سلیمانی
روستاي سليماني/
فیروزه /
خراسان رضویروستای سلیمانی از توابع دهستان طاغنکوه شمالی بخش طاغنکوه شهرستان تحت جلگه (فیروزه) در استان خراسان رضوی قرار دارد.سلیمانی بر دامنه های جنوبی کوههای طاغنکوه شمالی که بخشی از کوه های بینالود می باشد ، واقع شده و حالت نیمه کوهستانی دارد.
معرفی روستا[ویرایش]
روستای سلیمانی از توابع دهستان طاغنکوه شمالی بخش طاغنکوه شهرستان تحت جلگه (فیروزه) در استان خراسان رضوی قرار دارد.سلیمانی بر دامنه های جنوبی کوههای طاغنکوه شمالی که بخشی از کوه های بینالود می باشد ، واقع شده و حالت نیمه کوهستانی دارد. این روستا در ۲۰ کیلومتری غرب شهر فیروزه مرکز شهرستان تحت جلگه (فیروزه) و در ۱۰ کیلومتری شمال غربی شهر همت آباد مرکز بخش طاغنکوه واقع شده است.
روستا از جاده اصلی شهر فیروزه و نیشابور به سبزوار و شهر سلطان آباد حدود ۷ کیلومتر فاصله دارد.
وجه تسمیه[ویرایش]
نام این روستا از گذشته های دور (سلیمانی سپهر ) بوده و اکنون نیز در ادارات محلی با همین نام شناخته می شود و لی به مرور زمان با توجه به سهولت تلفظ از سوی مردم تنها سلیمانی بیان شده و این نام ماندگار تر شده است.
علت نامگذاری روستا به این نام را به عبور حضرت سلیمان (ع) از این محل می دانند. سلیمانی در ۳۶ درجه و ۲۲ دقیقه عرض شمالی ( فاصله از خط استوا) و ۵۸درجه و ۲۷ دقیقه طول شرقی (فاصله از خط نصف النهار مبدأ) قرار گرفته است.
ارتفاع سلیمانی از سطح دریای آزاد حدود ۱۳۰۰ متر می باشد. روستای سلیمانی در فرهنگ دهخدا که به نقل از فرهنگ جغرافیایی کشور : ]سلیمانی .
ُ ل َ (اِخ ) دهی است از دهستان طاغنکوه بخش فدیشه ٔ شهرستان نیشابور. دارای ۶۹۸ تن سکنه است . آب آن از قنات . محصول آنجا غلات .
شغل اهالی زراعت و کرباس بافی است و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج۹)
محله های روستا[ویرایش]
روستا دارای چند محله است: سه محله اصلی ۱- سلیمانی ۲- محمد آباد ۳- موسی آباد که توسط کال (رود فصلی ) شارشاری (عیاران) و کال انجیر زو از هم جدا می شوند.
محله های دیگر عباتند از: کال و شهرک.
روستاهای همسایه[ویرایش]
آبادی های همسایه این روستا عبارتنداز : بتو در غرب ،صمان ، نصر آباد، علی اباد در جنوب غرب، گرماب در جنوب ، شهر همت آباد در جنوب شرقی و روستای بیرم آباد در شرق که همگی با روستای سلیمانی و زمین های کشاورزی آن همسایگی دارند و در سمت دشت سلیمانی قرار دارند.
ارتفاعات و ناهمواری ها[ویرایش]
اما در شمال و در آن سوی کوه های طاغنکوه شمالی با روستا های رباطی بلوچ ها و زاونگ همسایگی دارد. در شمال سلیمانی قله ایلان لی ( ماری- دارای مار) با ۱۹۲۴ متر ارتفاع قرار دارد. این قله بلند ترین نقطه مجموعه کوهستانی طاغنکوه شمالی و روستای سلیمانی است .این کوه ها تنها در چند ماه از آذر تا اسفند برف گیر هستند .
