سنگ فیروزه


فيروزه؛ سنگ آرزوها ، جواهر آبی [۱]


مقدمه[ویرایش]

فیروزه جواهر آبی رنگ می‌باشد که در سالهای دور روی تاج فرعونها ، پادشاهان و امپراتوریهای باستان نصب می‌شده و احتمالا یکی از قدیمیترین سنگهای شناخته شده می‌باشد. رنگ آبی فیروزه آنرا از سایر سنگها متمایز و به آن ارزش بخشیده است و منجر شده تا به عنوان یک جواهر استفاده شود. فیروزه از حدود ۲۰۰ سال قبل از میلاد توسط آمریکاییهای بومی جنوب غربی ایالات متحده و توسط تعداد زیادی از قبیل هندی در مکزیک بطور وسیعی استفاده می‌شده است.
جواهر فروشی آمریکای بومی و یا جواهر فروشی سبک هندی با فیروزه نصب شده روی نقره نسبتا جدید می‌باشد. تعدادی معتقدند که این سبک جواهر فروشی قبل از سال ۱۸۸۵ ناشناخته بوده است. اخیرا فیروزه بطور وسیعی در بین مردم در تمام شغلها از طرف تعداد زیادی از گروههای نژادی مختلف پذیرفته شده است.

نحوه پیدایش فیروزه[ویرایش]

چندین احتمال در مورد بوجود آمدن فیروزه وجود دارد که ما به چند مورد از آنها اشاره می‌کنیم:
۱- بطور شیمیایی ، یعنی ازترکیب هیدرات فسفات ، مس و آلومینوم تشکیل شده است
۲- توسط برخورد شهاب سنگ به زمین بوجود آمده است
۳- در آبهای زیرزمینی از میان سنگ آلومینیوم در حضور مس شکل گرفته است.
۴- فیروزه در بیشتر اوقات در رسوبات مس در محیطهای بایر و نسبتا کم آب یافت شده است.
به همین دلیل اغلب رسوبات مس را به عنوان ماده معرفی فرعی می‌شناسد.

نام فيروزه[ویرایش]

احتمالاً از کلمه فرانسوي turquie که همان ترکيه است مشتق شده است،و دليل آن اين است که در ابتدا تصور بر آن بوده است که منبع اصلي فيروزه در ترکيه می باشد( چون بخشي از فيروزه نيشابور از ترکيه به ساير نقاط جهان صادر مي‌شد.) احتمال ديگر اين است که نام فيروزه (turquoise) از کلمه فرانسوي "Pierre turquin" به معناي سنگ آبي تيره مشتق شده باشدو به نظر مي‌رسد که فيروزه در زبان فارسي از کلمه پيروزي ريشه گرفته است.فیروزه به زبان آلمانی Johnit"" ایتالیایی “Turchina” مکزیکی “Xiuiti” نام برده می شود
سنگ آرزو:
قدما و پیشینیان و بزرگان بر این عقیده بودند و هستند که فیروزه سنگ آرزوست، بدین معنی که با نگاه کردن و لمس کردن فیروزه و نیت کردن و آرزو می‌توان به آرزوی خود دست یافت.

ارزش اقتصادی سنگ فیروزه[ویرایش]

به دلیل ارائه تمام موارد فوق الذکر (کمیابی ، زیبایی ، رگه‌ها و ...) این سنگ تزئینی علاوه بر دارا بودن ارزش مهندسی و معنوی دارای ارزش بالای مادی نیز هست، بطوری که فیروزه‌هایی در جهان یافت می‌شوند که به علت منحصر به فرد بدون آنها (مثل بزرگی ، رنگ ، کیفیت فوق العاده و یا نقش زیبایی آن) قابل قیمت گذاری نیستند و یا اگر قابل قیمت گذاری باشند، توسط کارشناسان حرفه‌ای بین المللی این مسئله صورت می‌گیردولي فيروزه عجمي به اندازه ناخن انگشت يک انسان بالغ در آمريکا تا ۲۰۰۰دلاربه فروش مي‌رسد

