سید محمد باقر موحد ابطحی


زندگینامه محمد باقر ابطحی (ابطحی بزرگ)
سيد محمد باقر موحد ابطحي
شناسه اطلاعاتی:
نام پدر :
شهر محل س•ت :----
درجه علمی :اجتهاد
مذهب : شيعه
ملیت : ايران
تخصص :


سمت ها و فعالیت ها[ویرایش]

۱. سرپرست مركز پژوهشي و مدرسه امام مهدي(عج)، قم.)
فعاليتها:
۱.تبليغ، اقليدِ فارس
۲.اعزام مبلغ، اقليد، سرحد و چهاردانگه
۳.مناظره با «بن باز»، امام جماعت وهابي مسجدالحرام، مكه
۴.بنيان نهادن مدرسه امام مهدي(عج)، قم
۵.ساخت درمانگاه وليّ‌عصر(عج)، اقليد فارس
۶.ساخت بيمارستان وليّ‌عصر(عج)، اقليد فارس
۷.ساخت مساجد فراوان، اقليد و چهاردانگه
۸.ساخت هنرستان صنعتي، اقليد فارس
۹.ساخت كارگاه‌هاي قالي‌بافي، اقليد فارس
۱۰.ساخت پايگاه بزرگ امام رضا(ع)، اصفهان
۱۱.همكاري در احداث لوله‌كشي آب، مازندران
۱۲.همكاري در ساخت كارخانه قند، اقليد فارس
۱۳.بازسازي امامزاده سيد محمد، اقليد فارس
۱۴.طرح نقشه مسجد جمكران، قم
۱۵.طرح تونل بزرگ اباصالح المهدی(عج).اقلید فارس
توضيح: از ديگر فعاليت‌هاي ايشان، پيشنهاد نگارش كتاب گران‌سنگ تفسيرالميزان به علامه طباطبايي و پيشنهاد گردآوري همه روايات شيعه به آيت‌الله سيد حسين بروجردي است.)

تحصیلات و فعالیت های حوزوی و دانشگاهی[ویرایش]

مقدمات
سيد مرتضي موحد ابطحي (پدر)، پيش از ۱۳۶۵ هـ .ق، اصفهان
سطح
سيد مرتضي موحد ابطحي(پدر)، پيش از ۱۳۶۵ هـ .ق، اصفهان
حاج آقا رحيم ارباب، پيش از ۱۳۶۵ هـ .ق، اصفهان
شيخ محمود مفيد، پيش از ۱۳۶۵ هـ.ق، اصفهان
خارج فقه و اصول
سيد حسين بروجردي، ۱۳۶۵ ـ ۱۳۷۰ هـ .ق، ۵ سال، قم
سيد محمد حجت كوه‌كمره‌اي، ۱۳۶۵ ـ ۱۳۷۰ هـ .ق، ۵ سال، قم
امام خميني، اصول، ۱۴ سال، قم
امام خميني، فقه، ۱۴ سال، قم
سيد محمدرضا گلپايگاني، اصول، ۱ دوره، قم
سيد محمدرضا گلپايگاني، فقه، ۵/۱۳ سال، قم
محمدعلي اراكي، فقه، ۵/۱۳ سال، قم
سيد احمد خوانساري، فقه ـ قضاء و شهادات، قم
سيد ابوالقاسم خويي، نجف اشرف
سيد عبدالهادي شيرازي، نجف اشرف
سيد محسن حكيم، نجف اشرف
سيد محمود شاهرودي، نجف اشرف
سيد كاظم شريعتمداري، قم
آيت‌الله محقق يزدي، قم
تفسير
علامه سيد محمدحسين طباطبايي، قم
فلسفه
علامه سيد محمدحسين طباطبايي، اسفار، ۵/۴ سال، قم
علامه سيد محمدحسين طباطبايي، الهيئت شفا، قم
طب قديم
سيد مرتضي موحد ابطحي (پدر)، قانون بوعلي سينا، اصفهان
علامه حاج ميرزا محمد طبيب‌زاده، قانون بوعلي سينا، اصفهان)

نگاشته ها[ویرایش]