برف و باران فرو ریخته در این کوهستان سفره های آب زیر زمینی منطقه را تغذیه می کنند و تأمین کننده آب چشمه های داخل دره ها و قنات های دامنه هستند.
در دامنه های جنوبی این رشته کوه با عبور رودخانه های اتفاقی در طول زمان چند مخروط افکنه به وجود آمده است که وسیع ترین آنها مخروط افکنه سلیمانی است که تمام بخش مسکونی روستای سلیمانی سپهر و قسمتی از زمین های زراعی حاصلخیز آن ، بر روی این مخروط افکنه بزرگ قرار گرفته است. کوه نزدیک و مشرف به روستا کوه چشمه پولاد نام دارد که از روی آن تمام روستا و زیبایی آن را می توان دید.
در شمال روستا دره های حاصلخیزی در داخل مجموعه کوهستانی قرار دارند که باعث شکل گیری چندین مزرعه ( کلاته ) شده است که مهمترین آنها عبارتند از : انجیرزاو (دره انجیر) ، پشنگ دره (فوشنگ دره)، نیلک لی(آلوچه زار) ، شار شاری ، مندیل لی (شال دار) ، قمیشلو(نیزار) و آنچسام (آقچه سٌم)، این اماکن همگی جزو مناطق دیدنی و تفریحی روستا هم محسوب می شوند و در تعطیلات عده زیادی مسافر که عمدتا مهاجرانی خود سلیمانی هستند ، به این مناطق زیبا و دیدنی سفر می کنند. در این روستا ۷ رشته قنات و ۱۶ حلقه چاه عمیق وجود دارد که تأمین کننده منابع آب کشاورزی روستا هستند.
حدود ۲۰۰۰ هکتار زمین آبی و ۱۰۰۰ هکتار زمین دیم حدود ۶۰ هکتار باغ در روستای سلیمانی وجود دارد. حدود ۱۰هزار رأس دام سبک و ۱۰۰ رأس دام سنگین ، همراه با اراضی وسیع زراعی و مرتعی و منابع آب غنی بستر مناسبی را برای فعالیت های مختلف کشاورزی در سلیمانی فراهم کرده است. بیشتر مردم به فعالیت های کشاورزی و دامداری مشغول هستند.
محصولات روستا[ویرایش]
مهمترین محصولات تولیدی روستا عبارتند از :
گندم ، جو ،خیار ، هندوانه ،گوجه فرنگی، خربزه ، انگور، هلو و ... است. فرآورده های دامی مثل شیر، پنیر، گوشت نیز از مهمترین تولیدات دامی روستا محسوب می شوند که مقدار زیادی از آن به روستا ها و شهر های اطراف فروخته می شود.
روستای سلیمانی در سال ۱۳۷۵ و طبق سرشماری مرکز آمار ایران، ۱۹۰۳ نفر جمعیت داشته است که با توجه به وجود پدیده مهاجرت از روستا به شهر در سال ۱۳۸۵ با حدود ۵۱۷ نفر کاهش (یعنی حدود ۲/۲۷ درصد رشد منفی در طی ده سال ) به ۱۳۸۶ نفر رسیده است.
در سال ۱۳۸۵ و بر اساس آمار رسمی مرکز آمار ایران ، جمعیت ۱۳۸۶ نفری روستا شامل ۴۲۲ خانوار می باشد که ۶۵۹ نفر از این تعداد مرد و ۷۲۷ نفر زن هستند. ۸۹۹ نفر جمعیت ۶ سال به بالا باسواد و ۳۷۹ نفر از این جمعیت بیسواد هستند.