ویژگیهای فیروزه پایتخت فیروزه جهان[ویرایش]
(شهرستان تخت جلگه )
۱- کمیاب بودن: معدن سنگ فیروزه تنها منحصر به چند کشور می‌باشد که بزرگترین و مرغوبترین آن در ایران درشهرستان تخت جلگه خراسات رضوی قرار دارد.
۲- دارا بودن نقوش در رگه‌های زیبا: سنگ فیروزه بهترین و منحصر به خردترین سنگ قیمتی است که در آن می‌توان رگه‌های زیبایی از اشکال، اشیاء ، گیاهان ، درختان و ... را یافت که این خصیصه فیروزه موجب دو چندان کردن زیبایی و ارزش آن شده است

داشتن خواص دارویی[ویرایش]

: از آنجائی که فیروزه از ترکیب چند عنصر تحت شرایط خاص محیطی پدیده آمده سولفات قلیایی آلومینیوم به فرمول ترکیبی دارای خواص شیمیایی ودارویی خاص می‌باشد.
استفاده از خواص درماني فيروزه قدمت طولاني دارد. از اين سنگ براي درمان سردرد، مشکلات چشمي،تب و گزش حشرات استفاده مي‌شده است. براي مثال فيروزه را به صورت پودر در آورده و آن را به مريض که از درد شکم رنج مي‌برد مي‌خوراندند. فيروزه همچنين خواص ماوراء طبيعي نيز دارد که گفته مي‌شود بدليل اينکه سنگي‌ هارمونيک است براي آرام کردن بيماران عصبي مؤثر مي‌افتد
خواص دارویی سنگ فیروزه ی تخت جلگه :
انرژی های موجود در این سنگ جهت موارد زیر مفید میباشد:
۱- تحریک وراه اندازی نیروها و چاکراهای انسان ها
۲- آرامش دادن ، بیدار شدن نیروهای درونی افراد
۳- درمان انواع بیماری های معده همچون : زخم ، ورم ، درد و…
۱- حرکت چا کرای فرد:
البته این حرکت به آگاهی درونی و آمادگی فرد نیز بستگی دارد
طریقه استفاده :
۱- یک قطعه سنگ فیروزه را به مدت بیست دقیقه بر روی چاکرای هفتم خویش قرار دهید . این روش را روزانه یک بار تکرار کنید . پس از مدتی ابتدا چاکرای اول حرکت می نماید . ( توجه داشته باشید که منظور از حرکت چاکرا ، باز شدن کامل آن نیست و ممکن است حتی حرکت آن نیز ماهها به طول بکشد .)
۲- آرامش دادن ، بیدار شدن نیروهای درونی افراد
انرژی های موجود در این سنگ علاوه بر آرامش دادن ، باعث بیدار شدن نیروهای درونی افراد نیز می گردد . این انرژی با دارا بودن انرژی های بیدار کننده ، مقداری از انرژی های درونی فرد راتقویت نموده و به سوی مدارات الکترومغناطیس اطراف بدن ارسال می کند . تبادل این نوع انرژی هاباعث ازبین رفتن انرژی های منفی بدن فرد و جایگزینی باانرژیهای بیدار کننده و بیدار شدن نیروهای درونی می شود (البته به شرط آن که فردنیزدر بالا بردن سطح آگاهی خویش و انجام تمرینات کمک نماید.)
۳- درمان انواع بیماری های معده همچون : زخم ، ورم ، درد و…
طریقه استفاده :
مقداری ماسه ی خیس ساحل دریا را به مدت ده دقیقه درآفتاب قرارداده و سپس یک قطعه فیروزه رابر روی ماسه ها بگذارید و پس از پنج دقیقه بلافاصله بر روی چشم سوم و یا بر روی معده ی بیمار قرار دهید . چنانچه آن را بر روی چشم سوم خویش قرار دادید ، می بایستی در ذهن خویش تصور ارسال امواج به معده و بهبودی را انجام دهید. همچنین انرژی های فرد درمانگر نیز بسیار موثر خواهد بود .
۴- تثبیت انرژی درمانگر و درمان انواع سر درد ، میگرن ، دردهای عضلانی و استخوانی
طریقه استفاده ۱ :
یک قطعه سنگ فیروزه را به مدت ده دقیقه داخل یک لیوان آب انداخته و سپس آب را نوشیده و سنگ را بر روی چشم سوم ویا چاکرای پنجم به مدت بیست دقیقه قرار دهید
طریقه استفاده ۲:
در اتاقی آرام دراز کشیده و یا به حالت چها رزانو نشسته و یک قطعه فیروزه ی تخت جلگه را به مدت بیست دقیقه بر روی چشم سوم خویش قراردهید.
۵- درمان یبوست
طریقه استفاده :
یک قطعه ی سنگ فیروزه را درون ظرف حاوی آب هندوانه ، آب سیب و آب انار ( آلو زرد ) قرار داده و آن را به مدت ده دقیقه در آفتاب بگذارید . سپس از مایع درون ظرف روزانه سه قاشق غذا خوری هنگام صبح ( نا شتا ) میل کنید و تا دو ساعت چیزی نخورید و پس از این مدت صبحانه ی کامل خورده و از مصرف موادی که باعث سردی مزاج می شود نیز اجتناب نما یید . ( چنانچه مقداری خشخاش درون مواد فوق بریزید ، اثر بهتری دارد ؛ اما قبل از مصرف باید آن را صاف کنید .)
۶- نقطه ی درمان و یا بیداری چشم سوم
طریقه استفاده :
یک قطعه فیروزه را به مدت ده دقیقه بر روی خاک باغچه در آفتاب گذاشته و سپس بمدت بیست دقیقه آن را بر روی چشم سوم خویش قرار دهید . این روش می بایستی هر روز به طور متوالی تکرار گردد . چنانچه حتی یک روز فاصله بیفتد ، اثر پنج روز از بین می رود .
انجام طولانی مدت روش فوق باعث باز شدن نیروی چشم سوم و رویت موجودات ابعاد دیگر و وقایع جهان های مختلف مادی و معنوی خواهد شد . البته انتظار می رود که افراد کمی از این روش طولانی مدت استفاده نمایند
۷- هاله ی سنگ فیروزه ی تخت جلگه :
این هاله از نیروها و انرژی های بسیار عظیمی تشکیل شده است. این هاله اغلب به رنگ های : آبی ، زرد ، کرمی ، نارنجی و گاه شیری بوده و با توجه به محیط تغییر رنگ می دهد .

