شندان عرب


دغدغه اهالي براي آينده شندان عرب
خراسان جنوبي - مورخ یکشنبه ۱۳۹۲/۰۹/۱۷ شماره انتشار ۱۸۵۷۰
نويسنده: حقاني
شندان عرب روستايي محروم و دورافتاده در بخش مرکزي قاينات است. روستايي ۱۰۰ خانواري با کمترين امکانات براي زندگي، اين را اهالي مي گويند و از نداشتن آب با کيفيت، اجرا نشدن طرح هادي و فاضلاب، بيکاري جوانان و ده ها مشکل ديگر گلايه دارند. آنان براي آينده فرزندان خود نگران هستند. پيرمرد روستايي مي گويد: از ما که گذشت، به فکر فرزندانمان باشيد، آنها بايد چگونه با اين امکانات در شندان عرب بمانند و زندگي کنند. او از مسئولان مي خواهد از نزديک مشکلات زندگي اهالي را مشاهده و براي رفع آن تلاش کنند.
در عبور از کوچه هاي تنگ و پرفراز و نشيب شندان عرب با يکي از زنان روستا روبه رو مي شوم که چند قرص نان در دست دارد و ۲ کودک قد و نيم قد را همراهي مي کند.
وقتي از او درباره وضعيت زندگي در روستا مي پرسم، با اشاره دست فاضلاب هاي روان که سرتاسر کوچه را فرا گرفته بود، نشان مي دهد و اضافه مي کند: با اين وضعيت که سال هاست رفع نشده چگونه مي توان زندگي کرد؟ شايد برخي احساس کنند با سکونت در اين روستا در کنار انبوه مشکلات خو گرفته اند و کاستي هاي آن به چشم نمي آيد اما گناه فرزندان ما چيست که نبايد از آينده بهتري بهره مند شوند؟
مدتي قبل به درخواست نايب رئيس شوراي اسلامي شندان عرب راهي منطقه شديم و براي رفتن به اين روستا ۲ مسير در پيش داريم.
مسير اصلي از طريق قاين، دهشک و نوغاب پسکوه به طول ۶۵ کيلومتر و مسير دوم از قاين، بيهود و نوغاب به طول ۵۰ کيلومتر است، مسير دومي تا حدودي خاکي و کوهستاني است. شندان عرب از شمال به روستاي نوغاب، از جنوب به تيقاب، از شرق به بيهود و از مغرب به روستاي دوست آباد سرايان منتهي مي شود.
بيشتر ساکنان اين روستاي ۱۰۰ خانواري از طايفه هاي ا...قلي، مراد، رستمي، تقي نيا، عرب، عرب زاده و عرب خزاعي هستند و به خونگرمي و مهمان نوازي شهرت دارند. هنگام ورود به شندان عرب از پيرمرد روستايي درباره وضعيت روستا مي پرسم. مي گويد: شندان عرب در مجاورت بارگاه امامزادگان سيداسماعيل روستاي خشکان و امامزاده مسعود واقع است.
مدت ها قبل آبا، اجداد و نياکان ما از عراق به اين منطقه که کوهستاني و امن بود، عزيمت کردند و اهالي هنوز به زبان عربي صحبت مي کنند.
شغل اصلي اهالي شندان عرب دامداري و کشاورزي است. اين روستا ۵ رشته قنات داشت که به دليل خشکسالي و بي آبي، ۴ رشته قنات روستا به کلي خشک شده است و يک قنات آب دارد که پس از ۲ شبانه روز ذخيره در استخر روستا، حدود ۱۰۰ متر از زمين هاي کشاورزي با آن آبياري مي شود.

کاهش تعداد دام
نايب رئيس شوراي اسلامي شندان عرب مي گويد: اين روستا ۴ هزار راس دام سبک دارد. در گذشته بيش از ۷۰ راس دام سنگين داشت که بخش زيادي از لبنيات و شير مورد نياز مرکز شهرستان از اين روستا تامين مي شد ولي امروز اين تعداد به ۱۰ راس کاهش يافته است.
«علي عرب» عمده محصول روستا را بادام، زردآلو، زعفران و گندم برمي شمرد و مي افزايد: به دليل خشکسالي هاي ۱۶ سال گذشته و نبود بارندگي، ۵ هزار اصله نهال بادام ديم روستا خشک شده است.
وي با اشاره به نبود امکانات تفريحي و فرهنگي در روستا و بيکاري جوانان، قابليت هاي فراوان کارآفريني و هنرهاي دستي مثل توليد قالي، قاليچه، جاجيم و ... را يادآور مي شود و مي گويد: در صورت توجه جدي مسئولان امر به اين استعدادها و فراهم شدن زيرساخت هاي لازم مي توان شاهد رشد و شکوفايي منطقه و جلوگيري از مهاجرت مردم به شهرها و حتي ايجاد زمينه بازگشت آنان شد.

