شایق
روستاي شايق/
سرعین /
اردبیلروستای شایق یکی از بزرگترین روستاهای تابعه شهرستان سرعین در استان اردبیل می باشد. روستای شایق در ۷ کیلومتری جنوب غربی شهر چشمه های معدنی جوشان بهشتی سرعین واقع شده است.
معرفی روستا[ویرایش]
روستای شایق یکی از بزرگترین روستاهای تابعه شهرستان سرعین در استان اردبیل می باشد. روستای شایق در ۷ کیلومتری جنوب غربی شهر چشمه های معدنی جوشان بهشتی سرعین واقع شده است. از طریق جاده آسفالته روستایی به شهرستان سرعین ارتباط دارد و از طرفی نیز به روستای آلوارس و سرانجام پیست اسکی آلوارس در دامنه های قله سبلان منتهی می شود.
جمعیت روستای شایق[ویرایش]
این روستا دارای ۲۵۰ خانوار با سکونت دائم و ۱۰۰۰ نفر جمعیت، حدود ۱۰۰ خانوار فصلی با ۴۰۰ نفر جمعیت. (تا پایان ۱۳۸۶)
شغل اهالی روستا[ویرایش]
اکثر اهالی روستا کشاورز بوده و در کنار کشت و زرع به دامداری سنتی مشغولند و از این طریق امرار معاش می نمایند . گندم و سیب زمینی، عدسی و علوفه دام از مهمترین محصولات زراعی روستای شایق می باشد . قالی بافی، گلیم بافی و صنایع دستی نیز در این روستا رواج دارد .
وجه تسمیه روستای شایق[ویرایش]
حدود ۲۵۰ سال پیش مرد بزرگ و نامی به اسم مرحوم حاج محمدیار از حوالی پارس آباد امروزی از طایفه دورسونخواجه که یکی از ۳۲ طایفه معروف دشت مغان است به این منطقه آمده و با توجه به اینکه آن زمان اکثر مردم عشایر و حالت کوچ رو داشته اند به نظر می رسد استعداد رویش و مراتع موجود در دامنه سبلان و ییلاقات خوش آب و هوا با چمنزارهای پر علف و زمین های مستعد عامل اصلی برای مهاجرت بوده و در این منطقه ساکن می شوند.
چون اسم طایفه شان شایقی بوده این دیار را به شایق نامگذاری کرده اند. بعداً فرزندان آن مرحوم ازجمله حاج عبادالله شایقی زمام امور را بدست می گیرد و بر اساس گفته افراد کهنسال تمام ملک روستا و بعضی زمین های روستاهای اطراف متعلق به ایشان بوده است.
کوه های معروف اطراف روستا[ویرایش]
۱- کوه آتشفشان سبلان و حرم های چسبیده به آن و کوههای بزگوش، صائین.
۲- کوههای باغرو وسلسله جبال چسبیده به آن از شمال شرق بطرف جنوب شرق گسترده شده اند .
۳- کوه اکیز در در جنوب روستا به فاصله ۸ کیلومتری روستا واقع است و در زمین روستای هم جوار جنوبی (پیرنق) قرار گرفته است .
درهّ های اطراف روستا ی شایق :
تمام درهّ ها بصورت عمود بر دو خط راست فرضی که توضیح داده شد کشیده شده اند. شیب از کوه های سبلان بطرف کوههای باغرو می باشد .
۱-اوجور دره سی :
در شمال روستا واقع شده و حد و مرز دو روستای شایق و اوجور را از هم جدا می کند و از روستای اوجور بطرف روستای علیداشین از شمال به شرق کشیده شده است .
۲- درّه خود روستا (کت دره سی):
در سمت غرب روستا و چسبیده به روستا و از روستای آلوارس که در۵ کیلومتری شمالغرب روستای شایق واقع بوده به طرف شمال شرق روستا کشیده شده است .
۳- قوری درهّ:
به معنی درهّ خشک که بندرت سیل و سیلاب می آمده و به این نام موصوف گردیده است .
۴- ظهره بان دره سی :
در سمت شمال شرق و گستردگی کمی دارد و به راه میمند جاداسی ختم می شود .
۵-ملا دره سی :
در سر راه روستاهای شیران و گلستان و در قسمت جنوب شرق روستا و به فاصله۴کیلومتری روستا قرار دارد.
رودخانه های در جریان روستای شایق :
۱- قلعه آرخی:
از ارتفاعات سبلان و حرم های جوانب آن منشاء می گیرد ودر سر راه خود از آبشار معروف گور گور بستر خود را پر نموده وبه روستاهای پایین دست که عمده آن شایق و آلوارس و اسلام آباد (شاه نشین سابق) می باشد حقا به کشاورزی بوده وچون از مسیر قلعه کنار روستای آلوارس می گذرد به این نام شهرت یافته است البته در اسناد امور آب به رودخانه کمال آباد معروف است .
۲-رودخانه داغ آرخی :
متعلق به روستاهای شایق و آلوارس بوده و در هنگام فصل بهار از دبی بالایی برخوردار است واین رودخانه هم از حرمهای اطراف سبلان منشاء گرفته و آب استحصالی از برف ویخ کوهها به هم پیوسته و یک سیل عظیمی را بوجود می آورد و فقط روستاهای شایق و آلوارس از آن بهره مند می شود.
تپه های اطراف روستا:
۱- زال تپه سی:
در نزدیکی روستا و در قسمت جنوب شرق و در فاصله تقریب ۱ کیلومتری آن واقع است و غار حاوی آثار باستانی است به نام این تپه توجه ویژه شود.
۲- کلک لر تپه سی :
حاوی سنگ های زیادی بوده که برروی هم با دست ریخته شده بود و زمانی محل زندگی اقوام پیشین بوده است که هیچ اطلاعاتی متاسفانه از در دست نداریم و همه اشیاء و شناسنامه منطقه توسط غارتگران تاریخ و فرهنگ دانسته و ندانسته به یغما رفته است.
منبع[ویرایش]
وبلاگ روستای شایق