سایرخواص و فواید فیروزه تخت جلگه[ویرایش]

نگاه به فیروزه چشم را تقویت می کند و استفاده از سرمه آن و هم چنین گذاشتن آن بر روی چشم ها برای تقویت چشم و درمان بیماریهای چشمی مفید است. گذاشتن فیروزه بر روی چاکرای گلو برای درمان گلو درد، تقویت تارهای صوتی و درمان بیماری های ریوی و تنفسی موثر می نماید.
فیروزه قلب را تقویت می کند وسعه صدر می دهد. این سنگ، افسردگی های روحی و روانی و هم چنین ناراحتی های عصبی را درمان می کند و باعث آرامش می شود.
استفاده از انگشتر و یا گردن بندی از آن، برای دور کردن انرژی های منفی به ویژه چشم زخم و آثار آن بسیار مناسب است. این سنگ مانند ، عقیق، حرز بسیار مهمی در برابر حوادث و بلایا به شمار می رود و برای آسان شدن کارها و رونق در کسب و کار بسیار مفید می نماید.
فیروزه استرس را از بيماران دور مي کند و دوستي ها را گسترش مي دهد. اين سنگ، سنگ صلح و آرامش است. باعث اقزايش ايمني در برابر اهريمن شده و قدرت عشق و دوستي و صداقت و عقل و حکمت را فزوني مي‌بخشد. فیروزه سمبل شانس خوب و آرامش و محافظت در برابر شیطان است.به همین دلیل خلبانان و خدمه هواپیما از فیروزه استفاده می کنند.

