شرکت های تعاونی تولید روستایی


معرفي شركت هاي تعاوني توليد روستايي
تعاوني توليد نوعي نظام بهره برداري كشاورزي در شكل حقوقي يك تشكل اقتصادي توليد كشاورزي غيردولتي كه از مديريتي نسبتاً علمي وتخصصي برخوردار است و با اتكا به نيروي مردمي (اعضاء) و با تصميمات مشاركت جويانه از طريق مجامع عمومي و هيئت مديره ، ضمن حفظ اصل مالكيت فردي و در نتيجه با انگيزه هاي فردي وخانوادگي تاسيس و فعاليت مي نمايد.
بعد از اصلاحات ارضي سال ۱۳۴۱ براي رفع مشكل خردي و پراكندگي قطعات اراضي مزروعي و مسئله اعمال مديريت صحيح و بكارگيري روشهاي پيشرفته در آن زمان اقدام به تشكيل شركتهاي تعاوني توليد روستايي شد.
اين اقدام بر اساس قانون تعاوني نمودن توليد ويكپارچه شدن اراضي ( مصوب ۱۳۴۹) صورت پذيرفت و تا سال ۱۳۵۷ تعداد ۳۹ شركت تعاوني توليد در كشور تاسيس گرديد.
بعد از پيروزي انقلاب اسلامي حدود نيمي از تعاونيهاي توليد منحل و بقيه كه ۱۹ واحد بود تقريباً بدون هيچ حمايتي از جانب دولت بكار خود ادامه دادند.
در طول سالهاي اوليه بعد از انقلاب چندان توجهي به مقوله نظام بهره برداري از منابع توليد كشاورزي كشور بطور اعم و تعاونيهاي توليد روستايي به طور اخص نمي شد.
ليكن مشكل خردترشدن اراضي و تشديد پراكندگي قطعات اراضي مزروعي كماكان ادامه داشت . دهه ۶۰ توجه محافل تخصصي و علمي به مقوله نظام هاي بهره برداري و دستيابي به شيوه هاي مناسب تر بهره برداري از منابع جلب گرديد و احياء و توسعه تعاونيهاي توليد بطور اخص و توجه به نظام بهره برداري كشاورزي بطور عام در دستور كار وزارت كشاورزي وقت قرار گرفت . دور جديد توسعه تعاونيهاي توليد روستايي از سال ۱۳۶۸ ( از آغاز اجراي برنامه اول توسعه ) با تاسيس ۵ شركت جديد آغاز گرديد و در سالهاي بعد شتاب بيشتري گرفته ، و تا پايان سال ۱۳۸۸ تعداد تعاونيهاي توليد روستايي ۱۲۳۰ شركت رسيد.

جدول شركت هاي تعاوني توليدروستايي موجود در كشور تاپايان سال ۱۳۸۸












در شركتهاي تعاوني توليد كشاورزي سعي شده است با يكپارچه سازي و تجهيز و نوسازي اراضي حد و مرز زمين هر خانوار به عنوان جزئي از يك قطعه زمين بزرگ حفظ گردد . اين امر امكان كاربرد روشها، فنون و ابزار و ماشين آلات نوين ، كاهش هزينه ها و افزايش بهره وري با حفظ استقلال و انگيزه هاي فردي را فراهم مي سازد.

بطوريكه علاوه بر تامين مزاياي مالكيت فردي با رعايت همياري و كار و توليد جمعي در سطح شركت وحدت سه اصل مالكيت ، حاكميت و عامليت نيز حفظ مي شود. بنابراين خانوارهاي روستايي در كسب عضويت تعاوني هاي توليد روستايي نه فقط چيزي را از دست نمي دهند . بلكه از امكانات و تسهيلات حاصل از تشكيل شركت مثل دسترسي سريع و بموقع به ابزار و وسائل كشاورزي مورد نياز و استفاده صحيح و مناسب از آنها با كمترين هزينه ممكن نيز برخوردار مي شوند.



جعبه‌ابزار