شرکت‌های تولیدی روستایی


معاون توسعه روستایی و مناطق محروم عنوان کرد
سهامدارکردن روستائیان در شرکت‌های تولیدی روستایی
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم گفت: سهامدار کردن روستائیان با سرمایه‌های خرد و استفاده از نیروهای تحصیلکرده روستا راهکار فعال شدن اقتصاد روستا است.

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، سید ابوالفضل رضوی پیش از ظهر امروز در گردهمایی فرمانداران، بخشداران و دهیاران استان فارس اظهار داشت: تعاریف از توسعه متفاوت است و در توسعه مشارکت، تحول‌آفرینی و خودباوری اهمیت بسیاری دارد.توسعه را فرایندی مستمر، موزون، متوازن و پویا می‌دانند اما نباید از بحث مشارکت، خودباوری و تحول‌آفرینی در فرایند توسعه غفلت کرد.
این مقام مسئول ادامه داد: قانون فعلی ما روستا را سکونت‌گاه تعریف کرده و همین که تعریف صحیحی و جامعی از روستا ارائه نداده از مشکلات کشور است. امروز تعداد روستاها بر اساس قانونی اعلام می‌شود که می‌گوید روستا جایی است که ۲۰ خانوار یا ۱۰۰ نفر تا ۳ هزار و ۵۰۰ نفر در آن سکونت دارند. ما باید روستا را واحدی تولیدی، فضایی، ارزشی، سکونتی، میراثی، فرهنگی بدانیم تا در برنامه‌ریزی ما برای روستا تحول ایجاد شود.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور خاطر نشان کرد: این تعریف قانونی، غفلت از تولید و رشد ناموزون را رقم زده و به همین دلیل توسعه صحیح در کشور رخ نمی‌دهد.
وی بیان کرد: رئیس‌جمهور در همایش ملی روز روستا گفتند توسعه پایدار کشور به توسعه روستاها وابسته است. باید قبول کنیم تا به حال نظام جمهوری اسلامی برای روستاها سخاوتمندانه هزینه کرده اما مدبرانه برداشت نکرده است. به کارهای عمرانی و خدماتی روستاها توجه کردیم؛ جاده ساختیم، برق‌کشی انجام دادیم و در حال حاضر ۹۹٫۹ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور برق‌کشی و ۳۹٫۶ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار گازکشی شده‌اند.
به گفته وی، زمانی چهار آیتم برق، آب‌لوله‌کشی، بهداشت و فضاهای آموزشی مهم بود و امروز بیشتر روستاها جاده و برق دارند و گاه حتی فضای آموزشی خالی دارند و دانش‌آموز ندارند.
رضوی در ادامه اظهار داشت: سؤال اینجا است چرا روستاهایی که این خدمات برای آن‌ها انجام‌ گرفته سکنه‌شان کاهش پیدا کرده و آنان که روستا را خالی کرده‌اند از چه قشری بوده‌اند آیا مرفهین روستا بوده‌اند یا کسانی را شامل می‌شوند که مشکل درآمدی دارند.سال ۱۳۸۹ از کل استان‌ها، روستاهای ۱۶ استان کشور هزینه خانوار روستایی بیش از درآمد خانوار بوده و در سال ۹۲ در ۲۲ استان هزینه خانوارهای روستایی از درآمد خانوار بیشتر بوده است.
وی متذکر شد: معنای این ارقام این است که اقتصاد روستا به طور جدی دارای مشکل است و حاصل این بی‌توجهی به اقتصاد روستا، حاشیه‌نشینی شهرها است.
رضوی سپس با طرح یک پرسش بنیادین بحث خود را پی گرفت و ادامه داد: چرا در سفر دولت به خراسان رضوی یک دستور کار دولت حل مشکل حاشیه‌نشینی است و چرا موضوع تغییر نکرده حل مشکل روستائیان مدنظر قرار نمی‌گیرد تا حاشیه‌نشینی حل شود. مشکلات روستائیان در سه سرفصل اقتصاد و اشتغال، تبعیض در خدمت‌رسانی بین شهرنشین و روستانشین و عدم‌حمایت‌های فرهنگی از روستائیان و عشایر خلاصه می‌شود.
سند‌دار نبودن املاک روستا تبعیضی واضح بین شهر و روستا است
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور خاطر نشان کرد: یک مصداق از تبعیض که باعث می‌شود روستائیان علاقه پیدا کنند روستا تبدیل به شهر شود این است که اگر روستا شهر شود در عرض یک سال املاک آن‌ها سنددار خواهد شد که بنابر تحقیقات یکی از ارزش‌های افزوده ملک سنددار شدن املاک است.
وی اظهار داشت: امروز اگر از مسئولان بنیاد مسکن سؤال کنیم چند درصد روستائیان دارای ملک سنددار هستند و در مقابل چند درصد شهرنشینان سند ملکی و مسکونی ندارند.
رضوی همچنین گفت: اینترنت پرسرعت که یکی از راه‌های معرفی محصولات روستا است یک مصداق دیگر از این بی‌توجهی محسوب می‌شود چنانکه شهرنشینان دارای اینترنت پر سرعت هستند اما روستانشینان آن امکان را ندارند.