فيروزه وخرافات[ویرایش]

فيروزه و رنگ دلربايي آن براي قرنها همواره با بشر زندگي کرده است و بتدريج خرافاتي نيز در رابطه با فيروزه بوجود آمده است. در قرن سوم عقيده بر اين بود که با استفاده از جواهرات تزيين شده با فيروزه از افتادن سوار از اسب جلوگيري به عمل مي‌آيد. تغيير رنگ فيروزه خيانت زن به مرد را آشکار مي‌کرد. در قرن ۱۲ نويسندگان عرب مي‌نويسند که: " فيروزه در هواي پاک و تميز مي‌درخشد و در هواي تاريک کم رنگ مي‌شود." حتي بر اين عقيده بودند که تغييرات رنگ آن باعث دگرگونی آب و هوا مي شود
پارسيان بر اين عقيده بودند که بازتاب ماه روي سنگ فيروزه براي آنان خوش شانسي مي‌آورد و از آنان در مقابل شيطان محافظت مي‌کنند. بعضي بر اين عقيده بودند که نگاه کردن به سنگ فيروزه اثر شفا بخشي روي چشم دارد. در قرن ۱۵ ميلادي فلاسفه بر اين عقيده بودند که تغيير رنگ فيروزه از خواص اين سنگ به هنگام جذب سم است. مارکوپولو نيز راجع به اين سنگ مطالبي نوشته است.

انواع فیروزه تخت جلگه[ویرایش]

فيروزه تخت جلگه را به ۲ دسته اصلي تقسيم مي‌کنند:
۱- عجمي
۲- شجري
که این دسته بندی خود شامل موارد زیر است:
انواع فیروزه قبل از تراش:
۱- فیروزه عجمی:
گرد و درشت است و دارای فیروزه خالص به رنگ آبی سیر که گران قیمت ترین نوع فیروزه است
۲- فیروزه عجمی نیم رنگ:
از نوع قبلی کم رنگ تر است.
۳- فیروزه عربی:
فیروزه ای تخت با رنگ آبی سیر است.
۴- فیروزه توفال:
مانند عربی است ولی سنگ آن از میان رفته و فقط لایه ای از فیروزه با رنگ آبی سیر باقی مانده است.
۵- فیروزه توفال نیم رنگ:
از نوع قبلی کمی روشن تر است.
۶- فیروزه توفال سفید رنگ:
رنگ آبی خیلی روشن دارد.
۷- فیروزه چغاله:
فیروزه ای است درشت شبیه فیروزه عجمی اما به رنگ آبی کم رنگ
۸- فیروزه شجری:
فیروزه رگه دار را گویند.
۹- فیروزه شکوفه:
فیروزه ای است ریز تر از چغاله و فیروزه کمی دارد.
۱۰ - فیروزه چال یا نرم:
این فیروزه کمی بزرگتر از عدسی در سنگهای معدن دیده می شود.
۱۱- فیروزه درشت:
سنگهای نسبتا درشتی است که در آن رگه های باریک و پراکنده و نازک فیروزه دیده می شود که از نازلترین نوع فیروزه تخت جلگه ای است.

نحوه مراقبت از فیروزه[ویرایش]

مهمترين خطري که فيروزه را تهديد مي‌کند ايجاد خراش روي فيروزه، آب داغ ومواد شيميايي خانگي است و دليل آن نيز ترکيب هيدراتي در سنگ است.آب و نور نيزباعث تغيير رنگ فيروزه مي‌شود.
خلل و فرج سنگ باعث جذب چربي بدن يا ساير چربيها مي‌شود که باعث تغيير رنگ فيروزه مي‌شود. هرگزازتميزکننده‌هاي اولتراسونيک استفاده نکنيد و ازنزديکي با مواد حاوي کلر نيز اجتناب کنيد
بهتر است در هنگام شستن دست ها، انگشتر فیروزه از انگشت بیرون آورده شود.

هشدار[ویرایش]

در دهه‌های اخیر عده‌ای از سنگهای قیمتی از جمله فیروزه را بصورت مدلی از مواد پلیمری تهیه و به بازار عرضه کرده‌اند که نه تنها دارای بار هنری ، معنوی و مادی نمی‌باشند، بلکه موجب ایجاد حساسیت هایی در نواحی پوست و ریه می‌شوند.



جعبه‌ابزار