كتاب
۱.المدخل الي تفسير الموضوعي للقرآن كريم، تفسير، عربي، ۱۰ جلد
۲.الصحيفة السجادية الجامعة، دعا، عربي؛ (اين كتاب دربردارنده ۲۷۰ دعا و نيايش از امام سجاد(ع) است، در حالي كه صحيفه سجاديه كه از قبل موجود بودند، ۵۴ دعا دارند)
۳.جامع الاخبار و الآثار عن النبي و الائمه الاطهار، حديث، عربي، ۲ جلد؛ (در اين كتاب، روايت‌هاي ائمه معصومين(ع) در زمينه تفسير قرآن، گرد آمده است)
۴.الصحيفة العلوية الجامعة، دعا، (۷۰۰ دعا از امام علي(ع))
۵.صحيفه فاطمه زهرا و چهار فرزندش، دعا، عربي، (دعاهاي فاطمه زهرا(س) و فرزندانش: امام حسن، امام حسين، امام باقر و امام كاظم(ع))
۶.صحيفه امام صادق(ع)، دعا، عربي، (۱۰۰۰ دعا از امام صادق(ع))
۷.الصحيفة الرضوية الجامعة، دعا، عربي، (دعا و مناجات‌هاي امام رضا، امام جواد، امام هادي، امام عسكري و امام زمان(ع))
۸.الدرر اللاّمعة في احاديث الجامعة، حديث و رجال، عربي، (اين كتاب، مقدمه‌اي بر كتاب جامع الاحاديث الشيعه نوشته آيت‌الله العظمي بروجردي است)
۹.عوالم العلوم، عربي
۱۰.فقه جامع الاحاديث، حديث، عربي، (موضوع اين كتاب، تفسير، دلالت احاديث و بررسي تعارض و رفع آنها است)
۱۱.معجم اسناد روايات، رجال و حديث، عربي
مقاله
۱.بررسي بعد سياسي حج
۲.اهميت خانه خدا و كيفيت اداره حرمين شريفين
۳.علل جلوگيري آل سعود از حج حجاج ايراني از ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۹ه‌ .ش
۴.برائت از مشركين در حج
۵.گفتاري پيرامون اهميت عيد فطر و قربان

از نگاه رهبری[ویرایش]

مقام معظم رهبري: «ايشان كسي است كه اقليد را در زمان طاغوت به اقليد امام زمان(عج) معروف كرد».

خلاصه زندگینامه[ویرایش]

