شرق آباد


روستاي شرق آباد(گمبان)/ارسنجان/فارس
روستای شرق آباد در شهرستان ارسنجان "بخش مرکزی" و دهستان علی آباد ملک قرار دارد. فاصله روستا تا مرکز شهرستان ۱۸ کیلومتر و تا مر کز دهستان ۲۳ کیلومتر می باشد. این روستا در کنار جاده آسفالته بین شهری ارسنجان - آباده طشک قرار دارد .فاصله شرق آباد تا جاده اصلی شیراز - اصفهان ۴۲ کیلومتر می باشد.

روستای شرق آباد در شهرستان ارسنجان "بخش مرکزی" و دهستان علی آباد ملک قرار دارد. فاصله روستا تا مرکز شهرستان ۱۸ کیلومتر و تا مر کز دهستان ۲۳ کیلومتر می باشد. این روستا در کنار جاده آسفالته بین شهری ارسنجان - آباده طشک قرار دارد .فاصله شرق آباد تا جاده اصلی شیراز - اصفهان ۴۲ کیلومتر می باشد.
از لحاظ طبیعی روستا در دامنه جنوبی ارتفاعات کوه خم (دالنشین) واقع شده است. در پائین دست روستا دشت کم وسعتی گسترده شده است که به دریاچه طشک ختم می شود.
ب : موقعیت ریاضی:
روستای شرق آباد در عرض جغرافیایی ۲۹ درجه و ۵۵ دقیقه شمالی و طول ۵۳ درجه و ۳۰ دقیقه شرقی قرار گرفته است.
۲-۱-۱- راههای ارتباطی
مهمترین راه ارتباطی روستا جاده ای است که از داخل آن عبور می کند و شهرهای ارسنجان و آباده طشک را به هم وصل می کند.
سایر راههای اطراف روستا شامل راههای خاکی است که به اراضی کشاورزی ختم می شود.
۳-۱-۱- نحوه استفاده از خدمات
به منظور بررسی نحوه استفاده از خدمات " ابتدا به نوع خدمات که در روستا ی شرق آباد وجود دارد اشاره می کنیم.
آموزشی:
از نظر آموزشی روستای شرق آباد دارای مدارس ابتدائی و راهنمائی پسراته و دخترانه می باشد.
بهداشتی - درمانی
از نظر بهداشتی روستا دارای یک واحد خانه بهداشت می باشد که خدمات بهداشتی را در سطح روستا ارائه می کند.
خدمات تجاری:
۵ واحد کوچک شامل مغازه های بقالی و خواروبار فروشی و واحدهای از جمله (عکاسی"پست بانک"نجاری"تعمیر موتوری)هر کدام یک باب ودو باب کارگاه تیرچه و بلوک و جوشکاری خدمات تجاری مورد نیاز اهالی را تآمین می کنند.
نحوه استفاده از خدمات:
با توجه به نوع خدماتی که در روستا ارائه می شود و فاصله کمی که تا مرکز شهرستان دارد اهالی جهت استفاده از خدمات سطح بالاتر عمومآ به شهر ارسنجان مراجعه می کنند.
۲-۱- بررسی ویژگیهای طبیعی و اقلیمی روستا:
۱-۲-۱- موقعیت طبیعی:
مجموعه ی چین خوردگی های منظم زاگرس " طاقدیس و ناودیسهای متوالی با جهت شمال غربی - جنوب شرقی در این منطقه نیز مشاهده می شود. روستای شرق آباددر دامنه ی جنوبی طاقدیس کوههای خم (دالنشین) واقع شده و در شرق و جنوب روستا دشت گمبان گسترده شده است. غرب روستا بوسیله پیش آمدگیهای ارتفاعات محدود شده است.
۲-۲-۱- پوشش گیاهی:
