سور


غارنوردان به دنبال کشف رموز روستای شگفت انگیز سور بناب
تارنمای نصر نیوز در گزارشی از روستای سور در شهرستان بناب، از تلاش غارنوردان برای کشف رمز و راز این روستای شگفت انگیز خبر داده است.
گروه میراث فرهنگی، تارنمای نصر نیوز در گزارشی از روستای سور در شهرستان بناب، از تلاش غارنوردان برای کشف رمز و راز این روستای شگفت انگیز خبر داده است.
به گزارش بولتن نیوز، درحالی که روستای سِوِر در بناب جزء روستاهای هدف گردشگری است که معماری منحصر به فردی دارد اما هنوز شهر زیرزمینی آن مورد کاوش قرار نگرفته است. در چنین شرایطی غارنوردان به کمک باستان شناسان آمدند تا رموز روستای شگفت انگیز را کشف کنند.
در ۲۴ کیلومتری شهرستان بناب در آذربایجان شرقی دو روستای هدف گردشگری قرار دارد که معماری پله کانی آنها برای گردشگران جذاب خواهد بود.
توته خانه روستای هدف گردشگری است که حدود ۷۰۰ خانوار جمعیت دارد و با توجه به معماری ویژه آن می تواند مورد بررسی محققان قرار گیرد. در نزدیکی این روستا، روستای دیگری با جمعیت ۷۰ خانوار قرار دارد که به آن سِوِر می گویند.
معماری منحصر به فرد این روستا سبب شده تا در کنار روستای کندوان و سه روستای دیگر نام روستاهای شگفت انگیز استان را به خود اختصاص دهد.
سِوِر نیز مانند کندوان دارای معمار صخره ای است و ساختمان ها در دو طبقه قرار دارند چنانکه خانه های آجری کنونی بر روی خانه های دست کند صخره ای گذشته بنا شده اند. خانه های دست کندی که وسعت آنها حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر مربع است و به صورت تودرتو است.
مسوول میراث فرهنگی شهرستان بناب با بیان این صحبت ها به خبرنگار گردشگری CHN گفت: دو روستای سِوِر و توته خانه با توجه به معماری منحصربه فردی که دارند می توانند به عنوان دایرةالمعارف معماری روستایی کشور مورد تحقیق و بررسی قرار گیرند.

به گفته بهنام رحیم زاده مطالعات مرحله نخست طرح جامعه روستای توته خانه انجام شده است و مرحله دوم آن تا اسفندماه سال جاری انجام خواهد شد، همچنین با پیشنهاد ۲ میلیارد تومان بودجه برای آغاز کار، این طرح در سال آینده توسط بنیاد مسکن اجرا خواهد شد.
وی در ادامه با اعلام خبر انجام طرح تحقیقاتی در روستای سور، گفت: برای آنکه بتوانیم در این روستا فرهنگ سازی های لازم برای حضور صحیح گردشگران را انجام دهیم با دانشگاه معماری بناب نامه نگاری هایی جهت انجام تحقیقات معماری روستا انجام شده است.
او گفت: قرار است سازمان میراث و گردشگری زیرساخت های لازم همچون جاده و مسیر دسترسی را ساماندهی کند و درصورت نیاز به ساخت محل اقامت گردشگران قطعا در حوزه بوم گردی انجام خواهد شد. در این میان سازمان میراث و گردشگری سیاستگزار خواهد بود و اجرای کار را به بخش خصوصی خواهد سپرد.
مسوول میراث فرهنگی شهرستان بناب در ادامه با اشاره به حدود ۴۰ مجموعه صخره کند که در روستای سور وجود دارد از حضور گروهی از غارشناسان و باستان شناسان در منطقه خبر داد و گفت: با وجود تاریخی که زیر این روستا قرار دارد هنوز امکانات لازم برای کاوش آن به وجود نیامده است، از این رو با همکاری گروهی از انجمن غارنوردان و باستان شناسان در صدد تحقیق در منطقه برآمده ایم.
رحیم زاده همچنین با اشاره به روستاهای دست کند همچون کندوان، حیله ور، میمند، سور و معبد مهر مراغه پیشنهاد پرونده معماری صخره ای برای ثبت در یونسکو را داد.
رییس انجمن غارنوردان و غارشناسان نیز در خصوص حضور و همکاری این انجمن برای کشف اسرار نهفته در روستای سور گفت: در طبقه زیرین این روستا خانه های دست کند صخره ای همانند کندوان وجود دارد که در واقع مسکن اولیه اهالی این روستا بوده که در دل سنگ ها و گدازه های آتشفشانی کنده شده اند.
به گفته جواد نظام دوست با توجه به آنکه این دست کندها در زیر خانه های شخصی اهالی روستا قرار دارند و دسترسی به آن دشوار است، در زمان حاضر نمی توان درخصوص وسعت این شهر زیرزمینی صحبت کرد چرا که نیاز است تا نقشه آن توسط غارنوردان طراحی شود، حتی این امکان وجود دارد بخشی از تاریخ زندگی مردم منطقه در همین دست کندهای زیرزمینی پیدا شود.
وی با اشاره به اینکه با توجه به تغییر کاربری این دست کندها به محل نگهداری دام و انبار علوفه و بسته شدن بسیاری از حفره های تودرتو به دلیل ترسی که ساکنان از گستردگی آن داشتند دسترسی به بسیاری از بخش های این شهر زیرزمینی دشوار است، گفت: قرار شده فرمانداری بخشی از املاک را خریداری کند تا بتوانیم تحقیقات را شروع کنیم، اهمیت این طرح از آن روست که کشوری مانند ترکیه با معرفی روستای صخره ای خود توانسته منبع مناسبی برای توسعه گردشگری و درآمدزایی خود ایجاد کند اما در کشور ما با وجود چنین پتانسیل هایی از کسب چنین درآمدهایی بازمانده ایم.
منبع: ایرنا
[۱]    



جعبه‌ابزار