آيت‌الله سيد محمدباقر موحد ابطحي در ۲ اسفند ۱۳۰۶ هـ .ش برابر با شب دوم رمضان سال ۱۳۴۶هـ .ق خانواده‌اي اهل علم و معرفت در در اصفهان به دنيا آمد. پدرش، آيت‌الله حاج سيد مرتضي موحد ابطحي از علماي اصفهان بود. جدّ مادري‌اش نيز آيت‌الله سيد محمدتقي موسوي احمدآبادي، نويسنده كتاب مكيال المكارم است.سيد محمدباقر مقدمات و دروس سطح را در حوزه علميه اصفهان، نزد پدرش و استاداني همچون حضرات آيات: حاج‌آقا رحيم ارباب و شيخ محمود مفيد آموخت. سپس در ۱۷ سالگي، براي ادامه تحصيل به قم رفت و در مدرسه حجتيه اقامت گزيد. در قم، از محضر آيات عظام: سيد حسين بروجردي، سيد محمد حجت كوه‌كمره‌اي و امام خميني بهره گرفت و با اينكه ۲۰ سال بيشتر نداشت، به دليل ايرادهاي علمي و نقدهايي كه در كلاس درس بيان مي‌كرد، توجه استادان را به خويش جلب كرد.آيت‌الله موحد براي فراگيري دانش بيشتر، در سال ۱۳۷۰ هـ .ق رهسپار نجف اشرف گرديد، ولي طولي نكشيد كه به دليل گرماي طاقت‌فرساي نجف، به قم بازگشت.وي پس از بازگشت به قم، در رشته‌هاي گوناگون علوم اسلامي به‌ويژه حديث و رجال به تحصيل و پژوهش پرداخت و به درجه‌هاي عالي رسيد. آيت‌الله موحد در دوره سطح و خارج، شاگردان بسياري را پرورش داد. افزون بر آن، با بنيان نهادن مدرسه و مركز پژوهشي «الامام المهدي» در قم، به گردآوري اخبار و احاديث اهل بيت(ع‌) همت گماشته كه ره آورد آن، انتشار ده‌ها كتاب ارزنده مانند الصحيفة السجادية الجامعة و صحيفة الامام الرضا(ع) است.از فرازهاي شگفت در زندگي اين انديشمند وارسته، توسل به امام زمان(عج) است. ايشان به پشتوانه اين توسل‌ها، به كاميابي‌هاي بزرگي در امور فرهنگي و عمراني دست يافته است، كه از آن جمله به ساخت بيمارستان، درمانگاه، مساجد، مدارس و... مي‌توان اشاره كرد. هم‌اكنون آيت‌الله ابطحي با همكاري گروهي از پژوهشگران حوزه علميه قم، سرگرم گردآوري احاديث شيعه هستند.
زندگینامه محمد باقر ابطحی (ابطحی بزرگ)
ابطحى شهرت سلسله‌اى از سادات رفیع‌الدرجات است و تیره‌هاى مختلفى هستند كه در اصفهان و كاشان و تهران و قم و خراسان و سایر نقاط ایران و عراق سكونت دارند بعضى از آنها حسینى و بعضى موسوى و برخى رضوى و یا علوى و غیره مى‌باشند ولى به این شهرت و صفت هویت خود را معروف ساخته‌اند مثلا اخ‌الزوجه نگارنده جناب حجه‌الاسلام حاج سید حسن ابطحى خانى نسبا موسوى هستند ولى به ابطحى شهرت یافته‌اند.
یكى از این تیره‌ها ابطحى‌هاى اصفهان و خمینى‌شهرند كه در آن سامان و قم و تهران و رى زندگى مى‌كنند و تمامى با همبستگى و خویشاوندى دارند و در پشت سوم و چهارم الى دهم یكى مى‌شوند و از آنهاست جناب حجه‌الاسلام و محقق فهام و مفسر علام آقاى حاج سید محمدباقر ابطحى فرزند آیت‌الله حاج سید مرتضى ابطحى كه در تاریخ ۱۳۴۹ قمرى در اصفهان متولد و پس از طى مقدمات و متون فقه و اصول در تاریخ ۱۳۶۶ قمرى به قم مهاجرت نموده و از محضر زعیم اعظم آیت‌الله بروجردى و آیات دیگر حوزه علمیه چون آیت‌الله آقاى خمینى و گلپایگانى و حاج سید احمد خونسارى و آقاى اراكى و محقق یزدى استفاده كامل نموده و هم علوم عقلیه فلسفه و الهیات شفا را از استاد بزرگوار علامه طباطبائى فراگرفته و ضمنا تدریس فقه و اصول را براى عده‌اى از محصلین مى‌نمایند.
آثار علمى معظم‌له عبارت است از: ۱- الدور اللامعه فى الاحادیث الجامعه ۲- المدخل للتفسیر الموضوعى للقرآن الكریم پنج مجلد كه جلد اول آن مطبوع و بقیه آماده براى طبع است.
۳- ترتیب اساتید الوسائل و مصادرها و تحقیق رجالها على اسلوب منهجى دراسى