ارتفاعات دالنشین که در شمال روستا واقع شده است محل رویش گیاهان طبیعی است. پوشش گیاهی این ارتفاعات عمدتآ از بوته ها درختانی از جمله بادام کوه "بنه" کاج کوه "کیکم"شین"درمنه و...علف های کوتاه یکساله شامل موسیر"جاشیر"پیازک"پونه وووتشکیل شده است . اراضی جنوبی روستا همگی به زیر کشت محصولات زراعی رفته و اثری از پوشش گیاهی طبیعی بجز حاشیه دریاچه که مقداری نی و چگن در آن ها روییده است دیده نمی شود. در غرب روستا جنگل وسیعی متشکل از بته ها ودرختانی از جمله بادام کوهی وبنه وجود دارد که از زیست بوم های ارزشمند منطقه به شمار می رود.
خاکهای جنوب و شرق روستا از نوع آبرفتی با با فت متو سط است. این خاک ها بعنوان اصلی ترین منبع اقتصادی روستا مطرح می باشد. هر چه به دریاچه طشک نزدیک تر می شویم بافت خاک ریزتر شده و مقدار نمک آن افزایش می یابد . در غرب روستا بعد از ارتفاعات اراضی بایر منابع ملی و سپس جنگل درختان بنه و ارژن قرار دارد. خاک این منطقه دارای بافت درشت تر و نفوذ پذیرتر است.
۳-۲-۱- خاک :
۴-۲-۱- زندگی جانوری:
به دلیل توسعه استفاده های مختلف انسان از طبیعت "عرصه های زندگی جانوری روز بروز تنگ تر شده و گونه های مختلف حیوانی بتدریج منقرض می شوند. در ارتفاعات شمال روستا برخی پرندگان خزندگان و حیوانات وحشی مانند روباه"گرگ"آهو"خوک"خرس"و... وجود دارد. در سالهای اخیر جمعیت این گونه بسیار کاهش یافته است . در رود گمبان و دریاچه طشک نیز زیستگاه مناسبی برای پرندگان نظیر مرغابی غاز"درنا"فلامینگو و... به شمار می روند.
۵-۲-۱-ویژگی های اقلیمی:
۱-۵-۲-۱- درجه حرارت:
گرمترین ماه سال تیر ماه با ۲۹ درجه سانتیگراد و سردترین ماه سال دی ماه با ۵/۴ درجه می باشد. میانگین سالانه دما ۱۶/۹ درجه سانتیگراد است . حداکثر مطلق درجه حرارت ماهیانه ۳۷/۶ درجه سانتیگراد مربوط به تیر ماه و حداقل مطلق آن مربوط به دیماه با ۱- درجه سانتیگراد است.
۲-۵-۲-۱- یخبندان:
از نظر فنی زمانی که درجه حرارت به زیر صفر برسد یخبندان روی خواهد داد . با بررسی آمار دهساله ایستگاه مورد مطالعه ملاحظه می کنیم که ۳۸ روز در طول سال با یخبندان مواجهه هستیم . بیشترین روزهای یخبندان در دیماه (۱۶)روز و کمترین ماه اسفند (۳) روز اتفاق افتاده است. از اول فروردین ماه تا اول آبان ماه هیچ گونه یخبندانی مشاهده نشده است.
۳-۵-۲-۱- بارندگی:
میانگین بارندگی در یک دوره دهساله (۶۸-۱۳۵۹) برابر ۲۸۵ میلیمتر بوده است. که از این میزان ۱۵۸ میلیمتر در فصل زمستان "۸۰ میلیمتر در فصل پائیز " ۸/ میلیمتر در فصل تابستان " ۱۹/۲ میلیمتر در فصل بهار صورت گرفته است.
۴-۵-۲-۱- باد:
آمار جهت و مقدار وزش باد در ایستگاه سینوپتیک نیریز در دوره ی ۱۳۷۰-۱۳۵۹ در دسترس بوده که با توجه به آمار فوق مشخص شده که باد های غالب در سطح منطقه در گروه بادهای آهسته و متوسط بوده و احتمال وقوع آنها در جهت شمال " شمال غرب " غرب از سایر جهات بیشتر است. از کل اندازه گیریهای به عمل آمده ۴۵/۶% باد آرام و ۵۴/۴% دارای باد با سرعت متوسط می باشد.
منبع: وبلاگ روستای شرق آباد



جعبه‌ابزار