سی پی
روستای سی پی یکی از زیبا ترین روستا های منطقه ی کسلیان است . منطقه ی کسلیان از توابع شهرستان سوادکوه میباشد. این شهرستان بر محور فیروزکوه قرار دارد.
شهرستان سوادکوه به علت زادگاه بودن آن پدر و پسرکه قریب ۵۰ سال در ایران حکومت کردند شهره ی خاص و عام می باشد.
این روستا شمالا به روستای پیرنعیم وجنوبا به روستای کوچید(کچید) وابسته میباشداز روستاهای اطراف میتوان به اتو- امیر کلا- پاشاکلا - بهمنان - لولاک - سنگنیشت - مته کلا و . . . . را نام برد.
تعدد خانه وار این روستا هم اکنون به صد خانوار میرسد که با احداث مسکن های جدید و مهاجرت از شهر به روستا به سرعت قابل رشد میباشد.
به راستی سی پی کجاست؟
(سی ) به زبان مازندرانی به معنای کوه یا تپه می باشد. و( پی) به معنی کنار. سی پی یعنی کنار تپه .
در گذشته های دور تعداد معدودی خانه ی کاه گلی در فاصله ای پایین تر از حسینیه ی کنونی روستا قرار داشت و از آن جا که این ده کوچک کنار تپه ای که هم اکنون اردوگاه کنونی در آن واقع است قرار داشت به این نام، نام گذاری شد . البته این مطلب از از پیر مردانی نقل قول می شود که خود از گذشتگانشان پرسیده اند و هم اکنون راوی زنده ای در روستا وجود ندارد که در آن زمان ها زیسته باشد.
در اینجا لازم میدارم آدرس و محل جغرافیایی دقیق روستای سی پی را برای دوستانی که علاقه مندند از این بهشت گم شده دیدن کنند بیان کنم
اگر در نقشه ی شهرستان سوادکوه در همین وبلاگ توجه کنید این شهرستان بر محور فیروزکوه که یکی از محور های اصلی ارتباطی تهران- شمال است قرار دارد. شهر زیراب یکی از شهر های مرکزی شهرستان سوادکوه است روستای سی پی بر محور فرعی ارتباطی زیراب- لاجیم قرار دارد. تصاویری که در ریر مشاهده می کنید نما هایی از محور ارتباطی زیراب- سی پی می باشد.
تاریخچه ی روستای سی پی
چیزی که مسلم است این است که قدمت دقیق روستای سی پی در دسترس نیست ولی می توان با استفاده از نوشته ها و مکتوبات موجود پیش بینی هایی در این زمینه داشت .
در این رابطه دو موضوع مطرح می گردد
۱- نقل قول معمران و سالخوردگان روستا
۲- استفاده از اسناد، شجره نامه ها و مکتوبات موجود
بدیهی است که با تکیه به نقل قول معمرین روستا نمیتوان به نتیجه های کافی دست یافت چرا که مسن ترین فرد روستا در حال حاضر بیش از نود سال سن ندارد و در نهایت شنیده هایش هم حد اکثر تا به ۲۰۰ سال پیش بیشتر نمی رسد
لذا ما در اینجا ضمن درج نقل قول سا لخوردگان روستا و شنیده هایشان به مرجع مهمتر از آن می پردازیم که هم درصد خطای آن پایین تر است وهم کامل تر است و آن استفاده از اسناد و شجره نامه ها و مکتوبات موجود است.در زیر به شرح توضیحاتی در مورد هر یک از موارد فوق می پردازیم.
۱- نقل قول معمرین: بنا بر پاره ای از نقل قول ها و شواهد قدمت روستای سی پی به ۲۰۰ الی ۳۰۰ سال پیش می رسد ، در آن زمانها عده ای در این محل برای سالیان دراز زندگی می کردند. شغل اصلی مردم روستا در آن زمان دامداری ،کشاورزی و شکار بود با استناد به نقل قولی مشهورتر در گذشته های دور تنها چند خانه ی کاه گلی در در این روستا بوده که تعداد آن از تعداد انگشتان یک دست هم کمتر بود که به علت یک زلزله ی ۷.۴ ریشتری بعضی از آنها خراب شده ولی تلفاتی نداشت از اقوام و طایفه های آن زمان می توان تنها به یک یا دو مورد اشاره کرد ولی هم اکنون قریب ۸ یا ۹ مورد می رسد. هم اکنون اهالی روستا با نام های خانوادگی حیدری-محسنی-رسولی-زمانی-نوری-حسینی-امیری- محمدی - شیرزاد – ازکات و ... در این روستا سکونت دارند. .از گذشتگان و پیشینیان این روستا می توان به یوسف علی محسنی- آقا گل نوری-محمد حسین حیدری- کربلایی کاظم حیدری- محمد مهدی رسولی و کربلایی کاظم حسینی اشاره کرد . محمد حسین حیدری یکی از بزرگان و مالکین این روستا در آن زمانها بوده به طوری که طبق نقل قولی از پیر مردان روستا محمد حسین حیدری در زمان حکومت رضا خان کبیر قریب دوازده سال برای این آب و خاک خد مت کرده و علت آن نیز داشتن زمین و اراضی زیاد بود.گفتنی است وی اولین مرخصی استحقاقی خود را بعد از گذشت ۸ سال از خدمت سر بازی اش دریافت نمود.
۲- استفاده ازاسناد و نوشته های موجود: با استناد به مدارک موجود قدمت روستای سی پی به چیزی حدود ۸۰۰ سال پیش می رسد نام قدیمی این روستا سیاهرم بوده که به زبان محلی سیو رم تلفظ می شد که بعد ها باب سرا نامیده شد که در منطقه ی خرد کوه کنونی واقع بود.
[۱]