رضوی ادامه داد: از این قسم تبعیض‌ها در مسائل شهر و روستا وجود دارد و در همین راستا دولت تدبیر و امید توانمندسازی روستائیان و عشایر را در دستور کار دارد.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور اضافه کرد: باید کاری کرد که اقتصاد روستا فعال شده و روستایی برای آینده خود قرض و بدهکاری باقی نگذارد.
رضوی در ادامه ابراز داشت: رهنمود دادن در کشور به چند نفر بزرگان انحصار دارد و مابقی مسئولان باید از رهنمود دادن بپرهیزند و راهکار اجرایی ارائه کنند.بسته توسعه روستایی باید ارائه می‌شده که در دولت‌های قبل اجرا نشده و دولت تدبیر و امید این بسته را رونمایی کرد و هر استانی طبق آیین‌نامه مصوب باید برای خود بسته توسعه روستایی داشته باشد.
به گفته وی، بنابر آیین‌نامه مصوب ماده ۱۹۴ دولت موظف است خدماتی به روستاها ارائه دهد که اعطای کمک‌های فنی رایگان و تسهیلات با کارمزد پایین از آن جمله است.
رضوی یادآور شد: بر اساس این‌ها برنامه‌ای تدوین کردیم چنانکه رهبری معظم انقلاب در تدوین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی فرمودند قوای کشور برای مشارکت مردم در امور برنامه‌ریزی انجام دهند و این به معنای آن است که هر سه قوه باید در این زمینه اقدام کنند و اگر قوه مجریه راهکار داد قوای دیگر باید اصلاح یا حمایت کنند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور اضافه کرد: امام(ره) فرمود مستضعفان در امور اقتصادی شرکت داده شوند و در جایی دیگر بیان کرد تمام مردم در جنگ شریک بودند از پیرزنی که یک تخم مرغ داشت تا آن که تمام زندگی خود را ایثار کرد.
وی بنابر همین رویکرد به تشریح طرح پیشنهادی دولت پرداخت و اظهار داشت: در نائین با جمعیت ۳۰ هزار نفری شهرستان مردم را توجیه کردیم که به میدان بیایند و در توسعه مشارکت کنند و از ۳۰ هزار نفر مردم نائین و انارک ۷ هزار نفر در شرکت توسعه و عمران نائین سهامدار شدند.
رضوی عنوان کرد: بچه‌های نخبه شناسایی شدند، طرح ساخت میل بادامک خودرو مطالعه شد و نخبگان با قیمتی کمتر باعث شدند ۲۰ میلیون دلار ارز کشور صرفه‌جویی شده و شرکتی با ۷ هزار سهامدار فعال شود.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور اضافه کرد: واحدهای صنعتی تولیدی نائین با سرمایه‌گذاری مردمی راه‌اندازی شده و یک واحد تولیدی با سرمایه دولت نیست.
به گفته رضوی، در یک روستای نائین با ۲۰ خانوار که مهاجر پرشماری به اصفهان و تهران زیاد داشت مردم جمع شدند سرمایه آوردند و اکنون بوش و سایر قطعات خودرو ، کیک و بیسکوئیت و شتر مرغ با پول مردم در روستا تولید می‌شود.
این مسئول خاطر نشان کرد: بر اساس این ایده انجام شده، طرح دادیم که مردم روستا جمع شوند یک شرکت تشکیل دهند، یا پول را یک جا بدهند یا تقسیطی کنند، متوسط پول هر خانواده دو میلیون تومان با ۵۰۰ خانوار می‌شود و جمع آن به یک میلیارد تومان می‌رسد دولت نیز سه میلیارد وام بدهد، شرکت تشکیل شود.
وی خاطر نشان کرد: در این طرح سرمایه انسانی در روستا وجود دارد و تحصیل‌کرده دانشگاهی هم داریم، نخبگان و تحصیلکردگان طرح مناسب روستا را ارائه دهند یا استانداری خود با توجه به ظرفیت‌ها طرح تعریف کند، یک تا دو سال تنفس برای طرح در نظر گرفته شده با کارمزد چهار درصد تسهیلات، وثیقه وام نیز کارت یارانه یا سند ملکی باشد.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور گفت: راحت‌تر از این کار وجود ندارد و این طرح با بررسی ۲۰ کشور و سوابق قبل و بعد از انقلاب تدوین شده و علاوه بر آن اگر افرادی خواستار سرمایه‌گذاری در روستا باشند به آن‌ها وام ۱۲ درصد اعطا خواهد شد.
رضوی افزود: بنابر این پیشنهاد باید طرح‌های تولیدی که در روستا تعریف شد شورای برنامه‌ریزی استان بازار آن تولید و موارد دیگر را بررسی و تأئید کند تا وام به حساب شرکت مردم روستا واریز شود.
وی در پایان از حضور فعال استاندار فارس و معاون عمرانی وی در همایش ملی روز روستا قدردانی کرد.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۳۰۸۰۷۰۰۰۵۰۲#sthash.CA۸۳QBnd.dpuf



جعبه‌ابزار