذهب شیعه در ایران در دوره صفویه رسمی شد.
محمدرضا بهاری با بیان اینکه هر سنتی چارچوبی دارد که باید حفظ شود، افزود: تعزیه هم نمایش سنتی است و سنت را نمیتوان تغییر داد چراکه تغییر در آن باعث آسیب رساندن به آن سنت خواهد شد.
وی تعزیهخوانی را یک آیین قدیمی و مستمر خواند و گفت: این آیین به دلیل استمرارش در سنت ایرانی غیر قابل تغییر شده زیرا با ایمان و اعتقاد مردم سر و کار دارد.
رئیس میراث فرهنگی ملایر در ادامه به آیین تعزیهخوانی در شهرستان ملایر اشاره کرد و گفت: در بسیاری از نقاط شهرستان ملایر به ویژه در روستاها آیین تعزیهخوانی در مناسبتهای مختلف به ویژه در دهه اول محرم و ماه صفر برگزار میشود.
وی تصریح کرد: دو روستای سلطانیه و آورزمان به صورت ویژه به برگزاری مراسم تعزیه در دهه نخست ماه محرم میپردازند که مردم بسیاری نیز از این مراسم استقبال میکنند.
بهاری خاطرنشان کرد: مردم روستای آورزمان ملایر در حسینیهای که در گذشته منزل منتصرالملک بوده و پس از وقف به حسینیه تبدیل شده، ضمن عزاداری، تعزیه نیز برگزار میکنند.
وی در ادامه با اشاره به تعزیه روستای سلطانیه ملایر عنوان کرد: مراسم تعزیه روستای سلطانیه از قدمت ۱۵۰ ساله برخوردار است که در دهه نخست محرم هر روز بعد از ظهر مراسم تعزیهخوانی از ساعت ۱۳ تا ۱۷ در این روستا برگزار میشود.
رئیس میراث فرهنگی ملایر بیان داشت: این مراسم در روز عاشورا به شکل ویژهای وقایع کربلا و شهادت امام حسین(ع) را به تصویر میکشد و عزاداران نیز ارادت خود را در این مراسم ابراز میکنند.
پیرغلام و مدیر هیئت تعزیه روستای سلطانیه ملایر نیز با اشاره به اینکه تعزیه مهمترین آیین به تصویر کشیدن صحنههای مختلف مصائب اهل بیت(ع) به ویژه حادثه کربلا است، گفت: هدف شبیهخوانان یادآوری مصائب کربلا برای مردم است.
حسین عظیمی بیان کرد: روستای سلطانیه ملایر معروفترین و باسابقهترین روستای برگزارکننده تعزیه در استان همدان است که قدمت تعزیهخوانی در این روستا به بیش از ۱۵۰ سال پیش برمیگردد.
وی با اشاره به برگزاری آیین تعزیهخوانی روستای سلطانیه در گذشته گفت: اجداد ما از گذشته در این روستا تعزیه اجرا میکردند که آیین تعزیه محرم این روستا از اول محرم شروع میشده و تا شام غربیان ادامه داشته است.
مدیر هیئت تعزیه روستای سلطانیه ملایر تصریح کرد: در این آیین در طول هر مجلس تعزیه، تماشاگران تحت تاثیر قرار گرفته و با ذکر مصیبتهای کربلا از سوی شبیهخوانان، به گریه برای امام حسین(ع) میپردازند.
وی اضافه کرد: در گذشته مردم کرسیهایی را در میدان تعزیه میچیدند تا پیرمردان و خانمها روی کرسیها نشسته و به راحتی تعزیه را تماشا کنند.
عظیمی افزود: از آن زمان تاکنون این آیینها با کمی تغییرات از نظر جایگاه تعزیهخوانی در روستای سلطانیه حفظ شده و هر روز ارادتمندان به تعزیهخوانی در این منطقه و همین طور شهرستان ملایر بیشتر میشود.
وی اظهار داشت: در تعزیهخوانی روستای سلطانیه ملایر شبیهخوانان در دهه اول محرم تعزیه امام حسین(ع)، تعزیه حضرت عباس(ع)، تعزیه دوطفلان مسلم، تعزیه حر ریاحی و مختار را برای مردم اجرا میکنند.
مدیر هیئت تعزیه روستای سلطانیه ملایر گفت: در این زمینه گروههای تعزیهخوان سلطانیه با پوشیدن لباس در نقشهای مختلف به تناسب سنی و تن صدا نقش یکی از شخصیتهای تعزیه را ایفا میکنند.
وی در ادامه با اشاره به تجهیزات تعزیهخوانی تعزیهخوانان روستای سلطانیه تصریح کرد: این تجهیزات شامل اسب، لباس شبیهخوانان، طبل، نیزه، سپر، تیر، مشک آب، خیمه و همین طور جایگاه تعزیهخوانی است که هزینه این تجهیزات بیش از ۵۰۰ میلیون تومان است.
عظیمی اضافه کرد: این هزینهها از محل کمکها و نذورات مردمی که به هیئت عزاداری روستای سلطانیه اهدا شده است، تامین میشود.
وی با اشاره به استقبال بالای مردم طی سالهای اخیر از تعزیه روستای سلطانیه خواستار اطلاعرسانی بیشتر در خصوص این آیین مذهبی شهرستان ملایر شد و گفت: خوشبختانه در حال حاضر نیز در دهه اول محرم مردم زیادی از شهرستان ملایر و استانهای همجوار برای تماشای تعزیه به این روستا میآیند.
پیرغلام هیئت تعزیه روستای سلطانیه ملایر بیان کرد: در روز تاسوعا و عاشورا بیش از ۱۰ هزار نفر از تعزیه روستای سلطانیه ملایر دیدن میکنند.
وی یادآور شد: در روز عاشورا، تعزیه از اول صبح از توبه حضرت حر شروع میشود و یاران امام به نوبت به میدان رفته و رجز میخوانند و بعد از رزمی جانانه در راه حق به شهادت میرسند.
عظیمی در ادامه با بیان اینکه روستای سلطانیه ملایر در شبهای قدر میزبان روزهداران و علاقهمندان به تعزیه است، تصریح کرد: در ۲۸ و ۲۹ ماه صفر و مناسبتهای مختلف تعزیهخوانی در این روستا برگزار میشود.
وی بیان کرد: همچنین با دعوت مردمی از نقاط مختلف، گروه تعزیهخوانی روستای سلطانیه در شهرها و روستاها و حتی در استانهای دیگر نیز تعزیه را در طول ایام محرم و طول سال به مناسبتهای مختلف اجرا میکند.
پیرغلام هیئت تعزیه روستای سلطانیه ملایر با اشاره به اینکه برای اجرای زیباتر و بهتر آیین تعزیه به عنوان یکی از مهمترین آیینهای سنتی عزادرای ملایر نیاز به کمکهای بیشتری داریم، از مسئولان فرهنگی ملایر خواست که از این گروههای هنری حمایت بیشتری داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه جایگاه تعزیه سلطانیه به تجهیزات بیشتری نیاز دارد، گفت: به دلیل نبود هزینهها نتوانستیم این جایگاه را مسقف کنیم که این موضوع یکی از مشکلات پیش رو است.
عظیمی ضمن تقدیر از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص صدور مجوز اجرای تعزیه گفت: نداشتن بیمه یکی از مشکلات گروهای هنری تعزیه است که امیدواریم مسئولان فرهنگی در این زمینه ما را یاری کنند.
========
فاطمه رحمتی
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۸۰۹۰۰۰۰۹۰#sthash.hlsUc۴Eq.dpuf