آیت‌اللَّه آقاى حاج سید محمدباقر موحد ابطحى اولین فرزند حجةالاسلام والمسلمین حاج سید مرتضى موحد ابطحى و سبط مرحوم آیت‌اللَّه متقى حاج سید محمد تقى فقیه احمدآبادى در سال ۱۳۴۶ قمرى در شب دوم ماه مبارك رمضان در بیت علم و تقوا متولد شده و مقدمات و متون فقه و اصول را در حوزه علمیه (مدرسه صدر اصفهان) نزد والد ماجدش و اساتید مشهور اصفهان از جمله آیت‌اللَّه حاج آقا رحیم ارباب و آیت‌اللَّه حاج شیخ محمود مفید فراگرفته و در ربیع‌الاول سال ۱۳۶۵ قمرى مهاجرت به قم نموده و در مدرسه حجتیه اقامت و از دراسات و ابحاث مرحوم آیت‌اللَّه حجت و نیز محضر و درس زعیم اعظم آیت‌اللَّه العظمى بروجردى قدس سره حاضر و با اینكه در آن موقع سنش از بیست تجاوز نكرده بود كاملا با ایراد و نقد و صحبت كردن در درس معظم له جلب نظر ایشان را نموده و پاسخ مى‌گرفت و كتاب قضاء و شهادات را در محضر آیت‌اللَّه العظمى حاج سید احمد خونسارى استفاده نموده و در سال ۱۳۷۰ ق- ه به قصد استفاده از حوزه علمیه نجف مسافرت به آن سامان و از محضر آیات عظام و اساتید بزرگ آمیرزا عبدالهادى شیرازى و آیت‌اللَّه حكیم و آیت‌اللَّه شاهرودى و خوئى مستفیض و بهره‌مند شده لیكن به علت گرماى طاقت‌فرساى نجف مجبور به مراجعت به قم گردیده و پیوسته تحقیق راه و روش تعالیم فقه و اصول و رجال و حدیث و تفسیر را از محضر آیت‌اللَّه العظمى بروجردى و نائب‌الامام آیت‌اللَّه العظمى خمینى و آیت‌اللَّه العظمى گلپایگانى و آقاى شریعتمدارى و آقاى حاج شیخ محمد على اراكى و مرحوم آقاى محقق یزدى و فلسفه و اسفار و شفاء را از فیلسوف بزرگ علامه طباطبائى و قانون بوعلى را از والد ماجدش و علامه حاج میرزا محمد طبیب‌زاده فراگرفته و ضمناً به تدریس سطوح عالیه فقه و اصول پرداخته و اكنون داراى حوزه درسى تحقیقى و استدلالى فقه و اصول كه جمعى از فضلا و محصلین با استداد از محضر و بیاشان استفاده مى‌كنند. مى‌باشند.
داراى تالیفات و آثار علمى چندى مى‌باشند كه از دیدگاه دانش‌پژوهان مى‌گذرانم. ۱- كتاب زكوة و خمس و صوم و اعتكاف از كتاب جامع‌الاحادیث آیت‌اللَّه العظمى بروجردى كه با شركت و معاونت چند تن از فضلاء چون حجةالاسلام حاج آقا جواد خندق‌آبادى و حاج آقا جلال گلپایگانى و آقاى حاج سید محمدعلى موحد ابطحى (برادر گرامى خود) تالیف نموده و به آن مرحوم تحویل كه بعد از رحلتش با تجدید نظر و مقابله با حضرت آیت‌اللَّه العظمى خوئى به‌طبع رسید.
۲- الدرر العلامه فى الاحادیث الجامعه للاحكام الفقهیه... كه آن مقدمه‌اى است براى كتاب جامع‌الاحادیث كه اخبار طولانى در آن تقطیع شده است.
۳- المدخل الى (التفسیر الموضوعى) للقرآن الحكیم پنج جلد كه جلد اول در دو جزء به چاپ رسیده است.
۴- جامع الاثار فى تفسیر القرآن كه به اسلوب جدید تمام اخبار مصادر و جوامع احادیث اهلبیت علیهم‌السلام بررسى (به كمك فضلاء لجنه تحقیق).
۵- معجم اسناد روایات كه از تمام احادیث موجوده در مصادر اولیه و جوامع بزرگ حدیث چون بحارالانوار و عوالم و وسایل اتخاذ و به اسلوب جدولى منظم و با كمك فضلاء لجنه تحقیق در شرف اتمام است.
۶- توحیدالروایات كه در تمام اخبار مصادر و جوامع حدیث در هر موضوع با استقصاء وحدت روایت از نظر سند و متن (با كمك فضلاء لجنه انجام گرفته).
۷- فقه جامع‌الاحادیث كه از نظر تفسیر و دلالت بر حدیث و جمع دلالات احادیث و بررسى معارضات و كیفیت علاج و جمع آن (با كمك فضلاء لجنه تحقیق).
اما باقیات الصالحات و آثار تاریخى معظم له.
۱- مدرسه الامام‌المهدى در قم ۲- مدرسه علمى در شهرستان اقلید ۳- مساجد بسیارى در منطقه وسیع اقلید و سرحد چهار دانگه ییلاق تمام عشایر فارس ۴- مراكز تبلیغ در شهرستان اقلید و سرحد چهار دانگه ۵- درمانگاه ولى عصر (ع) در حومه اقلید ۶- بیمارستان ولى عصر (ع) در شهرستان اقلید.



جعبه‌ابزار