بي آبي بيداد مي کند
وي با بيان اين که بي آبي در بخش کشاورزي روستا بيداد مي کند، بر رفع اين مشکل تاکيد دارد و مي افزايد: آب شرب روستا طعم مناسبي ندارد و مردم مجبور به استفاده از آب بي کيفيت هستند و لازم است توسط مجتمع آبرساني کرغند، اين مشکل رفع شود.
وي نبود خانه عالم، ساختمان دهياري و متروکه بودن حمام قديمي روستا را از ديگر مشکلات عنوان مي کند و مي گويد: براي کوچک ترين مشکل بهداشتي، درماني و بيماري، اهالي بايد به روستاهاي همجوار يا مرکز شهرستان مراجعه کنند.
وي نبود وسيله نقليه عمومي مثل ميني بوس را مشکل ديگر اهالي محروم اين روستا برمي شمرد و اضافه مي کند: نبود دکل تلفن همراه و اجرا نشدن طرح هادي از ديگر مشکلات اهالي است.
وي با بيان اين که گازرساني به روستا مورد موافقت قرار گرفته است، مي گويد: مسئولان قول داده اند به زودي گازرساني به اين روستاي محروم و دورافتاده را آغاز کنند.
به گفته وي، با حمايت مسئولان طرح مقاوم سازي مسکن روستايي و ايجاد واحدهاي مسکوني جديد در اين روستا در اولويت است و اقدام هاي خوبي در اين زمينه انجام شده که جاي شکر دارد.

راه دسترسي نامناسب
«حسن عرب»، دهيار شندان عرب نيز مهم ترين مشکل روستا را نبود خانه بهداشت، آنتن دهي نامطلوب تلفن همراه و جاده دسترسي نامناسب به امامزاده مسعود عنوان مي کند و مي گويد: بارگاه امامزاده مسعود درميان ارتفاعات بلند روستا واقع شده است که در تمام فصول سال به ويژه ايام محرم، صفر و شب هاي جمعه افراد زيادي از علاقه مندان به خاندان اهل بيت(ع) براي زيارت به اين محل مراجعه مي کنند ولي نبود راه دسترسي مناسب، مشکلاتي در اين زمينه به وجود آورده است.
وي با اشاره به واقع شدن روستاي شندان عرب در ارتفاعات و دامنه کوه مي افزايد: به همين دليل حفر چاه در منازل مشکل است و فاضلاب بيشتر خانه ها داخل کوچه رها مي شود و اهالي از اين مسئله نگران هستند و از مسئولان آب و فاضلاب روستايي مي خواهند تامين آب شرب اهالي توسط مجتمع آبرساني کرغند و اجراي طرح فاضلاب روستا را در اولويت قرار دهند.

رسوب آب و ...
«حسن عرب»، عضو ديگر شوراي اسلامي هم کيفيت آب شرب روستا را بسيار نامناسب عنوان مي کند و مي گويد: آب شرب اهالي به دليل وجود رسوبات زياد و طعم ترش غير قابل استفاده است و مردم به اجبار از اين آب استفاده مي کنند، البته برخي اهالي که توان بهتري دارند آب شرب خود را از ديگر مناطق تامين مي کنند.
به گفته «حسن عرب»، به دليل همين رسوبات زياد مردم هر ۲ سال بايد آبگرمکن منزلشان را تعويض کنند که هزينه زيادي براي آنان دارد.
وي با بيان اين که معماري به صورت پلکاني است، مي افزايد: به دليل سختي زمين، نفوذ آب امکان پذير نيست و فاضلاب منازل، داخل کوچه ها رها مي شود، در تابستان اين مشکل امان اهالي را بريده است و وجود حشرات موذي مردم را آزار مي دهد.
وي نبود خودروي حمل زباله را از ديگر مشکلات عنوان و اضافه مي کند: تا مدتي قبل با خودروي دهياري نوغاب زباله خانگي اهالي جمع آوري و مبلغي توسط اهالي براي آن پرداخت مي شد ولي چند ماهي است به دليل نبود راننده، خودرو بدون استفاده مانده و مردم براي جمع آوري زباله با مشکل مواجه هستند و زباله داخل کوچه ها رها مي شود.
«علي رستمي»، از ديگر اعضاي شوراي اسلامي شندان عرب هم به قابليت وجود گياهان دارويي ارزشمند در اين روستاي کوهستاني اشاره مي کند و مي گويد: زوفا و گاوزبان، زيره سياه، کماي آنغوزه، آويشن، بادرنجبويه، ترنجبين و اسپند از جمله اين گياهان است که در گذشته هاي نه چندان دور ممر درآمد خوبي براي اهالي محسوب مي شد ولي در حال حاضر به دليل خشکسالي هاي متوالي اين گياهان تا حدودي از بين رفته است.

لزوم تامين به موقع سوخت
وي با توجه به فرا رسيدن فصل سرما و کوهستاني بودن منطقه، نگراني اهالي براي تامين به موقع سوخت زمستان را يادآور مي شود و مي افزايد: مدتي است مسئول فروشندگي نفت استعفا کرده و لازم است مسئولان ناحيه پخش فرآورده هاي نفتي قاينات براي انتخاب فرد جديدي به منظور تهيه و توزيع سوخت اقدام کنند تا در اين زمينه مردم با مشکل مواجه نشوند.
وي از مسئولان اداره راه و شهرسازي هم مي خواهد براي آسفالت ۳ کيلومتر از راه دسترسي به بارگاه امامزاده روستا اقدام کنند.



جعبه‌ابزار