اهالی از چند طایفه تشکیل شده اند:
احمدی ها ، کربلایی محمد تقی بیک ها ( حاج علی ها) که اکنون بهرامعلی مشهور هستند، حاج زین العابدین ها یا حاج امام قلی ها که اصالتا ترکمن بوده و در سده های قبل به سلیمانی مهاجرت کرده اند،حاج یوسفها احمدی ها را از بنیانگذاران روستا می دانند ، اگر چه در صحت این مطلب نمی توان اعتماد کافی داشت. اما وجود برج قدیمی احمد با بیش از ۱۵۰ سال قدمت و انجیر احمدی ها و بزرگی منزل احمدی ها نسبت به دیگران و کل مالک بودن آنها در روستا را شاهدی بر این امر می دانند. توجه به علم و دانش از گذشته در سلیمانی از ارزش والایی برخوردار بوده است .
به همین جهت امروزه تعداد زیادی تحصیل کرده دارد که البته تعداد زیادی از آنان از این روستا مهاجرت کرده اند و در شهر های مشهد ، نیشابور، سبزوار و تهران و سایر شهرها در کار های مختلف صنعتی و اداری و بازرگانی و خدماتی مشغول به کار هستند.
در نیشابور کمتر اداره یا موسسه خدماتی و صنعتی هست که در آن چند نفر از سلیمانی مشغول نباشند. بنا بر آمار دهیاری حدود ۹۵ درصد بزرگسالان روستا باسواد هستند . وجود حدود ۳۰۰نفر با مدرک کارشناسی ، ۳۰ نفر کارشناس ارشد ، حدود ۱۵۰ نفر معلم ، ده ها پزشک و صدها نفر شاغل در بخش های مختلف اداری ، نظامی و انتظامی و ... گویا این امر است.
در طی ۸ سال جنگ تحمیلی حدود ۴۵۰ نفر رزمنده از سلیمانی به جبهه های جنگ حق علیه باطل اعزام شدند که ۳۰ نفر از آنان به درجه رفیع شهادت رسیدند ، ۱۰۰نفر با درجات مختلف به جمع جانبازان و ۱۰ نفر به جمع آزادگان پیوستند.همه این عزیزان جزو افتخارات اهالی سلیمانی هستند.
مردم روستا با زبان ترکی (لهجه خراسانی) صحبت می کنند و البته در میان مردم روستا های اطراف با زبان فارسی و لهجه های زیبای نیشابوری و جلگه ایی صحبت می نمایند. اهالی سلیمانی به خونگرمی و سخت کوشی ، زیرکی ، خون گرمی و مهمان نوازی در منطقه نیشابور و تحت جلگه و طاغنکوه مشهور هستند.
آثار تاریخی[ویرایش]
از آثار تاریخی روستا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- دو عدد چنار قدیمی در مرکز روستا که به گفته کارشناسان سازمان میراث فرهنگی بیش از ۴۰۰ سال قدمت دارند. تعداد این چنار ها را هفت اصله ذکر کرده اند که بیشتر آنها در زمان حمله روسها به خراسان در سال های جنگ دوم جهانی ، توسط آنها قطع شده است.
۲- برج های قدیمی که تعداد آنها را نیز هفت مورد ذکر کرده اند ، که البته بیشتر آنها به مرور زمان تخریب شده و تنها دو برج دیگر در روستا باقی مانده است.یکی برج سید صدر الدین و دیگری برج سید مهدی احمدی یا مصطفوی
۳- دروازه یا درب ورودی اصلی روستا که در این اواخر خراب شده است.
۴- درخت پیر که روی کوه های شمالی روستا قرار دارد و مورد احترام اهالی است و شاید به خاطر همین قداست محلی از گزند حوادث جان سالم بدربرده است.مردم بر اساس یک خرافه قدیمی با بستن نخ به آن طلب حاجت می کنند.البته در سال های اخیر این امر کاهش یافته است.
۵- سنگ قدیمی از قبرستان قدیمی روستا. دو طرح عمده در روستای سلیمانی در حال اجرا میباشد .
۱- طرح فاضلاب روستای سلیمانی در حال اجرا می باشد که این طرح اولین ب
منبع[ویرایش]
وبلاگ شهرستان فیروزه